Ένα πιάτο όχι για πολλούς είναι το σημερινό κι αυτό όχι γιατί είναι ένα φαγητό δύσκολο, ακριβό ή με σπάνια υλικά. Η δυσκολία του είναι στο εάν τρώμε ή όχι το συκώτι...
Η γεύση του χαρακτηριστική, αρέσει σε λίγους! Ο τρόπος όμως που είναι μαγειρεμένο "παίζει" το δικό του ρόλο. Ριγανάτο, τηγανιτό, ψητό ή τυλιγμένο σε μπόλια το συκώτι δεν παύει να είναι ένα παραδοσιακά ελληνικό πιάτο μια και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα εδέσματα του Πάσχα.
Προσωπικά μου αρέσει αν και ο τρόπος που είναι μαγειρεμένο με επηρεάζει εύκολα. Θέλω την κάλυψη της δριμύτητας της γεύσης του, θέλω το λεμονάκι του, θέλω τα αρωματικά να το εξευγενίζουν! Αυτή τη φορά κι ενώ είχα μπει στη διαδικασία μαγειρέματός του μου ήρθε μια ιδέα... καρύδια ή αμύγδαλα!!! Κατέληξα στα πρώτα γιατί αυτά υπήρχαν σε αφθονία στο ψυγείο και δεν το μετάνιωσα. Τα καρύδια ψιλοθρυμματίστηκαν και μπήκαν για να σοταριστούν μαζί με το αλευρωμένο συκώτι. Μερικά άλλα παρέμειναν εκτός κατσαρόλας για να πασπαλίσουν το φαγητό δίνοντάς του την τελική πινελιά επίγευσης.
Το αποτέλεσμα;;; Θεσπέσιο!!! Μοναδική ευγένεια γεύσης, καρυδένια, που κάλυψε και τα σπαγγέτι που το συνόδευσαν μέχρι τον ουρανίσκο μας!
Δοκιμάστε το... είναι γκουρμέ!!!
ΥΛΙΚΑ500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. καρύδια, ψιλοκομμένα (ή αμύγδαλα ασπρισμένα)
2-3 κ.σ. αλεύρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
2/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
Μερικά χονδροκομμένα καρύδια για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Πλένουμε, αλευρώνουμε το συκώτι και το βάζουμε στην κατσαρόλα μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο.
Μόλις το σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές προσθέτουμε τα καρύδια και αφήνουμε για λίγο ακόμη.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, την πάπρικα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος, ρίχνουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το συκώτι.
Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Εάν χρειάζεται, μέχρι να βράσει, προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο νερό.
Συνοδεύουμε με σπαγγέτι ή ρύζι που έχουμε περιχύσει με 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα του.
Καλή σας μέρα και καλή σας όρεξη!!!
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
Κική μου εγώ με το συκώτι έχω ψυχρανθεί από μικρή! Μπορούσα να μείνω νηστική μια βδομάδα παρά να το δοκιμάσω... Το δικό σου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Μα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Παλιότερα είχα την ίδια συμπεριφορά Αγγελική μου μέχρι που κάτι άλλαξε!! Βέβαια το τρώω αρκετά καλυμένο από αρωματικά, μπαχαρικά ή ό,τι άλλο του μετριάζει την έντονη γεύση!!! Το συγκεκριμένο έγινε πεντανόστιμο!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Δηλώνω φαν του συκωτιού, αρκεί να είναι καλομαγειρεμένο! Και το δικό σου φαίνεται πάρα πολύ ωραίο Κική μου! Δεν το έχω συνοδεύσει ποτέ με ζυμαρικά, την επόμενη φορά θα τα προτιμήσω. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το Χρύσα ...αξίζει!!! Θα ξετρελλαθείς και τα σπαγγέτι του πάνε πολύ!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Οσο δεν το ήθελα μικρή, τόσο το ζητάω τώρα, ευτυχώς το τρώμε όλοι τουλάχιστον στην τηγανητή εκδοχή του. Οπότε κρατάω και αυτή την εκδοχή για δοκιμή! Υπέροχο το φαντάζομαι! Καλημέρα Κικίτσα μου! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νόστιμο Έφη μου... αξίζει!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Το συκώτι μας αρέσει πολύ, παλαιότερα το τρώγαμε συχνότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρότασή σου Βασιλική μου μού το ξαναθύμισε και θα το βάλω στο πρόγραμμα να το φτιάξω!
