Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Μετά το χθεσινό σοκ που για δεύτερη φορά χάθηκε ανάρτησή μου χωρίς να γνωρίζω το πώς και το γιατί ξεκινάω σήμερα γλυκά την εβδομάδα...μήπως και τα πράγματα πάνε καλύτερα!!
Το ρυζόγαλο, riz au lait, rice pudding, budino di riso, sütlaç είναι ένα από τα πιο γνωστά, συνηθισμένα και νόστιμα κρεμογλυκάκι.
Εύκολο, γρήγορο, με άπειρες παραλλαγές όσον αφορά στα αρώματα και τις γεύσεις του αλλά και στον τρόπο παρασκευής του, το τιμούν μικροί και μεγάλοι. Εύκολο κλείσιμο σε ένα γεύμα, χλιαρό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι μας επιτρέπει πάντα να το "φέρνουμε στα μέτρα μας". Ανήκει στο σύγχρονο είδος "comfort food" και μπορεί να μας κάνει παρέα με αξιοπρέπεια σχεδόν κάθε στιγμή της μέρας.
Εύκολο, γρήγορο, με άπειρες παραλλαγές όσον αφορά στα αρώματα και τις γεύσεις του αλλά και στον τρόπο παρασκευής του, το τιμούν μικροί και μεγάλοι. Εύκολο κλείσιμο σε ένα γεύμα, χλιαρό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι μας επιτρέπει πάντα να το "φέρνουμε στα μέτρα μας". Ανήκει στο σύγχρονο είδος "comfort food" και μπορεί να μας κάνει παρέα με αξιοπρέπεια σχεδόν κάθε στιγμή της μέρας.
Γρήγορο και χωρίς καθόλου κορν φλάουρ (όχι ότι θεωρώ κακό το να του προσθέτουμε κορν φλάουρ για να το "δέσουμε" καλύτερα και γρηγορότερα) το παραδοσιακό μας ρυζόγαλο μετατρέπεται εύκολα σε μια αρωματική, ελαφριά, δροσιστική λιχουδιά που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ μιας και τα υλικά του υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κουζίνες.
Το συγκεκριμένο ανήκει στις πολύ αρωματικές εκδοχές...θυμίζοντας το παγωτό καϊμάκι αν και... χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα της μαστίχας αλλά και του σαλεπιού που θα βάλουμε για να μην αφήνει πικρή επίγευση! Η μαρμελάδα ή το σιρόπι βύσσινο του ταιριάζει τέλεια αλλά και η μαρμελάδα φράουλα που χρησιμοποίησα το κάνουν τέλειο για κάθε ώρα της ημέρας... τόσο για γλυκό στο τέλος ενός γεύματος, όσο και για σνακ ...δεκατιανό ή απογευματινό.
Το γνωστό μας ρυζόγαλο, λοιπόν, σε μια λίγο πιο ανατολίτικη εκδοχή!!
Το συγκεκριμένο ανήκει στις πολύ αρωματικές εκδοχές...θυμίζοντας το παγωτό καϊμάκι αν και... χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα της μαστίχας αλλά και του σαλεπιού που θα βάλουμε για να μην αφήνει πικρή επίγευση! Η μαρμελάδα ή το σιρόπι βύσσινο του ταιριάζει τέλεια αλλά και η μαρμελάδα φράουλα που χρησιμοποίησα το κάνουν τέλειο για κάθε ώρα της ημέρας... τόσο για γλυκό στο τέλος ενός γεύματος, όσο και για σνακ ...δεκατιανό ή απογευματινό.
Το γνωστό μας ρυζόγαλο, λοιπόν, σε μια λίγο πιο ανατολίτικη εκδοχή!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
100 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή Καρολίνα)
1 φλ.τσ. νερό
600-700 ml γάλα
3-4 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια και μαστίχα
1 πρέζα σαλέπι (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με το νερό και το αλάτι.
Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Ύστερα, προσθέτουμε το μισό γάλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου απορροφηθεί κι αυτό και χυλώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο ακόμηέωςότου έχουμε ένα πηχτό ριζόγαλο.
Εάν θέλουμε να πήξει πιο γρήγορα προσθέτουμε 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε το ρυζόγαλο με τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη βανίλια.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να το σερβίρουμε κρύο με λίγη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού φράουλα, βύσσινο ή τριαντάφυλλο.
Καλημέρα Κική μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δαίμων του διαδικτύου σε ταλαιπώρησε...τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν και μας σερβίρεις ένα από τα πιο αγαπημένα,ανάλαφρα επιδόρπια σε ..άλλη εκδοχή!Με ανατολίτικα στοιχεία για να δώσουν μια εξωτική νοστιμάδα!
