Σπιτική κέτσαπ Νο 2

Κέτσαπ... μια σάλτσα θρύλος!! Μια σάλτσα που ασκεί άπειρη γοητεία σχεδόν σε όλους αλλά κυρίως στους εφήβους. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία της και ... μήπως είναι ευκαιρία να τη μάθουμε;; Ας δούμε λίγες πληροφορίες...
Οι Κινέζοι τον 17ο αιώνα, συνόδευαν τα ψάρια τους με μια σάλτσα που έφτιαχναν από καρύδια, μανιτάρι, φασόλια και αντζούγες και η οποία ονομάζονταν ketsiap ή kecap. Η συγκεκριμένη σάλτσα αγαπήθηκε στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία κι από κει μεταφέρθηκε στην γγλία από κάπους ναυτικούς. Στην Αγγλία, ξαναβαφτίστηκε ketchup!
H σημερινή μορφή όμως της σάλτσας με τις ντομάτες πρωτοεμφανιστηκε στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ κάπου στο 1790 ενώ το 1876,ο H.Heinz την παρήγαγε για πρώτη φορά μαζικά. 
Οι Αμερικανίδες νοικοκυρές την αποδέχουνται σαν ...ευλογία μιας και έχουν πια έτοιμη σάλτσα για τα φαγητά τους. Από τότε η ketchup έχει, κυριολεκτικά, κατακυριεύσει τον κόσμο και ειδικότερα τον κόσμο τους γρήγορουτ φαγητού σε κάθε της μορφή. Απαλή, καυτερή, πικάντικη ή όχι συνοδεύει ένα πλήθος από πιάτα που τους χαρίζει όχι μόνον γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς, όμως, περιέχει και περιττές θερμίδες!
Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξουμε μια δική μας κέτσαπ;;; Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερες πρώτες ύλες αλλά και να ρυθμίσουμε τη γεύση και τις θερμίδες της. 
Η σημερινή μου πρόταση είναι η δεύτερη για κέτσαπ και είναι εξίσου νόστιμη και αρωματική με την πρώτη που σας είχα προτείνει ΕΔΩ αν και χωρίς τα αρωματικά και τις πιπεριές ... μόνον με μπαχαρικά που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μας!!!
Η συνταγή ανήκει στον Αλ. Παπανδρέου, είναι απλή κι εύκολη με εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!
Ένα είναι το μειονέκτημά της... όταν αρχίσεις να τη γεύεσαι δεν μπορείς να σταματήσεις... προσοχή λοιπόν!!!!! -:))
ΥΛΙΚΑ
12 ώριμες ντομάτες*
3 μ ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. αλάτι
4-5 κόκκοι από μαύρο πιπέρι
100 ml μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
3 κ.σ. ζάχαρη μαύρη (ή καστανή)
1/4 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες όπως μάθαμε ΕΔΩ.
Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο multi.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα πολτοποιούμε κι αυτά μαζί με τις σκελίδες σκόρδου στο multi.
Βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα που έχουμε πολτοποιήσει σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μηλόξιδο, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, την μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να πήξει.
Αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Διατηρείται μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες ή δεν έχουμε χρόνο να τις ξεφλουδίσουμε μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με 6-7 συσκευασίες των 250 γρ. από ντοματάκια κονκασέ.
Πηγή: Βιβλιοθήκη Γεύσης της Καθημερινής, "Ντομάτα", Αλ. Παπανδρέου

25 σχόλια:

  1. Λέω να επιχειρήσω για πρώτη φορά να φτιάξω σπιτική κέτσαπ! Με πέτυχες σε φάση που έχω στρωθεί να φτιάχνω μαρμελάδες, σάλτσες κλπ κλπ. Μ'αρέσει να τα έχω έτοιμα για όποτε τα χρειαστώ! Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες σου για την προέλευσή της!
    Πολλά φιλιά Κική μου! Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Πηνελόπη μου γιατί εκτός από πολύ εύκολη, είναι και νόστιμη αλλά και μια πολύ καλή λύση για εύκολο γαρνίρισμα φαγητού!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μία πολυαγαπημένη σάλτσα ταχυφαγείου με γνώση,συνέπεια γεύσης και υγιεινή ποέκταση!!!Τι ωραία πρόταση Κική μου και πόσο εύκολη είναι να πραγματοποιηθεί!!
    Μία μικρή αποθήκη στην κουζίνα μας, οφείλει να περιλαμβάνει και την συγκεκριμένη σάλτσα, μιας που μπορεί και συνοδεύει πλήθος ζυμαρικών και κρεάτων.Και μάλιστα με τη σφραγίδα της υγιεινής κουζίνας,που όλες μας μοχθούμε να διατηρούμε στα σπίτια μας!
    Καλησπέρα Κική μου,φιλιά πολλά,πολλά.[μη ξεχάσεις να δώσεις μερικά στις πριγκίπισσες σας!!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια σάλτσα ταχυφαγείου σε σπιτική εκδοχή είναι ό,τι καλύτερο Φωτεινή μου. Πράγματι είναι πανέυκολη και μια πολύ καλή λύση για μέρες χωρίς ελεύθερο χρόνο ή για γρήγορη μαγειρική!
      Φιλάκια και δεν θα ξεχάσω να τις φιλήσω εκ μέρους σου!

