Γιαουρτορεβανί με κρέμα λεμονιού


 
Ρεβανί γιαουρτιού! Μετά το κλασσικό ρεβανί της μαμάς μου (θα το βρείτε ΕΔΩ) αλλά και το ρεβανί με καλαμποκάλευρο (θα το βρείτε ΕΔΩ), σήμερα θα δούμε ένα γλυκό που φτιάχνει μια καλή μου φίλη.
Το ρεβανί είναι ένα γλυκό που στο οικογενειακό μας τραπέζι ήταν πάντα καλοδεχούμενο. Ίσως γιατί και η γιαγιά μου συνήθιζε να το φτιάχνει πολύ συχνά! Κατακίτρινο από τα αυγά το μίγμα γινόταν αφράτο, κάτασπρο και διπλάσιο σε όγκο μετά από το χτύπημα με το σύρμα!! Τί αντοχή που είχαν οι παλιές νοικοκυρές!!! Χτυπούσαν το μίγμα του ρεβανί με το σύρμα, το χέρι πηγαινοερχόταν με ταχύτητα μοναδική για κάμποση ώρα ενώ τα αυγά φούσκωναν και άσπριζαν! Μπέικιν δεν έμπαινε ποτέ... ήταν κάτι σαν ντροπή, σαν να αποδείκνυε ότι η νοικοκυρά δεν κατάφερε να "χτυπήσει" τόσο το μίγμα που και μόνον ο αέρας που εγκλωβίζονταν έφτανε για να φουσκώσει το γλυκό ενώ ψηνόταν! Μεζούρες... τα ποτήρια!! "Ένα ποτήρι αυγά (πάντα πολλά) κι άλλο ένα ποτήρι ζάχαρη αλλά προσοχή το αλεύρι να είναι πάντα λίγο παραπάνω!!!" ακούω ακόμα να λέει στη μαμά μου!!!
Τα χρόνια κύλησαν, εκείνη χάθηκε, η συνταγή για το ρεβανί έμεινε και την φτιάχνει η μαμά μου ενώ εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας. Όμως νέες εκδοχές του ρεβανί εμφανίστηκαν, νέα υλικά προστέθηκαν κάνοντάς το διαφορετικό σε υφή αλλά και γεύση.
Μια απ' αυτές τις παραλλαγές είναι και η σημερινή. Νόστιμο αποτέλεσμα, ελαφρώς σιροπιασμένο για να μη σε λιγώνει και με μια, παιδική σχεδόν, κρέμα από πάνω πασπαλισμένη με λίγη κανελίτσα. Προσοχή όμως... η υφή του μοιάζει περισσότερο με αυτή του γνωστού μας σιμιγδαλένιου χαλβά γιατί έχει ελάχιστο αλεύρι και όχι με το αφράτο ρεβανί της μαμάς μου που θα βρείτε σε λινκ πιο πάνω. Σφιχτοδεμένο σώμα με τρεμουλιαστή, λεμονάτη κρεμούλα γίνονται μια μοναδική γλυκολιχουδιά! Βανίλια, λεμόνι και κανέλα στήνουν τρελλό χορό αποπλάνησης της γεύσης μας και το ...πετυχαίνουν!!! Πάμε να διαβάσουμε τη συνταγή;;;;
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
160 ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
200 γρ. γιαούρτι φυσικό (όχι στραγγιστό για να έχει λίγο υγρό)
3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
160 γρ. ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
240 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Χυμό από μισό λεμόνι
4 κ.σ. νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 καψουλάκια βανιλίνης
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα
800 ml γάλα
90 γρ. ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
90 γρ. νισεστέ
Κανέλα για το πασπάλισμα 
1 κάψουλα βανιλίνης
Ξύσμα από μισό λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί 30x40.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανιλίνη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Σταδιακά, προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε στο ταψί μας.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 22-25 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο, χρυσόξανθο χρώμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί για να "κρυώσει" λίγο.
Ύστερα, με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε πολλές τρύπες στην επιφάνεια του γλυκού.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα του λεμονιού για 4-5 λεπτά από τη στιγμή που το σιρόπι θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για 2-3 λεπτά και μετά περιχύνουμε το γλυκό.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα 2/3 από το γάλα να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και τον νισεστέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί ο νισεστές.
Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το μίγμα με το νισεστέ και αφήνουμε την κρέμα να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και μετά στρώνουμε την κρέμα επάνω στο γλυκό μας.
Τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα αλλά είναι υπέροχο και περιχυμένο με λίγο βύσσινο γλυκό!
Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!
Tante Kiki
37 Comments

37 σχόλια:

