"Σπετζοφάι" φούρνου με σουτζουκάκια λουκάνικου



Καλή σας μέρα!!! Ήμουν 15 χρονών περίπου όταν πήγαμε για διακοπές στο Πήλιο. Υπέροχο μέρος!! Το βουνό των Κενταύρων συνδυάζει τόσο αρμονικά γραφικά χωριά (αν και τουριστικά...σχεδόν κοσμικά), χαμένα μέσα στο πράσινο, πανέμορφες διαδρομές, ιστορικά αρχοντικά και ατμοσφαιρικούς ξενώνες, πανέμορφες παραλίες αλλά και πληθωρική τοπική κουζίνα. 
Η πηλειορίτικη κουζίνα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα τοπικά προϊόντα αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και για το λόγο αυτό αποτελεί μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία.  
Την έζησα σ'εκείνη την ηλικία κι ακόμα θυμάμαι τη στιγμή που δοκίμασα το μαγικό γαλοτύρι... σαν να το γεύομαι τούτη δω τη στιγμή που γράφω! Το χρώμα του πήλινου που είχε μέσα το κλασσικό σπετζοφάι αλλά και τη φασολάδα, τα κρίταμα τουρσί και κείνο το μοναδικό γλυκό φιρίκι ή το πετιμέζι από ...μήλα!!!
Κι ας μην ήμουν food blogger, κι ας ήμουν σε μια ηλικία που δεν δίνεις καθόλου σημασία στη γεύση του πιάτου, ειδικά όταν βρίσκεσαι με τα, σχεδόν, συνομήλικα ξαδέρφια σου κι έχεις τόσα να πεις και τόσα να απολαύσεις!!!
Θυμάμαι ακόμα το πανέμορφο ταβερνάκι κι ας μην θυμάμαι το όνομά του... 
Από τότε πήγα κι άλλες φορές, μεγάλη πια... έχοντας επίγνωση της ποιότητας των τοπικών γεύσεων, "ανασαίνοντας" μέχρι και το τελευταίο μόριο του καθαρού αέρα αλλά και απολαμβάνοντας με όλες μου τις αισθήσεις τα πανέμορφα τοπία, τους φιδωτούς δρόμους, τις μηλιές που διαδέχονται η μια την άλλη και κατηφόρισα προς τα νότια, στις καταγάλανες θάλασσες και τις αμμουδερές παραλίες που πολλές φορές ξεπροβάλλουν ξαφνικά μπροστά σου θαρρείς και, μέχρι 'κείνη τη στιγμή ήθελε να μένει κρυμμένη πίσω από τις φτέρες που ...ξεφυτρώνουν παντού την άνοιξη!!!!
Το ξέρατε ότι οι κάτοικοι του Πηλίου, στις δύσκολες εποχές χρησιμοποίησαν τη φτέρη σαν φαγώσιμο;;; Έφτιαχναν απίστευτα πιάτα με τη φτέρη!!! Μια πληροφορία, φαινομενικά τόσο ασήμαντη, που όμως εγώ (ίσως γιατί δεν είχα ακούσει ποτέ ότι η φτέρη... τρώγεται, αν και με  μπαμπά γεωπόνο!!!) δεν την ξέχασα ούτε στιγμή... τέτοια εντύπωση μου έκανε!!!
Για σήμερα, λοιπόν, μετά τη νοσταλγική, νοερή βόλτα στο Πήλιο ένα πιάτο ...σχεδόν πηλειορίτικο. Μια συνταγή που περίμενε υπομονετικά να έρθει η σειρά της για να σας ...συναντήσει!!
Το σημερινό "σπετζοφάι" δεν προτίθεται να ...προσβάλει το υπέροχο, παραδοσιακό πιάτο αλλά να προτείνει μια παραλλαγή του, που είναι εξίσου νόστιμη αν και λίγο πιο ...ελαφριά και πιο προσιτή ακόμα και σ' αυτούς που δεν αγαπούν τα λουκάνικα! Αυτοί είναι και οι λόγοι της ύπαρξής της!!! -:))
Αντικαθιστώντας τα τηγανιτά λουκάνικα και πιπεριές με μπιφτεκοσουτζουκάκια που έχουν μέσα λουκάνικο και πιπεριές, ψημένα στο φούρνο και προσθέτοντας καρότο, πράσο και κουρκουμά γίνεται ένα πιάτο σχετικά ελαφρύ αλλά με πολλή νοστιμιά, όπου το λουκάνικο δεν "ακούγεται" ιδιαίτερα!
Αξίζει να το δοκιμάσετε κι αν μάλιστα συνδυαστεί με πατάτες τηγανιτές στο φούρνο ...θα το ...λατρέψετε!!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
4-5 κόκκινες πιπεριές, κομμένες κατά μήκος σε 4-5 κομμάτια
4-5 πράσινες πιπεριές, κομμένες κατά μήκος σε 4-5 κομμάτια
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σαν κιμάς στο multi
350 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα στο multi
3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. αλάτι 
1 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη (ή κανονική)
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. σόδα (αναψυκτικό) ή νερό
Για τη σάλτσα
600 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσο  σε ροδέλες
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στο multi
1 καρότο σε ροδέλες
150 ml κόκκινο κρασί
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. ζάχαρη 
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Τα μπιφτεκοσουτζουκάκια
Η σάλτσα και το τελικό ψήσιμο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μπιφτέκια
Βάζουμε όλα τα υλικά ζυμώνουμε και πλάθουμε σε μικρά σουτζουκάκια.
Ύστερα, τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια και τις πιπεριές.
Βάζουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά έτσι ώστε τα σουτζουκάκια και οι πιπεριές να ψηθούν.
Εάν χρειάζεται στον μισό από το χρόνο αυτό (δηλαδή στα 10-15 λεπτά) γυρίζουμε τα σουτζουκάκια και τις πιπεριές.
Για τη σάλτσα
Μόλις βάλουμε τα σουτζουκάκια και τις πιπεριές στο φούρνο, αρχίζουμε τη διαδικασία για την ετοιμασία της σάλτσας.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά (ίσα ίσα να μαραθούν και όχι να πάρουν καστανό χρώμα).
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα μας για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και την πολτοποιημένη ντομάτα, τη ζάχαρη τον κουρκουμά, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά να βράσει για 10 λεπτά.
Μετά αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί με τα σουτζουκάκια και τις πιπεριές.
Αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά του και να πήξει η σάλτσα του.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να "δέσουν" γεύσεις και αρώματα.
Σημείωση: Εγώ έκανα το εξής λάθος... έβαλα αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψάκια και έψησα ταυτόχρονα, στο ένα τις πιπεριές και στο άλλο τα μπιφτεκοσουτζουκάκια. Έτσι όμως,
έχει περισσότερη φασαρία και μάλιστα χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο!!!
Βάζουμε καλύτερα να ψηθούν σουτζουκάκια και πιπεριές μαζί, στο ίδιο ταψί και εκεί μέσα  ρίχνουμε τη σάλτσα για το τελικό ψήσιμο του φαγητού.
Tante Kiki
26 Comments
No