Καλή σας μέρα!!! Για σήμερα, μια συνταγή για μικρά μπισκοτάκια, παξιμαδάκια θα τα έλεγα... αλλά γεμάτα νοστιμιά και άρωμα. Πολύ εύκολα στην παρασκευή τους... τα γρήγορα μπισκότα θα τα έλεγα, συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα. Δεν έχουν καθόλου λιπαρά, είναι τραγανά και πολύ αρωματικά, ταιριάζουν απίστευτα με καφεδάκι ελληνικό, με τσάι, με γάλα αλλά και ...σαν επιδόρπιο με ...γλυκό κρασί!!! Διατηρούνται πολλές μέρες, ειδικά σε αεροστεγώς κλεισμένο κουτί ή βάζο, δεν χρειάζονται μίξερ και είναι τόσο ...μα τόσο εύκολα αλλά και τόσο ...μα τόσο τραγανά! Πατρίδα τους είναι η Τοσκάνη και η άλλη τους ονομασία είναι μπισκότα του Πράτο.
Η συνταγή που έκανα είναι από την εκπομπή "Chef on air" και την Εύη Παπαδοπούλου και οι μόνες αλλαγές που έκανα ήταν να προσθέσω 2 κ.σ. αλεύρι και να αλευρώσω τα χέρια μου για να τα πλάσω λόγω του ότι η τελική ζύμη κολλούσε αρκετά και να βάλω αντί για ξύσμα λεμονιού λίγη μαστίχα. Ένας άλλος τρόπος να πλάσουμε τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια σε ρολό για το πρώτο τους ψήσιμο είναι να αλείψουμε με λίγο ηλιέλαιο τα χέρια μας.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο καθηγητής μου από την Αμ.Γεωργική Σχολή είχε δίκιο όταν μου πρότεινε τη συγκεκριμένη συνταγή γιατί η γεύση τους είναι εκπληκτική αν κι εγώ τα αντιμετώπιζα καχύποπτα λόγω της τραγανής υφής τους.
ΥΛΙΚΑ για 40 μπισκοτάκια250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 2 κ.σ. επιπλέον
190 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι, χοντροκομμένα
2 αυγά και 2 κρόκους
2 βανίλιες
2 σπυριά μαστίχα κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μικρό ταψάκι τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 60 βαθμούς Κελσίου γαι 10 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε στο multi (ή τα αφήνουμε ολόκληρα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τις βανίλιες, τη μαστίχα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους.
Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Ζυμώνουμε έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε και τη μία κουταλιά της σούπας από το επιπλέον αλεύρι.
Η ζύμη είναι κάπως υγρή και κολλάει στα χέρια αν και διορθώνεται με το υπόλοιπο αλεύρι που το χρησιμοποιούμε για να πλάσουμε τη ζύμη δύο μπαστουνάκια.
Εάν το αλεύρι δε σας βοηθάει στο πλάσιμο, βρέξτε τα χέρια σας με λίγο ηλιέλαιο.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν τα δύο μπαστουνάκια για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο (έτσι ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε) και μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε φετούλες πάχους 1 εκ.
Τα ξαναβάζουμε στη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
Πρέπει να γίνουν ξερά και χωρίς καθόλου υγρασία.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές κουτί όπου διατηρούνται για πολύ καιρό!!!