Ριζότο με μανιτάρια

Είναι φορές που θέλεις να φας ένα ήρεμο και με "καθησυχαστική" γεύση φαγάκι! Ένα φαγάκι που σε γυρίζει πίσω στο πατρικό σου σπίτι, στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς, ένα φαγάκι που σε κάνει να νιώθεις ήρεμα... σαν μικρό, ξένοιαστο παιδί... το παιδί που ήσουν κάποτε (κι ας μην εκτιμούσες τότε πολλά απ' αυτά που τώρα καταναλώνεις με απίστευτη απόλαυση).
Σ' αυτή την κατηγορία έχω κατατάξει όλα τα πιάτα που αποκαλούνται "ριζότο" ή σχεδόν όλα γιατί αν μου πείτε να απολαύσω ένα ριζότο με  μαύρη τρούφα θα σας πω ότι μου έρχεται κάπως "επιθετική" η γεύση του...κι ας είναι από το Perigord...κι ας είναι φημισμένη και πανάκριβη! Οπότε πού καταλήγουμε;;; Ότι μου αρέσει το ριζότο που περιέχει και άλλα οικεία υλικά!! Γενικά, πάντως, εγώ και το ριζότο έχουμε μια σχέση πάθους!!! Αφού υπήρξαν χρόνια που, νομίζω, ότι μπορούσα να επιβιώσω μόνον με ρύζι!!! Κατά διαστήματα, λοιπόν, στη ζωή μου έπαιζα την Κινέζα, ως προς τη διατροφή (αν και ποτέ δεν έκανα την Κινέζα) και πάντα είχα μιαν αδυναμία στον Κινεζικό πολιτισμό!!! Από την άλλη οι ...ιταλικές επιρροές μου (θεία Ιταλίδα είναι αυτή!!!!!!!!!!! -:))) μετέτρεπαν το ρύζι σε ...ριζότο!!!!!!!!! -:)) χαχαχαχα
Βασισμένη σ' αυτή μου την αγάπη για την Κίνα,  πήγα κάποτε και σε ένα κινέζικο εστιατόριο της πόλης. Όπως ήταν φυσικό, μεταξύ των άλλων παρήγγειλα και ρύζι!!! Εκείνη την ημέρα, ανακάλυψα, ότι ήξερα το κινέζικο ρύζι ...ίσως λίγο καλύτερα από τον Κινέζο (;) μάγειρα γιατί στο σπίτι μου τρώγαμε κινέζικο ρύζι πολύ πιο συχνά απ' ό,τι φανταζόμουν!!! Το πιάτο αποτελούνταν από ρύζι, αρακά και καλαμπόκι (!!!!!!) ... ένα ρύζι... πιο Μπάρμπα Στάθης δεν γινόταν!!!!!!!!!!! χαχαχα. 
Από την άλλη, στην Ιταλία γεύτηκα υπέροχο ριζότο με ξεχωριστή γεύση και υφή τόσο υπέροχα κρεμώδη αλλά ταυτόχρονα και τραγανή που ...σχεδόν εθίστηκα!!!
Όσο για το ρύζι... μπορεί τώρα πια να μην θαυμάζω το κινέζικο ρύζι αλλά λατρεύω το ιταλικό ριζότο και τα μυστικά του για να γίνει πολύ μα πολύ πετυχημένο σε γεύση και υφή.
Το αρμπόριο είναι το καλύτερο ρύζι για το τέλειο ριζότο αλλά εγώ, αυτή τη φορά, λίγο το καλοκαίρι, λίγο τα πιτσιρίκια, λίγο οι εξετάσεις δεν είχα στο ντουλάπι μου και δεν μπορούσα να τρέξω στο μάρκετ... έτσι αποφάσισα να το φτιάξω με ρύζι Καρολίνα που τελικά, στάθηκε στο ύψος του αξιοπρεπώς κι έτσι μετά το τηγάνισμα, το σιγανό μαγείρεμα με τη σταδιακή προσθήκη του νερού μου έδωσε ένα ριζότο χυλωμένο αλλά όχι λαπαδιασμένο. Το μόνο που ήθελα επιπλέον είναι λίγα αποξηραμένα πορτσίνι που τον τελευταίο καιρό όλο και δυσκολεύομαι να βρω στα συνοικιακά σούπερ μάρκετ ακόμη και τα μεγάλα!! Δοκιμάστε το ριζότο αυτό και θα γευτείτε μια ιδιαίτερη νοστιμιά σε χρόνο ρεκόρ!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
1 φλ.τσ. ρύζι Καρολίνα ή αρμπόριο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (για νηστίσιμο πιάτο)
1 πρέζα σκόνη μουστάρδας
1 πρέζα σκόρδο
1 πρέζα κόλιανδρο
1/3 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 1/3 φλ.τσ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μικρή κατσαρολίτσα το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να γίνει διάφανο.
Ύστερα, προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε άλλα 3-4 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφού το ριζότο μας πάρει μια βράση, προσθέτουμε και το μισό από το νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει το ριζότο και μόλις δούμε ότι το νερό τελειώνει προσθέτουμε λίγο ακόμη, ανακατεύοντας προσεκτικά το ρύζι.
Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό έως ότου το ρύζι μας μαλακώσει όσο θέλουμε εμείς.
Όταν δούμε ότι το νερό έχει απορροφηθεί σχεδόν όλο και το ρύζι μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Αφήνουμε το φαγητό μας έτσι για 6-7 λεπτά και μετά σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση παρμεζάνα ή πεκορίνο) και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας μέρα!!!

