Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο παστό και αυγολέμονο

Καλή σας μέρα! Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση έγινε ένας μπακαλιάρος!!! Ναι ένας παστός μπακαλιάρος! Ένα ψάρι που, αν και το χρησιμοποιούμε πολύ, που κάταφερε να εισβάλλει στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν είναι καθόλου ελληνικό. Ο μπακαλιάρος, λοιπόν, γίνεται μια καταπληκτική ψαρόσουπα... 
Η παρουσία του παστού μπακαλιάρου ή μάλλον του ξεχασμένου παστού μπακαλιάρου, ο οποίος είχε ξαρμυριστεί και καταψυχθεί, κάπου εκεί στο βάθος του καταψύκτη,  μας έδωσε την ευκαιρία να γευτούμε  μια νοστιμότατη ψαρόσουπα. Απλή, με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι φτιαγμένη όμως με μεράκι και κυρίως διάθεση να μη πετάμε τίποτε... ικανοποίησε τον ουρανίσκο και γέμισε το σπίτι άρωμα! Βέβαια, εκτός από το άρωμα και τη γεύση, ο συγκεκριμένος μπακαλιάρος συνέβαλε και σε μια ωραία ανασκαφή στον καταψύκτη, προκειμένου τα "αρχαιότερα" υπάρχοντά του να ανέβουν στην επιφάνεια και να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να μην καταλήξουν περιφρονημένα σε κάποιο κάδο σκουπιδιών! 
Επιπλέον πήρα και ένα μάθημα οικιακής οικονομίας ένα έχω να πω ότι από τώρα και στο εξής οι ανασκαφές στον καταψύκτη κάθε 15 μέρες (ή το πολύ κάθε μήνα) αναζητώντας εκεί κάποιες πρώτες ύλες για την  κουζίνα προκειμένου να μην  ..."απολιθώνονται" και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθιερώνονται ως επίσημη και διαρκής διαδικασία ! Η ημερομηνία κατάψυξης του προϊόντος βοηθάει πολύ να ελέγχουμε την κατάσταση για να μην προκύψουν άλλου είδους προβλήματα. Δύο σε ένα, λοιπόν! Νοστιμιά και μάθημα!!!
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. μπακαλιάρο παστό ή φρέσκο
2 μέτριες πατάτες, χοντροκομμένες
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε ροδέλες
1 μικρή ρίζα και 6 κλωνάρια και φύλλα σέλινο, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
100 ml λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι λευκό
1 πρέζα εστραγκόν
2-3 ποτήρια νερό
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι μέτριο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές.
Μόλις μαραθούν τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σέλινο, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το ψάρι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι, λευκό πιπέρι και το εστραγκόν και αν χρειάζεται λίγο ακόμη νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Μόλις περάσει η ώρα αυτή και είναι έτοιμο το ψάρι και τα λαχανικά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να "κρυώσει" λίγο.
Ύστερα, περνάμε από σουρωτήρι το ζωμό.
Βγάζουμε τα λαχανικά και το ψάρι που το ξεψαχνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα έως ότου φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Ξαναβάζουμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από τη σούπα.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην υπόλοιπη σούπα που τη βράζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 6-7 λεπτά.
Ξαναρίχνουμε και τα λαχανικά στη σούπα και ανακατεύουμε, όχι με κουτάλα αλλά ανακινώντας την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τη σούπα χλιαρή σε πιάτα βαθιά ή μπολ και προσθέτουμε και ένα κομμάτι ψαριού.
Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι λίγο φρυγανισμένο ψωμί.
Καλή σας όρεξη και είπαμε δεν πετάμε τίποτε!!

21 σχόλια:

  1. Χμμμ..... κι έλεγα που θα πάω να φάω το μεσημέρι!
    Παίρνω το κουταλάκι μου και έρχομαι!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα σε περιμένω...-:))
      Φιλάκια Ελενάκι μου!

      Διαγραφή
  2. Αν θα φάω κάποιες σούπες -λέω αν!- τις θέλω παγωμένες! Δεν είμαι στα καλά μου, το γνωρίζω. Η ψαρόσουπα είναι από εκείνες που τρώω και αυτή που έχεις φτιάξει, φαίνεται νοστιμότατη! Βλέπω ότι έχεις βάλει και κρασάκι, κάτι που δεν χρησιμοποιούσα ποτέ όταν μαγείρευα. Τελευταία όμως, κατάλαβα πόσο λάθος έκανα...
    Να είσαι καλά Κικίτσα μου! Πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά σε βρίσκω ...γιατί όχι... εγώ πάλι τα θέλω όλα σε θερμοκρασία δωματίου ...σπάνια θα φάω κάτι πολύ ζεστό ή παγωμένο (ακόμη και το παγωτό μισολιωμένο το τρώω χαχαχα).
      Με το κρασάκι "σπάει" λίγο η μυρωδιά του ψαριού... όπως και με το σέλινο!
      Φιλιά γλυκιά μου Πηνελόπη!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν μου αρεσει ο μπακαλιάρος
    η σουπα μου ακουγεται περίφημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη σούπα αυτή δεν καταλαβαίνεις ότι είναι μπακαλιάρος καθόλου... πίστεψέ με... σου το λέω εγώ που έχω "θέμα" με τα ψάρια γενικότερα!! -:)))

