Τεμπέλικα γεμιστά ...η εύκολη λύση για ένα νοστιμότατο ριζότο

Γεμιστά λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκυθολούλουδα, είναι μια μεσογειακή καλοκαιρινή λιχουδιά που δύσκολα της αντιστέκεται κανείς, Έλληνας ή ξένος!!! Οι εκδοχές του φαγητού;; Τέσσερις οι κλασσικές και άπειρες οι σύγχρονες αλλά όλες τόσο, μα τόσο δελεαστικές!!! Με κιμά ή χωρίς (αν κι εγώ τα προτιμώ χωρίς κιμά), στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, με αυγολέμονο ή χωρίς είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό. 
Ήταν και παραμένει για την οικογενειά μου το φαγητό που σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού γιατί όταν γίνεται με καλοκαιρινά λαχανικά έχει άλλη νοστιμάδα!!! Το ξέρω πια καλά, το έχω δοκιμάσει και το έχω φτιάξει και χειμώνα αλλά ...καμία σχέση με το καλοκαιρινό.
Ένα πιάτο γεμιστά με λίγο τυράκι (φέτα ή κατίκι) στο τραπέζι της βεράντας χαζεύοντας το βουνό ή την καταγάλανη θάλασσα είναι ...η απόλυτη απόλαυση. Ναι... παντρεύεται τέλεια με μια κρύα μπύρα αλλά δεν το θέλω... δεν θέλω τίποτε να παρεμβαίνει στη συνάντηση των δυό μας πέρα από το κάτασπρο, ελληνικό τυράκι.
Παρ΄όλα αυτά είναι ένα φαγητό ...μπελαλίδικο!!! Έτσι είναι όλα τα ωραία έχουν τις ...απαιτήσεις τους... σε χρόνο ή σε κόπο!!! Γιατί αυτό να διαφέρει;; Δείτε όμως σήμερα μια εκδοχή του;;; Μπορώ να πω ότι δεν την είχα ξανασυναντήσει αν και ριζότο με λαχανικά είναι από τα πιάτα που στρογγυλοκάθονται στο οικογενειακό μας τραπέζι. Μια εκδοχή που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το παραδοσιακό πιάτο... αντιθέτως μπορεί να καυχηθεί ότι δεν είναι τόσο απαιτητική στην προετοιμασία, γεγονός που θα το κάνει αγαπημένο για τις σύγχρονες νοικοκυρές που, συνήθως, πάσχουμε από έλλειψη χρόνου!! Η εφαρμογή της συνταγής έγινε από τα χεράκια της πιο έμπειρης μαγείρισσας του τριωρόφου, της μανούλας μας με καταπληκτικά αποτελέσματα. Έτσι, στη σημερινή συνταγή σε μένα ανήκουν μόνον το σερβίρισμα και οι φωτογραφίες.-:)
Η συνταγή είναι παραλλαγή της γευστικής πρότασης του Μ.Γεωργιάδη στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού "Αλάτι & Πιπέρι".
Πάμε να ετοιμάσουμε μαζί τα ...γρήγορα γεμιστά;;; Κάτι μου λέει ότι θα τα λατρέψετε όπως κι εγώ!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα
2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
2 μελιτζάνες μακρόστενες κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες + 2 μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες
2 κόκκινες πιπεριές σε κομματάκια
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. 
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα λαχανικά, το ρύζι και τις πολτοποιημένες ντομάτες.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζεστό νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε το μίγμα σε βαθύ ταψί και το απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο. 
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε πάλι 2/3 φλ.τσ. νερό που το περιχύνουμε σε όλο το ταψί.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου το φαγητό μας πάρει ωραίο χρώμα και μείνει με το λάδι του και ελάχιστο ζουμάκι (αν θέλουμε).
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αναδειχθούν αρώματα και γεύσεις και να απορροφηθούν τα περιττά υγρά που έχουν απομείνει.
Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι, με 1-2 κ.σ. κατίκι Δομοκού ή με θρυμματισμένη φέτα.

26 σχόλια:

  1. Η ιδανική συνταγή για μένα που λατρεύω τα γεμιστά
    και θεωρώ μεγάλο μπελά το να τα φτιάξω !!!!
    Ευχαριστούμε, Κική μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδανική συνταγή για όλους Νίκη μου που έχουν πρόβλημα χρόνου και λατρεύουν τα γεμιστά!!!
      Καλή σου μέρα!! -:))

      Διαγραφή
  2. Φαινεται πολύ καλό! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοστιμότατο και εύκολο!!! Αχτύπητος συνδυασμός για να τον δοκιμάσεις!!!

      Διαγραφή
  3. Γιαμ γιαμ τι ωραία ιδέα!!!

    Φιλάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν σου αρέσουν τα γεμιστά ...αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Kικίτσα μου γελάω, γιατί θυμήθηκα την πεθερά της αδελφής μου!
    Κάποια στιγμή που ήμουν σπίτι της, την ρώτησα τι μαγειρεύει, κι αυτή μου απάντησε "γεμιστά"
    Κοιτώντας όμως το τραπέζι της, είδα ένα ριζότο.
    Και τελείως φυσικά μου είπε "αφού κανείς δεν τρώει το απ' έξω περίβλημα, τους φτιάχνω μόνο την γέμιση.
    Εσύ έχεις κάνει μια σούπερ ενισχυμένη και νόστιμη γέμιση, που ποιος θα της αντισταθεί??
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε δίκιο όμως έτσι;;;; Αυτό είναι το καταπληκτικό με τις παλιές νοικοκυρές ...ό,τι έχουν επιτυχημένες απόψεις!!! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραία ιδέα!Ιδιαίτερα για τους ζόρικους, που πολύ κακομαθημένα έμαθαν να τρώνε μόνο την γέμιση και να παραμερίζουν τα υπέροχα φρέσκα λαχανικά που περικλείουν στην τραγανή τους υφή το ρυζάκι!Κική μου το ρύζι πότε ακριβώς το προσθέτουμε?Αφού πάρουν μία βράση τα τεμαχισμένα λαχανικά, ή μαζί όλα εξαρχής?
    Πάντως τα ανάμεικτα χρώματα δείχνουν υπέροχα,η υφή του είναι χυλωμένη και η γεύση του φαντάζομαι θεσπέσια!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου, γιατί έτσι τρώνε και τα λαχανικά...
      Όλα τα υλικά τα βάζουμε μαζί Φωτεινή μου... από την αρχή!
      Σ' ευχαριστώ που το πρόσεξες και μου το ανέφερες γιατί μου διέφυγε και δεν το έγραψα!
      Να είσαι καλά!!!
      ΄Εχει θεσπέσια γεύση!!!
      Φιλάκια! -:))

      Διαγραφή
  6. Τι έμπνευση Κικίτσα μου!!γρήγορο με γεύση σούπερ όπως δείχνει με το κατίκι ή το γιαούρτι να το απογειώνει..τα μυρωδικά μαιντανός δυόσμος ρίγανη όντως δένουν απίστευτα γιατί κι εγώ στα ζακυνθινά γεμιστά που κάνω τα τελευταία χρόνια βάζω πολλά μυρωδικά και φέτα όπως το συνηθίζουν στο Τζάντε..φιλάκια άπειρα κοριτσάκι μου...ανυπομονώ για την επόμενη ανάρτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως δεν είναι δική μου έμπνευση και συνταγή Καιτούλα μου γλυκιά... είναι πεντανόστιμο και πολύ εύκολο!!! Αξίζει!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  7. υπέροχη ιδέα,νάσαι καλά,eviv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ, θα τα ονόμαζα τα γεμιστά της έξυπνης νοικοκυράς. Αυτής που κερδίζει σε χρόνο προετοιμασίας, αλλά και σε νοστιμιά! Γεια στα χεράκια της μανούλας σου, Κική μου!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου, έχεις δίκιο!!!
      Να είσαι καλά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ έξυπνη πρόταση, Κική μου! Κερδίζει κανείς χρόνο, αφού το γέμισμα θέλει άνση! Μου άρεσαν!
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμο κι εύκολο Ελένη μου... ό,τι χρειάζεται!
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία ιδέα Κική μου! Πεντανόστιμο φαίνεται το φαγάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολο και νόστιμο Μαρία μου... αξίζει να δοκιμαστεί!

      Διαγραφή
  11. Τέλειο!!!! και σκεφτόμουν τί να μαγειρέψω αύριο -γιατί έχω κάποιες δουλειές να κάνω...πού ώρα για κανονικά γεμιστά? !!!
    Φιλιά και καλό φθινόπωρο, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλό φθινόπωρο Marie-Anne!! Δοκίμασε τα και θα τα λατρέψεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Όπα! Γεμιστά καμπριολέ! Αυτά είναι! Εύκολα και νόστιμα! Η αλήθεια είναι ότι αν και τα γεμιστά είναι το αγαπημένο μου φαγητό, βαριέμαι να το φτιάξω... Όπως τα λες, μπελαλίδικο βρε παιδί μου. Ρiζότο με γεύση γεμιστών όμως (ελεύθερη μετάφραση!) νομίζω ότι θα το τσακίσω!
    Να είσαι καλά Κική μου! Φιλιά! Και φυσικά να έχεις μια όμορφη μέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα... είσαι απίστευτη Πηνελόπη μου... άκου καμπριολέ... εεεε, αυτό δεν το σκέφτηκα αλλά έχεις δίκιο!!
      Δοκίμασέ τα ...αξίζουν και είναι πανεύκολα!!!
      Φιλάκια καλή μου!!!

      Διαγραφή
  13. Πραγματικά αυτή η εκδοχή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κλασική!
    Η ευκολία του πιάτου το κάνει τόσο δελεαστικό που πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί!
    Και τόσα λαχανικά μου αρέσουν πολύ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κικιτσα μου γλυκια τα εφτιαξα χθες βραδυ τα τεμπελικα γεμιστα κ πραγματικα μονο που δεν φαγαμε κ το ταψι!! Φανταστικα!! Τοσο γευστικα, τοσο καλοκαιρινα, τοσο υγιεινα με τοσα αρωματα!! Να εισαι καλα για την τοσο γευστικη κ ευκολη (βεβαιως βεβαιως να μην ξεχνιομαστε) συνταγη!! Καθιερωνεται!!
    Σε φιλω πολυ πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!