Μαρμελάδα κυδώνι


Μια ακόμη εποχιακή μαρμελάδα έρχεται σήμερα να συμπληρώσει τη συλλογή από σπιτικές, αγνές και μοσχοβολιστές μαρμελάδες. Το κελάρι μας καλό είναι να έχει διάφορες μαρμελάδες για πολλούς λόγους. 
Είναι νόστιμες για πρωινό ή απογευματινό σνακ, με λίγες θερμίδες και φρουτένια γεύση για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες (και μην ξεχνάμε ότι κάποιες από τις μαρμελάδες μπορούμε να τις κάνουμε σοκολατένιες), νηστίσιμες, πανέμορφες για μικρά δωράκια από τα χεράκια μας και κατάλληλες για τάρτες, πάστα φλώρα, κρέμες αλλά και cheese cakes! 
Χρειαζόμαστε κι άλλους λόγους για να φτιάξουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού;;; Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που είχαν πάντα ένα ντουλάπι γεμάτο με βάζα απ' όλες αυτές τις νοστιμιές!
Ένα τέτοιο ντουλάπι ήταν ο παράδεισός μου στο σπίτι της γιαγιάς!!! Κάθε φορά που έφτιαχνε μια καινούργια μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ένα βάζο (τουλάχιστον) υπήρχε για το κάθε εγγόνι και μερικά απ' αυτά, αργότερα όταν μεγαλώσαμε τα κορίτσια-εγγόνια προορίζονταν για τους ... γαμπρούς!!!!!!! χαχαχαχα Θυμάμαι πάντα να την πειράζω, λέγοντάς της ... "καλά εγώ δεν μπορώ να φάω απ' αυτό;;; Είναι μόνον για τον γαμπρό;;;;" χαχαχαχα Έτσι ήταν και  είναι οι ανεκτίμητες Ελληνίδες γιαγιάδες!!! Γι αυτό έγιναν έτσι και οι Ελληνίδες μανούλες!!!
Ελάτε μαζί μου να συνεχίσουμε κι εμείς την παράδοση αυτών των φρουτένιων γλυκολιχουδιών!! Ας δούμε τη σημερινή συνταγή που είναι απλή και νόστιμη!

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό κυδώνια καθαρισμενα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
900 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 φακελάκι φυσική βανίλια ή 2 φύλλα αμπαρόριζα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι που το δένουμε καλά για να μην ανοίξει την ώρα που θα βράζει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει και να μπορέσουν να βράσουν.
Βράζουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Προσοχή: Η ώρα που χρειάζεται να βράσουν για να μαλακώσουν τα κυδώνια εξαρτάται από το αν τα κυδώνια είναι μαλακά ή σκληρά (συνήθως τα μικρά και στρογγυλά κυδώνια είναι πιο αφράτα) αλλά και το πόσο μεγάλα κομμάτια τα έχουμε κόψει.
Αφού τα κυδώνια έχουν μαλακώσει, αφαιρούμε το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού (για να έχει η μαρμελάδα ένα ωραίο κόκκινο χρώμα).
Πιέζουμε τα κυδώνια με το ειδικό εργαλείο του πουρέ που βολεύει μια χαρά για να τα πολτοποιήσουμε και μετά βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" με τους γνωστούς τρόπους...
1- Βγάζουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που το έχουμε βάλει στο ψυγείο για 10-15 λεπτά και όταν ρίξουμε μια σταγόνα μαρμελάδα αυτή πρέπει να "στέκεται" χωρίς να "απλωθεί".
2- ρίχνουμε 1-2 κ.σ. μαρμελάδα στο πιατάκι και με το κουτάλι σχηματίζουμε ένα "δρόμο" δηλαδή χωρίζουμε στα δύο την μαρμελάδα. Εάν "ο δρόμος" δεν κλείσει τότε η μαρμελάδα μας έχει δέσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και βάζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Τοποθετούμε τα κλειστά βάζα ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Να έχετε μιαν όμορφη και γλυκιά μέρα!!

20 σχόλια:

