Καλή σας μέρα!! Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχηθώ στους Γιώργους, τις Γεωργίες και τις Ρένες: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Εχθές γιόρταζε και ο γαμπρός μου και σήμερα η μικρή μου ανιψούλα η Βασιλική-Ειρήνη! Χρόνια πολλά μέσα από την ψυχή μου!! Εύχομαι να είναι πάντα γεροί κι ευτυχισμένοι!
Αρμενοβίλ!!! Θεϊκό παγωτό!! Παγωτό που δεν κάνει κρυστάλλους (και πώς να κάνει άλλωστε με τόσα λιπαρά και τέτοια υλικά που περιέχει), που η γεύση του είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτη (χωρίς καμία υπερβολή) και που όταν το απολαμβάνεις ...ξεχνάς τις θερμίδες που, εδώ που τα λέμε, είναι στα ...ύψη!!! Το Αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης το πρωτογνώρισα όταν το γεύθηκα από το γνωστό ζαχαροπλαστείο "Αγαπητός" πριν πολλά χρόνια. Η στιγμή της πρώτης μπουκιάς κατέληξε σ' έναν κεραυνοβόλο και παράφορο έρωτα που με το πέρασμα του χρόνου έγινε εθισμός. Σκεφθείτε ότι το καλοκαίρι όταν ήμασταν στο χωριό (στη Νέα Πέραμο Παγγαίου), συχνά πηγαίναμε στη Δράμα όπου κάποιο ζαχαροπλαστείο έφερνε το συγκεκριμένο παγωτό για να αγοράσουμε και να το απολαύσουμε.
Εχθές γιόρταζε και ο γαμπρός μου και σήμερα η μικρή μου ανιψούλα η Βασιλική-Ειρήνη! Χρόνια πολλά μέσα από την ψυχή μου!! Εύχομαι να είναι πάντα γεροί κι ευτυχισμένοι!
Αρμενοβίλ!!! Θεϊκό παγωτό!! Παγωτό που δεν κάνει κρυστάλλους (και πώς να κάνει άλλωστε με τόσα λιπαρά και τέτοια υλικά που περιέχει), που η γεύση του είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτη (χωρίς καμία υπερβολή) και που όταν το απολαμβάνεις ...ξεχνάς τις θερμίδες που, εδώ που τα λέμε, είναι στα ...ύψη!!! Το Αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης το πρωτογνώρισα όταν το γεύθηκα από το γνωστό ζαχαροπλαστείο "Αγαπητός" πριν πολλά χρόνια. Η στιγμή της πρώτης μπουκιάς κατέληξε σ' έναν κεραυνοβόλο και παράφορο έρωτα που με το πέρασμα του χρόνου έγινε εθισμός. Σκεφθείτε ότι το καλοκαίρι όταν ήμασταν στο χωριό (στη Νέα Πέραμο Παγγαίου), συχνά πηγαίναμε στη Δράμα όπου κάποιο ζαχαροπλαστείο έφερνε το συγκεκριμένο παγωτό για να αγοράσουμε και να το απολαύσουμε.
Ψάχνοντας, λοιπόν, τί γλυκό να ετοιμάσω για το Πάσχα... κατέληξα στο Αρμενοβίλ.
Είναι ένα παγωτό που γίνεται ...πλούσιο και ευπαρουσίαστο (άσχετα εάν οι φωτογραφίες μου το αδικούν αρκετά...μιας και ...χτύπησε πάλι ο δαίμων της μικρής φωτογραφικής μηχανής). Είναι τόσο νόστιμο που ακόμη και ο πιο απαιτητικός "καταναλωτής" δεν θα καταφέρει να του αντισταθεί, με μια υφή που σε κάνει να το λαχταράς! Λαχταράς να ακουμπήσει τα χείλη και να σε αγγίξει εκείνη η μαγική παγωνιά του. Λαχταράς να χαρείς με όλες σου τις αισθήσεις το μεγαλείο της γεύσης του καθώς το βλέπεις να κάνει μια μικρή "κόρδα" ενώ η κάθε κουταλιά απομακρύνεται με τακτ από το υπόλοιπο κομμάτι και κατευθύνεται στο στόμα. Κι όσο για την επίγευση;;; Εκεί είναι η τελειωτική του νίκη προς κάθε αντίσταση! Εκεί είναι που αρχίζει ο εθισμός... όσο κι αν το ...πολεμάς. Η συνδυαστική επίγευση σοκολάτας με κροκάν και μαρέγκα σε κάνει να μην ξέρεις ποιό από τα τρία λατρεύεις περισσότερο (αν και προσωπικά βάζω αρχηγό τη μαρέγκα που ψημένη δίνει μια εντελώς διαφορετική γεύση στο παγωτό από την ωμή που πολλές φορές ενσωματώνουμε σε άλλα είδη παγωτού).
Με δυό λόγια, το αρμενοβίλ είναι ένα παγωτό που έχει μια κάποια διαδικασία μέχρι να το απολαύσει κανείς που όμως δεν είναι δύσκολη... απλά θέλει το χρόνο του! Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει όποιον αποφασίζει να το ετοιμάσει... αφήστε που μπορεί να ετοιμαστεί πιο μπροστά και να μείνει στην κατάψυξη.
