Αρωματικά φασολάκια με ...zwan

Γεύση των φοιτητικών μου χρόνων!!! Γεύση που τότε μου φαινόταν υπέροχη... ίσως γιατί ήταν από τις απαγορευμένες στο πατρικό μου σπίτι και ήταν η πρώτη μου "επανάσταση" μόλις έμεινα μόνη στο φοιτητικό μου σπίτι... στην πρώτη δικιά μου, ολοδικιά μου κουζίνα!! -:))
Αλήθεια σας έτυχε ποτέ να γευθείτε κάτι που χρόνια πριν σας φαινόταν καταπληκτικό και μετά... όταν το ξαναδοκιμάσατε σας φάνηκε απλά καλό ή μάλλον αποδεκτό ή ακόμα και κάτω του μετρίου;;;;
Σήμερα θα ταξιδέψουμε κάποια χρόνια πίσω και μετά με έναν μαγικό τρόπο θα επιστρέψουμε στο σήμερα. Θέλετε να με ακολουθήσετε;;; Εάν ναι, ελάτε μαζί μου... αυτό θα είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης της αλλαγής στις γευστικές προτιμήσεις ενός ανθρώπου.
Κάποτε, σ' ένα σπιτικό σε μια μικρή πόλη, ζούσε μια απλή, μεσοαστική οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων. Ο πατέρας γεωπόνος, η μητέρα νηπιαγωγός και είχαν δύο μικρά κοριτσάκια. Το ένα αντιδραστικό, με έντονη προσωπικότητα, ολιγόφαγο και το άλλο υπάκουο, φρόνιμο αλλά και "φαγανό" όπως το λέγανε! 
Η μεγάλη κάποια στιγμή, εκεί κοντά στα 15 άρχισε να τρώει επιτέλους κι όλοι χαίρονταν γιατί τώρα πια τα προβλήματα λιγόστευαν. Έλα όμως που άρχισε να θέλει να τρώει και τροφές που ο πατέρας, που γυρνούσε και έκανε τον ποιοτικό έλεγχο πολλών προϊόντων σε βιομηχανίες της περιοχές, δεν τους επέτρεπε ούτε στο σπίτι να τα βάλουν;;; Έτσι άρχισαν και πάλι οι καβγάδες που κάποια στιγμή σταμάτησαν κι αυτοί!!! Σημαδιακή η ώρα που σταμάτησαν... η μεγάλη είχε ήδη φτάσει στη δευτέρα λυκείου!!! Σε δυο χρόνια, μάλιστα, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο πανεπιστήμιο!!! 
Εγγραφή, ενοικίαση σπιτιού κι ύστερα... μόνη της ...στο νέο της σπίτι, στη νέα της κουζίνα!!!
Το πρώτο της γεύμα... πατάτες τηγανιτές με zwan!!!! Επιτέλους στο πιάτο της!!!! Δεν ξέρω αν ήταν μια κίνηση ...ελευθερίας αλλά ξέρω ότι αυτή η κίνηση επαναλήφθηκε άπειρες φορές και σε άπειρους συνδυασμούς με την ίδια πάντα γευστική απόλαυση!!!
Και τώρα... κλείστε τα μάτια!!! Προσγειώνομαστε στο παρόν!!! 
Τα φασολάκια βράζουν στην κατσαρόλα (ή μάλλον τη χύτρα ταχύτητας) και τα κυβάκια του zwan εισβάλλουν χαρούμενα μέσα στο αντικολλητικό τηγανάκι για να σοταριστούν!!! Ύστερα, στρογγυλοκάθονται επάνω στα φασολάκια και... η μαμά της περιμένει με ... αγωνία την έκφρασή της καθώς το πηρούνι χάνεται πίσω από τα δόντια... την κοιτάζει στα μάτια και ..."απορώ" γιατί έκανα τόση φασαρία... οκ, είναι νόστιμο αλλά δεν είναι ...η έκρηξη!!!! Πού είναι ...το "γευστικό πυροτέχνημα" που απολάμβανα;;; 
Πώς αλλάζει ο άνθρωπος!!! Πώς εξελίσσονται οι γευστικές του προτιμήσεις!!!
Και τώρα πάμε να δούμε τη συνταγή;;; 
Εσείς μπορείτε να επιλέξετε το zwan ή ένα καπνιστό ζαμπόν ή ακόμα μπέικον... γιατί έτσι κι αλλιώς ο συνδυασμός είναι νοστιμότατος.
ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
200 γρ. zwan, ζαμπόν ή μπέικον
500 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα (ή φρέσκα)
200 γρ. ντομάτα πολτοποιημένη* (ή ντοματάκια κονκασέ ή συμπυκνωμένο χυμό)
2 κ.σ. κέτσαπ (ή σπιτική κέτσαπ που θα βρείτε ΕΔΩ)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο σε καρεδάκια
1 σκελίδα σκόρδο χωρίς τη φύτρα (για να μην είναι έντονη η παρουσία του)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα ξερό βασιλικό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
Βάζουμε και τα φασολάκια και μόλις σοταριστούν για λίγο κι αυτά, προσθέτουμε την κέτσαπ, το σκόρδο, την πολτοποιημένη ντομάτακαι 1 ποτήρι νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πιπέρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό και το μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν για 25-30 λεπτά.
Στο μεταξύ, κόβουμε το zwan και το βάζουμε να σοταριστεί σε αντικολλητικό τηγάνι.
Μόλις τα φασολάκια βράσουν και μαλακώσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μελώσουν και να μείνουν μόνον με το λάδι τους.
Σερβίρουμε με το κομμένο zwan και λίγο φρυγανισμένο ψωμί.
TIPS
*Και μια λεπτομέρεια: όταν οι ντομάτες είναι καλές και νόστιμες, πολτοποιώ αρκετές στο multi. Βάζω σε μια κατσαρόλα τη σάλτσα, παίρνει μια βράση, την αφήνω και κρυώνει και μετά γεμίζω μικρά σακουλάκια τροφίμων που τα καταψύχω. 'Ετσι έχω φρέσκια σάλτσα για πολύ καιρό.

