Sugar cookies ή αλλιώς ...μπισκότα για στόλισμα


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Σήμερα, έτσι για αρχή της εβδομάδας και για το γλυκό ξεκίνημά της (επιμένω πεισματικά και ξεροκέφαλα...αν και δεν πιάνει πάντα... τελικά μερικές φορές όσο κι αν προσπαθώ να γλυκάνω μια εβδομάδα εκείνη μου ...γυρνάει την πλάτη κι εγώ βλέπω τον κόσμο "αλλιώς" φορτωμένη με απίστευτες αναποδιές μικρές και μεγαλύτερες!!!) μια συνταγή της πασίγνωστης ζαχαροπλάστισσας και διακοσμήτριας κέικ, με ένα κουκλίστικο μαγαζί στο Λονδίνο. Τα μπισκοτάκια αυτά είναι εκείνα που "ντύθηκαν"  κουκλίτσες Lalaloopsy. Η Πέγκυ Πόρσεν έχει φτιάξει μπισκότα, κέικ και τούρτες για πολλούς διάσημους μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο Έλτον Τζον, ο Άντονυ Χόπκινς... Είναι πραγματικά αριστουργήματα τα μπισκότα που φτιάχνει αλλά και πολύ νόστιμα! Διατηρούνται όμως και πάρα πολύ καλά για, σχεδόν, έναν μήνα όταν φυλαχθούν σαν ...θησαυροί, σε δροσερό και ξηρό μέρος (η υγρασία τα μαλακώνει) και σε αεροστεγές κουτί. Όταν, λοιπόν, θέλουμε να φτιάξουμε μπισκοτάκια για να τα στολίσουμε αυτά είναι μια πολύ εύκολη λύση μια που δεν φουσκώνουν, είναι όσο χρειάζεται τραγανά κι όσο χρειάζεται αφράτα, έχουν εκπληκτική γεύση και, πολύ σημαντικό, δεν χάνουν το σχήμα τους! Είναι η τέταρτη φορά που τα δοκιμάζω και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, νόστιμα και με σωστό σχήμα!
Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε γενέθλια, γιορτές, καλέσματα για καφέ άφοβα... μόνον λίγη προσοχή στην ακριβή ποσότητα αλεύρου κάτι που εξαρτάται κι από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα του αλεύρου.
ΥΛΙΚΑ για 25 μέτρια μπισκότα
200 γρ. βούτυρο σοφτ *
200 γρ. ζάχαρη ψιλή (caster sugar)**
1 αυγό μεγάλο, ελαφρά χτυπημένο
400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1-2 καψουλάκια βανιλίνης ή ένα φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
Για τα σοκολατένια μπισκότα
Αντικαθιστούμε 50 γρ. αλεύρι με 50 γρ. κοσκινισμένο κακάο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εφαρμόζουμε στο μίξερ το εξάρτημα "φτερό ή Κ" (αν κι εγώ τα έκανα με το κανονικό που χτυπάμε τα αυγά κι έγιναν μια χαρά).
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα μίγμα αφράτο, κρεμώδες και καλά ομογενοποιημένο.
Προσοχή: δεν χτυπάμε για πολλή ώρα το μίγμα για να μην απλώσουν τα μπισκότα μας κατά το ψήσιμο.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί και πάλι.
Εάν θέλουμε να κάνουμε τα σοκολατένια μπισκότα βάζουμε 50 γρ. λιγότερο αλεύρι και συμπληρώνουμε με 50 γρ. κακάο που το αναμιγνύουμε με το αλεύρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε το μίγμα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη σχεδόν ψιχουλιαστή (όχι πολύ μαλακή).
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη ζυμώνουμε για λίγο και  την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 1/2-2 ώρες.
Ύστερα, όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, την ξαναζυμώνουμε για λίγο την ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε με φορμάκια τα μπισκότα, προσπαθώντας να έχουν το ίδιο μέγεθος αλλά και πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες καλυμένες με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τα μπισκότα από το ψυγείο και τα βάζουμε στο φούρνο για 8-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο και κρύο μέρος χωρίς υγρασία για 20 μέρες χωρίς να πάθουν τίποτα.
TIPS
* Προσωπικά, τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ το Flora soft για να έχουν και λίγη γεύση και άρωμα βουτύρου και γίνονται πολύ νόστιμα και ισορροπημένα γευστικά.
** Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε ψιλή ζάχαρη (caster sugar). Μπορούμε να τη φτιάξουμε αν βάλουμε κανονική, κρυσταλλική ζάχαρη στο multi και την χτυπήσουμε για λίγο! 
Πηγή: "Cake chic", Peggy Porschen
Tante Kiki
23 Comments