Και μια συμβουλή... απολαύστε το χωρίς να σκέφτεστε τις θερμίδες του γιατί... σε τέτοιες απολαύσεις πρέπει να παραδίνεσαι ...ολοκληρωτικά.
Μετά την απολαυστική κραιπάλη μπορεί να ακολουθήσει γυμναστική (αεροβική κατά προτίμηση), τρέξιμο, σαλάτες στα επόμενα γεύματα αλλά ...αξίζει!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 12 μερίδες
Για το παγωτό
500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
120 γρ. κουβερτούρα ψιλοτριμμένη
Για τα αμύγδαλα κροκάν
100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους ψημένα, ανάλατα
100 γρ. ζάχαρη
Για τις μαρέγκες
120 γραμ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
½ κ.γλ. κορνφλάουρ
1/2 κ.γλ. λεμόνι
2 βανίλιες
Για τη σάλτσα σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
130 γρ. γάλα
1 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τις μαρέγκες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120- 130 βαθμούς.
Βάζουμε τα ασπράδια, το λεμόνι και τις βανίλιες στο μπολ του μίξερ και τα αφήνουμε να χτυπηθούν για λίγο έως ότου η μαρέγκα αρχίσει να πήζει και να κάνει μικρές "κορυφούλες".
Ρίχνουμε λίγο λίγο την άχνη και το κόρν φλάουρ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μόλις η μαρέγκα πήξει, παίρνουμε κουταλιές (δεν χρειάζεται κορνέ γιατί έτσι κι αλλιώς θα τις σπάσουμε σε κομματάκια) και τις τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Μπορούμε, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία να απλώσουμε τη μαρέγκα σε δίσκο στο ταψί με την προϋπόθεση να είναι πάντα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τις μαρέγκες για 60-70 λεπτά και μετά τις αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα για άλλα 40 λεπτά.
Μόλις οι μαρέγκες κρυώσουν τις σπάζουμε σε κομμάτια και είναι έτοιμες να τις προσθέσουμε στο γλυκό.
Κρατάμε λίγες για το γαρνίρισμα και τις υπόλοιπες τις βάζουμε στο παγωτό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ψήνουμε τις μαρέγκες σ' αυτή τη θερμοκρασία γιατί θέλουμε να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα που θα προσθέσει λίγο ακόμη χρώμα (μαζί με τα αμύγδαλα και την τριμμένη κουβερτούρα) στο παγωτό μας.
Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα κροκάν (πραλίνα αμυγδάλου)
Βάζουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
Ύστερα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε σε κάποιο μεταλλικό σκεύος που το έχουμε αλείψει με λίγο αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα ψιλοκόβουμε με το multi.
Κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούμε στο παγωτό.
Ετοιμάζουμε το παγωτό
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγύ και την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα και μόλις πήξει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα ψιλοτριμμένα αμύγδαλα κροκάν και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ και, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), προσθέτουμε τις μαρέγκες σπασμένες και την κουβερτούρα.
Τέλος, ανακατεύουμε τη σαντιγύ με απαλές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ στρωμένη εσωτερικά με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με μια μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες (ή καλύτερα μια νύχτα) πριν το σερβίρουμε.
Μεταφέρουμε 4-5 λεπτά πριν την ώρα που θα θελήσουμε να κόψουμε την τούρτα από την κατάψυξη στη συντήρηση του ψυγείου και κόβουμε σε κομμάτια.
Το παγωτό αυτό κόβεται καλύτερα εάν όσο είναι παγωμένο.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Βάζουμε το γάλα και το μέλι να ζεσταθούν και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε να λιώσει και μετά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με τη σάλτσα το παγωτό μόλις το βγάλουμε για σερβίρισμα.
Ύστερα, πασπαλίζουμε με το κροκάν αμυγδάλου και τις θρυμματισμένες μαρέγκες.
Kόλαση το παγωτό....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμο Φλώρα...αξίζει να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε όλους όσους γιόρταζαν! Να τους χαίρεσαι! Καταπληκτικό το παγωτό! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά κορδονέτο μου κι εσύ με υγεία και χαρά.
ΔιαγραφήΠράγματι αυτό το παγωτό είναι πεντανόστιμο!
Καλημέρα!
χρόνια σας πολλά σε όλους ....χριστός ανέστη....
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετικό γλυκό δεν το γνώριζα να σαι καλά
Αληθώς ο Κύριος!! Ευχαριστώ για τις ευχές κι εσείς και του χρόνου με υγεία!
ΔιαγραφήΝαι είναι πολύ ωραίο παγωτό!
Να τους χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παγωτάκι σου... μπελαλίδικο το βρίσκω, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο!!! Φαίνεται ΕΞΑΙΣΙΟ!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα μου κι εσείς να είστε καλά και του χρόνου!!
ΔιαγραφήΠράγματι είναι ένα μοναδικής νοστιμιάς παγωτό!
Φιλάκια και καλημέρα!
