Μπισκότα λεμονιού με ινδική καρύδα και αμύγδαλα

Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!! Εδώ είμαι κι εγώ!!!! Πωπώωωω!!! Δύο μέρες έχω να σας δω και μου λείψατε ...αν και ...οι μέρες ήταν πράγματι γεμάτες!! Ελπίζω να είστε καλά... Δευτέρα σήμερα κι άντε ...καινούργια αρχή!-:))
Τί λέτε να ξεκινήσουμε όμορφα και γλυκά την εβδομάδα μας;; Μετά από ένα τριήμερο γλέντι ψησίματος και εξετάσεων σκέφτηκα αυτή να είναι μια εβδομάδα χαλάρωσης. Το Σαββατοκύριακο που μόλις αφήσαμε πίσω αλλά και σήμερα, ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής, μια εμπειρία με πολλή δουλειά στην κουζίνα, με πολύ άγχος αλλά και πολύ ευχαρίστηση και πολύ χαρά. Αναλυτικότερα όμως θα σας τα πω αύριο... αφού τελειώσει και η σημερινή μέρα! Αύριο θα πιούμε, ελπίζω, μαζί το καφεδάκι μας και θα σας πω εμπειρίες και εντυπώσεις από το γευστικό-γευσιγνωστικό τριήμερο εκδηλώσεων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Προς το παρόν όμως, λέω να σας κεράσω μερικά από το πολύ αρωματικά, λεμονάτα και τραγανά μπισκοτάκια που ταιριάζουν απίστευτα με γιαούρτι και μαρμελάδα φράουλας μιας και είναι γνωστό ότι το λεμόνι τονίζει τη γεύση της φράουλας όπως το πιπέρι καγιέν ή ο καφές τονίζει τη γεύση της σοκολάτας ή όπως το αλάτι τονίζει τη γλύκα ενός ...τσουρεκιού που δεν είναι πολύ γλυκό! -:))
Η συνταγή είναι της Ι.Σταμούλου, από την εκπομπή "Chef on air" και μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.
Είναι μια συνταγή πολύ καλή, όπου δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αλλά και καμία προσθήκη ή διόρθωση όπως συμβαίνει πολλές φορές.
Το αποτέλεσμα ...υπέροχα μπισκοτάκια που όσοι τα δοκίμασαν, και ειδικά αυτοί που έχουν λατρεία στο λεμονοάρωμα, εθίστηκαν!!!!! -:)) Τραγανούλια όσο πρέπει, υπερβολικά αρωματικά, το ινδοκάρυδο τα κάνει ελαφρώς εξωτικά και καθώς σπάνε στο στόμα και ακούγεται το απαλό "κρατς" οι αισθήσεις στήνουν χορό! Όραση, ακοή, γεύση όλες μαζί στήνουν καρτέρι στο εξωτικό αυτό μπισκότο και κατορθώνουν να αποπλανούν το νου με την ικανοποίηση που φτάνουν εκεί από τον ουρανίσκο!!!!
Αλλά για να δούμε και την πρακτική όψη του θέματος... είναι μπισκοτάκια πανεύκολα, που θαρρείς και ζυμώνονται μόνα τους, καθόλου απαιτητικά... γίνονται μπαστουνάκια και κόβονται σε μικρά αρωματικά κυκλάκια ή πάλι, αν θέλουμε... γίνονται ζυμαρένιο φύλλο και κόβονται με κουπ πάτ... έτσι για να είναι πιο ...επίσημα αν και το ίδιο νόστιμα και τραγανά!!!
Χαρίστε τους τη προσοχή σας, βάλτε τα δίπλα στον καφέ σας ή στο χυμό σας κι ακόμα καλύτερα επάνω σε ένα μικρό μπολ με κατάλευκο γιαούρτι καλυμένο από μια κατακόκκινη μαρμελάδα φράουλας ή ένα σκούρο, μυστηριακό κόκκινο βύσσινο γλυκό και θα σας το ανταμείψουν με το παραπάνω...
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
210 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
70 γρ. ινδοκάρυδο
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη κρύο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (ή επιφάνεια ψησίματος) σε δύο λαμαρίνες φούρνου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια (για πιο εύκολο μπορούμε να το τρίψουμε στον χοντρό τρίφτη) και ανακατεύουμε τα υλικά με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μίγμα.
Μετά, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και  ζυμώνουμε γρήγορα τη ζύμη έως ότου γίνει ομοιογενής.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και αφού σχηματίσουμε 2 μπαστουνάκια, τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη.
Ύστερα, είτε ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε μπισκότα με κουπ πάτ, είτε κόβουμε απλά τα μπαστουνάκια σε φετούλες.
Αραδιάζουμε τα μπισκότα μας στις λαμαρίνες και τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, περίπου ή έως ότου πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα τα μπισκότα μας.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα να μας χαρίσουν τη λεμονονοστιμιά τους.
Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλά να περνάτε!