  1. Το γλυκό του κουταλιού, αλλά και η μαρμελάδα κυδώνι είναι για 'μένα τα καλύτερα στη γεύση! Δεν έχω φτιάξει ποτέ, όμως επειδή ξεμένω από μαρμελάδες λέω να το επιχειρήσω. Φαίνεται υπέροχη, νόστιμη και με πολύ ωραίο χρώμα! Γεια στα χέρια σου Κικίτσα μου!
    Πολλά φιλάκια! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κι εγώ να δηλώσω ότι είμαι λάτρης των μαρμελάδων και των γλυκών του κουταλιού! Το ντουλάπι που είχε η γιαγιά σου, το έχω κι εγώ και βογκάει!!!
    Υπέροχο το χρώμα της μαρμελαδίτσας σου, μπράβο Κική μου!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με την Sel!!!!Είναι από τις πιο εύγευστες και αρωματικές μαρμελάδες!Το γλυκό του κουταλιού δε,είναι από τα πιο αγαπημένα μου
    .'Ενα μειονέκτημα βρίσκω μόνο...και αυτό όχι στην υπέροχη παρασκευή της μαρμελάδας σου.Το δύσκολο καθάρισμα των κυδωνιών.Πάντα έβρισκα την διαδικασία κοπής τους και το ξεφλούδισμά τους, επίπονη και χρονοβόρα.Βέβαια θα μου πεις, το αποτέλεσμα μετρά και θα έχεις απόλυτο δίκιο!
    Η μαρμελάδα σου εν κατακλείδι, βρίσκω ότι είναι επιτυχημένη,με το σωστό ζωηρό χρώμα που την διακρίνει και την λεπτόρευστη υφή που τόσο μου αρέσει!!!Καλοφάγωτη λοιπόν...κάνε και μία ωραία τάρτα με αυτήν !!!Πιστεύω ότι θα είναι αξεπέραστη!!!
    Καλή σου μέρα Κική μου!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι χρώμα. Από τις ομορφότερες του είδους της!
    Ευχαρίστως την κατανάλωνα κατ΄ευθείαν από το βαζάκι με το κουταλάκι, έτσι για να συντομεύσω τις διαδικασίες με τις ελάχιστες κινήσεις! :)

    Καλημέρα Βασιλική μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω!! Τι ωραίο ζωντανό χρώμα!!! Υπέροχη η μαρμελάδα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Κική μου!!!Οτι έχη σχέση μέ κυδώνη,μέ τρελαίνη!!!Τί φοβερή η μαρμελάδα σου!!!Τί υπέροχο χρώμα!!!!Ολο ξεχνάω νά πάρω κυδώνια!!!Θά τήν δοκιμασω!!!
    Η πρώτη,φωτό,ουάου!!!!!!!!!Ωραίο στήσιμο καί πολύ καλή κοντινή λήψη!!!!!!Μπράβο!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΟΙΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ! ΧΤΕΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΩ(ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ). ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο χρώμα. Με λίγωσαν οι φωτογραφίες σου.
    Πολύ ζωντανές.

    Το κυδώνι το λατρεύω. Και μαρμελάδα είναι μούρλια.
    Καλοφάγωτη

    Γέλασα με την γιαγιά για τον γαμπρό που του φύλαγε γλυκό.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου, αυτό το κυδώνι, τι καταπληκτικό φρούτο που είναι! Είτε γλυκό του κουταλιού, είτε σαν μαρμελάδα, όπως η υπέροχη δική σου σήμερα, είναι το κάτι άλλο! Δίκαια κατέχει περίοπτη θέση στην προτίμησή μας. Το αξίζει! Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σου.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικό χρώμα Κική μου!

    Στο δικό μου σπίτι οι μαρμελάδες δεν καταναλώνονται εύκολα πάνω σε ψωμάκι...αλλά τις συνδυάζω με άλλα γλυκά και εκεί πια αποκτούν ιδιαίτερη αξία με το άρωμα που προσδίδουν.

    Αυτήν την κυδωνάτη, την βρίσκω υπέροχη για τσις κέϊκ, τούτη την ώρα που σε διαβάζω.
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κικίτσα μου εγώ αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα, θα την έτρωγα απ ευθείας από το βάζο, με το κουταλάκι!!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυδώνι κάνω γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα δεν έχω κάνει ποτέ!!!
    Φαίνεται πολύ ωραία, και το χρώμα τέλειο.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραίο χρώμα.....! Τα κυδώνια τα λατρεύω σε οποιαδήποτε εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυδώνι το αγαπημένο!
    Μου αρέσει πολύ τόσο ως μαρμελάδα όσο φυσικά και ως γλυκό του κουταλιού!
    Μου αρέσει που έχεις βάλει αρμπαρόριζα και είναι πολύ όμορφο και το concept της φωτογράφισης! Άκρως νοσταλγικό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπεροχη μαρμελάδα! Φοβερό χρώμα και εξαιρετική η πρώτη σου φωτογραφία Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυδώνι γλυκό έχω φτιαξει πολλές φορές , Κική μου - τώρα θα φτιάξω και τη μαρμελάδα σου !!!! Τη φαντάζομαι υπέροχη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μιαμ μιαμ, σούπερ είναι!!! κυδωνάκι γλυκό και μαρμελάδα λατρεύω!!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες Κικίτσα μου γλυκιά!λατρεύω κυδώνι γλυκό γιατί όχι και μαρμελάδα και μάλιστα με δική σου πρόταση?η αρμπαρόριζα το σούπερ αρωματικό ατού φυσικά!!η παρουσίαση εξαιρετική!ευχαριστούμε κοριτσάκι!άπειρα φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λαχταριστή, μυρωδάτη και με υπέροχο χρώμα...............άψογη παρουσίαση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κική μου τέλεια η μαρμελάδα σου και τι ωραίο χρώμα!!!!Παίρνω το κουταλάκι μου και έρχομαι!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!