32 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου!
    Πόσο δίκιο έχεις για τα σχόλια σου σχετικά με το ιταλικό ριζότο!Η κρεμώδης και όχι λαπαδιασμένη υφή του,σε συνδυασμό πάντα με τα υλικά της επιλογής μας,το κάνει ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της κουζίνας μας!
    Η εκδοχή με τα μανιτάρια που είναι και η επικρατέστερη,είναι και η αγαπημένη μου!Οι αρωματικές προσθήκες που επέλεξες να νοστιμίσεις το φαγητό,μου φαίνονται όχι μόνο ενδιαφέρουσες,αλλά και ιδιαίτερα γευστικές!
    Η αναφορά στα αποξηραμένα πορτσίνι γίνεται μάλλον διότι προσθέτουν επιπλέον γεύση στο ριζότο...επίσης μου έκανε εντύπωση που πρόσθεσες νερό και όχι ζωμό στη διάρκεια του βρασμού..μάλλον δεν φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα.
    Πάντως οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!Το ριζότο στέκεται στο ύψος της φήμης που το ακολουθεί!!!!Και σε ένα υπέροχο πιάτο!!
    Φιλια πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φωτεινή μου... είναι υπέροχο το ριζότο ακόμη και με το νερό γιατί ζωμό δεν είχα και δεν χρησιμοποιώ τους έτοιμους! Όσο για τα πορτσίνι είναι από τις αδυναμίες μου για να μην πω η ...αχίλλειος πτέρνα μου και γι αυτό τα ανέφερα!!!

      Διαγραφή
    2. Φιλιά καλή μου Φωτεινή!!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό το σημερινό πιάτο!
    Και ασφαλώς με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη και με όλα όσα έγραψες περί ιταλικού ριζότο...
    Σε φιλώ πολύ-πολύ!!!
    Να έχεις μια θαυμάσια μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς Ιωάννα μου ...αξίζουν τα ριζότο.
      Φιλάκια και να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω το ριζότο και το δικό σου Kiki δείχνει υπέροχο και πεντανόστιμο!!!!!!!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πανεύκολο και νόστιμο Σιλένα μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Ωραία συνταγή Κική μου!!!Καπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ-σήμερα όμως που κατα συμπτωση το μενού θα έχει μανιτάρια θα προσθέσω μουστάρδα, κολιανδρο και σκόρδο για πρώτη φορά ακολουθώντας τη συνταγή σου.
    Φιλάκια !!Να περνάς καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να βάλεις για να το δοκιμάσεις ...γίνεται νοστιμότατο!
      Φιλάκια και να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Το ρύζι σε όλες του τιε εκδοχες το τιμούμε κι' εμεις συχνά!
    Τα μανιτάρια τα λατρεύω, πορτσίνι δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, οπότε το επόμενο ριζότο θα' ναι η δικιά σου συνταγή και σ' ευχαριστώ πουν την μοιράστηκες μαζί μας!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ αδυναμία στο ρύζι;;; Γίνονται υπέροχα τα ριζότο αλλά το συγκεκριμένο είναι εύκολο και νόστιμο!
      Όσο για τα πορτσίνι έχουν μια ιδιαίτερη γεύση που όταν τα πρωτοδοκιμάσεις σε ...ξενίζει ελαφρά. Είναι από τις γεύσεις που τις ερωτεύεσαι ή τις μισείς! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Το ριζότο με μανιτάρια είναι αγαπημένο πιάτο!
    Μοιάζει να είναι γεμάτο θαλπωρή και να έχει σχεδόν καταπραϋντικές ιδιότητες!
    Πράγματι το καρολίνα δίνει μια χαρά αποτελέσματα ελλείψει πιο κατάλληλου ρυζιού!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα έτσι μου φαίνεται Ερμιόνη μου και πράγματι με το Καρολίνα έγινε καλό αν και όχι ακριβώς όπως με το αρμπόριο που το λατρεύω!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Τέλειο το ριζότο σου,γιατί λατρεύω τα μανιτάρια! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο ριζότο σε όλες τις γεύσεις!! Κα με το ρυζάκι όμως εξίσου καλά τα πάμε στο σπίτι μας! Σήμερα είχαμε ρυζάκι με πέστο βασιλικού και το τσακίσαμε! Τέλεια χυλωμένο το έχεις κάνει, όπως ακριβώς μας αρέσει! Φιλιά Κικίτσα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωω! αυτό το πέστο βασιλικού με έχει κατακτήσει Εφούλα μου!!! Φαντάζομαι τη νοστιμιά του πιάτου σας!!! Πράγματι, αν και το φοβήθηκα έγινε χυλωμένο και όχι λαπαδιασμένο!!1
      Φιλάκια καλή μου!! -:))