22 σχόλια:

  1. Λίγα υλικά, σύντομη η διαδικασία...
    Και από γεύση σίγουρα είναι τέλεια!!!
    Φιλάκια!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου η λέξη΄΄ ανάπαυση΄΄ δεν ανήκει φαίνεται στο λεξιλόγιό σου ,ούτε και δείχνεις να την συμπαθείς...ανατροφοδοτείς την ενέργειά σου με συνταγές,αναζητήσεις και δρώμενα.Μπράβο σου!
    Τα λεμονάτα μπισκοτάκια σου μου αρέσουν ιδιαίτερα!Πάντα η δροσιά και η υπόξινη γεύση του λεμονιού χαρίζει.Το εξωτικό στοιχείο της καρύδας δε,αφήνει το απαραίτητο τραγανό χαρακτηριστικό γνώρισμα που όλοι σχεδόν αγαπάμε.Σήμερα παρατηρώ ότι είναι η δεύτερη συνταγή που συνδυάζει τα βασικά αυτά υλικά,για ένα πολύ εύγευστο αποτέλεσμα!
    Η ευκολία της παρασκευής είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες ,εκτός βέβαια από τη νοστιμιά,για να επιλέξουμε τις συνταγές μας.Η συγκεκριμένη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μία από τις αγαπημένες μας!
    Καλή και ξεκούραστη εβδομάδα Κική μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο λεμονάτο άρωμα έχουν τα σημερινά σου μπισκότα Κική και με μαρμελάδα που προτείνεις γίνονται ανεπανάληπτα!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα Κική μου!!!Λεμονάκι μου μύρισε...... και μιας που τρελαίνομαι για ότι έχει λεμόνι λέω να τα κάνω παρέα με τους βοηθούς μου,τα παιδιά μου δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου και καλή εβδομάδα με τέτοιο βούτημα! Λεμόνι και καρύδα, πίνω και καφεδάκι τώρα, τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μόνο ο τίτλος μου κίνησε πολύ την περιέργεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λεμόνι και καρύδα; Φανταστικός συνδυασμός, από τους αγαπημένους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχα είναι Κική μου................καταπληκτικά για το καφεδάκι μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως τα πέρασες Κικίτσα μου??
    Πιστεύω κουραστικά, αλλά πολύ όμορφα!
    Τα τραγανο-νόστιμα μπισκοτάκια σου κρύβουν αγαπημένους μου συνδυασμούς, λεμόνι και καρύδα, και σίγουρα είναι υπέροχα!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η εκδήλωση, σίγουρα θα το χάρηκες πολύ που πήγες και μπράβο!
    Λεμόνι και καρύδα, δίδυμο τρελό που χαρίζει και νοστιμιά και σούπερ άρωμα. Χωρίς λεμόνι δε νομίζω πως ζω γενικότερα :)
    Καλή βδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχα,γιατί μου αρέσει πολύ και η καρύδα και το λεμόνι! Φιλάκια και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου είμαι σίγουρη πως πέρασες καταπληκτικά!
    Τα μπισκοτάκια σου είναι σούπερ!!!Πάρα πολύ ωραία!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολύ ωραία τα μπισκοτάκια σου να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αλλάζουμε μερικά Κική μου;
    Δεν φαντάζομαι να μου το αρνηθείς,έτσι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλειο το μπισκοτάκι!!δείχνει ελαφρύ και καλοκαιρινό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι υπέροχα μπισκοτάκια, Κική μου! Φαντάζομαι το άρωμα και τη τέλεια γεύση τους και θέλω να κλέψω όλα όσα βλέπω στην οθόνη...
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλέψε άφοβα... είναι υπέροχα και σε κερνάω όσα θέλεις!!!
      Φιλάκια Αναστασία μου!

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές και τις πολύτιμες συμβουλές σου! Δοκίμασα τη συνταγή και τα μπισκοτάκια έγιναν πολύ νόστιμα. Δεν μπόρεσα όμως να ανοίξω τη ζύμη σε φύλλο για να τα κόψω με κουπ πατ, κολλουσε στον πλάστη και χαλούσε η συνοχή της ζύμης. Έχεις ιδέα τι μπορεί να έκανα λάθος; Σ ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα! Όλες οι ζύμες δεν ανοίγουν εύκολα σε φύλλο για να κοπούν με κουπ πατ. Η συγκεκριμένη ανήκει σ' αυτές. Απλά... χρειαζόταν λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και να ανοίξεις όχι μεγάλο φύλλο αλλά μικρό για να μπορείς να το κόψεις. Επίσης όταν έχουμε τέτοια ζύμη είναι καλύτερα να κόβονται με κουπ πάτ τα μπισκότα ενώ είναι στην επιφάνεια που θα τα ψήσουμε για να είναι πιο εύκολο! -:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
    Μια ερώτηση ακόμα: Πόσο περίπου να είναι το πάχος που πρέπει να είναι το φύλλο; Τα μπισκοτάκια έγιναν λίγο παραπάνω τραγανά από ότι θα έπρεπε και υποψιάζομαι ότι τα έκανα λεπτότερα απ ότι θα έπρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό μήνα!! Περίπου 0,5 εκ. αλλά μπορεί ο φούρνος σου να είναι πιο δυνατός ...οπότε να ήθελαν 1-2 λεπτά λιγότερο ψήσιμο. Ένα άλλο που πρέπει να προσέχουμε είναι να είναι σχετικά μαλακά όταν τελειώνει το ψήσιμο γιατί όταν θα κρυώσουν θα σκληρύνουν. Ελπίζω να βοήθησα... πάντως είναι τραγανά αλλά όχι σκληρά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα να έχεις κι εσύ! Σ ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου! Θα ξαναδοκιμάσω με περισσότερη προσοχή αυτή τη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!