Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη


Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη

Κοιμάσαι ένα καλοκαιρινό βράδυ, ζεσταίνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας, βάζεις κλιματιστικό για να μην έχεις εφιάλτες και ονειρεύεσαι θάλασσα, παραλία με χρυσή αμμουδιά κι εκεί που είσαι κάτω από την ομπρέλα και γεμάτη αντηλιακό έρχεται κάποιος και σου δίνει ένα μικρό άσπρο πλαστικό ποτηράκι, απ' αυτά των καλοκαιρινών πικ νικ.
Κι ενώ νομίζεις ότι ήρθε ένας θεόσταλτος καφεδάκος, κοιτάζεις μέσα και τί να δεις... έχει γλυκό καρπούζι...(!!!) γλυκό κουταλιού καρπούζι!!! Με το μικρό κουταλάκι που συνοδεύει το ποτηράκι βάζεις στο στόμα σου τη πρώτη μπουκιά και γεμίζεις γλύκα... τόση γλύκα και άρωμα καλοκαιριού που λες ...χαλάλι!!! Καλύτερα το γλυκό παρά ο καφές!!! Κι εκεί πάνω που η γλύκα γεμίζει τα σωθικά σου... έρχεται ο μισητός ήχος του ξυπνητηριού που βρίσκεται δίπλα σου και σου τα χαλάει όλα... τα κατεδαφίζει μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου!!!! Ανοίγεις τα μάτια ...φανερά ενοχλημένη αλλά με ποιόν να τα βάλεις;;;;; Μπορείς να θυμώσεις με το ξυπνητήρι που εσύ ρύθμισες γιατί έτσι πρέπει;;;; Δεν μπορείς!!!! Πηγαίνεις στο παράθυρο, ανοίγεις τα στόρια και σκέφτεσαι... τί καρπούζια ονειρευόμουν ...μάλλον μήλα έπρεπε!!!! Έφτασε το φθινόπωρο και δεν το κατάλαβα!!! Μουντάδα, καταχνιά, ψύχρα γιατί δροσιά δεν το λες και τα μαύρα σύννεφα να κάνουν, επιδεικτικά, παρέλαση στον ουρανό, απειλώντας σε ότι από στιγμή σε στιγμή θα σε κάνουν όχι απλά μούσκεμα αλλά θα πλημμυρίσουν τον τόπο από το θυμό τους!!! Απογοήτευση!!! 

Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη

Και αφού καταπίνεις κι αυτό (εδώ κατάπιες τόσα και τόσα άλλα στον καιρό θα μείνεις;;;) οδεύεις προς την κουζίνα για τον περιβόητο καφέ που λέγαμε κι ας μην πρόκειται να τον πιεις στην παραλία!!!
Και τότε θυμάσαι!!! Επιτέλους, ξαναβρήκες την επαφή με τον πλανήτη γη και τον δορυφόρο "κουζίνα" του σπιτιού σου... μια κατσαρόλα μισογεμάτη με γλυκό καρπούζι που ετοιμάστηκε την προηγούμενη μέρα σε περιμένει να την αδειάσεις!! 'Οσο για το γλυκό, από ευγνωμοσύνη που θα μπει στο καινούργιο και διαφανές, γυάλινο σπίτι του, αυτό σου χαρίζει την δίχρωμη ομορφιά του αλλά και το άρωμα και τη γλύκα του!!! Το περιφρονείς ή μήπως κάνεις ότι δεν το βλέπεις;;; Φυσικά και όχι!!! Αδύνατον!!!
Μμμμμμμμμ!!! Και πώς ταιριάζει μ΄έναν ελληνικότατο καφέ!!!!!!!!!!!!


Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη

Τώρα θα ήθελα να ξέρω... σας έπεισα να το φτιάξετε ή όχι ακόμα;;; Αν είστε από τους δύσπιστους έχω κι άλλο επιχείρημα... οικολογικό αυτή τη φορά... σκεφτείτε είναι ένα από τα γλυκά που μειώνουν τα υπολείμματα φαγητού που πετάμε μια και χρησιμοποιούμε τη φλούδα του κατακόκκινου, ολόγλυκου και απόλυτα καλοκαιρινού φρούτου!!! Ελπίζω τώρα να σας έπεισα και να διαβάσετε και λίγες σειρές παρακάτω ...είναι εύκολη γλυκολιχουδιά... μη σας ξεφύγει!!!
Και για λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα φτιάξτε το δίχρωμο αφήνοντας ένα μικρό στρώμα κόκκινης σάρκας επάνω στη φλούδα... γίνεται εκτός από νόστιμο και πανέμορφο!!! Μην το φτιάξετε αν δεν σας αρέσει η ελαφριά επίγευση κολοκυθιού που αφήνει στο στόμα για μερικά δευτερόλεπτα πριν υπερισχύσει η ολοκληρωτική του  γλύκα!

Γλυκό κουταλιού καρπούζι χωρίς ασβέστη
Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη

Print Friendly and PDF
'Ενα καλοκαιρινό γλυκό κουταλιού φτιαγμένο με άλλον τρόπο
Ποσότητα: 4 βάζα των 500 γρ. περίπου
ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φλούδα καρπουζιού με ελάχιστο από το κόκκινο μέρος του
  • Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. μέλι
  • 6-7 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 2 καψουλάκια βανίλια
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 850 γρ. νερό

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
      1. Ξεφλουδίζουμε (από την πράσινη πλευρά) λίγο βαθιά τη φλούδα του καρπουζιού έτσι ώστε να φύγει το εξωτερικό σκληρό μέρος του αλλά αφήνουμε μια λεπτή στρώση από το κόκκινο μέρος του καρπουζιού.
      2. Κόβουμε τη φλούδα σε κυβάκια.
      3. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό των δύο λεμονιών και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε στον ήλιο για 2-2.5 ώρες (αυτό βοηθάει στο να γίνει το γλυκό τραγανό χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ασβέστη)..
      4. Ύστερα, παίρνουμε τα κυβάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρίφαλα και την κανέλα και το νερό.
      5. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και ύστερα προσθέτουμε τα γαρίφαλα και την κανέλα.
      6. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 40 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μετά δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι του.
      7. Εάν χρειάζεται το ξαφρίζουμε και μόλις δούμε ότι το σιρόπι του έδεσε το αποσύρουμε από την εστία.
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      'Ενα γλυκό πολύ ιδιαίτερο που γίνεται εξίσου τραγανό και χωρίς την χρήση ασβεστόνερου που αποτελεί την παραδοσιακή λύση. Ο τρόπος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα γλυκά που, παλιότερα, χρησιμοποιούσαν ασβεστόνερο για να τα διατηρήσουν τραγανά ακόμα και μετά το βράσιμο με τα ίδια, σχεδόν, αποτελέσματα.

      Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη
      Καλή και γλυκιά μέρα να έχετε!
      Tante Kiki
      27 Comments
      No