Αρωματικό ρυζόγαλο με μαστίχα και σαλέπι


Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Μετά το χθεσινό σοκ που για δεύτερη φορά χάθηκε ανάρτησή μου χωρίς να  γνωρίζω το πώς και το γιατί ξεκινάω σήμερα γλυκά την εβδομάδα...μήπως και τα πράγματα πάνε καλύτερα!!
Το ρυζόγαλο, riz au lait, rice pudding, budino di riso, sütlaç είναι ένα από τα πιο γνωστά, συνηθισμένα και νόστιμα κρεμογλυκάκι.
Εύκολο, γρήγορο, με άπειρες παραλλαγές όσον αφορά στα αρώματα και τις γεύσεις του αλλά και στον τρόπο παρασκευής του, το τιμούν μικροί και μεγάλοι. Εύκολο κλείσιμο σε ένα γεύμα, χλιαρό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι μας επιτρέπει πάντα να το "φέρνουμε στα μέτρα μας". Ανήκει στο σύγχρονο είδος "comfort food" και μπορεί να μας κάνει παρέα με αξιοπρέπεια σχεδόν κάθε στιγμή της μέρας.
Γρήγορο και χωρίς καθόλου κορν φλάουρ (όχι ότι θεωρώ κακό το να του προσθέτουμε κορν φλάουρ για να το "δέσουμε" καλύτερα και γρηγορότερα) το παραδοσιακό μας ρυζόγαλο μετατρέπεται εύκολα σε μια αρωματική, ελαφριά, δροσιστική λιχουδιά που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ μιας και τα υλικά του υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κουζίνες.
Το συγκεκριμένο ανήκει στις πολύ αρωματικές εκδοχές...θυμίζοντας το παγωτό καϊμάκι αν και... χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα της μαστίχας αλλά και του σαλεπιού που θα βάλουμε για να μην αφήνει πικρή επίγευση! Η μαρμελάδα ή το σιρόπι βύσσινο του ταιριάζει τέλεια αλλά και η μαρμελάδα φράουλα που χρησιμοποίησα το κάνουν τέλειο για κάθε ώρα της ημέρας... τόσο για γλυκό στο τέλος ενός γεύματος, όσο και για σνακ ...δεκατιανό ή απογευματινό.
Το γνωστό μας ρυζόγαλο, λοιπόν, σε μια λίγο πιο ανατολίτικη εκδοχή!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
100 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή Καρολίνα)
1 φλ.τσ. νερό
600-700 ml γάλα
3-4 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια και μαστίχα
1 πρέζα σαλέπι (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γλ. μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο (ή γλυκό του κουταλιού)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με το νερό και το αλάτι.
Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Ύστερα, προσθέτουμε το μισό γάλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου απορροφηθεί κι αυτό και χυλώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο ακόμηέωςότου έχουμε ένα πηχτό ριζόγαλο.
Εάν θέλουμε να πήξει πιο γρήγορα προσθέτουμε 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε το ρυζόγαλο με τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη βανίλια.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να το σερβίρουμε κρύο με λίγη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού φράουλα, βύσσινο ή τριαντάφυλλο.
 
Tante Kiki
40 Comments

40 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου!!!
    Ο δαίμων του διαδικτύου σε ταλαιπώρησε...τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν και μας σερβίρεις ένα από τα πιο αγαπημένα,ανάλαφρα επιδόρπια σε ..άλλη εκδοχή!Με ανατολίτικα στοιχεία για να δώσουν μια εξωτική νοστιμάδα!
    Εξαιρετική πρόταση Κική μου για αυτό το δροσερό γλυκό!Ιδιαίτερα η μαστίχα που αγαπώ πολύ ,πρέπει να χαρίζει άλλες νότες.
    Εγώ θα το φτιάξω και θα το σερβίρω με βύσσινο γλυκό που αγαπώ τόσο!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ταλαιπώρησε για δεύτερη φορά Φωτεινή μου αλλά τέλος καλό όλα καλά... έχεις δίκιο!!!
      Είναι ωραιότατο και ελαφρύ επιδόρπιο το ρυζόγαλο αυτό με τις, εξ ανατολών, επιρροές!!Αξίζει να το δοκιμάσεις και με το βύσσινο γλυκό ...τελειοποιείται!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. ότι πρέπει για ένα πλήρες βραδυνό για τη δίαιτα μου... και πρωτείνη και υδατάνθρακας... πόσες μερίδες βγάζει; Αν βγαίνουν 4 μπολάκια τότε αντιστοιχεί 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη οπότε οκ. Θα το δοκιμάσω!!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγάζει 3 μπολάκια αλλά τη ζάχαρη μπορείς να τη μειώσεις ή να την αντικαταστήσεις με λιγότερη φρουκτόζη.
      Δοκίμασέ το ... αν σου αρέσει η μαστίχα θα ξετρελλαθείς! -:))

      Διαγραφή
  3. Aυτο το ρυζολγαλο ειναι αποθεωση!
    Αν εχει και αρωματα μαστιχας και σαλεπιου θα γινει το αγαπημενο μου σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν αυτά τα αρώματα θα ξετρελλαθείς ...γίνεται καταπληκτικό! -:))