      Διαγραφή
  4. Οι ψαρόσουπες είναι από τα φαγητά που σου αφήνουν μια αίσθηση θαλπωρής.Σπιτικής φροντίδας και ευσυνείδητης ενέργειας.
    Την ψαρόσουπα την έχω συνδέσει με κρύα χειμωνιάτικα μεσημέρια,αλλά και με αρωματισμένα θαλασσινά απομεσήμερα σε κιόσκια από καλαμωτές,όπου η ταβερνιάρισσα με περηφάνεια μοστράρει το απίθανο αυτό πιάτο.Δεν έχει εποχή.Έχει μόνο απίστευτη νοστιμιά,γιατί βασίζεται σε απλά προϊόντα της φύσης και στην εξαιρετική γεύση που εγκαταλείπουν το ψάρια.
    Ως τώρα την κάναμε συνήθως με φρέσκο μπακαλιάρο και είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν έτυχε να την κάνω με παστό!
    Προφανώς είναι ξαλμυρισμένος ο μπακαλιάρος..αφού βγήκε από την κατάψυξη,θα είχε γίνει η ανάλογη προετοιμασία.Θα το δοκιμάσω Κική μου και είμαι βέβαιη για το αποτέλεσμα!
    Καλό βράδυ !!!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζόνσον ο αλογόμυγας28 Μαΐου 2013 - 7:15 μ.μ.

    Εγώ που δεν την κάνω με αυγολέμονο, λιώνω στην αρχή μία κουταλιά μουστάρδα ντιζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα το δοκιμάσω ...να είσαι σίγουρος... πρέπει να γίνεται νόστιμη!!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Κική μου αγαπημένο φαγητό και είμαι σίγουρη πως με μπακαλιάρο θα τη λατρέψω ακόμη περισσότερο!!!Νοστιμότατη φαίνεται!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου το ότι είναι με μπακαλιάρο δεν το διακρίνεις ...γίνεται πολύ ωραία ...αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Κι εγώ έρχομαι, μετά την Έλενα, για βράδυ, Κική μου!
    Φαίνεται καταπληκτική η σούπα σου και μάλλον θα την φτιάξω, έχω βακαλάο στην κατάψυξη!
    Σ' ευχαριστώ πολ΄΄υ για την ωραία ιδέα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα Ελένη μου σε περιμένω κι εσένα -:)))
      Δοκίμασέ την αυτή τη σούπα ...αξίζει!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. υπέροχο πιάτο....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αξίζει να τη δοκιμάσετε!!!
      Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  9. Λατρεύω τις ψαρόσουπες! Με μπακαλιάρο δεν έχω φάει και θα την δοκιμάσω την συνταγή σου οπωσδήποτε! Νιαμ νιαμ τρέχουν τα σάλια μου! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου δοκίμασε τη συνταγή αυτή και θα με θυμηθείς... ειδικά αν λατρεύεις τις ψαρόσουπες θα ενθουσιαστείς!!! Εδώ εγώ που δεν είμαι και πολύ "φίλη" με το ψάρι και πάλι όχι μόνον έφαγα αλλά μου άρεσε!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Και πότε είδες την κατάψυξή μου, είπαμε;;; χαχχχαχ!! Ακριβώς μία τέτοια περιγραφή ισχύει για τον έρμο το μπακαλιάρο που είχα πάρει για την 25η Μαρτίου...και καθεται και με περιμένει...ξέρω, βρίσκομαι σε dead line...χαχαχχαχαχ!! Κοίτα που θα με βάλεις να κάνω ψαρόσουπα καλοκαιριάτικα.... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ ...ξέχασες ότι προχθές την έψαξα κρυφά χωρίς να με δεις;;;;;; Λοιπόν, Έφη... βγάλε αποφασιστικά τον μπακαλιάρο προτού φτάσει στο dead line του και φτιάξε τη ψαρόσουπα. Δοκίμασέ την χλιαρή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και θα με θυμηθείς... Φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  11. ¸.•°❤❤⊱彡

    É uma receita bem diferente, exótica, deliciosa!
    Boa semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ¸.•°❤❤⊱彡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. É uma receita deliciose de fato.Vale a pena tentar.
      Beijinhos -:)))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!