Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη

Κοιμάσαι ένα καλοκαιρινό βράδυ, ζεσταίνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας, βάζεις κλιματιστικό για να μην έχεις εφιάλτες και ονειρεύεσαι θάλασσα, παραλία με χρυσή αμμουδιά κι εκεί που είσαι κάτω από την ομπρέλα και γεμάτη αντηλιακό έρχεται κάποιος και σου δίνει ένα μικρό άσπρο πλαστικό ποτηράκι, απ' αυτά των καλοκαιρινών πικ νικ.
Κι ενώ νομίζεις ότι ήρθε ένας θεόσταλτος καφεδάκος, κοιτάζεις μέσα και τί να δεις... έχει γλυκό καρπούζι...(!!!) γλυκό κουταλιού καρπούζι!!! Με το μικρό κουταλάκι που συνοδεύει το ποτηράκι βάζεις στο στόμα σου τη πρώτη μπουκιά και γεμίζεις γλύκα... τόση γλύκα και άρωμα καλοκαιριού που λες ...χαλάλι!!! Καλύτερα το γλυκό παρά ο καφές!!! Κι εκεί πάνω που η γλύκα γεμίζει τα σωθικά σου... έρχεται ο μισητός ήχος του ξυπνητηριού που βρίσκεται δίπλα σου και σου τα χαλάει όλα... τα κατεδαφίζει μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου!!!! Ανοίγεις τα μάτια ...φανερά ενοχλημένη αλλά με ποιόν να τα βάλεις;;;;; Μπορείς να θυμώσεις με το ξυπνητήρι που εσύ ρύθμισες γιατί έτσι πρέπει;;;; Δεν μπορείς!!!! Πηγαίνεις στο παράθυρο, ανοίγεις τα στόρια και σκέφτεσαι... τί καρπούζια ονειρευόμουν ...μάλλον μήλα έπρεπε!!!! Έφτασε το φθινόπωρο και δεν το κατάλαβα!!! Μουντάδα, καταχνιά, ψύχρα γιατί δροσιά δεν το λες και τα μαύρα σύννεφα να κάνουν, επιδεικτικά, παρέλαση στον ουρανό, απειλώντας σε ότι από στιγμή σε στιγμή θα σε κάνουν όχι απλά μούσκεμα αλλά θα πλημμυρίσουν τον τόπο από το θυμό τους!!! Απογοήτευση!!! 
Και αφού καταπίνεις κι αυτό (εδώ κατάπιες τόσα και τόσα άλλα στον καιρό θα μείνεις;;;) οδεύεις προς την κουζίνα για τον περιβόητο καφέ που λέγαμε κι ας μην πρόκειται να τον πιεις στην παραλία!!!
Και τότε θυμάσαι!!! Επιτέλους, ξαναβρήκες την επαφή με τον πλανήτη γη και τον δορυφόρο "κουζίνα" του σπιτιού σου... μια κατσαρόλα μισογεμάτη με γλυκό καρπούζι που ετοιμάστηκε την προηγούμενη μέρα σε περιμένει να την αδειάσεις!! 'Οσο για το γλυκό, από ευγνωμοσύνη που θα μπει στο καινούργιο και διαφανές, γυάλινο σπίτι του, αυτό σου χαρίζει την δίχρωμη ομορφιά του αλλά και το άρωμα και τη γλύκα του!!! Το περιφρονείς ή μήπως κάνεις ότι δεν το βλέπεις;;; Φυσικά και όχι!!! Αδύνατον!!!
Μμμμμμμμμ!!! Και πώς ταιριάζει μ΄έναν ελληνικότατο καφέ!!!!!!!!!!!!
Τώρα θα ήθελα να ξέρω... σας έπεισα να το φτιάξετε ή όχι ακόμα;;; Αν είστε από τους δύσπιστους έχω κι άλλο επιχείρημα... οικολογικό αυτή τη φορά... σκεφτείτε είναι ένα από τα γλυκά που μειώνουν τα υπολείμματα φαγητού που πετάμε μια και χρησιμοποιούμε τη φλούδα του κατακόκκινου, ολόγλυκου και απόλυτα καλοκαιρινού φρούτου!!! Ελπίζω τώρα να σας έπεισα και να διαβάσετε και λίγες σειρές παρακάτω ...είναι εύκολη γλυκολιχουδιά... μη σας ξεφύγει!!!
Και για λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα φτιάξτε το δίχρωμο αφήνοντας ένα μικρό στρώμα κόκκινης σάρκας επάνω στη φλούδα... γίνεται εκτός από νόστιμο και πανέμορφο!!! Μην το φτιάξετε αν δεν σας αρέσει η ελαφριά επίγευση κολοκυθιού που αφήνει στο στόμα για μερικά δευτερόλεπτα πριν υπερισχύσει η ολοκληρωτική του  γλύκα!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φλούδα καρπουζιού με ελάχιστο από το κόκκινο μέρος του

Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
750 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μέλι
6-7 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
1/2 ξυλάκι κανέλας
2 καψουλάκια βανίλια
Χυμό από 1/2 λεμόνι
850 γρ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε λίγο βαθιά τη φλούδα του καρπουζιού έτσι ώστε να φύγει το εξωτερικό σκληρό μέρος του αλλά αφήνουμε μια λεπτή στρώση από το κόκκινο μέρος του καρπουζιού.
Κόβουμε τη φλούδα σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό των δύο λεμονιών και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε στον ήλιο για 2-2.5 ώρες (αυτό βοηθάει στο να γίνει το γλυκό τραγανό χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ασβέστη)..
Ύστερα, παίρνουμε τα κυβάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρίφαλα και την κανέλα και το νερό.
Αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και ύστερα προσθέτουμε τα γαρίφαλα και την κανέλα.
Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 40 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μετά δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι του.
Εάν χρειάζεται το ξαφρίζουμε και μόλις δούμε ότι το σιρόπι του έδεσε το αποσύρουμε από την εστία.
Καλή και γλυκιά μέρα να έχετε!

26 σχόλια:

  1. Κική μου, καλημέρα!!! Το γλυκό καρπούζι είναι τ' αγαπημένο μου! Το δικό σου με την διχρωμία είναι χάρμα οφθαλμών, θα το φτιάξω και είμαι σίγουρη ότιθα είναι και χάρμα ουρανίσκου! Αλήθεια, χωρίς τον ασβέστη, γίνεται τραγανό;
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αρετή μου... γίνεται τραγανό και χωρίς ασβέστη αρκεί να ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Τί όμορφο! Κι εμείς έτσι το κάνουμε, αλλά χωρίς μέλι...
    Την επόμενη φορά θα προσθέσω και το μέλι και θα δω τη διαφορά...
    Φιλάκια πολλά και γλυκά!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το με μέλι Ιωάννα μου θα δεις τη νοστιμιά του... του χαρίζει πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Το γλυκό καρπούζι το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα!
    Τραγανό και γλυκονόστιμο!!
    Καλοφάγωτο Κική μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσει πολύ Έλενά μου... και με το μέλι και δίχρωμο γίνεται φοβερό!!!
      Να είσαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Κικη!
    Κι εγω εφτιαξα κατι παρομοιο το Σ/Κ αλλα το μετετρεψα σε μαρμελλαδα!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μαρμελάδα έφτιαξα μια πρώτη δόση Μαρίνα μου και πάω για δεύτερη... εξαφανίζεται ταχύτατα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο και περιμένω εντυπώσεις Φλώρα μου! -:))

      Διαγραφή
  6. Αυτό θα πει να βλέπεις όνειρα γλυκά, χε χε!
    Αν αφήσεις και λίγο από το κόκκινο μέρος φαντάζομαι πως εκτός από το χρώμα, θα είναι και γευστικά καλύτερο! Πολύ ωραίο το καρπούζι γλυκό, μου αρέσει πολύ η τραγανή υφή του!
    Καλοφάγωτο και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατο Έφη μου!
      Να είσαι καλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Ωραία συνταγή, θα τη δοκιμάσω! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις καλό μου κορδονέτο γιατί ...αξίζει!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Σοβαρολογούσες λοιπόν για τον ασβέστη! :)
    Δεν ήξερα ότι φτιάχνεται με αυτόν τον τρόπο!
    Πολύ μου αρέσει το γλυκό της ανακύκλωσης που μας προτείνεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και σοβαρολογούσα ...εξάλλου η χρήση του ασβέστη στα γλυκά έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα υπέροχο γλυκό ανακύκλωσης!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ααααα γλυκό καρπούζι..!!!!τέλειο..!!!γενικά είμαι του γλυκού ..αλλα του κουταλιού μόνο...δεν το εχω επιχειρήσει αλλη φορά...θα δοκιμαστεί πάραυτα... Κική μου...φιλακια πολλα.. καλο καλοκαιρι να σου ευχηθώ που δεν το βλέπω να έρχεται..χιχ.χι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εύκολο Ρούλα μου και αξίζει να το φτιάξεις!
      Φιλάκια κι επίσης καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  10. Πολύ καλή συνταγή Kiki! Mου αρέσει που δεν χρησιμοποιείς ασβέστη, γίνεται όντως τραγανό;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται εξίσου τραγανό αν ακολουθήσεις τις οδηγίες (επίσης αντί για λεμόνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξυνό)!
      Αλλιώς δεν θα το ανέφερα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Απο τα αγαπημένα μου γλυκάκια Κική!!!Πάρα πολύ ωραία συνταγή!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσει πολύ Ελένη μου... και είναι σχετικά εύκολο αλλά και της ανακύκλωσης!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. ωραια, συνταγη και ανακυκλοση μαζι'''νερο βαζεις;
    ΜΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι κι ευχαριστώ για την επισήμανση γιατί μου είχε ξεφύγει!!! Το έχω διορθώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια για την συνταγή. Την δοκιμασα σήμερα αλλλα μάλλον κάτι έκανα λάθος. Δεν έμεινε καθολου τραγανο. Θα με βοηθήσεις???? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ έβαλα όταν το έκοψα μια κουταλιά ξινό κ δύο χυμό λεμόνι κ έγινε πολύ τραγανό.Λες κ είχα βάλει ασβέστη.Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!