      Διαγραφή
  9. Το λατρεύω Κική μου το ριζότο, ειδικά με μανιτάρια αλλά και με γαρίδες!!!!!!!!!! Δεν έχω καλύτερο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και στις δύο εκδοχές είναι νοστιμότατο Λίλα μου!!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω ριζότο και ειδικά οτιδήποτε έχει σαν βάση το ρύζι. Όπως λατρεύω μανιτάρια και γενικά λαχανικά! Δεν μπορούσα να μην περάσω να δω την συνταγή αυτή!

    Η παρασκευή του ριζότο είναι η ίδια. Τα υλικά που θα συμπεριλαμβάνονται αλλάζουν και η σειρά που τα προσθέτεις ανάλογα τον χρόνο παρασκευής τους. Το ριζότο είναι ένα εύκολο φαγητό που μπορείς να πειραματιστείς σε συνδυασμούς υλικών και κάθε φορά να σου βγάζει και ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα!

    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κιεσύ έτσι;;;; Καλά έκανες και ήρθες...αξίζει να τη φτιάξεις γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      Ναι το ριζότο, λίγο πολύ γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο αλλά τα υπόλοιπα του αλλάζουν εντελώς προσωπικότητα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. πολύ ενδιαφέρουσα προσθηκη η σκόνη μουστάρδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του ταιριάζει πολύ ωραία...δοκίμασέ το!!

      Διαγραφή
  12. Κική, θα μπορούσα να τρώω ριζότο κάθε μέρα!!! Πόσο μάλλον όταν είναι φτιαγμένο με μανιτάρια, που επίσης λατρεύω!! Εξαιρετικό πιάτο!!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη... είναι ένα πιάτο εύκολο και νόστιμο!!! Κυριολεκτικά comfort food!!
      Επίσης καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Ριζότο με μανιτάρια, από τα αγαπημένα μου ριζότο!!!!
    Καλό απόγευμα Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Έλενα να σε φιλέψω!!! Είναι νοστιμότατο!!
      Επίσης καλό βράδυ!
      Φιλάκια καλή μου!

      Διαγραφή
  14. μανιταρακια δαγκωτο!!!!σε καθε εκδοχη!αυτη ειναι πολυ νοστιμη υποθετω!!!!φιλια πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νόστιμο το ριζότο αυτό Μπισκοτάκι μου!

      Διαγραφή
  15. Κική μου πεντανόστιμο φαγάκι!!!Πολύ ωραία η προσθήκη της μουστάρδας!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του χαρίζει η μουστάρδα Ελένη μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Το ριζοττο ειναι συνηθως το σαββατιατικο πιατο μας! Ο συνδυασμος με τα μανιταρια απο τους πολυ αγαπημενους!
    Αχ πως τα ζηλευα τα πορτσινι στην Ιταλια, εκει τα εβρισκες ακομη και φρεσκα, τι αν πω, ο Παραδεισος! Εδω ειναι πανακριβα τα ατιμα, αλλα αξιζουν τον κοπο και το χρημα...
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!