Αρμενοβίλ ...μια μοναδική νοστιμιά!


Καλή σας μέρα!! Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχηθώ στους Γιώργους, τις Γεωργίες και τις Ρένες: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Εχθές γιόρταζε και ο γαμπρός μου και σήμερα η μικρή μου ανιψούλα η Βασιλική-Ειρήνη! Χρόνια πολλά μέσα από την ψυχή μου!! Εύχομαι να είναι πάντα γεροί κι ευτυχισμένοι!
Αρμενοβίλ!!! Θεϊκό παγωτό!! Παγωτό που δεν κάνει κρυστάλλους (και πώς να κάνει άλλωστε με τόσα λιπαρά και τέτοια υλικά που περιέχει), που η γεύση του είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτη (χωρίς καμία υπερβολή) και που όταν το απολαμβάνεις ...ξεχνάς τις θερμίδες που, εδώ που τα λέμε,  είναι στα ...ύψη!!! Το Αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης το πρωτογνώρισα όταν το γεύθηκα από το γνωστό ζαχαροπλαστείο "Αγαπητός" πριν πολλά χρόνια. Η στιγμή της πρώτης μπουκιάς κατέληξε σ' έναν κεραυνοβόλο και παράφορο έρωτα που με το πέρασμα του χρόνου έγινε εθισμός. Σκεφθείτε ότι το καλοκαίρι όταν ήμασταν στο χωριό (στη Νέα Πέραμο Παγγαίου), συχνά πηγαίναμε στη Δράμα όπου κάποιο ζαχαροπλαστείο έφερνε το συγκεκριμένο παγωτό για να αγοράσουμε και να το απολαύσουμε. 
Ψάχνοντας, λοιπόν, τί γλυκό να ετοιμάσω για το Πάσχα... κατέληξα στο Αρμενοβίλ. 
Είναι ένα παγωτό που γίνεται ...πλούσιο και ευπαρουσίαστο (άσχετα εάν οι φωτογραφίες μου το αδικούν αρκετά...μιας και ...χτύπησε πάλι ο δαίμων της μικρής φωτογραφικής μηχανής). Είναι τόσο νόστιμο που ακόμη και ο πιο απαιτητικός "καταναλωτής" δεν θα καταφέρει να του αντισταθεί, με μια υφή που σε κάνει να το λαχταράς! Λαχταράς να ακουμπήσει τα χείλη και να σε αγγίξει εκείνη η μαγική παγωνιά του. Λαχταράς  να χαρείς με όλες σου τις αισθήσεις το μεγαλείο της γεύσης του καθώς το βλέπεις να κάνει μια μικρή "κόρδα" ενώ η κάθε κουταλιά απομακρύνεται με τακτ από το υπόλοιπο κομμάτι και κατευθύνεται στο στόμα. Κι όσο για την επίγευση;;; Εκεί είναι η τελειωτική του νίκη προς κάθε αντίσταση! Εκεί είναι που αρχίζει ο εθισμός... όσο κι αν το ...πολεμάς. Η συνδυαστική επίγευση σοκολάτας με κροκάν και μαρέγκα σε κάνει να μην ξέρεις ποιό από τα τρία λατρεύεις περισσότερο (αν και προσωπικά βάζω αρχηγό τη μαρέγκα που ψημένη δίνει μια εντελώς διαφορετική γεύση στο παγωτό από την ωμή που πολλές φορές ενσωματώνουμε σε άλλα είδη παγωτού).
Με δυό λόγια, το αρμενοβίλ είναι ένα παγωτό που έχει μια κάποια διαδικασία μέχρι να το απολαύσει κανείς που όμως δεν είναι δύσκολη... απλά θέλει το χρόνο του! Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει όποιον αποφασίζει να το ετοιμάσει... αφήστε που μπορεί να ετοιμαστεί πιο μπροστά και να μείνει στην κατάψυξη.
