Μαρμελάδα πράουστο ή αλλιώς κίτρινο δαμάσκηνο

Καλή σας μέρα! Για τα πράουστα ή πραούστια που αφθονούν στη Σαμοθράκη έχουμε ξαναμιλήσει ΕΔΩ. Είναι από τις ποικιλίες του δαμάσκηνου που αγαπώ πολύ γιατί είναι πάρα πολύ αρωματικά και πολύ μα πολύ νόστιμα!
Πριν μερικές μέρες, λοιπόν, βρήκαμε πράουστα που, τουλάχιστον εδώ δεν βρίσκω συχνά!!! Έτσι, επιδοθήκαμε στην μεταποίησή τους σε ...γλυκό του κουταλιού αλλά και σε μαρμελάδα που έγινε εξαιρετική...με τον πιο απλό και παραδοσιακό τρόπο και μάλιστα χωρίς κανένα αρωματικό!!!! Γι αυτό σας λέω... εάν βρείτε πράουστα μην τα αφήσετε... αγοράστε ...ειδικά εάν δεν γνωρίζετε το άρωμα και τη νοστιμιά τους.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πράουστα ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσια
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι που έχουμε ξεφλουδίσει και στύψει
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi τα πράουστα και τα κόβουμε όσο θέλουμε.
Προσωπικά, κόβω κάποια από τα φρούτα πολύ έτσι ώστε να έχουν χυμό για να μην χρησιμοποιήσω καθόλου νερό και τα υπόλοιπα λίγο πιο χονδρά προκειμένου να βράσουν εύκολα.
Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξεφλουδισμένο και στυμμένο λεμόνι.
Ο λόγος που προσθέτουμε ένα ξεφλουδισμένο και στυμμένο λεμόνι στην μαρμελάδα είναι γιατί αυτές οι άσπρες ίνες του λεμονιού έχουν αρκετή φυσική πηκτίνη κι έτσι η μαρμελάδα μας θα "δέσει" πιο εύκολα ειδικά αν τα φρούτα μας είναι αρκετά ώριμα και άρα πιο φτωχά σε πηκτίνη.
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε έτσι για μισή ώρα.
Ύστερα, βάζουμε την μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να βράσει προσέχοντας να αφαιρέσουμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια αλλά και ανακατεύοντας, αν χρειάζεται, με ξύλινη κουτάλα για να μην φουσκώσει και χυθεί.
Η μαρμελάδα χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά να δέσει.
Αυτός ο χρόνος όμως μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα φρούτα, το πόσο πηκτίνη θα "βγάλει" το λεμόνι και το πόσο δυνατή είναι η φωτιά.
Μόλις χωρίζουμε τη μαρμελάδα στα δύο, τραβώντας μια γραμμή στον πάτο της κατσαρόλας και η μαρμελάδα μας δεν ξαναενώνεται... τότε έχει "δέσει" σωστά.
Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και αποσύρουμε από την εστία.
Κι ένα μυστικό:
Όταν η μαρμελάδα βράσει σε δυνατή φωτιά και "δέσει" γρήγορα δεν γίνεται σκούρα όπως συμβαίνει όταν "δέσει" σε χαμηλή φωτιά.
Όμως, η μαρμελάδα που γίνεται σε δυνατή φωτιά χρειάζεται περισσότερο την παρουσία και την προσοχή μας γιατί μπορεί να φουσκώσει και σίγουρα δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια τον οποίο πρέπει να αφαιρέσουμε.
Διαλέγουμε, λοιπόν, εμείς τον τρόπο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να την φτιάξουμε.

