Μαριναρισμένα ψητά μανιτάρια πλευρώτους

Αρκεί να περάσει κανείς μια φθινοπωρινή μέρα στη φύση και να παρατηρήσει τα σημάδια της εποχής για να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της!  Μέρα μουντή από το πρωί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στα Πεύκα! Το πρωί θα έλεγε κανείς ότι ο ήλιος ξέχασε να περάσει από δω! "Ο ήλιος ήταν κουρασμένος και τον πήρε ο ύπνος σήμερα;;;" άκουσα ένα μικρούλι στοματάκι να αναρωτιέται την ώρα που ντυνόταν για να πάει στο σχολείο. Ο αέρας δίπλωνε θαρρείς την έφηβη φλαμουριά στον κήπο αλλά και το γέρικο πεύκο υποκλινόταν κι αυτό στη δύναμή του! Και ξαφνικά, κάπου εκεί γύρω στις 1.20 το μεσημέρι άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού! Χοντρές ψιχάλες στην αρχή που γρήγορα αποφάσισαν να μας επισκεφθούν όλες μαζί... και ήταν τόσες πολλές που μέσα σε μισή ώρα οι δρόμοι έγιναν πλωτοί, σωστά ποτάμια που κατέληγαν όλα στο ρέμα της περιοχής!
Κι ύστερα η βροχή κόπασε κι έδειξε πάλι ο ουρανός τον γαλαζογκρίζο του εαυτό... αυτόν που όποιος βγήκε στον κήπο του ή περπάτησε κοντά στο ρέμα, πάνω στο χαλί από τα κίτρινα, καφέ, πορτοκαλί φύλλα, απόλαυσε μιαν ανεπανάληπτη, σχεδόν μυστικιστική, εμπειρία ...την απόλυτη αίσθηση του φθινοπώρου που βαδίζει με σταθερά βήματα προς το τέλος του, το δροσερό αεράκι να φυσά στο πρόσωπο κι ένα υπέροχο άρωμα... αυτό της γης που χόρτασε νερό κι ευχαριστεί γι αυτό τον ουρανό.
Αυτή και μόνο η αίσθηση με έκανε κι εμένα να νιώσω το μεγαλείο της φύσης και να ξεχάσω  προς το παρόν τα ...εγκόσμια. Κι εκεί που περπατούσα παρατηρώντας τις φθινοπωρινές επιρροές το μάτι μου έπεσε σε δύο μικρά μανιταράκια στη βάση του γέρικου πεύκου κι αυτό με ...προσγείωσε συνειρμικά!!! -:)) Πού με προσγείωσε;;; Πού αλλού;;; Στην κουζίνα μου όπου το προηγούμενο βράδυ είχα ψήσει μανιτάρια πλευρώτους μαριναρισμένα σε μια αρωματική βινεγκρέτ!
Pleurotus ostreatus ή αλλιώς μανιτάρια πλευρώτους... το χορτοφαγικό φιλέτο. Η υψηλή θρεπτική αξία, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη αλλά όχι σε κορεσμένο λίπος, η έλλειψη χοληστερίνης αλλά και η ύπαρξη όλων των βασικών αμινοξέων κάνει τα μανιτάρια μια τροφή ανεπανάληπτη. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών (Β, C), φυλλικού οξέος, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, χαλκού, σληνίου και καλίου.
"Αυτά είναι τα δώρα της φύσης" σκέφτηκα κι επέστρεψα στο σπίτι ανυπόμονη να τα απολαύσω γιατί ένιωσα και πάλι το άρωμά τους καθώς ψηνόταν... κορυφαίο!!! Όλο το μεγαλείο της απλότητας είναι συγκεντρωμένο σ' αυτή τη συνταγή!! Μανιτάρια, φρέσκα αρωματικά από τις γλάστρες μας, μοσχοβολιστό, αγνό ελαιόλαδο, μια στάλα σκόρδο και μια όμορφη κηλίδα από βαλσαμικό ξίδι δημιουργούν ένα πιάτο... ελαφρύ, με λίγες θερμίδες και πολλή γεύση... σχεδόν μαγικό!!
Εάν σας αρέσει η γεύση των πλευρώτους... δοκιμάστε την, θα ενθουσιαστείτε!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκα πλευρώτους
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι 
1/2 κ.γλ. μουστάρδα (προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε  καλά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά τους.
Σε ένα βαθύ μπολ, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και αν θέλουμε και τη μουστάρδα (εγώ δεν έβαλα).
Βουτάμε τα μανιτάρια στη μαρινάδα και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
Ύστερα, αλείφουμε με ελαιόλαδο μια γκριλιέρα (μόνον στην αρχή) και την αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μανιτάρια και τα ψήνουμε σταδιακά.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, τα περιχύνουμε με λίγο λεμόνι ή ξίδι.  
είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο. - See more at: http://www.medidiatrofi.gr
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους φρέσκα
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κλαδάκια θυμάρι
2 κλαδάκια ρίγανη
1 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μουστάρδα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα πλευρώτους και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας (τα αρωματικά μας, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξίδι και το ελαιόλαδο) και τα χτυπάμε για λίγο με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.
Ύστερα, βουτάμε μέσα διαδοχικά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε στην εστία της κουζίνας μια γκριλιέρα και με ένα πινέλο την αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (μόνον την πρώτη φορά που θα βάλουμε μέσα μανιτάρια).
Μόλις η γκριλιέρα ζεσταθεί καλά, βάζουμε την πρώτη δόση μανιταριών και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά.
Στην αρχή τα μανιτάρια βγάζουν τα υγρά τους που σιγά σιγά εξατμίζονται και τα μανιτάρια ψήνονται.
Έχουμε στο νού μας να τα γυρίζουμε πότε πότε για να ψήνονται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε από την γκριλιέρα, τα περιχύνουμε με λίγο λεμόνι και τα απολαμβάνουμε.
Γίνονται καταπληκτικά χορτοφαγικά σάντουιτς.
 

