Μπισκοτάκια cantuccini, τραγανά και διπλοψημένα

Καλή σας μέρα!!! Για σήμερα, μια συνταγή για μικρά μπισκοτάκια, παξιμαδάκια θα τα έλεγα... αλλά γεμάτα νοστιμιά και άρωμα. Πολύ εύκολα στην παρασκευή τους... τα γρήγορα μπισκότα θα τα έλεγα, συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα. Δεν έχουν καθόλου λιπαρά, είναι τραγανά και πολύ αρωματικά, ταιριάζουν απίστευτα με καφεδάκι ελληνικό, με τσάι, με γάλα αλλά και ...σαν επιδόρπιο με ...γλυκό κρασί!!! Διατηρούνται πολλές μέρες, ειδικά σε αεροστεγώς κλεισμένο κουτί ή βάζο, δεν χρειάζονται μίξερ και είναι τόσο ...μα τόσο εύκολα αλλά και τόσο ...μα τόσο τραγανά! Πατρίδα τους είναι η Τοσκάνη και η άλλη τους ονομασία είναι μπισκότα του Πράτο.
Η συνταγή που έκανα είναι από την εκπομπή "Chef on air" και την Εύη Παπαδοπούλου και οι μόνες αλλαγές που έκανα ήταν να προσθέσω 2 κ.σ. αλεύρι και να αλευρώσω τα χέρια μου για να τα πλάσω λόγω του ότι η τελική ζύμη κολλούσε αρκετά και να βάλω αντί για ξύσμα λεμονιού λίγη μαστίχα. Ένας άλλος τρόπος να πλάσουμε τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια σε ρολό για το πρώτο τους ψήσιμο είναι να αλείψουμε με λίγο ηλιέλαιο τα χέρια μας.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο καθηγητής μου από την Αμ.Γεωργική Σχολή είχε δίκιο όταν μου πρότεινε τη συγκεκριμένη συνταγή γιατί η γεύση τους είναι εκπληκτική αν κι εγώ τα αντιμετώπιζα καχύποπτα λόγω της τραγανής υφής τους.
ΥΛΙΚΑ για  40 μπισκοτάκια
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 2 κ.σ. επιπλέον
190 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι, χοντροκομμένα
2 αυγά και 2 κρόκους
2 βανίλιες
2 σπυριά μαστίχα κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μικρό ταψάκι τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 60 βαθμούς Κελσίου γαι 10 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε στο multi (ή τα αφήνουμε ολόκληρα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τις βανίλιες, τη μαστίχα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους.
Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Ζυμώνουμε έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε και τη μία κουταλιά της σούπας από το επιπλέον αλεύρι.
Η ζύμη είναι κάπως υγρή και κολλάει στα χέρια αν και διορθώνεται με το υπόλοιπο αλεύρι που το χρησιμοποιούμε για να πλάσουμε τη ζύμη δύο μπαστουνάκια.
Εάν το αλεύρι δε σας βοηθάει στο πλάσιμο, βρέξτε τα χέρια σας με λίγο ηλιέλαιο.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν τα δύο μπαστουνάκια για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο (έτσι ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε) και μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε φετούλες πάχους 1 εκ.
Τα ξαναβάζουμε στη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
Πρέπει να γίνουν ξερά και χωρίς καθόλου υγρασία.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές κουτί όπου διατηρούνται για πολύ καιρό!!!
Καλή σας συνέχεια!! -:))

41 σχόλια:

