Αγκινάρες αλά πολίτα

Καλή σας μέρα! Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνταγές που σας έχω δείξει!!! 
Κάπου γύρω στα 15 "καταδέχθηκα" για πρώτη φορά να "υπομείνω" τη γεύση της αγκινάρας, ενός λαχανικού που φιλοξενούνταν πολλές φορές στο οικογενειακό τραπέζι! "Δύσκολη γεύση" η σκέψη του τότε... "απίθανη γεύση" η σκέψη του τώρα!!!!
Η απόσταση ανάμεσα στα δυο άκρα (η θεωρία των δύο άκρων;;;;;; χαχαχα) μεγάλη γιατί "δύσκολη γεύση" για μένα τότε σήμαινε "κάτι που δεν βάζω στο στόμα μου, ούτε για να το δοκιμάσω!!!!!!!! Τώρα πια, ακολουθώντας την εξελικτική πορεία του ανθρώπου ..."δύσκολη γεύση" σημαίνει κάτι που το δοκιμάζω ή το τρώω όχι συχνά!!! 
Άρχισα, λοιπόν, τη δοκιμή καχύποπτα κατόπιν ενδοοικογενειακών πιέσεων του τύπου ..."τώρα μεγάλωσες... δοκίμασε πιά!!!" και "βουκεφαλειακών" αντιδράσεων του τύπου "κι επειδή μεγάλωσα πρέπει να τρώω ό,τι αηδία κυκλοφορεί;;;;".
Στην πρώτη δοκιμή, οι μπουκιές κατρακυλούν στον ουρανίσκο και ταυτόχρονα παρακολουθούνται βήμα προς βήμα από το εφηβικό μυαλό... συμπέρασμα... ανεκτή γεύση! Έπρεπε να ακολουθήσει μια σειρά από δοκιμές για να συμβεί εκείνο το μοιραίο κλικ!!!! Τελικά όμως επήλθε ο ...έρωτας που, αν και όχι κεραυνοβόλος, είναι πια δυνατός και σταθερός!!!
Λατρεύω τις αγκινάρες σε κάθε πιάτο... λατρεύω αυτή τη ραφινάτη γεύση που προσδίδουν σε άλλα υλικά!! Τις λατρεύω ακόμη και σε πίτα!!!
Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς λατρεύετε αυτό το διαχρονικό φαγητό γιατί είναι πεντανόστιμο, είτε είναι νηστίσιμο είτε συνοδεύεται με ένα ελαφρύ αυγολέμονο!
Ευκαιρία να το απολαύσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο αγκινάρες κατεψυγμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
150 ml λευκό κρασί
Χυμό από 1 λεμόνι
4-5 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι και λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τις αγκινάρες και τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη να σοταριστούν.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλυφθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30-35 λεπτά και να μείνει με το λάδι του.
Το σερβίρουμε με λίγο λεμόνι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
* Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας το φαγητό μας χρειάζεται 15 λεπτά βράσιμο από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και άλλα 5-6 λεπτά να το αφήσουμε να απορροφήσει τα υγρά του χωρίς το καπάκι της χύτρας.

24 σχόλια:

  1. Κικη μου οπως τα λες κι εγω οταν ημουν μικρη οι αγκιναρες δεν ηταν απο τις αγαπημενες μου γευσεις , ηταν μεχρι να μεγαλωσω και να νοιωσω αυτη τη βελουδινη ιδιαιτερη νοστιμια , καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως δύσκολη γεύση αλλά πεντανόστιμες!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική .Δεν έχω φάει ποτέ αυτό το φαγάκι. Η μαμά μου δεν μαγείρευε τις αγκινάρες. Τα λεγόμενα και οι φωτογραφίες σου με προκαλούν να τις δοκιμάσω!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Ειρήνη μου!!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα (και ίσως το πρώτο που έμαθα να μαγειρεύω!)
    Λατρεμένο (χωρίς το αυγολέμονο!)
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Ιωάννα μου δεν παίζεσαι!!! Άκου το πρώτο που έμαθες!!! Μπράβο!!!!
      Φιλάκια !!

