Σουβλάκια ...η αγαπημένη ελληνική λιχουδιά ή μάλλον μια από τις αγαπημένες ελληνικές λιχουδιές! Εύκολο, νόστιμο, με λίγες θερμίδες και πολλή γεύση γίνεται στο μπάρμπεκιου ή στο φούρνο και μετατρέπεται από φαγητό του δρόμου σε σπιτικό. Όπως και να γίνει, δύσκολα θα του αντισταθούν μικροί και μεγάλοι.
Το συγκεκριμένο είναι πολύ μαλακό γιατί γίνεται από μπουτάκι κοτόπουλου. Είναι όμως και σπιτικό κι αυτό σημαίνει ότι έχει μοναδική νοστιμιά και μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα μέτρα μας... όσο πικάντικο κι όσο ψημένο το θέλουμε! Είναι ψημένο στο φούρνο αν και εδώ που τα λέμε στα κάρβουνα έχει άλλη νοστιμιά. Όταν ψηθεί στο φούρνο με τις πιπεριές του, τις πατάτες του και μια απλούστατη σάλτσα γιαουρτιού να το απογειώνει δεν πρόκειται να απογοητεύσει ούτε τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τα "βρώμικα" της καντίνας που στέκονταν σε κάποια γωνιά του δρόμου, λοιπόν, αλλάζουν μορφή και γίνονται "σπιτικά και καθαρά".
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τηγανιτές πατάτες ή λαχανικά, ωμά ή βραστά, με τηγανόπιτα ή ζυμαρόπιτα (που θα βρείτε ΕΔΩ) ή με φρυγανισμένη φέτα ψωμιού αλειμμένη με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με αλάτι και ρίγανη. Κι αν λατρεύουμε τη ρίγανη... δεν έχουμε παρά να πασπαλίσουμε με αλάτι και ρίγανη τις ζεστές τηγανιτές πατάτες και να συνοδεύσουμε με μια κρύα μπύρα.
- 8 καλαμάκια για σουβλάκια κοτόπουλου
- 5 μπουτάκια χωρίς κόκκαλο
- 2 κόκκινες πιπεριά
- 2 πράσινες πιπεριά
- Μερικά νοματίνια (προαιρετικά)
- Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 1/3 κ.γλ σκόρδο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1/3 κ.γλ. κύμινο
- Θυμάρι
- Ρίγανη
- 1 ποτήρι νερό για το ταψί
- 1/2 φλ.τσ. ζωμό από τα σουβλάκια
- 4 κ.σ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. τυρί Φιλαδέλφεια
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 1 κ.σ. κοφτή κόρν φλάουρ
- Αλάτι και λίγο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Κόβουμε σε κομμάτια για σουβλάκια τα μπουτάκια (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα κόψει).
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τους χυμούς, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το λεμόνι, το θυμάρι, τη ρίγανη, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος.
- Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Μετά τα περνάμε στα ξυλάκια για σουβλάκια βάζοντας ανάμεσα κομμάτια πιπεριάς.
- Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προσεκτικά ρίχνουμε το νερό κάτω από το χαρτί (ανασηκώνοντάς το στις άκρες).
- Βάζουμε τα σουβλάκια σε ταψί με σχάρα (προαιρετικά) και προσθέτουμε τη μαρινάδα.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί (2 σε 1) και αφήνουμε τα σουβλάκια για 35-40 λεπτά να ψηθούν κλειστά.
- Ύστερα, βγάζουμε το χαρτί και γυρίζουμε τα σουβλάκια από την άλλη πλευρά.
- Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό που υπάρχει στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μουστάρδας
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το ζωμό από τα σουβλάκια, το τυρί κρέμα και τη μουστάρδα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί.
- Μόλις το μείγμα ζεσταθεί και κοχλάσει, προσθέτουμε το γιαούρτι στο οποίο έχουμε διαλύσει το κόρν φλάουρ.
- Σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε έως ότου η σάλτσα μας γίνει παχύρρευστη.
- Σερβίρουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με τηγανιτές πατάτες, λαχανικά βραστά ή ωμά και λίγη από τη σάλτσα γιαουρτιού.
Με κοτοπουλάκι από μπούτι θα γίνονται απίστευτα τρυφερά τα σουβλάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η σος μουστάρδας θα τα απογειωνει!!
Φιλιά!