  1. ηθελα καιρο να δοκιμασω μια τετοια συνταγη για παξιμαδακια-θα προσπαθησω οπωσδηποτε!!!!
    καλημερα και φιλια πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει, να τη δοκιμάσεις ...μπισκοτάκι μου! Είναι νοστιμότατη και εύκολη!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Έχω φάει (αν και έτοιμα) τέτοια μπισκότα ή μάλλον παξιμαδάκια και ήταν πεντανόστιμα! Πολύ ωραία τα αρωμάτισες με μαστίχα και πορτοκάλι! Φαντάζομαι εκτός από αμύγδαλο τι ωραία που θα τους πηγαίνει και το φυστίκι Αιγίνης!
    Γειά σου Κική, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έφη μου κι εγώ παξιμαδάκια θα τα έλεγα γιατί έτσι είναι! Με τη μαστίχα (αν σου αρέσει) έγιναν καταπληκτικά! Πράγματι το φιστίκι Αιγίνης θα είναι τέλειο...την επόμενη φορά!! -:))
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Βασιλική μου τραγανή και νόστιμη σαν τα μπισκοτάκια σου!

    Επειδή είπα πολλά κοπλιμέντα μονοκοπανιάς θα κλέψω και δυο μπισκοτοπαξιμαδάκια για το δρόμο της επιστροφής!

    Φιλάκια σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και σένα Ζαμπία μου!!! Άντε, πάρε 5-6 για το δρόμο ...ή μάλλον στάσου να σου ετοιμάσω κι έναν καφέ!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Α, τί όμορφα μπισκοτάκια είναι αυτά?
    (Δεν νομίζω να τα έχω ξαναδεί κάπου... Γλυκό και να μου έχει ξεφύγει???!!! Χμμμ...)
    ;-)
    Φιλάκια, Κική μου!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ιωάννα μου...γνωστά μπισκοτάκια είναι!
      Φιλάκια και ...αξίζουν, δοκίμασέ τα!!

      Διαγραφή
  5. Πααααρα πολυ αγαπημενα!
    Δεν μπορω παρα να συμφωνησω οτι γινονται γρηγορα και χωρις ιδιαιτερο κοπο και τρωγονται ακομη γρηγοροτερα! Εμας μας αρεσει και η λιγοτερο κλασσικη εκδοχη με σοκολατα!
    Μιας και περασα θα παρω δυο καντουτσινι, ετσι για τον δρομο!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι γίνονται γρήγορα και είναι πεντανόστιμα Μαρίνα μου! Εγώ την λιγότερο κλασσική εκδοχή δεν την έχω δοκιμάσει αλλά πού θα μου πάει;;;; Να πάρεις 3-4 για να σε ξεπροβοδίσω γλυκά!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να απλώσω το χέρι μου και να πάρω δύο τραγανά και διπλοψημένα καντουτσίνι!!
    Υπέροχα Κικίτσα μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είμασταν κοντά Έλενά μου... ή μήπως να σου στείλω;;;;
      Φιλάκια πολλά καλή μου!

      Διαγραφή
  7. Σαν παξιμαδάκια είναι! Ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα στη δουλειά! Τη μόνη διαφοροποίηση που θα κάνω, είναι να αφαιρέσω τη μαστίχα. Το πορτοκάλι και το αμυγδαλάκι είναι όλα τα λεφτά!
    Πολλά φιλιά Κικίτσα μου! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι διπλοφουρνιστά παξιμαδάκια... ένα γλυκό τσιμπολόγημα χωρίς λιπαρά! Νοστιμότατα!!!
      Φιλάκια Πηνελόπη μου!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Ωραιότατα παξιμαδάκι,ότι πρέπει για το καφεδάκι!Φιλάκια και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κορδονέτο μου!! Όπως τα λες...ό,τι πρέπει για το καφεδάκι!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Ωραία και αρωματικά μπισκοτάκια, πράγματι ιδανικό ταίρι για τον ελληνικό καφέ μας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπισκοτάκια ή παξιμαδάκια είναι πεντανόστιμα Ερμιόνη μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία μπισκοτοπαξιμαδάκια Κική μου!!Και τι θαυμάσια έμπνευση η προσθήκη της μαστίχας!!!Λάτρεψα την σκασμένη επιφάνεια,που οδηγεί τη σκέψη μας στην τραγανή απόλαυση,αλλά και το γεγονός ότι είναι από τα ελάχιστα μπισκότα που δικαιολογούν το όνομά τους[διπλοφουρνιστά-biscotti]!.Yπέροχα και πανεύκολα!
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ αρωματικά με τη μαστίχα Φωτεινή μου και είναι σκέτη απόλαυση!! Έλα στην Αμερικανική το Σάββατο απόγευμα (έχει εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο) και θα τα απολαύσεις!!!
      Να σε περιμένω;;; -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. πΩ πΩ! Θα πρέπει να μοσχοβολούν μαστίχα και πορτοκάλι...και η συνταγή
    πολύ γρήγορη κι εύκολη!!
    Σ ευχαριστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μοσχοβολούν και είναι πανεύκολα!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν γιατί αξίζουν!