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!! Να χαίρεσαι και όσους γιορτάζουν. Να ξέρεις ότι η συνταγή σου έχει ήδη αποθηκευτεί στα αγαπημένα μου!!!! Στις θερμίδες κάνουμε τα στραβά μάτια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη! Ευχαριστώ για τις ευχές! Και του χρόνου με υγεία!!
ΔιαγραφήΑξίζει να τη δοκιμάσεις τη συνταγή... είναι νοστιμότατο παγωτό!
Πραγματικά μοναδική νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Κική μου, να χαίρεσαι αυτούς που αγαπάς :)
Ναι Μαρία μου, αν το έχεις δοκιμάσει το ξέρεις καλά!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές κι εσύ με υγεία και χαρά!
Καλή σου μέρα! -:))
Ό,τι πρέπει μετά τη λαδίλα του αρνιού! Μια δροσιά βρε παιδί μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Μάρθα μου ...μια νοστιμότατη σταγόνα δροσιάς που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα παγωτά!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ κι εγώ για τις ευχούλες σου Κική μου.Και του χρόνου με υγεία και προσωπική ευτυχία!!Οσο για το Αρμενοβίλ είναι συναρπαστικά κορυφαίο μόνο και μόνο απο την παρουσίαση!!πολλά πολλά φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Κατερίνα μου, ανταποδίδω τις ευχές! πράγματι έχεις δίκιο για το Αρμενοβίλ αλλά πέρα από την παρουσίαση γιατί είναι υπέροχο!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και φιλάκια!
Να τους χαίρεσαι τους εορτάζοντές σου, Κική μου. Τους έφτιαξες γλυκάκι καταπληκτικό! Από τα πιο ωραία παγωτά, είναι το αρμενοβίλ! Κλασσική νοστιμιά!! Έχω και μεγάλη αδυναμία στα παγωτά, καταλαβαίνεις τι παθαίνω τώρα που το βλέπω! θα μπω στην διαδικασία να το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία!!
Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου κι εσείς με υγεία και χαρά και του χρόνου! Είναι διαχρονική νοστιμιά το αρμενοβίλ και του έχω ιδιαίτερη αδυναμία! Φτιάξτο ...αξίζει!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Χρόνια πολλά Κική μου!Να τους χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!!!Τό γλυκό σου,σκέτη κόλαση!!Πόσα χρόνια έχω ν'α τό δοκιμάσω!!Εξαιρετική η συνταγή σου!!Καί τού χρόνου!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Δήμητρά μου κι εσύ με υγεία και χαρά.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε το αρμενοβίλ και μια που έχεις χρόνια να το δοκιμάσεις ...φτιάξτο... λίγο χρόνο χρειάζεται... κατά τα άλλα είναι εύκολο! -:))
Φιλάκια!
Χρόνια πολλά να τους καμαρώνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνιος εθισμός σ αυτό το παγωτό! Δεν ξέρω αν είναι για καλό που μου το θύμισες Κική μου... Σνιφ
Σ'ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου κι εσείς να είστε καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
ΔιαγραφήΠράγματι χρόνιος εθισμός είναι. Κι εγώ είχα πολύ καιρό να το απολαύσω!
Να σου στείλωωωω;;;
Καλή σου μέρα!
Θεϊκό παγωτό πραγματικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ότι πρέπει τώρα που μας έπιασαν οι ζέστες!
Να χαίρεσαι τους εορτάζοντές σου Κικίτσα μου!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Έλενά μου! Πράγματι είναι υπέροχο παγωτό!
ΔιαγραφήΦιλιά καλημέρας! -:))
Να τους χαίρεσαι Κική μου! Το παγωτό σου θανατηφόρο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κατερίνα μου!!! Είναι υπέροχο το παγωτό...αξίζει!!!
ΔιαγραφήΧριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Να τους χαίρεσαι Κική τους εορτάζοντες. Αγαπημένο το κέρασμά σου. Χρησιμοποιώ συστηματικά τα ασπράδια του Πάσχα σε αρμενοβιλ και πάβλοβα! Θεσσαλονικιά ...εξ αγχιστείας βλέπεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη Ευαγγελία μου κι εσείς και το χρόνου με υγεία και χαρά.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
Χαίρομαι που το ακούω αυτό για το αρμενοβίλ... είδες τί κάνει η συγγένεια με τη Θεσσαλονίκη;;; Δεν είναι υπέροχο;;;;
Φιλιά και καλή σου μέρα!
Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!!!Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, πολύχρονοι, γεροί και ευτυχισμένοι, να τους χαίρεσαι Κική μου!!!Το γλυκάκι είναι φοβερό, τέλειο, γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
Φανταστικό!! θα δοκιμάσω να το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!!
Πωπω!!! Δεν έχω λόγια....χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό, μπράβο Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια
Χρόνια ΠολλΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη ζημιά μας έκανες λέμε. Δεν έχω δοκιμάσει αρμενοβίλ, αλλά ξερογλειφόμουν πέρσι διαβάζοντας ένα άρθρο για το συγκεκριμενο γλυκό. ΘΑ δοκιμαστεί οπωσδήποτε!