Η ανακύκλωση της μαμάς και μια σάλτσα για μπιφτέκια


Όταν είσαι 75 χρονών (μαμά συγγνώμη για τις ...αποκαλύψεις αλλά ξέρω ότι δεν σε πειράζει -:))) όσο μορφωμένος και να είσαι η λέξη "ανακύκλωση" σου είναι γνωστή αλλά όχι οικεία, όχι δεύτερη φύση, όχι αυτόματη συνήθεια! Σου είναι όμως βίωμα τα όσα έζησες στους πολέμους που βίωσες και παρόλο που είχες να φας... ό,τι έτρωγες καταλάβαινες ότι ήταν πολύτιμα! Προσπαθούσες, λοιπόν, να μην πετάς κι έτσι γεννιούνταν χίλιες δυό ιδέες νέων συνδυασμών με εκπληκτικά γευστικά αποτελέσματα. Έτσι η ανακύκλωση έστω και όχι με τον όρο ανακύκλωση ήταν καθημερινή συνήθεια! Στο σπίτι της μαμάς μου ή καλύτερα της γιαγιάς μου, που ήταν η "υπεύθυνη" του νοικοκυριού και κατ' επέκταση της κουζίνας, οι ιδέες αυτές ήταν άφθονες!
Όχι, δεν πιστεύω ότι ήταν η μόνη που έβαζε τη φαντασία της να δουλέψει για να φτιάξει καλούδια και να θρέψει την οικογένειά της με ό,τι είχε, ενώ το σπίτι το είχαν επιτάξει οι εκάστοτε εχθροί. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι το ίδιο έκαναν χιλιάδες άλλες Ελληνίδες μάνες, νοικοκυρές, σύζυγοι για να κατορθώσουν να... επιβιώσουν! Αυτή η εφευρετικότητα ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό που θαύμαζα στη γιαγιά μου αλλά και τις άλλες παλιές νοικοκυρές που γνώριζα.
Η σημερινή σάλτσα είναι μια συνταγή με ιστορία! Μια συνταγή της γιαγιάς, σπάνια ή όχι δεν ξέρω, πάντως μια συνταγή που την έβλεπα από τότε που ήμουν μικρή άλλοτε να συνοδεύει φρέσκα, τηγανιτά κεφτεδάκια κι άλλοτε να χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει μπιφτεκάκια (τα κεφτεδάκια εξαφανίζονταν πάντα ταχύτατα εν αντιθέσει με τα μπιφτεκάκια που ήταν λίγο πιο παραμελημένα!!) χθεσινά ή προχθεσινά.
Μια σάλτσα που, ανάλογα με τα υλικά που περιέχει, εκπλήσσει με τη νοστιμιά της και που, κάποιες φορές ήταν πιο ταπεινή ενώ κάποιες άλλες εμπλουτίζονταν με 1 ή 2 αυγά από το κοτέτσι!
Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο παρελθόν για να γευτούμε λίγη από την ταπεινή σάλτσα μιας άλλης εποχής... οικονομικής στενότητας φτιαγμένη από τη μαμά μου!!!
ΥΛΙΚΑ
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
2-3 κ.σ. μηλόξιδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά αν την θέλουμε καυτερή)
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε για λίγο το αλεύρι έως ότου σοταριστεί ελαφρά και να πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
Σβήνουμε με το μηλόξιδο ανακατεύοντας γρήγορα και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό έως ότου έχουμε ένα μίγμα αρκετά χυλωμένο αλλά όχι πηχτό γιατί όταν θα κρυώσει θα πηχτώσει κι άλλο.
Πριν αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν καλά.
Στη φάση αυτή αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφού την αφήσουμε να κρυώσει λίγο προσθέτουμε, πάντα ανακατεύοντας γρήγορα, τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά.
Εάν κάνουμε τη σάλτσα για ανακύκλωση μπιφτεκιών, βάζουμε και τα μπιφτέκια μέσα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Μπορούμε επίσης να τη σερβίρουμε σαν συνοδευτική σάλτσα για τηγανιτά κεφτεδάκια ή ψητά μπιφτεκάκια.
TIPS
* Προσωπικά, τη σάλτσα αυτή την προτιμώ χωρίς αυγά γιατί γίνεται πιο ελαφριά. Εάν θέλετε δοκιμάστε την και με τους δύο τρόπους για να διαλέξετε την εκδοχή που σας αρέσει περισσότερο.
** Το μηλόξιδο μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με λευκό ξίδι. Το απλό ξίδι της δίνει μια πιο έντονη γεύση ξιδιού. 
Καλή σας μέρα!! -:))
 

22 σχόλια:

  1. Εγώ Κική μου ξέρω ότι η καλή νοικοκυρά φαίνεται από τα σκουπίδια της... Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα! Αν και σπάνια μου μένει φαγητό ή γλυκό (χρησιμοποιώ πολύ και την κατάψυξη) ανακυκλώνω. Τι κουραμπιέδες έχω φτιάξει μωσαϊκό, τι αρνάκι της Λαμπρής έχω φτιάξει κοκκινιστό με κριθαράκι; Όλα καινούργια!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια;;;; χαχαχα Έχεις δίκιο πάντως ...καλό είναι να μην πετάμε περισσεύματα φαγητών αλλά να κάνουμε δημιουργική μαγειρική!! :)) Χαίρομαι που το ακούω ...πιστεύω ότι φτιάχνεις λιχουδιές μοναδικές Σοφία μου!!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Αυτό που εσύ λες "ταπεινή σάλτσα", εγώ το λέω ανεκτίμητο θησαυρό!
    Εκεί φαίνεται η καλή νοικοκυρά, νομίζω!!!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά, κούκλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια νοστιμότατη σάλτσα Ιωάννα μου... πράγματι είναι σημαντικό, ειδικά αυτή την εποχή, να μην πετάμε περισσεύματα αλλά να κάνουμε δημιουργικά πιάτα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Αυτές οι "ανακυκλώσεις" είναι πάντα ό,τι καλύτερο! Πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το αρχικό φαγάκι. Τέλεια η σαλτσούλα, κι εγώ μάλλον χωρίς αβγά θα την έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρύσα, ειδικά αυτή η σάλτσα είναι νοστιμότατη!!