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ τέτοιες έφαγα χτες!!!! Μου αρέσουν τόσο πολύ... Είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα με λαχανικά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι υπέροχο πιάτο;;;;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Κική, οι αγκινάρες είναι πολυαγαπημένες μας και τις μαγειρεύω με πάρα πολλούς τρόπους, δεν μου αρέσουν όμως οι κατεψυγμένες έτσι περιμένω την εποχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μας αρέσουν πολύ Ξανθή αλλά εμείς τις απολαμβάνουμε και κατεψυγμένες οπότε όλο τον χρόνο! -:))

      Διαγραφή
  6. Πράγματι αγαπώ πολύ αυτό το φαγητό!Οι αγγινάρες έχουν τελικά άπειρες γευστικές δυνατότητες και εμείς πρέπει να τις ανιχνεύουμε.Σωστά επισημαίνεις τις πολλαπλές τους εφαρμογές και θα έπρεπε να αναφέρουμε και τις πάμπολλες υγιεινές ιδιότητες τους.Νομίζω ότι επάξια αντικαθιστούν το κρέας σε περίοδο νηστείας,λλά θα συμφωνήσω για μια ακόμα φορά με την Ξανθ´η για την αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη νοστιμιά της εποχιακής αγκινάρας!
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Φωτεινή μου και είναι πάντα υπέροχες... σε κάθε συνδυασμό ακόμη και σε πίτα!!! Προσωπικά ανάμεσα στο κρέας και τις αγκινάρες επιλέγω πάντα τις αγκινάρες!!!
      Ναι η γεύση τους είναι πιο έντονη αλλά και οι κατεψυγμένες δεν υστερούν πολύ ούτε σε γεύση αλλά ούτε και σε βιταμίνες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω Κική μου, τις αγκινάρες αλλά δεν τις τρώει ο γιος μου, οπότε, φάτε μάτια ψάρια!!!
    Φιλά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχχχχ, έλα να σε φιλέψω Αρετή μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω τις αγκινάρες όπως κι αν είναι μαγειρεμένες.
    Λαδερές, αυγολέμονο, σε πίτα, σε πίτσα, σε ομελέτα, ακόμα και ωμές αν είναι πολύ τρυφερές!
    Οπότε σου ρχομαι Κική μου!!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ...μα δεν ειναι υπέροχες!!! Έλα, έλα έστρωσα το τραπέζι!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Ένα από τα πολύ αγαπημένα φαγητά της μαμάς μου, το οποίο φυσικά εκτίμησα πριν από μερικά χρόνια! Είναι δύσκολο υλικό η αγκινάρα και θέλει χρόνο για να τη συμπαθήσεις πάντως!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολη γεύση πράγματι αλλά όταν την αγαπήσεις είναι για πάντα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Εγώ αντίθετα τις λατρευα από μικρή αλλά δεν τις τρώει κανένας αλλος. Οπότε δεν είναι και ευκολο να τις φτιάχνω γιατι στο τελος μονο εγω θα τις τρώω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη σκας... μπορείς να χωρίσεις το πιάτο σε μερίδες, να το καταψύξεις και να το φας με την ησυχία σου!!! -:))

      Διαγραφή
  11. Από τά ποιό αγαπημένα μου φαγητά Κική μου!!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!Ενα πιάτο πού τρώγετε ευχάριστα τόν Χειμώνα!!!!Καλημέρα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Δήμητρά μου... αξίζει ακόμα και με κατεψυγμένες αγκινάρες!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μολις το μαγειρεψα Κικη μου! Πεντανοστιμο! Στη γευση μου θυμιζει οπως το κανει κ η μαμα μου! Μου αρεσουν πολυ οι αγκιναρες κ μου αρεσει πολυ κ η συνταγη σου!..ακομα μια δηλαδη!!! :-)
    Σου ευχομαι ενα ξεκουραστο κ γλυκο ΣΚ!
    Σε φιλω πολυ πολυ!!
    Ευη..παω να αποτελειωσω την κατσαρολα!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γλυκιά μου μαστόρισσα Εύη που το μαγείρεψες, σου άρεσε και μας το λες γιατί επιβεβαίωνεις όσα είπα!!! -:))) Έχεις γίνει σεφ, έτσι;;;;;;
      Φιλάκια πολλά πολλά!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!