Μια γρήγορη μελιτζανόπιτα

Καλή σας μέρα!! Τελικά, εδώ το φθινόπωρο μας επισκέφθηκε για τα καλά! Εχθές, ξύπνησα και νόμισα ότι τη νύχτα με είχαν μεταφέρει χωρίς να το καταλάβω στο... Λονδίνο!!!!!!!!! 
Ανοίγοντας τα μάτια μου κατά τις 7 παρά τέταρτο... συνειδητοποίησα ότι δεν φαινόταν φως από τις γρίλιες... "αμάν" σκέφτηκα... πάλι έβαλα λάθος το ξυπνητήρι και σηκώθηκα από τα άγρια χαράματα (ναι, ναι το έχω ξανακάνει ...μη γελάτε... είχα βάλει το ξυπνητήρι 2 ώρες πριν την κανονική και παραλίγο να αρχίσω να περιφέρομαι νυχτιάτικα!!!!!) χαχαχαχα. Σε λίγα λεπτά όμως που είδα κι ένα δεύτερο ρολόι κατάλαβα ότι η ώρα ήταν εντάξει!!!! Άνοιξα τα στόρια και ...τί να δω... το φθινόπωρο να έχει έρθει μέσα σε μια νύχτα και να έχει φέρει μαζί του κατάμαυρα σύννεφα που έκρυβαν τον ήλιο και το φως της μέρας, δυνατή βροχή, έναν αέρα ψυχρό κι ...εκείνο το ...θεσπέσια έντονο άρωμα της νοτισμένης γης!!! Δεν μπορώ να πω ότι προβληματίστηκα (βλέπετε τα σχολεία δεν άρχισαν ακόμη για να πηγαίνω τις ανιψούλες μου) αλλά έμεινα εκεί, κολλημένη στο ανοιχτό παράθυρο να απολαμβάνω εκείνη την πρωινή δροσιά και ...καταχνιά (τί σας έλεγα χθες για το ...μενίρ της αισιοδοξίας;;;;;), εκείνο το μουντό ουρανό που κόντευε να πέσει στο κεφάλι μας!!!! Διαφορετική αίσθηση από κείνη του καλοκαιριού αλλά εξίσου όμορφη!!! Είναι τόσο όμορφη η φύση όταν την αποδέχεσαι!!!! Κάθε της μορφή σου... φτιάχνει τη διάθεση!!!
Τώρα θα μου πείτε... αν ήταν να βγεις έξω, να πας τις μικρές στο σχολείο και μετά να κατηφορήσεις στον μποτιλιαρισμένο κεντρικό δρόμο της συνοικίας για να προλάβεις να είσαι εγκαίρως στην εργασία σου... τότε θα τα έβλεπες όλα αυτά ωραία;;;; Σίγουρα είναι δύσκολα αλλά αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον καιρό γιατί να μην τον αποδεχθούμε χωρίς γκρίνια;;;; Δεν την μπορώ την γκρίνια... αυτό είναι αλήθεια! Δεν την αντέχω!!!! Μου φαίνεται χειρότερη κι από το θυμό!!!! 
Εσείς;;; Τί προτιμάτε την γκρίνια ή τον θυμό (γιατί, εδώ που τα λέμε... είναι αδύνατον να είμαστε συνεχώς με χαμόγελο και καλή διάθεση, όσο ωραίο κι αν είναι!!);;;;;
Και μια που το λύσαμε κι αυτό το θέμα κι αποδεχθήκαμε ότι το φθινόπωρο είναι εδώ και δεν θα φύγει για τρεις μήνες... τί θα λέγατε για μια πιτούλα;;;;
Μια πιτούλα εύκολη, με έτοιμο φύλλο και με καλοκαιρινά μελιτζάνες! Μια πιτούλα που έχει τη δική της ιστορία (σαν το δρόμο... ένα πράγμα!!) και που την ετοίμασα επειδή μου περίσσεψε υλικό γέμισης από τα λατρεμένα γεμιστά!!! Με άλλα λόγια, κάποια στιγμή, έφτιαξα γεμιστές πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθια και μελιτζάνες και μου περίσσεψε κιμάς με ρύζι ... και μια που το ίδιο βράδυ θα είχα και επισκέπτες... σκάρωσα στα γρήγορα τη συγκεκριμένη μελιτζανόπιτα!
"Νοστιμότατη" υπήρξε η ετυμηγορία κι έτσι αποφάσισα να την αφήσω να κάνει το ντεμπούτο της στον "έξω κόσμο"!!! -:)) 
Σας κερνάω, λοιπόν, σήμερα, μελιτζανόπιτα σπέσιαλ που είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει...
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο Ψαχνών (έχει μέσα 8 φύλλα)
4 μελιτζάνες μακρόστενες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε κομματάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
1 μέτρια ντομάτα πολτοποιημένη
100 γρ. ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κιμά
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κ.γλ. ρίγανη
2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + ελαιόλαδο για τα φύλλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες μέσα σε νερό με αλάτι για 30-40 λεπτά για να ξεπικρίσουν, τοποθετώντας ένα πιάτο από πάνω για να είναι βυθισμένες στο νερό.
Ύστερα, τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε
το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις μελιτζάνες και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά, έως ότου μαραθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τον κιμά, το ρύζι, τον μαϊντανό, την πολτοποιημένη ντομάτα, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά τα προσθέτουμε στο μίγμα του κιμά και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Τέλος, προσθέτουμε και τη θρυμματισμένη φέτα και αρχίζουμε τη συναρμολόγηση της φέτας.
Αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με ελαιόλαδο και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και απλώνουμε συνολικά 4 φύλλα.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη γέμιση της πίτας.
Απλώνουμε το επόμενο φύλλο και αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε και απλώνουμε και τα υπόλοιπα 3 φύλλα (η πίτα μας έχει 4 φύλλα κάτω και άλλα 4 επάνω).
Αλείφουμε και την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο.
Διπλώνουμε τις άκρες της πίτας (τον κόθρο) προς τα επάνω ή προς τα κάτω.
Χαράζουμε την πίτα και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο καστανό χρώμα και να ψηθεί καλά από κάτω (ελέγχουμε σηκώνοντάς λίγο την μία άκρη της πίτας).

