Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης... μπουγάτσα γλυκιά με κρέμα νοστιμότατη στολίζει το τραπέζι μας σήμερα! Μια μπουγάτσα που, μπορεί να μην έχει το υπέροχα λεπτό φύλλο αέρος αλλά το λεπτό φύλλο κρούστας την αγκαλιάζει την κάνει εξίσου νόστιμη. Η κρέμα της... γλυκιά και μοσχοβολιστή γεμίζει το στόμα και κατακλύζει τις αισθήσεις!! Χιονισμένη με άχνη και αρωματισμένη με κανέλα δεν αφήνει περιθώρια σε όποιον την απολαμβάνει... μια σκέψη κυριεύει το νου... εθιστική!!!
Επικίνδυνα εθιστική, πράγματι, αλλά κι ένα ωραίο πρωινό, γεμάτο νοστιμιά και ενέργεια!! Και το καλύτερο;;;; Δεν είναι υπέροχη μόνον την πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες ...αρκεί μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο να την βάλουμε να ζεσταθεί λίγο στα μικροκύμματα για να γίνει πάλι όπως την πρώτη μέρα!!!
Σκεφτείτε λοιπόν!!! Η Κυριακή είναι και πάλι κοντά μας!!! Ετοιμάστε την από το Σάββατο μεσημέρι ή απόγευμα και όταν ξυπνήσετε την Κυριακή το πρωί, βάλτε την στο φούρνο να ψηθεί. Στολίστε μ' αυτήν το οικογενειακό τραπέζι και απολαύστε την ζεστή ή χλιαρή με ένα ποτήρι γάλα, με τον καφέ ή με το τσάι σας. Κι αν πάλι δεν την θέλετε για πρωϊνό, μπορείτε να την απολαύσετε μετά το Κυριακάτικο γεύμα σας. Εξάλλου ένα τέτοιο comfort food δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί σε οποιοδήποτε στιγμή της μέρας!!!
Αλλά... ας δούμε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνουΑλλά... ας δούμε τη συνταγή...
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (εγώ χρησιμοποιώ τα Φύλλα Ψαχνών που είναι 18-19 φύλλα κρούστας στο πακέτο)
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αυγά μεγάλα
- Ζάχαρη άχνη και κανέλα
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 50 γρ. από το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
- Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε για 6-7 λεπτά έτσι ώστε να μην προλάβει να σκουρήνει αλλά να πάρει τη γεύση του καβουρδισμένου.
- Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα για να μην σβολιάσει η κρέμα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να βράσει, ανακατεύοντάς τη συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την ηλεκτρική εστία και την αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και μόλις η κρέμα κρυώσει τα προσθέτουμε σ' αυτήν ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα για να επιτύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
- Λιώνουμε τα υπόλοιπα 200 γρ. βουτύρου στο φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μια κατσαρολίτσα στην κουζίνα και αφήνουμε στην άκρη το λιωμένο βούτυρο για να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
- Το βουτυρώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα 9-10 φύλλα ή γενικότερα τα μισά φύλλα απ' όσα έχει η συσκευασία.
- Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπά φύλλα που τα βουτυρώνουμε και πάλι, ένα προς ένα.
- Διπλώνουμε την πίτα γύρω γύρω, κάνοντας τον "κόθρο" και βουτυρώνουμε την επιφάνειά της.
- Προσοχή: Την μπουγάτσα δεν την χαράζουμε για να μην ξεχειλίσει η κρέμα.
- Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει μια χρυσόξανθη επιφάνεια.
- Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 7-8 λεπτά και μετά την κόβουμε και την σερβίρουμε χλιαρή, πασπαλίζοντάς την με άχνη και κανέλα.
- Διατηρείται στο ψυγείο και όταν πρόκειται να την σερβίρουμε τη ζεσταίνουμε ελάχιστα στο φούρνο μικροκυμμάτων και μετά την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Υ.Γ. Αυτή τη φορά εγώ με το πακέτο των Φύλλων κρούστας έκανα 2 πίτες λόγω του ότι δεν ήθελα πολλά κομμάτια. Τα 10 φύλλα τα χρησιμοποίησα για να φτιάξω μια σπανακόπιτα σε ταψί 25x35 και τα υπόλοιπα 9 φύλλα για να κάνω μια γλυκιά μπουγάτσα σε ταψί με διάμετρο 32 εκ.
Καθώς έστρωνα παραλληλόγραμμα φύλλα σε στρογγυλό ταψί ό,τι φύλλο περίσσευε γύρω γύρω το έκοβα με το ψαλίδι και το έβαζα κι αυτό μέσα οπότε είχε περισσότερο φύλλο.
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", τεύχος Οκτωβρίου 2013, συνταγή Στ. Παρλιάρου