Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί σε χρόνο ρεκόρ

Η πρώτη μακαρονάδα της Ιωάννας! -:)) Ακούω πολλές φορές που λένε μανούλες ότι στέλνουν στους φοιτητές έτοιμα φαγητά!! Δεν είμαι από 'κείνες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει γιατί για κάθε μανούλα, γιαγιά, θεία είναι χαρά να δίνει χαρά στο αγαπημένο της παιδάκι, ανεξαρτήτως ηλικίας!
Όμως, είμαι οπαδός της θεωρίας που πρεσβεύει ότι τα παιδιά πρέπει να ξέρουν να φτιάξουν ένα απλό πιάτο ειδικά όταν είναι πια στα 17-18 χρόνια τους. Για ποιό λόγο;;; Για πολλούς και διάφορους!! Πρώτα απ' όλα γιατί η μαγειρική είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που δεν μας χορταίνει μόνον αλλά μας βάζει στη διαδικασία του να συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι μια σωστή διατροφή κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη συγκεκριμένη ηλικία. Επίσης, "ξυπνάει" τις αισθήσεις μας και μας μαθαίνει να είμαστε παρατηρητικοί (στην επιλογή των υλικών και τη γνώση των τοπικών προϊόντων ανάλογα με την εποχή), οργανωτικοί και να διαχειριζόμαστε σωστό τον χρόνο. Τέλος, είναι και μια διασκέδαση που μπορούν τα παιδιά να τη μοιραστούν με την οικογένεια αλλά και τους φίλους τους (θυμάμαι ακόμα τα "μαγειρικά πάρτυ" της αδερφούλας μου όταν ήταν στην δευτέρα λυκείου και το πόσο καλά περνούσαν με την παρέα της)!!
Αξίζει, λοιπόν, να δίνουμε στα παιδιά από μικρά την ευκαιρία να ...δημιουργούν λιχουδιές μαζί μας στην κουζίνα ή και με τους φίλους τους (αρκεί να μάθουν να συμμαζεύουν μετά την κουζίνα χαχαχα).
Και ναι, είμαι από 'κείνες που θεωρώ ότι δεν πειράζει να μαθαίνουν να τρώνε τα πάντα (όσο μπορούν), τόσο φαγητά όσο και γλυκά, βραστά, ψητά, τηγανιτά εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος. Ας φάνε και τη σοκολάτα τους, ας φάνε και τα γλυκά τους ...έτσι θα βρουν τί τους αρέσει και θα μάθουν να δοκιμάζουν... γιατί δοκιμάζω διάφορες γεύσεις και συνδυασμούς τροφίμων σημαίνει ότι διευρύνω τους ορίζοντές μου και επιλέγω συνειδητά (όσο γίνεται)!!!
Δεν θα επεκταθώ, θα πω μόνον ότι προχθές η Ιωάννα μας (που φέτος μεγάλωσε και πάει στην τρίτη δημοτικού!!!) με έκανε να χαρώ πάρα πολύ γιατί παρά το γεγονός ότι "μπαίνει στην κουζίνα" τόσο με τη μαμά της όσο και μ' εμένα αυτή τη φορά μου ζήτησε να ετοιμάσει μόνη της τη σάλτσα για τα τορτελίνια. Τί να πω ως χαζοθεία;;;; Συγκινήθηκα, χάρηκα, ένιωσα περήφανη!!!  Έκοψε τα πράσα (η ψυχή μου ήταν σφιγμένη γιατί φοβόμουν μην κοπεί αλλά δεν μίλησα απλά την παρακολουθούσα!!). Έκοψε το μπέικον και τις λιαστές ντομάτες και μετά ετοίμασε τη σάλτσα... ευτυχώς χωρίς κανένα ατύχημα!!! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χάρηκε τη διαδικασία (όπως κι εγώ φυσικά που το είπα στην αδερφή μου καμαρώνοντας σαν ..."γύφτικο σκεπάρνι"... που έλεγε η γιαγιά μου!!!!).
Πάντως το συγκεκριμένο πιάτο, μια έμπνευση της στιγμής,  είναι νοστιμότατο και ειδικά για όσους λατρεύουμε τα πράσα και το μπλε τυρί. Το εστραγκόν προσθέτει ένα μοναδικό άρωμα και το μπέικον θαρρείς και είναι η τελευταία πινελιά στο χορταστικό και αρωματικό, αυτό, πιάτο. Δοκιμάστε το!!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο τορτελίνια
2 μεγάλα πράσα κομμένα σε μικρές ροδέλες
100 γρ. μπέικον καπνιστό, σε καρεδάκια
6 φέτες λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
200 γρ. τυρί κρέμα
80-100 γρ. μπλε τυρί (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη πρέζα ξερό εστραγκόν
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα λευκό πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
Στραγγίζουμε τα τορτελίνια και κρατάμε 1 φλ.τσ. από το νερό όπου έβραζαν
Λιώνουμε το μπλε τυρί με το πηρούνι.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Βάζουμε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα πράσα και τα αφήνουμε να σοταριστούν. 
Μόλις τα δούμε ότι μαράθηκαν, προσθέτουμε 200 ml νερό (ή ένα φλιτζάνι τσαγιού) και αφήνουμε τα πράσα, σε μέτρια θερμοκρασία, να βράσουν για να μαλακώσουν.
Μόλις εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα και το μπέικον.
Τα αφήνουμε για 2 λεπτά να σοταριστούν κι αυτά και μετά προσθέτουμε το μπλε τυρί και 1/2 φλ.τσ. από το νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια. 
Ανακατεύουμε με πολλή προσοχή τη σάλτσα για να μην διαλυθούν εντελώς τα πράσα και μόλις τα τυριά λιώσουν, αποσύρουμε το τηγάνι από την ηλεκτρική εστία.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα τορτελίνια, ανακατεύουμε προσεκτικά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Καλή σας μέρα!!! -:)))