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα,Κική μου !!!!
    Λαχταριστή η μελιτζανόπιτά σου - και οι μελιτζάνες
    αφθονούν αυτή την εποχή !!!! Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε-λατρεύω τις μελιτζάνες !!!!!
    Καλό Φθινόπωρο !!!!!
    Φιλάκια !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Νίκη...αξίζει δοκίμασέ την!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Πολύ λιγουρεύτηκα τη μελιτζανόπιτα σου Kiki μου!!!!
    Μου έφεραν αρκετές μελιτζάνες από το χωριό οπότε θα μπει στα άμεσα μαγειρέματα!
    Εδώ ο καιρός εξακολουθεί να είναι υπέροχος,όμως έχω νοσταλγήσει τις φθινοπωρινές εικόνες που περιέγραψες!!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εγινε πολύ νόστιμη Σιλένα μου!! Αξίζει να την ετοιμάσεις και να τη γευτείς!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Κική βλέπω το φύλλο αυτό που μοιάζει με σπιτικό θα το έχω υπόψιν για κάποια γρήγορη δημιουργία.
    Όσο για την πίτα σου δε λέω ποτέ όχι σε πίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ξανθή είναι ό,τι καλύτερο από τα έτοιμα φύλλα και για πίτες της τελευταίας στιγμής όταν δεν υπάρχει χρόνος είναι καταπλητικό!
      Κι εγώ δεν μπορώ να τους αντισταθώ!!!

      Διαγραφή
  4. Ο συσσωρευμένος κι ανεκδήλωτος θυμός συνήθως βγαίνει σε γκρίνια. Οπότε ψηφίζω σκέτο θυμό. Τα παίρνεις στο κρανίο για 5-10 λεπτάκια, καυγαδίζεις και ξεμπερδεύεις. Είτε τα βρίσκεις με τον άλλον, είτε χωρίζεις δια παντός τα τσανάκια σου, αλλά ξεμπερδεύεις!
    Επί του προκειμένου τώρα! Τις μελιτζάνες τις λατρεύω και βλέποντας και τα υπόλοιπα υλικά σου, είμαι σίγουρη ότι πιτούλα έσκισε! Πολύ ωραία Κική μου, γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μαζί σου Πηνελόπη μου γιατί την γκρίνια δεν την αντέχω! -:))
      Είναι νοστιμότατη η πίτα και πανεύκολη!!! Κρίμα να μην είσαι κοντά να σε φιλέψω!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Κική μου η αλήθεια είναι ότι δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τις μελιτζάνες, ωστόσο σε αυτή τους την εκδοχή θα τις έτρωγα πάρα πολύ ευχαρίστως!
    Με τόσο ωραία υλικά που χρησιμοποίησες δεν γίνεται να μη βγήκε πεντανόστιμη η πιτούλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο σαν ιδέα που θα τη δοκίμαζες Ερμιόνη μου αλλά αν δεν τρως τις μελιτζάνες γιατί να ...ταλαιπωρηθείς;;; Ναι έγινε νοστιμότατη!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μελιτζάνα άκουσα και ήρθα τρεχάτη!!
    Γεια στα χέρια σου Κικίτσα μου, θέλω μεγάλο κομμάτι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για την Έλενά μας ή μήπως δυο μεγάλα κομμάτια;;;;;;
      Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ!!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  7. Μελιτζάνες και μάλιστα σε πίτα?????και σε φύλλο Ψαχνών?????και με πιπεριές Φλωρίνης με μαιντανό και δυόσμο???????η απόλυτη γευστική απόλαυση δηλαδή!!συγχαρητήρια κοπέλα μου!!τίποτε άλλο!!φιλάκια άπειρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Καίτη μου... ο συνδυασμός είναι άπαιχτος!!!! Είναι μια πολύ νόστιμη πίτα!!!
      Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Εδώ Κική μου, δεν λέει να ρίξει ο ουρανός, έστω μια σταγονίτσα βροχής. Μου αρέσει η βροχή και το φθινόπωρο, καθώς ο καιρός είναι καλός, χωρίς να κάνει πολύ ζέστη.
    Στην μελιτζανόπιτα σου θα πω ναι χωρίς δισταγμό, καθώς από τα υλικά και μόνο καταλαβαίνει κανείς, πόσο νόστιμη και αρωματική πρέπει να είναι. Ας εκμεταλλευθούμε τις μελιτζάνες τώρα που είναι η εποχή τους.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααααα!!!! Μόνο σε μας ήρθε το φθινόπωρο;;;; Να σας το στείλουμε;;;;
      Έγινε πολύ νόστιμη Ειρήνη μου και πράγματι αρωματική!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Βασιλική μου.
    Η πίτα σου έγινε τόσο όμορφη και το φύλλο μοιάζει σαν χειροποίητο!