Εξαιρετική πρόταση Κική μου για αυτό το δροσερό γλυκό!Ιδιαίτερα η μαστίχα που αγαπώ πολύ ,πρέπει να χαρίζει άλλες νότες.
Εγώ θα το φτιάξω και θα το σερβίρω με βύσσινο γλυκό που αγαπώ τόσο!!!!
Φιλάκια πολλά,πολλά!!!
Με ταλαιπώρησε για δεύτερη φορά Φωτεινή μου αλλά τέλος καλό όλα καλά... έχεις δίκιο!!!
ΔιαγραφήΕίναι ωραιότατο και ελαφρύ επιδόρπιο το ρυζόγαλο αυτό με τις, εξ ανατολών, επιρροές!!Αξίζει να το δοκιμάσεις και με το βύσσινο γλυκό ...τελειοποιείται!!
Φιλάκια!
ότι πρέπει για ένα πλήρες βραδυνό για τη δίαιτα μου... και πρωτείνη και υδατάνθρακας... πόσες μερίδες βγάζει; Αν βγαίνουν 4 μπολάκια τότε αντιστοιχεί 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη οπότε οκ. Θα το δοκιμάσω!!! φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγάζει 3 μπολάκια αλλά τη ζάχαρη μπορείς να τη μειώσεις ή να την αντικαταστήσεις με λιγότερη φρουκτόζη.
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το ... αν σου αρέσει η μαστίχα θα ξετρελλαθείς! -:))
Aυτο το ρυζολγαλο ειναι αποθεωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εχει και αρωματα μαστιχας και σαλεπιου θα γινει το αγαπημενο μου σιγουρα!
Αν σου αρέσουν αυτά τα αρώματα θα ξετρελλαθείς ...γίνεται καταπληκτικό! -:))
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!Καλό μήνα Κική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι τήν γεύση του!!!Καί η μαστίχα,αλλά καί τό σαλέπι,τέλειος συνδυασμός!!!Φιλάκια!!!
Καλημέρα Δήμητρα κι επίσης καλό μήνα!
ΔιαγραφήΟ συνδυασμός των αρωματικών είναι ο ίδιος που υπάρχει και στο παγωτό καϊμάκι... αν σου αρέσει θα το αγαπήσεις αυτό το ρυζόγαλο!
Φιλιά!
Αντε να δούμε αυτός ο βρωμο-blogger τι άλλο θα μας κάνει Κικίτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν βλέπω ότι δεν έχει καταργηθεί ακόμα ο reader, και λέω μπας και την γλιτώσουμε.
Σερβίρομαι από το μυρωδάτο ρυζόγαλό σου, να γλυκαθώ!
Φιλιά, καλό μήνα!
Σερβιρίσου Έλενά μου γιατί θα μας χρειαστεί η γλύκα του ρυζόγαλου με τα κόλπα του blogger.. -:))
ΔιαγραφήΦιλιά κι επίσης καλό μήνα!!
Κική σαλέπι βάζεις αυτό που είναι σε φακελάκι για ρόφημα ή βρίσκεις κάτι άλλο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον πολύ, καλό μήνα!!
Έχω πάρει κάποια φακελάκια που είναι για αρωματικό όχι από το ρόφημα... τα αγόρασα από την Καβάλα και το εκεί μπαχαράδικο Ξανθή. Κάποιο μίγμα που είχα για ρόφημα είχε μέσα ζάχαρη και κανέλα.
ΔιαγραφήΕπίσης καλό μήνα!
Με μαστίχα έχω φτιάξει κι εγώ ρυζόγαλο, με σαλέπι όχι και βρίσκω την ιδέα σου πολύ καλή και δημιουργική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη Ιουλίου σήμερα είχα προετοιμαστεί κι εγώ για.. απώλειες στα του blogger αλλά καλά τα βλέπω τα πράγματα προς το παρόν!
Φιλιά πολλά και καλό, γλυκό μήνα!
Άντε να δούμε πότε θα τις δούμε τις "χαρές" από τον blogger...
ΔιαγραφήΣαλέπι και μαστίχα είναι τα αρωματικά που έχει το παγωτό καϊμάκι Έφη μου που το λατρεύω και είπα να το αναπαράγω και σε ρυζόγαλο που επίσης αγαπώ και γίνεται λίγο πιο ελαφρύ αν χρησιμοποιήσεις και γάλα ελαφρύ.
