Μανιτάρια γεμιστά με τυριά

Μεζές πρώτης τάξεως! Τα μεγάλα, φρέσκα μανιτάρια γίνονται πάντα μια αξεπέραστη λιχουδιά. Στο πατρικό μου μανιτάρια δεν τρώγαμε! Αν και ο μπαμπάκας μου σαν γεωπόνος επισκεπτόταν εργοστάσια καλλιέργειας μανιταριών και ήξερε πώς γίνονται μιας και αυτό ήταν βασικό κριτήριο για να πάρουν άδεια κάποια τρόφιμα - μεταξύ των οποίων τα ντοματάκια κονσέρβας, τα μανιτάρια, τα αλλαντικά και όπου γενικά πήγαινε σαν γεωπόνος ποιοτικού ελέγχου - να στρογγυλοκαθίσουν στο τραπέζι μας! Τα μανιτάρια, λοιπόν, τα υπερασπιζόταν...
γνώριζε ότι δεν ήταν επικίνδυνα και το έλεγε αλλά ...για τους άλλους!!! Προφανώς δεν τα πολυσυμπαθούσε ο ίδιος, για κάποιον άγνωστο για μένα λόγο, αλλά όταν έλεγαν φίλες μου στο σχολείο ότι είχαν μανιτάρια στο σπίτι και το επεσήμανα (με καθόλου διακριτικό τρόπο μπορώ να ομολογήσω... ως αντιδραστική έφηβη!!) η απάντηση που έπαιρνα πάντα ήταν σταθερή "εσύ δεν τρως αυτά που πρέπει...μανιτάρια θα φας;;;;" "Εεεε, ναι, λοιπόν" (!!) ανταπαντούσα εγώ με πείσμα "θα φάω μανιτάρια". Κι έτσι έγινε!!! Κάποια στιγμή τον έπεισα κι έφερε μανιτάρια στο σπίτι! Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά, ίσως ήταν από τις πρώτες ομελέτες που έφτιαξα!!! Το αποτέλεσμα;;; Είμαι σίγουρη ότι θέλετε να το μάθετε!!! Μηδέν! Μηδέν σας λέω!!!! Τα κατάπια... δεν τα έφαγα... για απόλαυση ούτε λόγος!!! "Εντάξει, δεν τα μαγείρεψα σωστά!!!" επέμενα... αλλά μανιτάρια δεν ξαναζήτησα!!! -:)) Μέχρι πού... κάποια στιγμή, στο πανεπιστήμιο πια... ταξιδέψαμε όλοι μαζί στην Ιταλία κι εκεί δοκίμασα κρέας κοκκινιστό με μανιτάρια!!! Αυτό ήταν!!! Έρωτας με τη δεύτερη ματιά ή μάλλον μπουκιά!!! 
Από τότε, πέρασαν χρόνια πολλά και τα μανιτάρια ποτέ δεν λείπουν από το σπίτι και τα ντουλάπια μας!!! Ούτε και από το τραπέζι μας!!! Εθίστηκα στην υπέροχη γεύση τους ή μάλλον στις διαφορετικές τους γεύσεις ανάλογα με το είδος και την ποικιλία τους αν και ...έχω ένα άγχος όταν πρόκειται να φάω άγρια μανιτάρια!!!
Πάμε να δούμε τη συνταγούλα για τα μανιτάρια με τυριά;;; Τί λέτε, θέλετε;;;
ΥΛΙΚΑ
15-16 φρέσκα, μεγάλα μανιτάρια (της αρεσκείας μας)
150 γρ. καπνιστό τυρί (Μετσοβόνε) τριμμένο
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
80 γρ. πατάτα βραστή πολτοποιημένη
50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα 
μερικές φέτες ντοματούλας (προαιρετικά)
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
1 πρέζα σκόρδο
80 γρ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και αφαιρούμε τα ποδαράκια τους (αυτό λένε όλοι... εγώ όμως πάντα αφαιρώ με προσοχή την πετσούλα που τα περιβάλλει και ναι μεν δεν είναι ίσως το σωστό αλλά ...υπάρχει πάντα το αλλά. Πάντως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το μαγείρεμα και τη γεύση τους).
Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια τους και αφού τα βάλουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια  σε αντικολλητικό τηγάνι, τα πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο και ελάχιστο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε έως ότου μαραθούν (σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν).
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε με την κοιλότητα προς τα πάνω τα κεφαλάκια των μανιταριών και τα περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο. 
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα τυριά, τον μαϊντανό (εάν βάλουμε), τη βρασμένη πατάτα και τα σοταρισμένα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
Εάν θέλουμε καλύπτουμε με λίγη πιπεριά και μια φέτα ντομάτας.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο όσο θέλουμε και βάζουμε στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι. 
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν μια καστανή, λαχταριστή κρούστα.
Σερβίρουμε τα μανιτάρια ζεστά ή χλιαρά (όχι ότι κρύα δεν τρώγονται!!).
Καλή σας μέρα κι ελπίζω να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβη χθες κι έχασα το ιστολόγιο!!! Ήταν απίστευτο να προσπαθώ να μπω και να μου λέει ότι καταργήθηκε. Ευτυχώς με τη βοήθεια της Google το επανέκτησα ή μάλλον το ξαναβρήκα (ουυυφφφφ!!)!!!! Το χειρότερο είναι ότι δεν έχω ιδέα γιατί συνέβη!!! 
-:))

