Σουτζουκάκια φούρνου με σάλτσα αμυγδάλου

Υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι... θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό ή το άλλο πιάτο ταιριάζει σ' αυτόν ή στον άλλο άνθρωπο;;; Κι αν μπορούσαμε να το ορίσουμε ...θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε το γιατί;;;
Γιατί πάντα όταν έχουμε καλεσμένους κάποιους ανθρώπους ...μπλοκάρουμε στην επιλογή των πιάτων; Και γιατί όταν οι καλεσμένοι μας είναι άνθρωποι που νιώθουμε άνετα μαζί τους μαγειρεύουμε τόσο εύκολα ό,τι κι αν είναι αυτό που μαγειρεύουμε;;; Μήπως τελικά η άνεση που νιώθουμε με κάποιους ανθρώπους βοηθάει την ψυχολογία μας να είναι τέτοια που κι αυτή βοηθάει το φαγητό μας να πετύχει;;; 
Προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές, όταν θέλω κάτι να είναι τέλειο να γίνει το χειρότερο πιάτο. Μόλις προχθές, ο κάδος μου "καταβρόχθισε" χαρούμενα κάτι μπισκότα που προορίζονταν για κάποια γενέθλια γιατί... χωρίς να μάθω ποτέ το γιατί... αποφάσισαν να μετατραπούν σε μια ...φριχτή αποτυχία (σημειωτέον ότι τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω κάνει τουλάχιστον άλλες 6-7 φορές στεφανωμένη με τον κότινο της επιτυχίας)!!!
Αφού, λοιπόν με βασάνισαν κάποια στιγμή όλα αυτά τα ερωτήματα... ειδικά το τριήμερο που μας πέρασε όπου έκανα ένα crash test στο μίξερ, στην κουζίνα μου και στις αντοχές μου στο ψήσιμο κατέληξα στα εξής συμπεράσματα-αποφάσεις... 1- Όταν θέλω να μαγειρέψω για καλεσμένους και αγχώνομαι δεν θα το κάνω (μπορεί και να τους αφήνω νηστικούς ή μάλλον θα τους λέω να φέρουν μαζί το κολατσιό τους)!!!
2- Θα μαγειρεύω σε ανύποπτο χρόνο και θα τα αποθηκεύω (ή καλύτερα θα τα ταριχεύω) για να τα χρησιμοποιώ όταν θα τα χρειάζομαι!!!!
3- Θα κάνω γιόγκα πριν να μαγειρέψω για να χαλαρώσω!!!
4- Δεν θα κάνω πολλά πράγματα μαζί για να μην πετάω ...αηδίες που έχουν αποτύχει και ...τσατίζομαι!!!!!
Και πάνω που τα σκεφτόμουν όλα αυτά και λύση δεν μου προέκυπτε... μιας και στην κουζίνα δεν ...έμπαινα με τίποτε (γιατί με το τριήμερο αυτό "γλέντι ψησίματος" βλέπω κουζίνα και φεύγω μακριά)...  αποφάσισα να "ενηλικιωθώ" όπως λένε οι κακές γλώσσες (ξέρουν αυτές ποιές είναι!!! χαχαχαχα), να..."συμμαζευτώ"  και να ...γράψω επιτέλους μια καημένη συνταγή που ενώ είναι νόστιμη εγώ την παραμέλησα (μάλλον γιατί έπεσε πάνω στο Πάσχα)... 
Δεν ξέρω για σας αλλά σε μένα συμβαίνει αυτό... όταν "βγαίνω από το παιχνίδι" και χαλαρώνω... δεν μπορώ μετά να συμμαζευτώ (κουσούρι κι αυτό!!!!!!)!!!!!
Μια βαθιά ανάσα, λοιπόν και... δική σας σήμερα μια υπέροχη συνταγή για νοστιμότατα σουτζουκάκια με δύο είδη κιμά και μια καταπληκτική σάλτσα που έφτιαχνε η γιαγιά μου και η μόνη σύγχρονη προσθήκη της είναι τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Και για να ακριβολογώ έκανα και μια ακόμη μικρή, τόση δα... παρεμβασούλα και αντί για απλό κρασόξιδο που χρησιμοποιούσε, έβαλα ένα ωραιότατο λευκό μπαλσάμικο που εκτός από τη γεύση του ξιδιού της χάρισε και μια ...ευγένεια, την έκανε πιο ντελικάτη!!!
Ο συνδυασμός δυόσμου και αμύγδαλου μαζί με το μπαλσάμικο χαρίζουν μια καταπληκτική επίγευση στη συγκεκριμένη σάλτσα και μιαν απίστευτη νοστιμιά στα σουτζουκάκια που χάνονται μέσα στην αμυγδαλένια λιμνούλα.
Κι αν θέλετε να του χαρίσετε παρέα... συνοδέψτε το με ένα κατάλευκο ρυζάκι που του ταιριάζει τέλεια!!!
Τολμήστε να τα δοκιμάσετε... σας το υπόσχομαι θα το λατρέψετε αυτό το πιάτο! :))
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
Για τα κεφτεδάκια
250 γρ.κιμά μοσχαρίσιο 
250 γρ. κιμά χοιρινό
1 αυγό
50 ml λευκό κρασί
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. πάπρικα
2 φέτες ψωμί του τοστ (ψίχα) μουλιασμένες σε νερό και μουσκεμένες
2 κ.σ. ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα
Για τη σάλτσα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνον το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. ζουμί από τα σουτζουκάκια (ή νερό)
4 κ.σ. αλεύρι
1/2 φλ.τσ. κρασί λευκό
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. πάπρικα
3-4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό λευκό
4 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
100 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι,  μέτρια κομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά., το αυγό, το κρασί, τη ρίγανη, την πάπρικα, το ψωμί, το κεφαλοτύρι, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά, για πέντε λεπτά.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και "τυλίγουμε" τα κεφτεδάκια μας σε αλεύρι όπως κάνουμε όταν πρόκειται να τα τηγανίσουμε.
Ύστερα τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
 Για τη σάλτσα
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε  να πάρουν μια-δυο βράσεις έως ότου το κρασί εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το ζουμάκι από το ταψί (ή το νερό) και το βαλσαμικό ξίδι σιγά σιγά, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα, προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις η σάλτσα γίνει παχύρρευστη, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δυόσμο και τα κομμένα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και μετά περιχύνουμε με τη σάλτσα τα σουτζουκάκια μας.
Μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου του χαρίζουν ακόμη περισσότερο άρωμα αλλά και δροσιά.
Καλή σας συνέχεια! -:))

