Κέικ πορτοκαλιού με καρδιά σοκοπραλίνα


Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!! Κατά την κλασσική μου συνήθεια, αρχίζουμε την εβδομάδα γλυκά... το πόσο γλυκά ...από σας εξαρτάται, από σας και τη διάθεσή σας! 
Το σημερινό cupcake τα έχει όλα! Μπορεί να είναι ένα απλό κεκάκι με μια μικρή δόση σοκολάτας στην καρδιά του που έρχεται μέσα στον καταιγισμό του πορτοκαλιού να μας κάνει την έκπληξη ή να γίνει κεκάκι-υπερπαραγωγή, για κέρασμα σε γενέθλια, γιορτή, πάρτυ αν του προσθέσουμε έναν πύργο από βουτυρόκρεμα σοκοπραλίνας και μερικά θρυμματισμένα, καραμελωμένα φουντούκια από πάνω.
Αν και καλοκαίρι πια, η σοκολάτα και το πορτοκάλι δεν μπορούν να πάψουν να κάνουν αισθητή την παρουσία της στη ζωή μου (και πολλών άλλων φαντάζομαι)... Παρ' όλα αυτά, ας αποχαιρετήσουμε τη συχνή παρουσία τους στο τραπέζι μας μ' αυτό το κεκάκι που, σε όποια  μορφή κι αν μας συντροφέψει, γίνεται εθιστικό!
Οι φωτογραφίες που θα δείτε ανήκουν σε δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου κέικ... η πρώτη εκδοχή ήταν η απλή...καλυμένη με άχνη ζάχαρη και η δεύτερη αυτή με τη βουτυρόκρεμα νουτέλας και τα καραμελωμένα φουντούκια που ήταν ένα από τα κεράσματα που ετοίμασα για το τριήμερο food festival της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Ας περάσουμε στη συνταγή και εσείς αποφασίστε ποιά εκδοχή θα επιλέξετε...
ΥΛΙΚΑ για 12 μεγάλα cupcakes
Για το κέικ
1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλ. γάλα
2 αβγά
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την καρδιά σοκοπραλίνας
12 κ.γλ. νουτέλα 
Για τη βουτυρόκρεμα σοκοπραλίνας
120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 κ.σ. νουτέλα
1 φλ.τσ. άχνη κοσκινισμένη
1-2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
80 γρ. φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε έναν δίσκο με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε 12 κουταλιές νουτέλα και τις βάζουμε επάνω στο δίσκο.
Μετά, βάζουμε το δίσκο στην κατάψυξη για να παγώσει η νουτέλα.
Καλύπτουμε με χαρτάκια για μικρά κεκάκια το ταψί με τις αντίστοιχες θέσεις.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια, στη μεσαία ταχύτητα για 3 λεπτά ή έως ότου αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού.
Ύστερα προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι.
Το τελικό μας μίγμα πρέπει να είναι σφιχτό για να αντέχει τη νουτέλα και να την αφήσει να πέσει στον πάτο του cupcake.
Με ένα κουτάλι της σούπας, βάζουμε λίγο από το μίγμα του κέικ στα χαρτάκια.
Ύστερα, βγάζουμε από την κατάψυξη και ρίχνουμε από μια παγωμένη κουταλιά νουτέλας σε κάθε κεκάκι και μετά γεμίζουμε τα χαρτάκια κατά τα 2/3 με το μίγμα του κέικ.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. 
Δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμο με μια οδοντογλυφίδα ή τη λάμα ενός μικρού μαχαιριού  που πρέπει να βγεί καθαρά εάν το βυθίσουμε στο κέντρο ενός μικρού κέικ.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν.
Εάν θέλουμε μπορούμε να τα στολίσουμε με βουτυρόκρεμα νουτέλας και να τα πασπαλίσουμε με θρυμματισμένα καραμελωμένα φουντούκια.
Για τη βουτυρόκρεμα σοκοπραλίνας
Βάζουμε το βούτυρο και τη νουτέλα σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός τα χτυπάμε έως ότου αφρατέψουν. 
Προσθέτουμε σιγά σιγά την κοσκινισμένη άχνη και το χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να σφίξει λίγο η βουτυρόκρεμα και μετά στολίζουμε τα κεκάκια μας.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και τα φουντούκια.
Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να τυλιχτούν τα φουντούκια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα θρυμματίζουμε στο multi. 

Tante Kiki
44 Comments
No