25 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική με την ωραία και ευφάνταστη συνταγή που θα μυήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους στα φασολάκια!
    Έχω τόσα πολλά χρόνια να φάω zwan που νομίζω ότι δεν θυμάμαι πια τη γεύση του!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο Ερμιόνη μέχρι προχθές που αγόρασα ξανά!!!! Είχα να φάω από τα φοιτητικά μου χρόνια!!!
      Φιλιά καλημέρας!!

      Διαγραφή
  2. Το κείμενο είναι σαν να το γράφω εγώ Κική. Ακριβώς και για μένα ήταν απαγορευμένο το σβάν στο σπίτι. Και όταν άρχισα να μένω μόνη μου ήταν ένα από τα πράγματα που έτρωγα πολύ και μου έδιναν αίσθηση ελευθερίας. Τώρα κι εγώ έχω πολλά χρόνια να φάω.

    Να είσαι καλά! Μου έφτιαξες τη μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Κι εσύ Χρυσαυγή μου εεεεεε;;; Τελικά δεν είχα κάνει μόνον εγώ τον συνειρμό!!!! Απίστευτο!!!
      Κι εγώ είχα να φάω από φοιτήτρια... εντάξει είπαμε καλά όλα αλλά μερικά τρόφιμα είναι για λίγες φορές!!! χαχαχα
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Tελικά το zwan κρίνεται ένοχο?Γιατί από ότι διαπιστώνω,όλοι μεν το θέλαμε ,όλοι δε το καταδίκαζαν.Με ενοχές λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς,γευτήκαμε την ΄΄αμαρτωλή΄΄αυτή γεύση,ίσως από αντίδραση στις γερά θεμελιωμένες αντιλήψεις των μεγαλυτέρων για πιο υγιεινές επιλογές.Εγώ το αγαπούσα με αυγά και τομάτα!
    Τα φασολάκια είναι βέβαια μια πολύ υγιεινή και νόστιμη πρόταση για το μεσημεριανό μας.Προσωπικά τα αγαπώ πολύ,ειδικά τα φρέσκα.Τώρα ήρθες εσύ βρε Κική μου και μας θύμισες ξεχασμένες και αλησμόνητες παρασπονδίες.Για μια φορά θα το κάνω ,έτσι για το πείσμα της νιότης και την ανεμελιά της ηλικίας.
    Καλή σου μέρα ,φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι και απόλυτα εντάξει πάντως... τα νιτρώδη του τα έχει αλλά για μια μινιμουμ κατανάλωση δεν υπάρχει θέμα!! Είχαν δίκιο που το απαγόρευαν αλλά το απαγορευμένο είναι πάντα πιο νόστιμο (τουλάχιστον στα μάτια μιας έφηβης)!!!!!
      Φιλιά Φωτεινή μου!