33 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική!!!Τέλειο χρώμα η μαρμελάδα σου!!!Αλλά καί τά καροτομπισκοτάκια σου,σούπερ!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Δήμητρά μου!!! Καλή εβδομάδα και σε σένα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Θέλω πολύ να δοκιμάσω αυτή τη μαρμελάδα!
    Καλημέρα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Ερμιόνη μου γιατί είναι πολύ αρωματική!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Δεν την είχα ξανακούσει αυτή τη μαρμελάδα! Με κέρδισε πάντως το χρώμα της! Θα την δοκίμαζα ευχαρίστως πάνω σε μια φέτα φρέσκο, ζεστό ψωμάκι!
    Φιλάκια πολλάαααααα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη και αρωματική Αναστασία μου. Αξίζει να την φτιάξεις αν βρεις τέτοια δαμασκηνοκορόμηλα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Ωραία, Κική μου η μαρμελάδα σου! Πέτυχες το χρώμα άψογα!!
    Καλοφάγωτη!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ ωραία Ειρήνη μου αλλά είναι και πολύ αρωματική!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Δεν ήξερα ότι τα κίτρινα δαμάσκηνα λέγονται πράουστα!Πρώτη μου φορά ακούω αυτή τη λέξη και βρίσκω ότι είναι και πολύ εύηχη.Όπως βρίσκω ότι η συγκεκριμένη ποικιλία δαμάσκηνου ,είναι ίσως η πιο αρωματική και νόστιμη,τουλάχιστον μιλώντας για μένα.
    Αναρωτιόμουν λοιπόν, πόσο νόστιμη και αρωματική θα μπορούσε να είναι η μαρμελάδα του ή το γλυκό του κουταλιού...Μου επιβεβαίωσες τις υποψίες Κική μου!!Εξάλλου αδιάψευστος μάρτυρας είναι και οι φωτογραφίες σου,που ναι μεν είναι το μέσο μόνο που μας παρουσιάζεις τα δημιουργήματά σου,αλλά παράλληλα είναι και ταχυδρόμος των γευστικών μας αναζητήσεων.Έτσι εισπράττουμε και φανταζόμαστε εύκολα τις γεύσεις με τη δική σου πάντοτε επιβεβαίωση.Και ποτέ δεν απογοητευτήκαμε!
    Θα την κάνω αυτή τη μαρμελάδα Κική μου,αφού αυτή την εποχή εδώ που είμαι ,αυτά τα φρούτα όχι μόνο αφθονούν,αλλά είναι και ιδιαίτερα νόστιμα!!
    Καλή σου μέρα Κική μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι τα λένε και αφθονούν στη Σαμοθράκη. Στο σπίτι της γιαγιάς μου είχαμε ένα δέντρο και τρελλαινόμασταν γι αυτά τα δαμασκηνοκορόμηλα Φωτεινή μου! Είναι τέλεια!!
      Να την κάνεις αφού υπάρχουν και είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψεις. Γίνονται και πολύ ωραίο γλυκό κουταλιού και μάλιστα χωρίς καθόλου αρωματικό γιατί έχουν από μόνα τους απίστευτο άρωμα!
      Φιλιά πολλά! Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  6. Να σου πω την αλήθεια δεν ήξερα γι' αυτά τα δαμάσκηνα. Αν τα βρω θα τ' αγοράσω, γιατί τώρα είναι η εποχή που φτιάχνω τις περισσότερες μαρμελάδες μου. Θα τα έχω στα υπ΄όψιν, για να δοκιμάσω τη γεύση τους! Πάντως στις φωτογραφίες η μαρμελάδα φαίνεται καταπληκτική!
    Μου άρεσε πολύ και το tip στο τέλος, έτσι για να ξέρω πού βαδίζω!
    Φιλάκια πολλά Κική μου! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν τα βρεις κάνε γλυκό και μαρμελάδα και δεν θα το μετανιώσεις Πηνελόπη μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ξανακούσει για τα πράουστα kiki μου !!!!! Μου κίνησες το ενδιαφέρον και θα τα ψάξω στη λαϊκή!!!! Ελπίζω να τα βρω!!!!!
    Καλό υπόλοιπο ημέρας! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξε Σιλένα μου και αν βρεις τέτοια δαμασκηνοκορόμηλα κάνε γλυκό και μαρμελάδα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ακομη μια νοστιμη μαρμελλαδα απο τα χερακια σου Κικη! Και μου αρεσουν αυτα τα δαμασκηνα!!!!!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικά και νόστιμα τα δαμάσκηνοκορόμηλα αυτά αλλά και το γλυκό τους και η μαρμελάδα τους Μαρίνα μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφη η μαρμελάδα σου και σίγουρα θα την αγάπησαν μικροί και μεγάλοι στο σπίτι.
    Τύχη όμως να βρεις τα συγκεκριμένα δαμάσκηνα!:)
    Ωραία Βασιλική μου, καλοφάγωτη!

