Καλημέρα σας! Μια λέξη μόνον... καφές!!! Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου χωρίς καφέ τουλάχιστον από τότε που έγινα 18 χρονών. Καφές ελληνικός, καφές γαλλικός ή αλλιώς βραστός, καφές στιγμιαίος και αργότερα εσπρέσο, καπουτσίνο, καφές με σοκολάτα γιατί όταν είσαι "σκληροπυρηνικός" του καφέ όπως εγώ δεν αντέχεις τον καφέ με γεύση μπισκότο, με γεύση καραμέλα ή οτιδήποτε άλλο. Μα εάν θέλω μπισκότο ...τρώω μπισκότο, εάν θέλω καραμέλα ...αγοράζω καραμέλες καφέ!!!! Αφού όμως θέλω καφέ... πίνω καφέ!!! Ιδιοτροπία;;; Στριμάδα;;; Μπορεί αλλά τη θέλω τη γεύση του καφέ!!!! Με γάλα ή χωρίς, με ζάχαρη ή χωρίς, το πρωί και το απόγευμα! Δύο καφέδες τη μέρα μου αρκούν για να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να νιώσω γεμάτη ενέργεια! Να ρωτήσω;;;; Εσείς αγαπάτε τον καφέ;;;; Τον καφέ ...καφέ ή τον καφέ με γεύση;;;;;
Κι εδώ που τα λέμε... σωστοί οι δύο καφέδες την ημέρα αλλά πώς μπορείς να ξεκολλήσεις το μάτι σου όταν βλέπεις ένα ωραίο κέικ με εσπρέσο;;; Δεν ξέρω για σας, αλλά σε μένα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθώ!!
Αυτό συνέβη κι όταν, πριν μέρες είχα γενέθλια και όλοι στο σπίτι περίμεναν τούρτα!!! Εκεί που ξεφύλλιζα περιοδικά προσπαθώντας να βρω κάτι που θα μου αρέσει... "σκόνταψα" πάνω του!!!!!!!!
Ένα κέικ με εσπρέσο κι ύστερα η φαντασία προχώρησε και πάνω στο κέικ ήρθε και καλοστρώθηκε μια ωραία κρέμα με μασκαρπόνε (το ιδανικό τυρί για τιραμισού) και ...κάτι έλειπε! Πάντα κάτι λείπει όταν έχω ένα κέικ με μια κρέμα... ακόμη κι όταν αυτό το κέικ είναι το πιο αφράτο του κόσμου. Ένα σιρόπι δίνει πάντα μιαν άλλη νότα, μια νότα ζουμερή που γεμίζει το στόμα και ικανοποιεί τις αισθήσεις!!! Όταν, λοιπόν, κατέφτασε και το σιρόπι... όλα ήταν εντάξει...θαρρείς και το κάθε τι μπήκε στη θέση του σαν κομμάτι ενός γλυκού παζλ!!!
Μια μπουκιά ...η τέλεια μπουκιά... με υγρό κέικ και δίχρωμη κρέμα, πασπαλισμένη με κακάο... ανεπανάληπτη γεύση αλλά και επίγευση!!
Αξίζει να το δοκιμάσετε εάν κι εσείς λατρεύετε τον καφέ!!!
ΥΛΙΚΑ για ένα κέικ με διάμετρο 24-26 εκ.Για το κέικ βάσης
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
260 γρ.ζάχαρη
3 αυγά μεσαία
220 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
20 γρ. κακάο σε σκόνη
15 γρ. καφέ εσπρέσο στιγμιαίο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι καφέ
500 ml νερό
3-4 κ.σ. εσπρέσο στιγμής
8-9 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα τυριού
500 ml κρέμα γάλακτος φυτική
400 γρ. μασκαρπόνε (ή τυρί κρέμα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
1 κ.σ. στιγμιαίο εσπρέσο σε σκόνη
1-2 κ.σ. κακάο για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ βάσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 60 γρ. ζάχαρη, τον καφέ και το κακάο.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τα 200 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν' αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλεύρου και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε ένα μίγμα λείο και απαλό.
Αδειάζουμε το μισό από το μίγμα σε μια φόρμα του κέικ, αλειμμένη με βούτυρο και πασπαλισμένη με αλεύρι.
Πασπαλίζουμε με το μίγμα καφέ - κακάο - ζάχαρη, έτσι ώστε να πάει παντού.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα του κέικ από πάνω και βυθίζοντας ένα μαχαίρι ανακατεύουμε ελαφρά τη ζύμη για να κάνει σχέδια.
Ψήνουμε τη μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι καφέ
Βάζουμε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το κονιάκ, τον εσπρέσο στιγμής και τη ζάχαρη.
Δοκιμάζουμε μήπως θέλουμε πιο γλυκό το "σιρόπι" του καφέ και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Αφού βράσει, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά περιχύνουμε μ' αυτό το κέικ.
Για την κρέμα τυριού
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη μεσαία ταχύτητα.
Μόλις η σαντιγύ αποκτήσει υφή παχύρρευστη προσθέτουμε το μασκαρπόνε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Ύστερα χωρίζουμε το ένα τρίτο της κρέμα και προσθέτουμε σ' αυτή τη σκόνη του εσπρέσο και, αν μας φαίνεται πικρή η κρέμα, 1-2 κ.σ. άχνη.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Συνθέτουμε το κέικ-τούρτα
Περιχνύνουμε το κέικ με το σιρόπι καφέ.
Ύστερα, γεμίζουμε δύο σακούλες κορνέ, μια με την άσπρη κρέμα και μια με την κρέμα με τον εσπρέσο και βάζουμε την κρέμα επάνω στο κέικ.
Βάζουμε στο ψυγείο και λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο.
Πηγή: Κέικ με εσπρέσο : Γλυκά μυστικά, Σεπτέμβριος 2012