      Διαγραφή
  4. Εγώ κάνω κάτι αντίστοιχο με αρακά!
    Και το τιμάμε όόόλοι!!!
    ;-)
    Φιλάκια, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να γίνεται νόστιμο Ιωάννα μου, έτσι;;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Τα φασολάκια σφαγή γινόταν για να τα φάω. Μέχρι τα 20, πέρα από κοτόπουλο, μπριζόλες και πατάτες τηγανιτές, δεν έτρωγα τίποτα άλλο (εκτός από σφαλιάρες για το περιορισμένο μενού μου). Δεν έτρωγα λοιπόν ούτε zwan, αν και οι δικοί μου το αγόραζαν.
    Τώρα τρώω πολύυυυ περισσότερα φαγητά και φυσικά θα δοκιμάσω τα φασολάκια που έφτιαξες μ' αυτήν τη συνταγή! Ευχαρίστως τσάκιζα ένα πιατάκι τώρα!
    Πολλά φιλιά Κική μου! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εσύ είσαι απίστευτη... άκου μέχρι τα 20... με πέρασες εμένα!!! χαχαχα
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω τα φασολάκια,θα δοκιμάσω την προσθήκη των μπαχαρικών που προτείνεις, αλλά θα αφαιρέσω το κρεατάκι!
    Φιλάκια,Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν Λένια μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα στο κορίτσι μου το ευρηματικό που δεν πι΄νεται με τίποτα στην πρωτοτυπία!!απ'ότι το μελέτησα πρέπει να είναι θεικό σε γεύση με τις πιπεριές τα μυρωδικά και τα αρωματικά και με τελευταία πινελιά το Ζβαν που όντως έχει ξεχαστεί..μπράβο σου κοπέλα μου..πόσες φορές μας γλυτώνεις απο τα ίδια και τα ίδια,,στο τσακ με πρόλαβες..για Παρασκευή τα έχω προγραμματίσει τα φασολάκια και να τώρα μιά σούπερ ιδέα να τρελαθούν και τα ιδιότροπα τέκνα μου!!με σούπερ φιλάκια καλό σου απογευματάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ένα ξεχασμένο προϊόν αλλά δοκίμασέ τα και νομίζω ότι θα σου αρέσουν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Απ' ότι φαίνεται μόνο εγώ δεν έτρωγα το zwan, δεν ξέρω γιατί η μυρωδιά του με απωθούσε έντονα.
    Αντίθετα ο γιος μου ο μεγάλος, που γενικά ήταν ένα σκασμένο και δύσκολο παιδί στο φαγητό του, το τρώει και σκέτο ακόμα.
    Πρωτότυπη και ευφάνταστη η ιδέα σου Κική μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, νομίζω Έλενα...χααχαχα Πάντως ο γιός σου ανήκει στην πλειοψηφία ή τουλάχιστον στην παλιά πλειοψηφία γιατί κάποτε ήταν πολύ συνηθισμένο έδεσμα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Zwan ε; Παιδική κι αγαπημένη ανάμνηση, ομολογουμένως!!! Και η εκδοχή σου πολύ μου αρέσει. Σίγουρα θα μαγειρευτεί αυτό το φαγάκι!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά σε πολύ κόσμο άρεσε κι εγώ νόμιζα ότι ανήκα στη μειοψηφία!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Eγώ Κική μου θα βάλω λουκάνικα αντί για zwan, δε νομίζω να σε πειράζει, ε;;; Πάλι πενατνόστιμο θα είναι! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι Μάρθα μου;;;; Κι έτσι πεντανόστιμα θα είναι τα φασολάκια!

      Διαγραφή
  11. Μάλλον αυτό των φοιτητικών χρόνων κατατρέχει πολλούς, Κική!
    Ο Χρήστος {σύζυγος} έφτιαξε τις προάλλες μακαρόνια με λευκή σάλτσα και zwan!
    Και ήταν καλή, τα παιδιά την ευχαριστήθηκαν.
    Θα του αναφέρω τη συνταγή σου αυτή και είμαι σίγουρη πως θα θελήσει να δοκιμάσει έτσι τα φασολάκια του!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Στέλλα... πάντως νομίζω ότι αυτή η συνταγή θα του αρέσει!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  12. Πράγματι!!!Παιδική ανάμνηση τό zwan!!!
    Τό έφτιαχνε η μητέρα μου μέ μακαρόνια!!!
    Πολλά χρόνια πρίν!!!Θά τό δοκιμάσω!!!Πολύ ωραία συνταγή Κική!!
    Καλό μεσημέρι!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το έκανα και ομελέτα αλλά σε μακαρόνια δεν το έχω δοκιμάσει... προσεχώς!! Με τα φασολάκια ταιριάζει ωραία πάντως Δήμητρά μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία πρόταση Κική μου για κάτι διαφορετικο!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!