24 σχόλια:

  1. Κι εγώ Κική τα καθαρίζω δεν μπορώ αλλιώς να τα φάω.Με το μετσοβόνε απίθανη γεύση
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καταλαβαίνω απόλυτα Ξανθή κι εγώ νόμιζα ότι μόνον εγώ το έχω το "θέμα"! -:))
      Πράγματι γίνονται νοστιμότατα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Φαντάζομαι τη γεύση τους και με έπιασε πείνα πρωί πρωί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mεζαδάκι σπέσιαλ βλέπω σήμερα Κικίτσα και πιάνω θέση στο τραπέζι;-)
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μανιτάρια εμείς τα έχουμε must σε όλες τους τις εκδοχές και συνταγές. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα και με τηνδική σου συνταγή! Εγώ τα γεμίζω αλλά δεν έχω βάλει ποτέ βραστή πατάτα και ντοματούλα. Οπωσδήποτε την επόμενη φορά μανιτάρια αλλά tante kiki!!! Εγώ σήμερα δεν βρίσκω τις αναρτήσεις των αναγνωστών μου , μόνο από το bloglovin βλέπω κάποιους που έχουν κάνει εγγραφή... τι σπαστικό και αυτό να χάνεις το ιστολόγιο.. ελπίζω να μην σου ξανασυμβεί!!! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσείς Κατερίνα;;;;; Μα γίνονται με τόσους τρόπους υπέροχα πιάτα!!! Δοκίμασέ τα γίνονται νοστιμότατα!
      Καλά, δεν ξέρω τί γίνεται ... τέλος πάντων!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Θαλεια Κεφαλονιά10 Ιουλίου 2013 - 3:35 μ.μ.

    ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΑ ΙΔΕΑ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχα Θάλεια μου! Αξίζουν μια δοκιμή!

      Διαγραφή
  6. Πατατούλα και μπόλικα τυράκια!
    Με τέτοια γέμιση, πώς να μην είναι πεντανόστιμα τα μανιτάρια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατα, Ερμιόνη μου και το μετσοβόνε τα απογειώνει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. τρελά λαχταριστό!! ειδικά για όσους λατρεύουμε τα μανιτάρια!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι και λαχταριστό και πολύ νόστιμο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω τα μανιτάρια!Όπως και να είναι μαγειρεμένα,τα αγαπώ και σέβομαι την ιδιόρρυθμη γεύση τους,δεν τα ταλαιπωρώ πολύ και προσπαθώ πάντα να ανακαλύπτω καινούργιες μεθόδους μαγειρικής τους.
    Τα γεμιστά φυσικά ανήκουν στην ελίτ των συνταγών και ο μοναδικός τρόπος που μας τα παρουσίασες σήμερα, με κάνει να σκεφτώ ότι εδώ και αρκετό καιρό έχω να τα μαγειρέψω έτσι.
    Υπέροχη η γέμιση και η ντοματούλα νομίζω ότι πάει εξαιρετικά!!
    Ίσως στο κυριακάτικο τραπέζι να εμφανιστούν...
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα λατρεύω Φωτεινή μου αλλά δεν μπορώ να μην αφαιρέσω τη φλούδα τους και να τα πλύνω μόνον (ιδιοτροπίες είναι αυτές!!!)-:))
      Γίνονται υπέροχα και το μετσοβόνε με τη ντοματούλα τα απογειώνει... εγώ τα φτιάχνω και με τους δύο τρόπους για τα δύο "στρατόπεδα" που υπάρχουν στο τριώροφο!! χαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Ειναι το τελειο φαγητό για μπουφέ!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μανιταράκια, γεμιστά με τυριά!! Ο τέλειος μεζές!! Πολύ νόστιμη συνταγή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ειρήνη μου και το μετσοβόνε τα απογειώνει!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχα μανιταράκια μας έφτιαξες Κική μου!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ρούλα μου... αξίζουν πράγματι!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!