      Διαγραφή
  12. Φαίνονται λαχταριστά!!!!
    Ευχαριστούμε!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πεντανόστιμα Ρένα μου!
      Αξίζουν τη δοκιμή τους!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Μου αρέσουν πολύ τα παξιμαδάκια σου Κική.
    Εγώ θα ξαναέβαζα πίσω στη θέση του το ξύσμα λεμονιού αντικαθιστόντας τη μαστίχα που ενώ ξέρω πόσο ωφέλιμη είναι δεν μου αρέσει.

    Υπέροχα και σε εμφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα Χρυσαυγή μου έτσι κι αλλιώς. Απλά εγώ έχω προσφάτως κολλήσει με τη μαστίχα και γι αυτό την έβαλα!!! -:)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Μμμμμ πεντανόστιμα φαίνονται και τραγανά! ότι πρέπει για το απογευματινό καφεδάκι!! Ευχαριστούμε πολύ!! φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παξιμαδάκια Κατερίνα μου αλλά πεντανόστιμα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Θα μου βάλεις μερικά σ' ένα σακουλάκι Κική μου, και να τα στείλεις με το πρωϊνό τραίνο, αεροπλάνο, λεωφορείο... Ότι τέλος πάντων σε βολεύει και σε διευκολύνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ό,τι μέσον θέλεις Πηνελόπη μου... αρκεί να τα πάρεις!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Καταπληκτικά δειχνουν τα διπλοφουρνιστά μπισκοτακια σου Κική μου..θα μυρίζει προφανώς όλο το σπίτι απο το άρωμα της μαστίχας..μας κέρασες πάλι καταπληκτική συνταγή..να δούμε ποιά απ΄΄ολρς θα πρωτοφτιάξουμε!Καλό βραδάκι και φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα παξιμαδάκια - μπισκοτάκια Kate! Είναι πεντανόστιμα και τραγανά!
      Φιλιά και κλημέρα!

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα.Κική μου!
    Τραγανά, νόστιμα και καλοφτιαγμένα! Και άκρως αρωματικά!
    Εύγε! Ευχαριστώ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου!!! Είναι ωραιότατα!
      Φιλάκια και καλημέρα!

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα Κικίτσα,ωραιότατα και κριτσανιστά τα μπισκοτάκια σου!΄Ενα ελληνικό καφεδάκι στο πλάι και ξεκινάμε τη μέρα σωστά..Φιλάκια, καλό σου Σ/Κ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτά τα μπισκοτάκια έχουν "γεννηθεί" με ένα και μοναδικό σκοπό: Να κάνουν μακροβούτι σε μια κούπα αχνιστό, φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ (κι από κει άλλη μια βουτιά στο στομαχάκι μου...) Τέλεια και σίγουρα φοβερά μυρωδάτα!!! Μπράβο, Κική μου!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κική μου φανταστικά φαίνονται!Μου αρέσουν πάρα πολύ, γεια στα χέρια σου!!!Στείλε μου μερικά!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτά τα τραγανά μπισκοτάκια είναι εξαιρετικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εξαιρετικά
    Μόλις τα έφτιαξα,Ευχαριστώ πολύ
    Χρήσιμη η πληροφορία για το ηλιέλαιο στο πλάσιμο.
    Όντως χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!