21 σχόλια:

  1. Δώσμου πάστα και πάρε μου την ψυχή!Αν έχει και μπλε τυρί μέσα κόλαση!!!
    Τέλειο φαίνεται!Θα το δοκιμάσω.Άρχισε και εμένα ο κανακάρης μου να με βοηθάει στην κουζίνα (τρίτη δημοτικού και αυτός) και μάλιστα προχθές έφτιαξε μπισκοτογλυκάκι μόνος του!
    Καλημέρα Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην Ιωάννα!!!...πήρε από τη θεία της!...δίκαια την καμαρώνεις Κική μου!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στην Ιωάννα .. μπράβο και σε σένα... μου αρέσει πολυ αυτό το φαγητό, το τρώω και γω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με την διαδικασία ενασχόλησης των παιδιών-μικρών και μεγάλων-με την κουζίνα.Για τους λόγους που πολύ σωστά εξέθεσες και για άλλους τόσους!!!!
    Πάντως η Ιωάννα έχει κληρονομικά χαρίσματα!Εξάλλου το παιδί είναι δέκτης των ενεργειών,των απόψεων και των συνηθειών ενός σπιτιού.Εισπράττει όλα όσα διαδραματίζονται γύρω του και αφομοιώνει εικόνες.Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε, ότι το παιδί είναι ο καθρέπτης ενός σπιτιού!
    Και έτσι σήμερα τα εύσημα κατευθύνονται στην μικρή εκκολαπτόμενη chef!Η οποία μεγαλούργησε με μία συνταγή που όλοι μας θα αγαπήσουμε,ακριβώς γιατί είναι προτεινόμενη από τα χεράκια της!Γιατί η θέληση,το μεράκι και οι ικανότητες δεν έχουν ηλικία!Ένα μεγάλο μπράβο στην Ιωάννα που μας σύστησε ένα εύκολο και λαχταριστό πιάτο ,αλλά και θερμά συγχαρητήρια σε σένα Κική μου που προωθείς και ενθαρρύνεις τις μαγειρικές ανησυχίες των αγαπημένων σου ανηψιών!
    Σας φιλώ και τις δύο πολύ,πολύ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Κική μου! Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μπαίνουν στην κουζίνα από μικρά! Μόνο καλό αποκομίζουν από αυτή τη διαδικασία! Αλλά και να δοκιμάζουν τα πάντα όπως λες. Τι πιο ωραίο από έναν άνθρωπο με διευρυμένους γευστικούς ορίζοντες;
    Η μικρή σεφ έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και οι φωτογραφίες το μαρτυρούν! Το αποτέλεσμα άψογο και παρόλο που συνήθως δίνω συγχαρητήρια σε σένα, θα μου επιτρέψεις αυτή τη φορά να επαινέσω εκείνη! Μπράβο, Ιωάννα! Πολλά συγχαρητήρια και μη σταματήσεις να μαγειρεύεις τώρα που πήρες το κολάι! :-)
    Φιλιά πολλά και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα. Εγώ την μικρή μου την έχω βοηθό μου στην κουζίνα.
    Η μαμά μου τα ίδια έκανε και σε εμένα.
    Τα τορτελίνια σου υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφηστε το παιδι να δημιουργησει! Ειναι κατι που το χτυπαω ακομα στην μαμα μου, που δεν με ηθελε στα ποδια της!!!
    Ωραια συνταγη, αν και θα την προτιμουσα χωρις το μπλε τυρι... μου μυριζει! Τα φιλια μου σε θεια και ανηψια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή σήμερα θα φάμε από τα χεράκια της Ιωάννας; Τέλεια! Πεντανόστιμη συνταγή, με όλα τα αγαπημένα υλικά! Μπράβο και στη θεία και στην ανιψιά!
    Πολλά φιλάκια και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλά μπράβο στη μικρή σεφ! Δε υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τα μικρά χεράκια στην κουζίνα! Και η μακαρονάδα, τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο στην Ιωάννα! Τέλειο και γευστικότατο το αποτέλεσμα!
    Μπράβο όμως και στη θεία που διδάσκει και της παραστέκεται!
    Καλό σας απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα. Συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Είναι καλό να πειραματίζονται και να μαθαίνουν να ετοιμάζουν πράγματα στην κουζίνα και τα παιδιά!! Η ικανοποίηση που νιώθουν είναι μεγάλη!!! Πολλά μπράβο στην μικρή μαγείρισσα αλλά και σ'αυτούς (μαμά, θεία,γιαγιά) που δίνουν τα ερεθίσματα. Αν περάσεις από το μπλοκάκι μου σε περιμένει βραβείο. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Ιωάννα θα γίνει σεφ είπαμε, πάει και τελείωσε!!
    Μα τι σούπερ μακαρονάδα έφτιαξε!!!
    Φιλιά και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τη θέση μου Κική για το θέμα το έχω εκθέσει δημόσια.
    ΜΠΡΑΒΟ στη μικρή μαγείρισσα αλλά κι ένα μπράβο σε σας που την ενθαρρύνετε.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική μου μπράβο στη μικρή μαγείρισσα!!!Η συνταγή καταπληκτική δε το συζητώ!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε χρόνο ρεκόρ το εξαφανιζω!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια χαρά οι βοηθοί στην κουζίνα:)