35 σχόλια:

  1. Mε τα μανιτάρια υπάρχει στο σπίτι μας μια σχέση λατρείας Χορτοφαγικό φιλέτο πραγματικά! Στάνταρ θα τα μαρινάρω όπως προτείνεις! Κική μου είσαι απίστευτη!!! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εξαιρετικά νόστιμα Κατερίνα μου!!! Δοκίμασέ τα !!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη συνταγή λατρεύω τα μανιτάρια!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα έτσι και με λίγες θερμίδες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Με κάλυψε η Κατερινούλα, πιο πάνω!
    'Γεια στα χεράκια σου, Κική μου!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαστε τόσο κοντά βρε Κική και το ανακαλύπτω τώρα?!
    Πεύκα - Χορτιάτης ένα μανιτάρι δρόμος!!!Την λάτρεψα την ανάρτησή σου σήμερα,
    τόσο όμορφη η φθινοπωρινή περιγραφή της φύσης που μας έκανες!
    Τα μανιτάρια τα λατρεύουμε οικογενειακώς σε όλες τους τις εκδοχές!Θα δοκιμάσω σίγουρα και την δική σου γιατί η βινεγκρέτ σου σα να μου έκλεισε το μάτι και κοντοστάθηκα!
    Φιλιά και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να βρεθούμε Μιράντα μου!!! Δοκίμασέ τα και θα ενθουσιαστείς!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η περιγραφή της φύσης αλλά το ξέρεις κι εσύ ότι έτσι είναι η φύση στην περιοχή μας!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Μμμμμμ λατρεύω πλευρώτους!
    Δεν το είχα σκεφτεί αυτό....γρήγορο νόστιμο σάντουιτς!!!
    Θα τα φτιάξω αύριο κιόλας!

    Φιλάκια πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται ένα καταπληκτικό σάντουιτς!!! Να τα φτιάξεις!!
      Φιλάκια! -:))

      Διαγραφή
  6. Δεν μπορείς να φανταστείς τι αδυναμία έχω στα πλευρώτους Κικίτσα μου!
    Θα διπλο-τριπλο-σερβιριστώ σήμερα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Έλενά μου! Να τα δοκιμάσεις κι έτσι είναι νοστιμότατα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Τι λες τώρα; Μου τρέχουν τα σάλια ρε κορίτσι με τα μανιτάρια σου!
    Κι εμείς κοντά είμαστε, θα μου πεις αν ζεις στην Θεσσαλονίκη, πόσο μακρυά μπορεί να είναι ο άλλος!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα το συνειδητοποίησα... Ταυτιστήκαμε σήμερα, μανιτάρια εσύ, μανιτάρια κι εγώ!!! ;-)