    Άλλαξες τα χρώματα στο blog? Εντυπωσιακότατο!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ζαμπία μου... κι εγώ δεν το πίστευα όταν μου τα έφερε ο γαμπρός μου!! -:))
      Αλήθεια, ποιά ήταν τα χρώματα που είδες και εντυπωσιάστηκες;;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Θυμάμαι που είχες πει και παλιότερα για τα πράουστα!
    Δυστυχώς δεν την έχω πετύχει πουθενά αυτήν την ποικιλία!
    Καλοφάγωτη Κική μου, δείχνει υπέροχη η μαρμελάδα σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πράγματι γιατί τα λατρεύω!!! Έχουν όμως τόσο μειωθεί που τα βρίσκεις δύσκολα!
      Να είσαι καλά Έλενά μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Ωχ! λάθος...τώρα επανήλθαν τα κανονικά.
    Κάποιο πρόβλημα έχει το άνοιγμα των σελίδων του blogger σήμερα...:(

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να είναι τόσο λιτή η συνταγή φαντάζομαι τη νοστιμιά τους!!! Πολύ όμορφη πρόταση, μακάρι να τα βρω στην αγορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αυτή η μαρμελάδα και το γλυκό του κουταλιού είναι απ' αυτά που δεν χρειάζονται τίποτα άλλο!!!!!!!!! -:))

      Διαγραφή
  13. Έχεις δίκιο, είναι απ τις καλύτερες μαρμελάδες !!
    Την φτιάχνω κι εγώ γιατί βρίσκω τέτοια δαμάσκηνα σε ένα χωριό
    των Βαρδουσίων το Δάφνο (τόπος καταγωγής του συζύγου μου).
    Έχω φτιάξει και λικέρ και είναι πολύ ωραίο !!
    Εάν έχεις κι άλλα δοκίμασέ το ..
    Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες υπάρχουν σε συγκεκριμένα μέρη και λίγα σε ποσότητα. Φαντάζομαι και τη νοστιμιά και το άρωμα του λικέρ!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  14. Κική αν ήξερες πως τα ψάχνω, στο χωριό υπάρχουν διάφορα είδη δαμάσκηνων κορόμηλων αλλά κανένα δεν είναι σαν αυτά.Μαρμελάδες έχω φτιάξει με όλα τα είδη αλλά γλυκό δεν γίνεται κανένα για΄τι δεν βγαίνει το κουκούτσι τους. Τυχερή λοιπόν είσαι πολύ.
    Καλοφάγωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι όπως κι εγώ Ξανθή. Η Σαμοθράκη είναι γεμάτη απ' αυτά γι αυτό και είναι το τοπικό γλυκό τους. Τα λατρεύω κυριολεκτικά!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  15. Εξαιρετική και ιδιαίτερη η μαρμελάδα σου, Κική μου, με ωραία υφή και χρώμα! καλοφάγωτη!
    Τα φρούτα αυτά, δυστυχώς,δεν υπάρχουν εδώ, μόνο τα κλασικά.
    καλό σου βράδυ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματική και νόστιμη Ελένη μου... κρίμα να μην τα βρίσκεις γιατί αξίζει να τα δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. δεν ειχα ιδεα για τα πραουστα!!!δειχνει πολυ λαχταριστη η μαρμελαδα και με υπεροχο χρωμα!!!!φιλαι πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν βρεις κάνε γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα αλλά και σαν φρούτα είναι υπέροχα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Δείχνει φανταστική η μαρμελάδα σου Κική μου!!τα δαμάσκηνα δύσκολα βρίσκονται αυτά απ'ότι κατάλαβα..αν και το πράουστα σαν λέξη κάτι μου θυμίζει....άπειρα φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!