    Τα τορτελίνια είναι τ αγαπημένα μας, αλλά ενα πακέτο δεν μας φτάνει.χιχι..
    Η έμπνευση της στιγμής βγήκε καλή

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολλά συγχαρητήρια στη μικρή σεφ!!!! Αν αυτή είναι η πρώτη της μακαρονάδα φαντάζομαι ποια θα είναι η συνέχεια!!!!!! Πολλά πολλά μπράβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κουκλίτσα η Ιωάννα σας!!!Σίγουρα πήρε καί τό ταλέντο τής θείας Κικής στήν μαγειρική!!!Τήν ίδια ηλικία έχη καί η εγγονούλα μου!!!Καιρός νά τήν βάλω στήν κουζίνα!!!Μέ ξεσήκωσες Κική!!!!Νοστιμότατο τό πιάτο πού ετοίμασε η ανηψούλα σου!!!Καί τά πράσα αλλά καί τό μπλέ τυρί,μοναδικές γεύσεις!!!Θά τήν δοκιμάσω πολύ σύντομη τήν συνταγή!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Κικίτσα μου!!πέραν της σούπερ συνταγής της μικρής Ιωάννας σας σε χρόνο dt κιόλας-χίλια μπράβο στο κοριτσάκι!!-πέρασες και μηνύματα στις νέες και όχι μόν ο μαμάδες που επιβάλλεται να ''σπρώχνουν'' τα παιδιά στην κουζίνα!κι εγώ από μικρή χωνόμουνα στην κουζίνα της μαμάς και της θειούλας μου και μάθαινα πολλά πράγματα..κάπου στα 14 μπήκα κανονικά σε συνταγές που ήδη είχα μάθει απο τις δύο αδελφές(Μαμά και θεία)μου μετέδωσαν την αγάπη τους στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική γιαυτό και βλέπεις ότι κάνω σαν τρελλή όταν βλέπω τις προτάσεις σου εδώ!το ίδιο προσπαθώ να περάσω και στα παιδιά μου κι ας είναι αγόρια..τα καταφέρνουν και οι δύο περίφημα σε σχετικά εύκολα φαγητά.ένας καυμός μου έμεινε πάντως και θα στον εκμυστηρευτώ!ποτέ δεν κατάφερα να φτιάξω τόσο τέλεια τους σβίγγους της θειούλας μου!!όποτε με θυμηθείς κάνε καμμία πρόταση για το συγκεκριμμένο!!όχι απαραίτητα τώρα κοντά,΄οποτε βρείς χρόνο..εκτος εαν έχεις ήδη ανάρτηση!!συγχαρητήρια και σε σένα και στην μικρή Ιωάννα για την όμορφη συνταγή!!φιλάκια άπειρα και καληνύχτα καραμελένια!Υ.Γθα δω και εαν έχω χάσει κάτι δικό σου γιατί με τις ημικρανίες και μετά έχω μειώσει διάβασμα και υπολογιστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μιαμ μιαμ!!! αγαπώ τορτελίνια!!! μπράβο στη μικρούλα!! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ποτέ δεν μπυ πέρασε να συνδυάσω τα πράσα με ζυμαρικά!! Μπράβο στη μικρή μαγείρισσα!! με τέτοια μαμα θα γίνει μάστερ σεφ!! πολύ ωραία η ιδέα για τα τορτελίνια αν και το μπλε τυρί μου κάνει κάπως........ δεν το πολυσυμπαθώ ιδιαίτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!