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου,πάντως τα μπισκότα της φωτογραφίας είναι πανέμορφα λυπάσαι να τα φας!!!!και είμαι και γλυκατζού!!!!!
    καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία μου τα μπισκότα δεν είναι μόνον όμορφα αλλά και νόστιμα. Αξίζει να τα δοκιμάσεις έστω και χωρίς να τα στολίσεις!!
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφα είναι Κικίτσα μου, αληθινά κουκλίστικα!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμορφα και νόστιμα Έλενάκι μου! -:))
      Φιλάκια κι επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Καλημερα Κικη μου!
    Πανεμορφα τα μπισκοτακια σου! Τις lalaloopsy πρωτη φορα τις ακουω, εχω καιρο να συναντησω τις ανηψιες μου και εχω μεινει πισω στην ... ενημερωση, εγω ειμαι ακομη στον Μπομπ τον σφουγγαρακη!
    Αν καταλαβα καλα απο την αναλογια των υλικων, η ζυμη για τα μπισκοτα ειναι αυτο που λενε οι ιταλοι πάστα φρόλλα, δηλαδη η ζυμη που χρησιμοποιουμε στις ταρτες.
    Καλη εβδομαδα! (ας το λεμε εμεις και που ξερεις, μπορει να πιασει!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς φαίνεται ότι έχεις καιρό να συναντήσεις τις ανηψιές σου Μαρίνα μου...-:))) Οι lalaloopsy είναι κούκλες από μια αντίστοιχη παιδική σειρά κι ευτυχώς είναι πολύ εύκολες στην κατασκευή τους! -:))
      Τη ζύμη της πάστα φρόλλα δεν την γνωρίζω ακριβώς γιατί δεν ψάχνω ιδιαίτερα την ιταλική κουζίνα αλλά είναι μια κλασσική ζύμη για μπισκότα για στόλισμα στην Αγγλία και την Αμερική. Είναι τα λεγόμενα sugar cookies που δεν φουσκώνουν, δεν απλώνουν και δεν "μαζεύουν" δηλαδή διατηρούν το σχήμα τους για να μπορούν να στολιστούν.
      Επίσης καλή εβδομάδα αν και είμαι αρκετά επιφυλακτική!!!!

      Διαγραφή
  4. ΥΠΕΡΟΧΑ!!! Τι καταπληκρικά μπισκότα είναι αυτά που έφτιαξες Κική μου, γεια στα χέρια σου! Οι Lalaloopsy είναι οι αγαπημένες κούκλες της Νατάσας, έχουμε αρκετές, οπότε τις αναγνώρισα αμέσως. Δεν της δείχνω όμως τις φωτογραφίες από τα μπισκότα σου γιατί θα ξετρελλαθεί και δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση, αν τα επιχειρήσω, να γίνουν τα δικά μου τόσο όμορφα, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχααααα!!!!!!! Είδες Αμελί μου πώς ξεχωρίζουμε οι έχοντες σχέση με κορίτσια;;;;;; χαχαχα Γνωρίζουμε τις Lalaloopsy!!!!!!! χαχαχαχαχα Είμαι σίγουρη ότι τις αναγνώρισες κι εδώ που τα λέμε είναι και εύκολες να γίνουν αλλά και ομορφούλες με ...ευγενικές φατσούλες!!! Η Βασιλική μας πάντως απ' όλες αυτές τις φατσούλες
      "αγάπησε" τον πειρατή!!!!!!!!!!!! Τί να πω;;;; -:)))
      Πάντως δοκίμασε να τις φτιάξεις ... είναι εύκολες και είμαι σίγουρη ότι θα τις πετύχεις!!!