Γίνονται πράγματι πολύ τρυφερά και η αλήθεια είναι ότι πλέον χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο μπουτάκι παρά στήθος. Με τη σως γίνονται τέλεια!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Τέλειο φαγάκι και το σπιτικό είναι πάντα προτιμότερο απο τα έτοιμα!!!Είδικά με τη σαλτσούλα σου είναι απίθανο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι και είναι πανεύκολο να γίνει... άσε που μπορεί να γίνει και στα κάρβουνα οπότε γίνεται ακόμη πιο τέλειο!
ΔιαγραφήΗ σάλτσα ειναι πολύ ωραια...ωραια ιδεα να χρησιμοποιεις το ζωμο απο τα σουβλακια!Θα το κάνω και εγω αυτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤηγανόπιτα??Τι ειναι αυτο το ωραίο?
Γίνεται πολύ ωραία η σάλτσα κι αν δεν την θέλεις παχύρρευστη μείωσε το κορν φλάουρ στο 1 κ.γλ.. Η τηγανόπιτα ή ζυμαρόπιτα (όπως την γράφω στη σχετική ανάρτηση) είναι η πίτα που συνοδεύει το σουβλάκι και τον γύρο που παίρνουμε απ΄' έξω και θα την βρείς εδώ :http://tantekiki.blogspot.gr/2012/01/blog-post_06.html. Είναι νόστιμη και πανεύκολη!! Ρίξε μια ματιά! -:))
ΔιαγραφήΕντάξει μου την άνοιξες την όρεξη!Τι θέλω και γυρνάω στις συνταγές, αφού νηστεύω σήμερα?Αύριο όμως θα φτιάξω ολόκληρο κοτόπουλο, να φάω.Φιλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο μια χαρά μου φαίνεται... εξ άλλου δεν έχει και πολλές θερμίδες, είναι εύκολο και πεντανόστιμο!
ΔιαγραφήΜας αποτελείωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Τη σάλτσα -χωρίς το ζωμό και το κόρν φλάουρ- τη χρησιμοποιώ σε πάρα πολλά φαγητά... Την έχω συνδυάσει και με μπιφτέκι, την έχω βάλει και σε σαλάτα, ακόμα και σαν ντιπ την έχω χρησιμοποιήσει... Απίθανη!)
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Δεν συμφωνείς ότι είναι νοστιμότατη Ιωάννα μου;;; Με το κόρν φλάουρ απλά είναι πιο παχύρρευστη αλλά είναι εξίσου νόστιμη!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πράγματι Ιωάννα μου η σάλτσα αυτή είναι καταπληκτική απλά προσθέτοντας λίγο κορν φλάουρ (μπορείς να βάλεις και λιγότερο απ' αυτό που γράφω) γίνεται πιο παχύρρευστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως καλοκαίρι είναι το σπιτικό σουβλάκι (ή γύρος) ενδείκνυται!!! Δεν συμφωνείς;;;;
Φιλιά πολλά!
Σαν το σπιτικό σουβλάκι τίποτα στον κόσμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά το συγκεκριμένο που γίνεται με κοτόπουλο και μάλιστα με μπουτάκι, θα είναι φανταστικό!
Πολύ γευστικό!
Φιλιά πολλά!
Συμφωνώ Ερμιόνη μου και με το μπουτάκι γίνονται μαλακά και ζουμερά
ΔιαγραφήΦιλιά!
Το αγαπημένο μου σουβλάκι Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικός συνδιασμός μπαχαρικών και η σάλτσα πολύ γευστική!
Καλή απόλαυση να σου ευχηθώ!!!!
Ναι αξίζει να το δοκιμάσεις Σοφία μου γιατί είναι νοστιμότατο!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα! Και τι όμορφα που ψήθηκαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα προσθέτει την υγρασία και τη δροσιά που χρειάζονται.
Πολύ με δελεάζει η πρότασή σου Βασιλική μου.
Καλό Σ/Κ εύχομαι.
Z.
Έχεις δίκιο Ζαμπία μου... και γίνονται λουκούμια και μάλιστα καλοκαιρινά!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Ωραια που ειναι τα καθαρα! Πεθαινω για σουβλακι. Η επιλογη να τα φτιαξεις με μπουτι δεν θα μπορουσε να ειναι καλυτερη Κικη. Η δε σαλτσα ταιριαζει ιδανικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου μερα. Φιλια!
Πράγματι Χρυσαυγή μου έγινε πολύ ωραίο το σουβλάκι και με τη σαλτσούλα δεν είναι και στεγνό.
ΔιαγραφήΦιλάκια!