    Για το Φθινόπωρο δεν λέω τίποτε, το σνομπάρω γιατί είναι προάγγελος του Χειμώνα.
    Όταν γυρίζω από τη δουλειά και είναι ήδη σκοτάδι δεν μπορώ να πω ότι το χαίρομαι. Ο Χειμώνας πιστεύω είναι για όσους έχουν την "πολυτέλεια"(?) να μην εργάζονται.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το συγκεκριμένο φύλλο μοιάζει χειροποίητο ενώ δεν είναι γι αυτό και το χρησιμοποιώ όταν χρειάζομαι κάτι γρήγορα ή όταν δεν υπάρχει χρόνος για να ανοιξω φύλλο Ζαμπία μου!
      Όσο για το Χειμώνα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά αφού δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε ας τον αντιμετωπίσουμε θετικά!!! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Αυτές οι πίτες και οι τάρτες με υλικά που μας περισσεύουν από άλλα μαγειρέματα για μένα προσωπικά είναι μεγάλη πηγή "έμπνευσης" Κική μου.

    Το φύλλο Ψαχνών είναι πραγματικά μια από τις καλές επιλογές σε έτοιμο μαζί με μια-δυο όχι τόσο επώνυμες μάρκες. Συμφωνώ και επαυξάνω λοιπόν.

    Όσο για τα βροχερά και τις αλλαγές της εποχής, ήρθαν κι' εδώ στα νότια, αν και όχι τόσο έντονα όπως αρχικά μας "απειλούσαν" τα δελτία καιρού.

    Καλό βράδυ και καλό φθινόπωρο εύχομαι λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Πηνελόπη μου ...γίνονται τα καλύτερα πιάτα έτσι γιατί κινητοποιούν τη φαντασία μας!!!
      Χαίρομαι που συμφωνείς για το φύλλο Ψαχνών... μου αρέσει πολύ κι εμένα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη η πιτούλα σου (αρκει να βγάλω τον κιμά).Λατρεύω τις μελιτζάνες!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χωρίς κιμά είναι πεντανόστιμη Λένια μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Ωραία πίτα σκάρωσες από το τίποτα Κική!
    Η μελιτζάνα είναι γλυκιά και αγαπημένη.
    Τα υπόλοιπα που προσέθεσες έρχονται απλά για να την ενισχύσουν και να την εμπλουτίσουν. Μου αρέσει που την έκανες λεπτή. Το φύλλο είναι σούπερ! Θα το έχω υπόψη μου!!

    Σε καληνυχτίζω Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρυσαυγή μου έγινε πολύ νόστιμη και λεπτή (αν κι εμένα μου αρέσουν και οι πιο χοντρούλες πίτες σημείο διαφωνίας με τη μαμά μου χαχαχα). Το φύλλο αξίζει ...δοκίμασέ το και θα δεις ...είναι σαν χειροποίητο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. ΠΩΠΩ ΤΙ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΒΡΑΔΙΑΤΙΚΑ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!
    ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ!!!!
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΨΗ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρένα μου! Καλώς ήρθες και ικαλό φθινόπωρο!
      Να τη δοκιμάσεις, γίνεται πολύ νόστιμη!
      Όσο για τις 23 Σεπτεμβρίου, ελπίζω να είμαι γιατί μόλις είδα ότι είναι Δευτέρα και τα μαθήματα θα έχουν αρχίσει. Εάν δεν έχω μάθημα θα έρθω... αλλιώς θα σου τηλεφωνήσω την Κυριακή να σου φέρω καμιά λιχουδιά!!! -:))
      Όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται μόλις αρχίσουν τα μαθήματα εγώ να κάνω ακυρώσεις!
      Άρα... θα δούμε!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχη σου έγινε Κική μου!!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ΄΄΄ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ΄΄΄΄ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΚΜΑΣΩ ΑΥΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ'''
    ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΑ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!