Φιλάκια κι επίσης καλό και γλυκό μήνα!
καλό μήνα ολα με το καλό να πάνε.....πολύ ωραίο ρυζογαλάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης και δοκίμασέ το το ρυζόγαλο ...αξίζει!!
Διαγραφήρυζογαλάκι καλή ιδέα καιρό έχω να φτιάξω!!!για το σαλέπι δεν έχω ιδέα
ΑπάντησηΔιαγραφή,δεν ξέρω ούτε πως είναι η γεύση του....!όπότε δεν έχω άποψη!
για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις!
καλό μήνα!!!!
Δοκίμασε το παγωτό καϊμάκι κι αν σου αρέσει ...φτιάχνεις το ρυζόγαλο με τα συγκεκριμένα αρωματικά διαφορετικά διάλεξε εσύ,Μαρία μου, τα αρωματικά του για να το ευχαριστηθείς δροσερό, δροσερό... -:)))
ΔιαγραφήΕπίσης καλό μήνα!
Καλό μήνα Κικίτσα μου..απίστευτη η εκδοχή του ανατολίτικου ρυζόγαλου...πρέπει να έχει συναρπαστική γεύση!!πρωτότυπη και γευστική σίγουρα θα είναι γιατί μιλάνε τα συστατικά!!φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ αρωματικό Κate μου...αξίζει να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Αγαπημένο γλυκάκι σε μια πολύ αρωματική εκδοχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το περίμενα ότι θα δένει χωρίς κορν φλάουρ!
Καλό μήνα Κική!
Μια χαρά δένει και χωρίς κορν φλάουρ Ερμιόνη αν και όχι όπως είναι με το κορν αλλά θέλει να μπαίνει σιγά σιγά το γάλα καθώς σιγοβράζει! Η εκδοχή αυτή είναι ωραιότατη αν σου αρέσει το ...παγωτό καϊμάκι!!
ΔιαγραφήΦιλιά κι επίσης καλό μήνα!
Ωραία εκδοχή! Πρέπει να προμηθευτώ σαλέπι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Είναι ωραίο Αγγελική μου... σαλέπι βρίσκεις ή να σου στείλω;;; Αν θέλεις στείλε μου μέιλ...
ΔιαγραφήΦιλάκια
Το ρυζόγαλο είναι καταπληκτικό γλυκάκι και η μαστίχα πρέπει να το απογειώνει! (Σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ για αυτό δεν εκφράζω άποψη!)Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνδυασμός μαστίχας και σαλεπιού είναι αυτός που έχει το παγωτό καϊμάκι... έτσι θα καταλάβεις τί εννοώ!
ΔιαγραφήΕπίσης καλό μήνα!!
Θα το δοκιμάσω!! Φαίνεται καταπληκτική ιδέα!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ αρωματικό Τζέσσυ!!
ΔιαγραφήΓλύκανέ τον τον παλιοblogger μπας και δούμε άσπρη μέρα! Το ρυζογαλάκι είναι από τα πολύ αγαπημένα μας γλυκάκια! Καλό μήνα Κικίτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ αλλά δεν πιάνει το ρουσφέτι Έφη μου... συνεχίζει και μας τυρρανάει!!! -:)))
ΔιαγραφήΕπίσης καλό μήνα!
Καλό και ξέγνοιαστο μήνα Κικίτσα μου με το ρυζογαλάκι σου το μυρωδάτο που λατρεύει το στεφάνι μου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Επίσης Φιλία μου... αξίζει το ρυζογαλάκι ετοίμασέ του το! )))
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή Κική μου με υπέροχα αρώματα και γεύσεις σε ένα μπολάκι!!!!!Μας αρέσει πάρα πολύ το ρυζόγαλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!!
Είναι πολύ αρωματικό έτσι Ελένη μου... είναι ο συνδυασμός των αρωματικών που έχει το παγωτό καϊμάκι!! Αξίζει τη δοκιμή!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
το εχω δοκιμασει,στα παιδια μου δεν αρεσε,αλλα εμενα με ξετρέλλανε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δύσκολες γεύσεις για παιδιά που συνήθως θέλουν πιο οικείες!!
Διαγραφήτο ρυζογαλο το τρωμε οικογενειακα, οποτε θα το δοκιμασουμε στην εκδοχη που προτεινεις!τα φιλια μου και την αγαπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εύκολο, γρήγορο και αρωματικό γλυκάκι Μπισκοτάκι μου!!!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλό μήνα!
Yes, yes, yes, YES!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!
Διαγραφή