Και μια συμβουλή... απολαύστε το χωρίς να σκέφτεστε τις θερμίδες του γιατί... σε τέτοιες απολαύσεις πρέπει να παραδίνεσαι ...ολοκληρωτικά. 
Μετά την απολαυστική κραιπάλη μπορεί να ακολουθήσει γυμναστική (αεροβική κατά προτίμηση), τρέξιμο, σαλάτες στα επόμενα γεύματα αλλά ...αξίζει!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 12 μερίδες
Για το παγωτό
500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά                
120 γρ. κουβερτούρα ψιλοτριμμένη
Για τα αμύγδαλα κροκάν
100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους ψημένα, ανάλατα
100 γρ. ζάχαρη 
Για τις μαρέγκες
120 γραμ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
½ κ.γλ. κορνφλάουρ
1/2 κ.γλ. λεμόνι
2 βανίλιες
Για τη σάλτσα σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
130 γρ. γάλα
1 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τις μαρέγκες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120- 130 βαθμούς.
Βάζουμε τα ασπράδια, το  λεμόνι και τις βανίλιες στο μπολ του μίξερ και τα αφήνουμε να χτυπηθούν για λίγο έως ότου η μαρέγκα αρχίσει να πήζει και να κάνει μικρές "κορυφούλες".
Ρίχνουμε λίγο λίγο την άχνη και το κόρν φλάουρ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μόλις η μαρέγκα πήξει, παίρνουμε κουταλιές (δεν χρειάζεται κορνέ γιατί έτσι κι αλλιώς θα τις σπάσουμε σε κομματάκια) και τις τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Μπορούμε, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία να απλώσουμε τη μαρέγκα σε δίσκο στο ταψί με την προϋπόθεση να είναι πάντα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τις μαρέγκες για 60-70 λεπτά και μετά τις αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα για άλλα 40 λεπτά.
Μόλις οι μαρέγκες κρυώσουν τις σπάζουμε σε κομμάτια και είναι έτοιμες να τις προσθέσουμε στο γλυκό.
Κρατάμε λίγες για το γαρνίρισμα και τις υπόλοιπες τις βάζουμε στο παγωτό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ψήνουμε τις μαρέγκες σ' αυτή τη θερμοκρασία γιατί θέλουμε να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα που θα προσθέσει λίγο ακόμη χρώμα (μαζί με τα αμύγδαλα και την τριμμένη κουβερτούρα) στο παγωτό μας. 
Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα κροκάν (πραλίνα αμυγδάλου)
Βάζουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
Ύστερα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε σε κάποιο μεταλλικό σκεύος που το έχουμε αλείψει με λίγο αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα ψιλοκόβουμε με το multi.
Κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούμε στο παγωτό.
Ετοιμάζουμε το παγωτό
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγύ και την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα και μόλις πήξει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα ψιλοτριμμένα αμύγδαλα κροκάν και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ και, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), προσθέτουμε τις μαρέγκες σπασμένες και την κουβερτούρα.
Τέλος, ανακατεύουμε τη σαντιγύ με απαλές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ στρωμένη εσωτερικά με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με μια μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες (ή καλύτερα μια νύχτα) πριν το σερβίρουμε.
Μεταφέρουμε 4-5 λεπτά πριν την ώρα που θα θελήσουμε να κόψουμε την τούρτα από την κατάψυξη στη συντήρηση του ψυγείου και κόβουμε σε κομμάτια.
Το παγωτό αυτό κόβεται καλύτερα εάν όσο είναι παγωμένο.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Βάζουμε το γάλα και το μέλι να ζεσταθούν και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε να λιώσει και μετά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με τη σάλτσα το παγωτό μόλις το βγάλουμε για σερβίρισμα.
Ύστερα, πασπαλίζουμε με το κροκάν αμυγδάλου και τις θρυμματισμένες μαρέγκες.
Tante Kiki
33 Comments
No