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!!Καλό μήνα Κική!!!
    Φαντάζομαι τήν γεύση του!!!Καί η μαστίχα,αλλά καί τό σαλέπι,τέλειος συνδυασμός!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρα κι επίσης καλό μήνα!
      Ο συνδυασμός των αρωματικών είναι ο ίδιος που υπάρχει και στο παγωτό καϊμάκι... αν σου αρέσει θα το αγαπήσεις αυτό το ρυζόγαλο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Αντε να δούμε αυτός ο βρωμο-blogger τι άλλο θα μας κάνει Κικίτσα μου!
    Προς το παρόν βλέπω ότι δεν έχει καταργηθεί ακόμα ο reader, και λέω μπας και την γλιτώσουμε.
    Σερβίρομαι από το μυρωδάτο ρυζόγαλό σου, να γλυκαθώ!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σερβιρίσου Έλενά μου γιατί θα μας χρειαστεί η γλύκα του ρυζόγαλου με τα κόλπα του blogger.. -:))
      Φιλιά κι επίσης καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  6. Κική σαλέπι βάζεις αυτό που είναι σε φακελάκι για ρόφημα ή βρίσκεις κάτι άλλο;;
    Ενδιαφέρον πολύ, καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πάρει κάποια φακελάκια που είναι για αρωματικό όχι από το ρόφημα... τα αγόρασα από την Καβάλα και το εκεί μπαχαράδικο Ξανθή. Κάποιο μίγμα που είχα για ρόφημα είχε μέσα ζάχαρη και κανέλα.
      Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. Με μαστίχα έχω φτιάξει κι εγώ ρυζόγαλο, με σαλέπι όχι και βρίσκω την ιδέα σου πολύ καλή και δημιουργική!
    Πρώτη Ιουλίου σήμερα είχα προετοιμαστεί κι εγώ για.. απώλειες στα του blogger αλλά καλά τα βλέπω τα πράγματα προς το παρόν!
    Φιλιά πολλά και καλό, γλυκό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε να δούμε πότε θα τις δούμε τις "χαρές" από τον blogger...
      Σαλέπι και μαστίχα είναι τα αρωματικά που έχει το παγωτό καϊμάκι Έφη μου που το λατρεύω και είπα να το αναπαράγω και σε ρυζόγαλο που επίσης αγαπώ και γίνεται λίγο πιο ελαφρύ αν χρησιμοποιήσεις και γάλα ελαφρύ.
      Φιλάκια κι επίσης καλό και γλυκό μήνα!

      Διαγραφή
  8. καλό μήνα ολα με το καλό να πάνε.....πολύ ωραίο ρυζογαλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ρυζογαλάκι καλή ιδέα καιρό έχω να φτιάξω!!!για το σαλέπι δεν έχω ιδέα
    ,δεν ξέρω ούτε πως είναι η γεύση του....!όπότε δεν έχω άποψη!
    για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις!
    καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το παγωτό καϊμάκι κι αν σου αρέσει ...φτιάχνεις το ρυζόγαλο με τα συγκεκριμένα αρωματικά διαφορετικά διάλεξε εσύ,Μαρία μου, τα αρωματικά του για να το ευχαριστηθείς δροσερό, δροσερό... -:)))
      Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  10. Καλό μήνα Κικίτσα μου..απίστευτη η εκδοχή του ανατολίτικου ρυζόγαλου...πρέπει να έχει συναρπαστική γεύση!!πρωτότυπη και γευστική σίγουρα θα είναι γιατί μιλάνε τα συστατικά!!φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικό Κate μου...αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Αγαπημένο γλυκάκι σε μια πολύ αρωματική εκδοχή!
    Δεν το περίμενα ότι θα δένει χωρίς κορν φλάουρ!
    Καλό μήνα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά δένει και χωρίς κορν φλάουρ Ερμιόνη αν και όχι όπως είναι με το κορν αλλά θέλει να μπαίνει σιγά σιγά το γάλα καθώς σιγοβράζει! Η εκδοχή αυτή είναι ωραιότατη αν σου αρέσει το ...παγωτό καϊμάκι!!
      Φιλιά κι επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  12. Ωραία εκδοχή! Πρέπει να προμηθευτώ σαλέπι...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο Αγγελική μου... σαλέπι βρίσκεις ή να σου στείλω;;; Αν θέλεις στείλε μου μέιλ...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Το ρυζόγαλο είναι καταπληκτικό γλυκάκι και η μαστίχα πρέπει να το απογειώνει! (Σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ για αυτό δεν εκφράζω άποψη!)Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμός μαστίχας και σαλεπιού είναι αυτός που έχει το παγωτό καϊμάκι... έτσι θα καταλάβεις τί εννοώ!
      Επίσης καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  14. Θα το δοκιμάσω!! Φαίνεται καταπληκτική ιδέα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γλύκανέ τον τον παλιοblogger μπας και δούμε άσπρη μέρα! Το ρυζογαλάκι είναι από τα πολύ αγαπημένα μας γλυκάκια! Καλό μήνα Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ αλλά δεν πιάνει το ρουσφέτι Έφη μου... συνεχίζει και μας τυρρανάει!!! -:)))
      Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  16. Καλό και ξέγνοιαστο μήνα Κικίτσα μου με το ρυζογαλάκι σου το μυρωδάτο που λατρεύει το στεφάνι μου!!!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Φιλία μου... αξίζει το ρυζογαλάκι ετοίμασέ του το! )))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή Κική μου με υπέροχα αρώματα και γεύσεις σε ένα μπολάκι!!!!!Μας αρέσει πάρα πολύ το ρυζόγαλο!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικό έτσι Ελένη μου... είναι ο συνδυασμός των αρωματικών που έχει το παγωτό καϊμάκι!! Αξίζει τη δοκιμή!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  18. το εχω δοκιμασει,στα παιδια μου δεν αρεσε,αλλα εμενα με ξετρέλλανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι δύσκολες γεύσεις για παιδιά που συνήθως θέλουν πιο οικείες!!

      Διαγραφή
  19. το ρυζογαλο το τρωμε οικογενειακα, οποτε θα το δοκιμασουμε στην εκδοχη που προτεινεις!τα φιλια μου και την αγαπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εύκολο, γρήγορο και αρωματικό γλυκάκι Μπισκοτάκι μου!!!
      Φιλιά και καλό μήνα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No