Οι γεύσεις του είμαι σίγουρη θα είναι εξαιρετικές!
Καλό απόγευμα
Z.
Δοκίμασέ το Ζαμπία μου και πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Το γεγονός των λίγων εκλεκτών υλικών που δεν νοθεύουν τη νοστιμιά της πρώτης ύλης είναι ένα μυστικό που πολύ ορθά χειρίστηκες Κική μου.Με σοφία,σωστή κρίση και έμπνευση χρησιμοποίησες τον καταλληλότερο ξηρό καρπό-τον αγαπώ!!!-και έδωσες άριστα γευστικά αποτελέσματα σ΄ένα παρεξηγημένο πιάτο ,που πολλοί θα επιφυλάσσονταν να δοκιμάσουν.Η μονοφωνία του καρυδιού με την ιδιαίτερη ελαιώδη γεύση του,αγκαλιάζει με μαεστρία την διαπραγματεύσιμη γεύση του συκωτιού.Ιδανικό πάντρεμα κατά την γνώμη μου και αναρωτιέμαι ποιά θα ήταν η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ξηρού καρπού και σε άλλα είδη κρεάτων.Η σάλτσα καρυδιού μου άρεσε πολύ!!!Μπράβο Κική μου για την όμορφη ιδέα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά,πολλά!!!!
Έκανες υπέροχη περιγραφή Φωτεινή μου και πράγματι είναι ιδανικό πάντρεμα!!! Δοκίμασε τη σάλτσα αυτή ...το αναδεικνύει!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολύ ωραία ιδέα η σάλτσα με το καρύδι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει το συκώτι!!!
Ναι Πέπη μου έγινε νοστιμότατο!
ΔιαγραφήTO AGAPHMENO MOU ,FAINETAI TOSO TRAGANO.FOTINI T
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται ιδιαίτερα νόστιμο!!! Αξίζει να το δοκιμάσεις Φωτεινή!!
ΔιαγραφήΜάς αρέση πολύ τό συκώτι Κική!!!Υπέροχη η συνταγή σου καί η σάλτσα μέ τό καρύδι,θεική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Πράγματι Δήμητρά μου ...γίνεται εξαιρετική και δίνει άλλη πινελιά στο συκώτι!!1
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Αχ Κικίτσα μου, εγώ θα ομολογήσω ότι είμαι από αυτές που δεν τρώνε συκώτι, έχω γενικά πρόβλημα με τα εντόσθια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως το μαγειρεύω συχνά, γιατί αρέσει πολύ στους άντρες του σπιτιού μας.
Είμαι σίγουρη ότι η συνταγή σου με την καρυδάτη σαλτσούλα, θα τους ενθουσίαζε!
Φιλάκια!
Εάν τους το μαγειρέψεις Έλενά μου περιμένω να μου πεις αν τους άρεσε!!!! Γίνεται εξαιρετικό και η σαλτσούλα του ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά ή ρύζι!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Ε λοιπόν Κική μου κανε κάτι τώρα που το είδα αλλά μόλις θυμήθηκα την γεύση του που έχω να την δοκιμάσω παιδιόθεν άλλαξα γνώμη!Ο άντρας μου το τιμά δεόντως, αλλά ο κανακάρης μου έμοιασε τη μαμά και ούτε που να το δει!Λες να κάνω την συνταγή σου και να το δοκιμάσει?Θα δούμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληνύχτες!!
Αξίζει πάντως Μιράντα μου να κάνεις λίγο για δοκιμή... νομίζω ότι θα σου αρέσει!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πόσο πρωτότυπη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυκώτο έχω συνηθίσει να το τρώω τηγανητό με λεμονάκι!
Τι διαφορετική πρόταση! Εντυπωσιάστηκα βρε Κική!
Φιλιά
Δοκίμασέ το κι έτσι Ερμιόνη μου είναι νοστιμότατο... γκουρμέ κυριολεκτικά!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!