      Διαγραφή
  4. Επίκαιρη συνταγή μιας και τώρα τα πράγματα στη χώρα, δεν τα λες ό,τι το καλύτερο. Προσωπικά λατρεύω τα μπιφτέκια και βρίσκω αυτή τη σαλτσούλα νοστιμότατη! Εύκολη και γρήγορη, είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσουν τα της προηγούμενης μέρας μπιφτεκάκια να γλυστρήσουν πολύ καλύτερα στον οισοφάγο! Μάλλον κι εγώ χωρίς αυγά θα τη φτιάξω...
    Πολλά φιλάκια Κικίτσα μου! Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Σελ!!! Είναι πολύ νόστιμη αυτή η σάλτσα!!! Δοκίμασέ την στην εκδοχή που προτιμάς!
      Φιλάκια καλή μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ έξυπνη ιδέα! Συγχαρητήρια σε σένα και στη μαμά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Τζέσσυ... αξίζειν να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  6. Αυτή η ομολογουμένως φανταστική σάλτσα στην γενέτειρά μου την λένε μακάλο.Είναι μία υπέροχα λεπτόρευστη και πεντανόστιμη σάλτσα που συνοδεύει τα τηγανητά κεφτεδάκια.Και η μητέρα μου μας την έκανε συχνά,χωρίς τα αυγά όμως.Πιστεύω ότι είναι από τα πιάτα που θα έχω πάντα στην καρδιά μου,ακριβώς γιατί η μυρωδιά του θα μου θυμίζει τα όμορφα παιδικά μου χρόνια.
    Χαίρομαι που την έβγαλες από την χρονική αφάνεια και την μοιράζεσαι μαζί μας.
    Δώσε φιλάκια στην μανούλα σου και πες της πόσο όμορφες θύμησες μου δημιούργησε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ήξερα αυτό το όνομα Φωτεινή μου! Είναι πολύ νόστιμη σάλτσα κι εγώ την προτιμώ χωρίς αυγά!!!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια... θα της δώσω φιλάκια! -:))
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ιδιαίτερη η σάλτσα Κική μου, πιστεύω θα ταιριάζει πολύ όμορφα με τηγανιτά κεφτεδάκι!
    Σαφέστατα κι εγώ δηλώνω υπέρ της ανακύκλωσης!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι νοστιμότατη Έλενά μου!!
      Νομίζω ότι όλοι πια είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Πολύ νόστιμα τά μπιφτεκάκια σου Κική!!!
    Καί η σαλτσούλα πού τά συνοδεύη,μοναδική σέ γεύση!!!
    Μαμαδίστικη συνταγή!!!!Κοίτα τήν ανάρτησή σου,εάν φαίνεται!!!Πάτησα τό"Αρχική"γιά νά τήν δώ!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου... γιατί είναι νόστιμη!!!
      Είχα προβλήματα σήμερα με την ανάρτηση και την εμφάνισή της!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Στην ανακύκλωση νομίζω φαίνεται η "μαγκιά" της μαγείρισσας!
    Να μπορεί να εκμεταλευτεί το κάθε τι και να δημιουργήσει αριστουργήματα απ'το πέρισεμα...
    Εύγε στην γιαγιά, εύγε στην μαμά και σ' εσενα φυσικά Κική μου που συνεχίζεις το παράδειγμα τους!
    Η σάλτσα σου πολύ ιδιαίτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Σοφία μου... έχεις δίκιο!!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Η σάλτσα είναι νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  10. Επιτέλους Κική είδα την ανάρτηση σου, ο Blogger μας κάνει μεγάλα γυμνάσια τελευταία.
    Οι παλιές νοικοκυρές πάντα είχαν έναν άσσο στο τσεπάκι τους έτσι που να ευχαριστούν την οικογένεια αλλά και να κάνουν το καλό κουμάντο.
    Πως αλλιώς θα επιβίωναν στους πολύ δύσκολους καιρούς που πέρασαν οι περισσότερες. Είναι ένα παράδειγμα που χρησιμοποιώ στα σημερινά νέα παιδιά τα οποία βλέπουν δυσκολίες παντού, μα δε φταίνε βέβαια κι αυτά έτσι τα μεγαλώσαμε.
    Τα σέβη μου στη μαμά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ξανθή... έτσι ακριβώς είναι γιατί οι εποχές που πέρασαν ήταν δύσκολες!!! Εντάξει δεν είναι δυνατόν τα νέα παιδιά να έχουν αυτή την ικανότητα χωρίς να έχουν αυτή την εμπειρία.
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Μπράβο σε όλες σας!!! Εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη πρόταση!!!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ρούλα μου!! Είναι πολύ νόστιμη σάλτσα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!