Μεθυσμένα κριτσίνια παρμεζάνας

Κριτσίνια νόστιμα, ζυμωμένα με ελαιόλαδο αλλά και μεθυσμένα...αφού έχουν ζυμωθεί μόνον με λευκό κρασί. Η παρμεζάνα και πιο συγκεκριμένα η Μετσοβάνα, όπως λέγεται η ελληνική παρμεζάνα Μετσόβου, έρχεται να δώσει εκείνη την πινελιά που μαζί με το αλεύρι καλαμποκιού και το σουσάμι τα απογειώνει και τα κάνει ένα σνακ υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό! Και όχι μόνον σνακ!!! 
Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, σερβίρετε μια σούπα μ' αυτά τα κριτσίνια... θα της δώσουν το ...άγγιγμα του Μήδα!!! Σερβίρετέ τα σε μπουφέ δίπλα σε κάποιο πατέ μελιτζάνας ή πιπεριάς και θα κάνουν τέλεια παρέα!!
Αλλά και μόνα τους, σ' ένα μικρό σακουλάκι για να σας κάνουν παρέα στο... γραφείο δεν θα σας απογοητεύσουν!!
Εύκολη τόσο η παρασκευή τους όσο και τα υλικά τους, είναι απίστευτα νόστιμα και τραγανά όπως πρέπει να είναι!!! Απολαύστε τα!!!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ
60 γρ. ελαιόλαδο
80-90 γρ. κρασί λευκό
2/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
10 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 πρέζα ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το κρασί, το αλάτι, το μπέικιν, την παρμεζάνα, τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν η ζύμη μας είναι λίγο πιο σκληρή μπορούμε απλά να βρέζξουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και να ζυμώσουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0.5-1 εκατοστό.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και μετά πιέζουμε την επιφάνεια με το μικρό ρολό της ζύμης για να κολλήσει το σουσάμι.
Μια ροδέλα κόβουρμε λωρίδες όσο μεγάλες θέλουμε, τις στρίβουμε μερικές φορές και τις τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε  για 20 λεπτά.
Καλή σας μέρα!!! -:))

34 σχόλια:

  1. Μμμμμμμμμ!!! μου αρέσουν τα αλμυρά κριστινάκια!!! σκεφτόμουν να φτιάξω μια από αυτές τις μέρες αλμυρά κουλουράκια, αλλά τώρα που τα είδα θα δοκιμάσω τα δικά σου!!! καλό απογεύμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα δοκιμάσεις είναι υπέροχα και πανεύκολα!!

      Διαγραφή
  2. MMMM τι ωραία ! θα τα δοκιμάσω, φαίνονται πολύ εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο σνακ για να συνοδέψει ένα ποτό, ή ένα ποτηράκι κρασί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πωωω πωωωωω τρελαίνομαι για παρμεζάνα!!πολύ τυρένιο το κριτσινάκι γουστάρω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυρένιο, τραγανό και πεντανόστιμο Νίκη μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία, πολύ ωραία!
    Ενθουσιάστηκα. :)
    Πολλά μπράβο Βασιλική μου!

    Φιλάκια
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου!!! -:
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Μα τι λαχταριστά που δείχνουν Κικίτσα μου!!
    Ξεκινάς να μασουλάς ένα και δεν σταματάς με τίποτα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου είναι νοστιμότατα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Τα αλμυρά κριτσίνια μου αρέσουν πάρα πολύ Κική μου!Τέλεια σου έγιναν, μπράβο!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ελένη μου γιατί αξίζουν!!!

      Διαγραφή
  8. Μμμμ!!!Πεντανόστιμα τά αλμυρά κριστινάκια σου Κική!!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Δήμητρά μου και είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Με συμπαρέσυρε με τον ενθουσιασμό της η αγαπητή Ζαμπία και δηλώνω πως "συντάσσομαι" χωρίς ανάσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω για δοκιμή Πηνελόπη μου...είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!

      Διαγραφή
  10. Καλά που σε βρήκα!! Πολύ απλές και νόστιμές συνταγές. Ευχαριστώ.

    Είμαι Βερόνικα από Ισπανία, όπως βλέπεις τρελαίνομαι για να μαθαίνω ελληνικά!!!
    Δύο χρόνια πέρασα στην Αθήνα και εκεί έχοω τους καλύτερους μου φίλους.


    Σε παρακολουθώ με πολύ αγάπη. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Βερόνικα!!! Χαίρομαι που σου αρέσουν τα ελληνικά αλλά και οι συνταγές μου!!!! Εάν κάτι δεν καταλάβεις κάποια φορά στείλε μου μέιλ. -:))
      Σε λίγο θα σε επισκεφθώ κι εγώ!!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ρούλα μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πραγματικά νομίζω ότι αν σερβιριστούν μαζί με οποιαδήποτε σούπα θα απογειώσουν το πιάτο!
    Αλλά όντως και μόνα τους τρώγονται τόσο ευχάριστα. Το κακό είναι πως έτσι και κάνεις την αρχή μαζί τους, δύσκολα μετά υπάρχει σταματημός!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταιριάζουν απίστευτα με τις σούπες αλλά και με διάφορα dips Ερμιόνη!! Πράγματι τρώγονται το ένα μετά το άλλο και δύσκολα σταματάς!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Αυτά είναι !!!
    Απα, πα, πα, πεθαίνω μόνο που τα βλέπω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο σνακ! Μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία Κική.
    Τέλειο συνοδευτικο για τα πάντα & για όλες τις ώρες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον και τώρα τις γιορτές μπορούν να εμφανιστούν στο τραπέζι άνετα μαζί με το ψωμί σαν συνοδευτικά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!