      Διαγραφή
  5. Πανέμορφα και πεντανόστιμα!
    Το σίγουρο είναι ότι έχεις χέρι γι αυτή την πολύ λεπτομερειακή δουλειά!
    Φαντάζομαι οι μικρές θα το καταευχαριστήθηκαν! Τέτοια θεία, μα τέτοια θεία που έχουν!

    Φιλάκια σας Βασιλική μου πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ζαμπία μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Το σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με μπισκότα, κεκάκια και τούρτες αν δεν δίδασκα γαλλικά ή παράλληλα μ' αυτά γιατί μου φαίνεται τρομερά χαλαρωτική δουλειά (αντικατέστησε την άλλη μου αγάπη τη ζωγραφική που εδώ που τα λέμε με τα πιτσιρίκια να τρέχουν από δω κι από κει την παράτησα γι αργότερα!).
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Καλή εβδομάδα Κική μου!
    Πολύ εντυπωσιακή πρόταση! Πράγματι τα μπισκοτάκια είναι άψογα και σε σχήμα αλλά και σε εμφάνιση!
    Μπράβο, έκανες θαυμάσια δουλειά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το σχήμα τους Ερμιόνη μου τα εύσημα στην Πέγκυ Πόρσεν! Για την εμφάνιση ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ...το διασκέδασα αφάνταστα φτιάχνοντάς τα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πόσο όμορφα και σκανδαλιστικά... όμως δεν θα μπορούσα να τα δαγκώσω...Θα τα ήθελα μόνο για στολίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι όμορφα αλλά και νόστιμα! Πάντως τα μικρά δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να τα ...δαγκώσουν!χαχαχα

      Διαγραφή
  8. Πανέμορφαααααα, μπράβο και πάλι!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. :-)
    Τα μπισκοτάκια είναι πανέμορφα και θα ήθελα πολύ να τα φτιάξω! Αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής: πώς ακριβώς έκανες τα σχέδια πάνω τους; Ζαχαρόπαστα είναι το υλικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα κι επίσης καλή εβδομάδα!-:))
      Το υλικό είναι ζαχαρόπαστα και μπορούν να γίνουν και με γλάσο απλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να περιμένεις να στεγνώνουν τα διάφορα στάδια κι έτσι αργούν περισσότερο. Όσο για τα σχέδια επάνω τους τα έκανα βλέποντας φωτογραφίες από τις κούκλες...δεν είναι δύσκολο!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα - σε ευχαριστώ για την απάντηση! :-)
      Πάω τώρα να διαβάσω ό,τι χρειάζεται να μάθω για τη ζαχαρόπαστα, για να μπορώ να φτιάξω τα μπισκότα! :-)

      Διαγραφή
  10. Φανταστικά τα μπισκότα σου και άψογη η διακόσμησή τους! Βλέπω ολόκληρη στρατιά από φατσούλες, δεν αρκέστηκες σε 2-3. Πολύ τυχερή η ανιψιά σου με τόσο προκομμένη θεία.
    Μου άρεσαν πολύ αυτά με τα κουμπιά, σκέτη γλύκα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τα έφτιαξα και βγήκαν τέλεια τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Ακριβώς όπως πρέπει για στόλισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Κική!
    Υπέροχα τα μπισκοτάκια σου! Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις πώς κάνεις τα κουμπιά στις διακοσμήσεις σου? Υπάρχει ειδικό κουπ πατ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κλαίρη!!! Ναι υπάρχει ειδικό κουπ πατ σιλικόνης. Είναι της silikomart και μπορείς να το δεις σε αυτή την ανάρτηση: https://tantekiki.blogspot.com/2015/04/blog-post_9.html

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No