Τάρτα με ψητό κατσίκι και σχοινόπρασο

...μια τάρτα όλο νοστιμιά!!
Καλή σας μέρα! Για σήμερα μια τάρτα αλλά τί τάρτα;;; Μια τάρτα που γίνεται με το κατσίκι που περίσσεψε (αν περίσσεψε... που το ελπίζω γιατί ξέρω καλά ότι σε πολλούς δεν έφτασε όχι μόνον δεν περίσσεψε). Φυσικά, η συγκεκριμένη τάρτα γίνεται και με οποιοδήποτε κρέας ή κιμά που έχει περισσέψει (π.χ. κοκκινιστό, ψητό κατσαρόλας, κιμά για μακαρόνια... όλα ταιριάζουν).
Γίνεται εύκολα, είναι νόστιμη και προσφέρει μια πολύ καλή λύση στην ανακύκλωση των περισσευμάτων που βέβαια η συγκεκριμένη περίοδος μετά το Πάσχα το "ζητάει" απελπισμένα γιατί αν έχει περισσέψει ψητό κατσίκι ή αρνί... πόσες φορές κάποιος μπορεί να φάει από το ίδιο φαγητό μέσα σε μερικές μέρες;;; Το καλύτερο ψητό να είναι το... βαριέσαι!!! Εγώ τουλάχιστον... ή μήπως κι εσείς;;; Ας δούμε, λοιπόν, μια τάρτα που είναι υπέροχη, μπορεί να "καθίσει" σε όποιο τραπέζι της ...υποδείξουμε άνετα και με αξιοπρέπεια για να μην πω, με τη σιγουριά μιας ...βασίλισσας που ξέρει καλά το ρόλο της και την ποιότητά της! -:)
Αφράτη, τραγανή και εύθρυπτη η ζύμη με παραλλαγή της συνταγής της Ντ.Νικολάου, ιδανική για αλμυρές τάρτες που περικλείει μια νοστιμότατη γέμιση με γεύση πολύ πιο πλούσια από κείνη του ψητού οβελία.
ΥΛΙΚΑ για μια τάρτα 26-28 εκ.
Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι
80 γρ. βούτυρο τριμμένο στον τρίφτη
1/2 κ.γλ. αλάτι
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250-260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
350 γρ. κατσίκι (ή αρνί) ψητό ψιλοκομμένο
300 γρ. μίγμα τεσσάρων κίτρινων τυριών
1 κ.γλ. μουστάρδα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι 
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη και την πλάθουμε σε μπάλα.
Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Την ανοίγουμε με τον χοντρό πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 32 εκατοστά, δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας. 
Αλείφουμε την ταρτιέρα με ελαιόλαδο και απλώνουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα με προσοχή για να μην περισσέψει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τρυπάμε με ένα πηρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε επάνω λίγα φασόλια ή φακές (εναλλακτικά τα κεραμικά φασόλια) και τη βάζουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Μέχρι να ψηθεί η βάση της τάρτας, βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα, το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο, στρώνουμε επάνω το ψητό κατσίκι, τα τυριά και περιχύνουμε με το μίγμα των υγρών και μπαχαρικών που έχουμε στο μπολ.
Τέλος, πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
Βάζουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της τάρτας.

28 σχόλια:

  1. Αχ Κική μου λυπήσου με! Απο χθες είμαι με φρούτα, γιαούρτια και στεγνά ψητά, μήπως και αντισταθμίσω τις κραιπάλες! Αυτή η τάρτα είναι Ο πειρασμός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σε ακολουθώ Αμαλία μου... άρχισα δίαιτα αλλά μια ταρτούλα για όσους απολαμβάνουν ακόμα φαγητό και για να μην πετάξουμε ό,τι περίσσεψε είναι απαραίτητη!!! -:))
      Φιλιά και καλή σου επιτυχία!

