Καλοκαίρι 1990 στην Κρήτη... μεσημέρι στο Ηράκλειο ή μάλλον σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. "Τί θα φας καλό μου για μεσημέρι;" "Ένα χάμπουργκερ!!" "Τίιιι;" "Ένα χάμπουργκερ λέωωωωωωω" "Όχι, θα φας κάτι πιο υγιεινό!!!" "Τί μας λες;;; Θα μείνω νηστική!!!"
Συνηθισμένος διάλογος πολλές φορές ανάμεσα σε μαμάδες και παιδιά και ενίοτε μπαμπάδες που προσπαθούν να στρέψουν την παιδική ή εφηβική προσοχή σε κάτι περισσότερο υγιεινό και αποδεκτό σαν υγιεινό! Συνηθισμένος διάλογος σε εστιατόρια αλλά και στο σπίτι, χειμώνα - καλοκαίρι ο ίδιος αγώνας για "καλύτερη διατροφή" από τους μεγάλους, για πιο..."μοντέρνα διατροφή" από τους μικρούς.
Έρχεται κάποια στιγμή όμως που πρέπει κάπου να υπάρξει ένα σημείο συνάντησης των μεγάλων και των μικρών. Ένα σημείο συνάντησης των γενεών και ειδικά όταν αυτό το σημείο συνάντησης αφορά κάτι πολύ σημαντικό όπως είναι η διατροφή των μικρών. Γιατί όχι, λοιπόν; Ανήκω στην ομάδα εκείνων που πιστεύουν ότι τα παιδιά έχουν λογική αρκεί να την ...ανακαλύψουμε και να μπορέσουμε να την προσεγγίσουμε. Έχουν κι εξυπνάδα και σωστό ένστικτο και είναι και δίκαια τις περισσότερες φορές αρκεί να ...μπορέσουμε εμείς οι μεγάλοι να τα πείσουμε για τα κίνητρά μας χωρίς να κινητοποιήσουμε την φυσιολογική, για την ηλικία τους, αντιδραστικότητα!!
Ζώντας κάθε μέρα με δύο μικρές ανιψούλες αλλά και έχοντας καθημερινή επαφή με πολλά παιδιά-μαθητές μου γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες της εφαρμογής ακόμα και της πιο σωστής και ρεαλιστικής θεωρίας. Όμως, πάντα υπάρχει περιθώριο στο να πείσουμε, έστω και για λίγο, έστω και για μια μικρή αλλαγή "πορείας" όσον αφορά στην διατροφή των παιδιών. Ακόμα και με τη μικρή Βασιλικούλα, που είναι στην πιο δύσκολη ηλικιακή φάση με την επιλεκτικότητα της τροφής, υπάρχει πεδίο συνεννόησης πόσο μάλλον με τα μεγαλύτερα παιδιά. Εκείνο όμως που είναι απαραίτητο είναι εμείς οι μεγάλοι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε και να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις τους (και όχι μόνον τις διατροφικές) αλλά και να τους βάλουμε όρια.
Μέσα στην προσπάθεια, λοιπόν, να τους προσεγγίσουμε ας τους δώσουμε γεύσεις και πιάτα που τους αρέσουν και που αρέσουν και στις παρέες τους, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό αλλά ας κρύψουμε μέσα τους όσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορούμε!
Μ' αυτή τη σκέψη για οδηγό και με δοκιμαστές δύσκολους... τις μικρές μας ξεκίνησα να φτιάξω μπιφτέκια - χάμπουργκερ. Έκρυψα μέσα τους διατροφικούς θησαυρούς για να ...απαλύνω τη γεύση του κιμά, με την οποία έχουμε προηγούμενα από ...άλλες ζωές (!!!!) αλλά και μπόλικα αρωματικά και μπαχάρια, σε μικρή, βέβαια, ποσότητα για να μη γίνουν "βαριά". Το πείραμα πέτυχε... τα μπιφτέκια με μορφή χάμπουργκερ, έστω και όχι κλασσικού (ασήμαντο θέμα), αγαπήθηκαν και υιοθετήθηκαν. Να δούμε για πόσο...
Αφράτα και συνάμα νόστιμα, με όσπρια, λαχανικά, κιμά, μυρωδικά και μπαχάρια να βρίσκονται σ' έναν ατέλειωτο χορό δημιουργώντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα! Δοκιμάστε τα ...αξίζουν!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 5-6 χάμπουργκερ
400 γρ. κιμά
300 γρ. ανάμικτα λαχανικά βρασμένα (φασολάκια, αρακά, καρότο και πατάτα)
100 γρ. φασόλια μαυρομάτικα βρασμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φέτες ψωμί μουσκεμένες και καλά στιμμένες
3 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. σόδα (αναψυκτικό) ή νερό
1 κ.σ. κέτσαπ
1 πρέζα σκόνη μουστάρδας
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα τυριού - κέτσαπ
1 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. κέτσαπ ή μαγιονέζα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο multi το κρεμμύδι, τα ανάμικτα λαχανικά και τα φασόλια και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το στιμμένο ψωμί, το ελαιόλαδο, τη σόδα, το κεφαλοτύρι, την κέτσαπ, τη σκόνη μουστάρδας, το κύμινο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και ζυμώνουμε καλά το μίγμα.
Πλάθουμε 5-6 μεγάλα χάμπουργκερ στρογγυλά* και τα βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθούν τα χάμπουργκερ.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού - κέτσαπ
Αναμιγνύουμε τα υλικά και φροντίζουμε το μίγμα μας να μην είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό.
Σερβίρουμε το χάμπουργκερ σε ψωμάκι στρογγυλό ή μακρόστενο, με μαρούλι, ντομάτα, 3-4 πατάτες τηγανιτές ή τηγανιτές φούρνου και λίγη από τη σάλτσα.
TIPS* Μια και οι μικρές μας έχουν αδυναμία στα μακρόστενα μπιφτέκια, κάνουμε πάντα και τα δύο σχήματα.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!!