      Διαγραφή
  3. Mια σάλτσα που χρησιμοποιώ πολύ στις πίτσες μου, και όχι μόνο!
    Η σπιτική κέτσαπ είναι φυσικά η καλυτερότερη!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ την χρησιμοποιώ πολύ αλλά και οι μικρές μας την τρώνε Έλενά μου!!! Η σπιτική εκδοχή είναι σίγουρα αγνότερη!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Καλοφάγωτη, Κική μου! Μπράβο, είχε επιτυχία! Κι εγώ έφτιαξα σήμερα μια τέτοια σαλτσούλα που είναι πολύ χρήσιμη!
    Κρατώ και τη δική σου συνταγή.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι επιτυχημένη συνταγή Ελένη μου... να φανταστείς ότι την άλλαξα ελάχιστα! Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμη συνταγή γιατί τα πιτσιρίκια την τρώνε και τις έτοιμες τις αποφεύγω. Ευχαριστούμε Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα αυτή είναι πολύ αγνότερη από την έτοιμη αλλά και εξίσου νόστιμη!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  6. Λίγο διαφορετική η δική σου συνταγή (στη δική μου δε βάζω κρεμμύδι) αλλά εγγυημένα υπέροχη! Πολύ ωραίο χρώμα έχει. Φαντάζομαι οτι θα σκίζει και σε γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Ευγενία μου και νομίζω ότι θα σου αρέσει!
      Γίνεται φανταστική!

      Διαγραφή
  7. Τέλειο! μήπως ξέρεις πόσο καιρό διατηρείται μετά το άνοιγμα στο ψυγείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με καλή ψύξη μέχρι και 15 μέρες είναι άνετα. Προτίμησε όμως να την αποθηκεύσεις σε μικρά βάζα για να είναι πιο εύχρηστα!

      Διαγραφή
  8. Ότι πρέπει η σπιτική κέτσαπ για μακαρονάδες, πίτσες αλλά και πάνω σε τηγανητές πατάτες, όνειρο!!!!! Η δική σου πρόταση φαίνεται καταπληκτική και εύκολη!!!Γιατί να φορτώνουμε τον οργανισμό με επιπλέον θερμίδες και συντηρητικά!!!!!!
    Καλό βράδυ Kiki μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Σιλένα και να είναι έτοιμη στο ψυγείο είναι ακόμη πιο γρήγορη λύση!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Θα την δοκιμάσω, φαίνεται πολύ νόστιμη !
    Μας αρέσει πολύ, γιατί όχι σπιτική ?
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την γιατί είναι νοστιμότατη!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Αυτό που είπες για τη σάλτσα θρύλος έρχομαι να το ιοθετήσω.
    Ναι, μου αρέσει πολύ η κέτσαπ και σίγουρα η συνταγή που έχεις φτιάξει είναι μία από τις καλές!!! Θα την έβαζα σκέτη πάνω στα μακαρόνια μου σε πληροφορώ!!!! Τόσο πολύ την αγαπώ!

    Καλό σου βράδυ Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη αυτή η σπιτική εκδοχή Χρυσαυγή μου και γιατί όχι επάνω στα μακαρόνια... αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Τι τέλεια!!!
    Ενώ κάνω κάθε χρόνο δικές μου σάλτσες σε βάζα, κέτσαπ δεν έχω κάνει ποτε.
    Θα την δοκιμάσω Κικίτσα μου.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Ρούλα μου γιατί είναι εύκολη και γρήγορη. Σε αποστειρωμένα βάζα διατηρείται για 1-2 μήνες κι έτσι έχεις έτοιμη σάλτσα για ...δύσκολες ώρες που ο χρόνος λείπει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Κική!
    Είχα ξαναδιαβάσει την ιστορία της κέτσαπ, είναι ενδιαφέρουσα!
    Πρόκειται για μια από τις πλέον δημοφιλείς σάλτσες!
    Να σου πω την αλήθεια, τη συμπαθώ μεν αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας. Εννοείται ότι ψηφίζω υπέρ της σπιτικής εκδοχής. Καλό είναι να ξέρουμε τι τρώμε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαίρομαι που συμφωνείς Ερμιόνη μου ότι η σπιτική εκδοχή είναι καλύτερη ειδικά όταν τη συμπαθούν τα πιτσιρίκια! Εντάξει κι εγώ δεν τρελλαίνομαι αλλά είναι μια δημοφιλής σάλτσα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική μου πάρα πολύ ωραία συνταγή!Θα τη δοκιμάσω!!!
    Μου άρεσε πολύ η αναφορά που έκανες για την ιστορία της!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!