  1. Η γλυκύτητα του όμορφου εισαγωγικού σου σχολίου συναγωνίζεται με αυτήν του πανέμορφου γλυκού σου Κική μου!!!!Δεν ξέρω ποιο από τα δύο με συγκίνησε περισσότερο.
    Ο φωτογραφικός σου φακός κατάφερε να αναδείξει την θαυμαστή εμφάνισή του και να μας προϊδεάσει για την γευστική του δύναμη.Η σπογγώδης υφή του ΄΄ζωγραφίζει΄΄την απαλότητα του και η κάτασπρη κρέμα διακοσμεί αισθητικά ,αλλά κυρίως γευστικά το αγαπημένο γλυκό.Για μια ακόμα φορά Κική μου ανέδειξες μία παραδοσιακή συνταγή δίνοντάς της έναν αέρα φρεσκάδας και διαφορετικότητας.
    Καλή σου μέρα γλυκιά μου!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε ο πρόλογος Φωτεινή μου... είναι αλήθεια!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν και οι φωτό!!! Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
      Φιλάκια πολλά!!!
      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  2. Ταψάρα βγαίνει ή ιδέα μου είναι; :) :) Είτε με κανέλα, είτε με βύσσινο φαίνεται πολύ μιαμ μιαμ! Δικαίως μου φαίνεται γίνεται σε μεγάλο ταψί, δεν θα μένει ψιχουλάκι!
    Πολλά πολλά φιλάκια Κική μου! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα ταψί 30χ40 βγαίνει... ελπίζω να σας φτάσει Σελ γιατί είναι μιαμ μιαμ!!! :))
      Δοκίμασέ το και πες μου!!!
      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Απλα υπεροχο Κικη μου!!
    Αγαπημενο γλυκο απο γιαγια!!
    φιλακια πολλα!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Εύη μου! Να το φτιάξεις χρυσοχέρα μου!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται... απίθανο! Τέλειο!
    Φιλάκια πολλά και γλυκά, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Ιωάννα μου , δοκίμασέ το!!!
      Φιλάκια καλή μου!!!
      Να περνάτε καλά!

      Διαγραφή
  5. Προφανώς, έχεις βαλθεί να με πεθάνεις! Δεν γίνεται κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα να καταλήγω στο ψυγείο! Τι είναι πάλι αυτή η δημιουργία αν όχι ο απόλυτος πειρασμός;;; Δείξε λίγο έλεος, Κική μου, γιατί δεν με βλέπω καλά!
    υ.γ. Αυτή η κρέμα λεμονιού με αποτελείωσε...
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!! Σε θέλω εδώ, περιμένω τις συνταγές και τα κείμενα της Κυριακής!!!!!!!!!!!! Μην τολμήσεις να πάθεις κάτι περισσότερο από το να ορμήσεις στο ψυγείο κι εγώ σου στέλνω γλυκάκι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Πάρα πολύ ωραία πρόταση! Γεμάτο γεύση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κόλαση τό γλυκάκι σου Κική!!!!Καί μέ τήν κρεμούλα μου!!!Σούπερ συνταγή!!!
    Τού ταιρίαζει πολύ τό γλυκό βύσσινο!!!Ζήλεψα!!!Νά είχα ένα κομματάκι!!!
    Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!
    (οι φωτό σου,άπαιχτες!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο και ειδικά με το βύσσινο εμένα μου άρεσε περισσότερο!!! Να σου στείλω Δήμητρά μου!!! Εξάλλου σου χρωστάω ένα κέρασμα!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Με τιμάει να μου λες ότι σου άρεσαν οι φωτό!!!

      Διαγραφή
  8. Κική μην το δει ο άντρας μου θα με βάλει να το φτιάξω και μετά ποιος θα το φάει όλο παρακαλώ;;
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, γι αυτό δεν φάνηκε αμέσως η ανάρτηση εεεε;;; Κρύφτηκε!!! χαχαχαχα
      Αξίζει να το δοκιμάσεις Ξανθή!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Δεν με είδε κανένας; Πήρα το κομματάκι μου και πάω να κοιμίσω το νινί... ;-)
    Καλό σουκου Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα!! Κανένας δεν σε είδε μην ανησυχείς ...άσε που κάλυψα τα ίχνη σου!!! Σσσσσσ! Να μην ξυπνήσει το νινί... όνειρα γλυκά του!!!!
      Φιλιά!
      Επίσης! :))

      Διαγραφή
  10. μμ...ζουμερό ζουμερό!!πολύ του ταιριάζει η κρεμούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλα τα ρεβανί μου αρέσουν, αυτό μου γυάλισε ιδιαιτέρως! Μάλλον λόγω της υπέροχης κρέμας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. nice! would you like to follow each other? just let me know. XX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμάν Κικίτσα μου!
    Τέλειο το ραβανί, μα αυτή η κρέμα λεμονιού με αποτελείωσε!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρελλαίνομαι για ραβανί, πόσο μάλλον με αυτήν την θεϊκή κρέμα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙΤΗ..Μ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΛΛΥ.ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ,ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ Σ.Κ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ 3200 ΓΡ?ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΕΤΣΙ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καίτη γράφηκε εκ παραδρομή και το διόρθωσα... η ζάχαρη είναι 300 γρ.
      Συγγνώμη και ευχαριστώ για την επισήμανση.
      Καλή επιτυχία και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές !!!

      Διαγραφή
  16. Αυτή η παραλλαγή πρέπει να είναι τέλεια , την δοκιμάζω άμεσα !
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι όμορφος και νοσταλγικός πρόλογος Κική!
    Και τι υπέροχο γλυκό!
    Αυτή η κρεμούλα από πάνω πραγματικά κάνει τη διαφορά!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, πρέπει να είναι τέλειο! Αντί για νισεστέ μπορώ να χρησιμοποιήσω corn flour;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς είναι το ίδιο, δεν θα αλλάξει τίποτα!! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No