24 σχόλια:

  1. Με... κόλασες πρωί-πρωί!!!
    Μιαμ! Μιαμ!
    ;-)
    Καλημέρα, κορίτσι μου!!!
    'Γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει το πιάτο Ιωάννα μου... δοκίμασέ το... έχει φοβερή γεύση!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Κική, ούτε που θα μπορούσα να την φανταστὠ αυτή τη συνταγή. Μπράβο για την πρωτοτυπία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Αθηνά, ο δυόσμος με το αμύγδαλο μέσα στην παχύρρευστη σάλτσα είναι εκπληκτικός συνδυασμός! Ραφινάτη γεύση!

      Διαγραφή
  3. Πολύ μερακλίδικο φαγητό Κική μου! Η σαλτσούλα μου τράβηξε την προσοχή, πρέπει να βγαίνει υπέροχη. Μ' έπιασαν λιγούρες πάλι!
    Πολύ γέλασα με τον πρόλογο! Κάποιες ομοιότητες -ειδικά με το θέμα του κάδου- τις βρήκα, δεν μπορώ να πω!
    Πολλά φιλάκια και να έχεις μια υπέροχη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σαλτσούλα είναι όλη η νοστιμιά και με ψωμάκι γίνεται ...μμμμ!!!
      Μάλλον ο κάδος μου πεινούσε... χαχαχαχα
      Για να μη νομίζεις ότι εγώ δεν έχω αποτυχίες και δεν μου σπάνε τα νεύρα!!! -:)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου.Θα το δοκιμάσουμε γιατί στο σπιτι μας παίζει πολύ το αμύγδαλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Νάντια αξίζει... να το δοκιμάσετε!!! Περιμένω εντυπώσεις!-:))

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Και πολύ νόστιμο Αγγελική μου!!!
      Φιλάκια κι ευχαριστώ για όλα!