      Διαγραφή
  2. Αχ πως μ αρέσουν αυτές οι συνταγές με ότι έχει περισσέψει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίες συνταγές με νόστιμα αποτελέσματα αλλά και πολύ χρήσιμες για να μην πετάμε τίποτε!!!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά Κική!!
    Αυτή η ζύμη πολύ μου άρεσε, προς το παρόν όχι άλλο κρέας βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κικήηηη! Κόψε το κατσίκι, βάλε κάτι με χορταρικά και μη δω γλυκό για πολύ καιρό. Πότε θα έρθεις καλέ να σε δω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βάλω και χορταρικά καλή μου Αχτίδα και θα έρθω... προς το παρόν δεν ξέρω τί γίνεται και ο χρόνος πάει περίπατο αλλά όχι με μένα μαζί!!!!!!!!!!!!! -:)))

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιδέα για το κρεατάκι που περίσσεψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου και μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος κρέατος ή κιμά!

      Διαγραφή
  6. Τι νόστιμη ιδέα για να ανακυκλώσουμε κρεατάκι που μας περίσσεψε!
    Γεια στα χέρια σου Κικίτσα!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου και για κάθε είδος κρέατος όχι μόνον το κατσίκι!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Κική μου, Χριστός Ανέστη!
    Πολύ ωραία πρόταση για ανακύκλωση! Πράγματι, όσο ωραίο και αν είναι το κατσικάκι, μετά από 2 ημέρες συνεχούς κατανάλωσης το βαριέσαι όσο να ΄ναι! Έτσι όμως αποκλείεται να περισσέψει ούτε ψιχουλάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος Ερμιόνη μου!! Ναι είναι νοστιμότατη τάρτα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Χριστός ανέστη, Κική μου!
    Όντως είναι νοστιμότατη, έφτιαξα κι εγώ μια παρόμοια και μας άρσε πολύ! Πολύ καλή η ιδέα της ανακύκλωσης, τίποτα δεν πάει χαμένο αλλά γίνεται ένα νέο νοστιμότατο φαγάκι!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Ελένη μου! Είναι νοστιμότατη και το ξέρεις από δική σου γευστική εμπειρία!!! Χαίρομαι!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Χριστός Ανέστη Κική μου! Χρόνια πολλά!
    Εμάς δεν μας περίσσεψε τόσο πολύ αλλά είναι πρώτης τάξεως ιδέα για άλλα περισσεύματα ψητού κρέατος γενικότερα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Έφη μου! Είναι πράγματι ωραία λύση!!! Άσε που την τρώνε και τα πιτσιρίκια!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη Κική μου!!!
    Η τάρτα, υπέροχη.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Ρούλα μου!! Χαίρομαι που σου άρεσε η τάρτα ...αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Πολύ θά ήθελα ένα κομμάτι από τήν υπέροχη τάρτα σου Κική!!Τό σχοινόπρασο τού δίνη μία ιδιαίτερη γεύση!!Ωραία καί η συνταγή τής ζύμης!Καλό βράδυ!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Δήμητρά μου!!! Πράγματι το σχοινόπρασο τονίζει εντυπωσιακά τη γεύση της!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Ωραία συνταγή, και έχουν περισσέψει και κρέας και αυγουλάκια. Αν την είχα δει νωρίτερα μπορεί να τους την έφτιαχνα και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, έχουν περισσέψει και αυγουλάκια;;; Έρχεται και αντίστοιχη συνταγή! Δοκίμασέ την Δέσποινα ...αξίζει! -:))

      Διαγραφή
  13. Είμαι φαν της ανακύκλωσης Τέλεια η Τάρτα σου Κική μου!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ελπίδα μου γιατί έτσι αλλάζουμε και φαγητό!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  14. Κική μου τέλεια φαίνεται η τάρτα σου!!!!!!Πολύ ωραία ιδέα για να ανακυκλώσουμε το κρεατάκι που μας περίσσεψε!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη και εύκολη Ελένη μου!!!
      Γίνεται και ένα άλλο φαγάκι που δεν το έχουμε βαρεθεί κι έτσι όλα μια χαρά!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!