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι Σοφία μου που σου άρεσαν τα μανιτάρια! Είναι νοστιμότατα!
      Αφού όλες είμαστε κοντά γιατί δεν βρισκόμαστε!!! Άντε, να το κανονίσουμε!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Η υπέροχη μαρινάδα εκτοξεύει την γεύση στο ούτως ή άλλως, πεντανόστιμο μανιτάρι.Ωραίος συνδυασμός υλικών που δικαιώνει την απίστευτη νοστιμιά του ψημένου λαχανικού και ορθά το χαρακτήρισες χορτοοφαγικό μπιφτέκι!
    Προσωπικά το αγαπώ πολύ στην περίοδο της νηστείας,αλλά μου έδωσες και καταπληκτική ιδέα για την δημιουργία νόστιμων σάντουιτς!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή μαρινάδα τους πάει καταπληκτικά και απογειώνει τη γεύση τους Φωτεινή μου γλυκιά!!! Γίνεται εκπληκτικό σάντουιτς!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Μόλις έφαγα ψαρόσουπα από ψάρια που αγοράσαμε από τα δίχτυα ενός ψαρά στη Μηχανιώνα! Όμως, θα σκότωνα για μανιτάρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα και πανεύκολα να γίνουν! -:))

      Διαγραφή
  10. Ανώτερο από φιλέτο, δεν το συζητώ! Όλη η γεύση του φθινοπώρου Κική! Μου άνοιξες την όρεξη για μανιτάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Χρύσα είναι πολύ ανώτερο από φιλέτο... μοναδική λιχουδιά!!! Εγώ πλέον τα καθιέρωσα και παίρνω κάθε Σάββατο για να έχω όλη την εβδομάδα!!-:))

      Διαγραφή
  11. Πραγματικά για χορτοφαγικά σάντουιτς, αυτά τα μανιτάρια θα είναι ότι πρέπει!
    Όχι ότι και σκέτα δεν είναι φοβερά! Αυτό το μαρινάρισμα τους πάει πολύ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι αλλιώς είναι υπέροχα Ερμιόνη μου αλλά με το μαρινάρισμα απογειώνονται!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Νοστιμότατα και με λίγες θερμίδες, τα μανιτάρια μου αρέσουν πολύ. Δεν τα έχω μαρινάρει ποτέ, οπότε μου έδωσες μια πάρα πολύ καλή ιδέα! Τα φτιάχνω σχετικά συχνά, οπότε σύντομα θα παίξει η συνταγή σου!
    Πολλά φιλάκια Κικίτσα μου! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν τα φτιάχνεις συχνά Σελ μου δοκίμασέ τα μ'αυτή τη μαρινάδα!! Θα ενθουσιαστείς!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Πω πω, τι πρόλογος ήταν αυτός, γεμάτος φθινοπωρινό χρώμα!
    Αλλά και τα μανιτάρια του παραμυθιού φανταστικά! Τα πλευρώτους νομίζω πως μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν το κρέας, με μυρωδικά και λίγο σκόρδο όπως τα έφτιαξες αξιοποιούνται στο έπακρο!
    Καλό βράδυ Κική και καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έφη μου αλλά όντως η φύση εδώ στην περιοχή μας, αν και μόλις 15 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης είναι πανέμορφη!!
      Πράγματι δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από το κρέας και η μαρινάδα τα απογειώνει!
      Επίσης Έφη μου!!! -:))

      Διαγραφή
  14. απαπαπαα τι ειπες τωραααααα!αγαπωωω πλευρωτους!!!!!!θα δοκιμασω τη προταση σου!!!!σε φιλωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Μισιρλού μου... θα τα λατρέψεις!! -:))

      Διαγραφή
  15. Τα λατρεύω και θα τα κάνω αύριο μεσημέρι γυρίζοντας απ' το σχολείο !!!
    Ευχαριστούμε Κική μου
    Φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα κάνεις Σοφία μου ...δεν θα το μετανιώσεις!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!