      Διαγραφή
  6. Φυσικά και θα το τολμήσουμε, φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή!
    Καλό απόγευμα Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Έλενά μου... είναι υπέροχη συνταγή!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πόσο δίκιο έχεις Κική μου!!!Πόσες φορές δεν έχει τύχει να επιδιώκεις απόλυτη επιτυχία,αρμονική πρωτοτυπία και γευστική ισορροπία στα γεύματα με τα οποία θέλεις να τιμήσεις κάποια πρόσωπα και να στέφονται από ολοκληρωτική αποτυχία!Όσες φορές και να έχεις κάνει το πιάτο,όσες φορές και να πεις το μάθημά σου απ'έξω..όσο και αν προσέξεις..κάτι θα συμβεί!΄
    Κική μου σήμερα το πιάτο σου αποπνέει ένα κοσμοπολίτικο αέρα.Έναν αέρα εκλεπτυσμένου γούστου αλλά και μεγάλης γαστριμαργικής αναζήτησης.Ένα πιάτο με μνήμη από κάποια χρόνια που η γεύση είχε άλλη αξία και το πρωινό ξύπνημα της κάθε νοικοκυράς σημαδευόταν από την έγνοια της για την σωστή επιλογή του φαγητού.
    Ένα γευστικό παραλήρημα μιας ολότητας υπέροχων συστατικών για το άριστο αποτέλεσμα.Μια φανταστική συνταγή που ανακαινίζει τα σαθρά θεμέλια μιας κουζίνας και ανανεώνει την γευστική ατμόσφαιρα.Τα αμύγδαλα ,προϊόν που υπερτονίζει και αναδεικνύει,την αρχοντιά αυτού του υπέροχου πιάτου!
    Γειά στα χεράκια σου Κική μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φωτεινή μου!!! Πράγματι, συνήθως, όταν θέλω ένα τέλειο αποτέλεσμα την ...πατάω κι έχω ένα μέτριο ή ένα χάλια αποτέλεσμα!!! -:))
      Χαίρομαι που σου άρεσε το σημερινό πιάτο και αξίζει να δοκιμαστεί γιατί η γεύση του είναι ραφινάτη!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ωραία μου φαίνεται η σάλτσα με τα αμύγδαλα,θα τη δοκιμάσω.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την κορδονέτο μου...αξίζει!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  9. Πραγαματικά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα αυτή η συνταγή για κεφτεδάκια φούρνου. Μου αρέσει η προσθήκη του δυόσμου. Δίνει πάντα εξαιρετικό άρωμα στο φαγητό. Και φυσικά το αμυγδαλάκι, κάνει την διαφορά. Μου κίνησες την περιέργεια, Κική.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δυόσμος ταιριάζει απίστευτα με το αμύγδαλο Ειρήνη μου...δοκίμασέ το και θα καταλάβεις τί εννοώ!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Κική μου πολύ πρωτότυπη συνταγή, φαίνονται νοστιμότατα!!!Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω, μαγειρεμένα με ωραιότατα υλικά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη η σάλτσα Ελένη μου...δοκίμασέ την και θα καταλάβεις!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Αξιοζήλευτο πιάτο και ιδιαίτερα πρωτότυπο!
    Η σάλτσα προσφέρεται για ατελείωτες βούτες με ψωμάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου γιατί είναι υπέροχη η σάλτσα και πράγματι προσφέρεται για ψωμοβουτιές!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Κική μου εξαιρετική ιδέα τα αμύγδαλα!
    Θα την δοκιμάσω κι εγώ!
    Όσον αφορά τις αποτυχίες , όλοι μας το έχουμε το θεματάκι μας, και ιδιαίτερα όπως λες όταν ψυχολογικά είμαστε "κάπως"...
    Δεν πειράζει όμως , όλα είναι λογικό να συμβαίνουν , η ουσία είναι να μαγειρεύουμε όταν μας ευχαριστεί και για ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eγώ όταν είναι να φτιάξω κέικ και περιμένω κάποιον ΠΑΝΤΑ θα μου κολήσει στον πάτο και θα μείνει το μισό στην φόρμα! Έλεος πια με αυτούς τους καλεσμένους! Οπότε και εγώ όταν περιμένω κάποιον παίρνω από έξω και έχω το κεφάλι μου ήσυχο χιχιχιχι Τα σουτζουκάκια τα πεθαίνω και η συνταγή σου μου άρεσε πολύ αλλά για την σάλτσα έχω λίγο τις επιφυλάξεις μου γιατί μου φαίνεται γλυτζερή ( άκου λέξη που είπα) βέβαια για να λες ότι είναι νόστιμη θα έχεις δίκιο! Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω θα την δοκιμάσω.φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!