Μύρισε καλοκαιράκι πια! Ο ήλιος, η γλυκιά ζέστη (αν και όχι πάντα σταθερή κι ευτυχώς όχι υπερβολική) κι ένας καταγάλανος ουρανός μας συντροφεύουν, ευτυχώς τις περισσότερες μέρες. Τόσο όμορφες μέρες και τα παιδιά, μιαν ανάσα πια από τις διακοπές συνεχίζουν να δίνουν εξετάσεις! Δύσκολες μέρες γι αυτά, μέρες που δεν έχουν τον χρόνο ή ίσως τη διάθεση να απολαύσουν τον ήλιο και να χαρούν ξένοιαστα. Γι αυτά οι μέρες είναι παραγωγικές, πρέπει να ξεσκονίσουν την κάθε γωνιά για να ανασύρουν γνώσεις μιας ολόκληρης χρονιάς και να τις αποτυπώσουν σε κάποιες γραμμές μιας κάτασπρης κόλλας χαρτιού.
Τα τελευταία 25 χρόνια ζω τις χαρές και τις αγωνίες τους, τις απορίες και τις προσπάθειες απόκτησης γνώσεων... την καθημερινή τους πάλη!!! Πώς θα μπορούσα, λοιπόν, τέτοιες μέρες να μην τους αφιερώσω μια, τόση δα απλή, απλούστατη, συνταγούλα;;;; Μια μικρή κι εύκολη συνταγή, που οι μαμάδες όλου του κόσμου μπορούν να φτιάξουν με λιγοστά υλικά και τα παιδιά όλου του κόσμου να απολαύσουν για να πάρουν δύναμη, ενέργεια αλλά και ένα πλήθος, άλλων θρεπτικών συστατικών που τους είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο και όχι μόνον! Σταφιδόψωμο...ένα αφράτο, αρωματικό και γλυκύτατο σταφιδόψωμο που τρώγεται πρωί αλλά και απόγευμα, σκέτο ή με γάλα, ακόμη και με καφέ!
Οι σταφίδες είναι άφθονες στη χώρα μας όπως άλλωστε και τα αμπέλια. Είναι από τα δώρα της ευλογημένης, ελληνικής γης. Η διατροφική αξία που έχουν αυτές οι ξανθές ή μαύρες γλυκομπουκιές είναι απίστευτα σημαντική. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, σεληνίου και καλίου. Περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Έχουν πολλά σάκχαρα που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι φρουκτόζη. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και ένα μικρό ποσοστό βιταμίνης C.
Παλιότερα αποτελούσαν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε στιγμές φτώχειας για την Ελλάδα όταν με τη μορφή της κρέμας θρεψίνης βοηθούσε τα Ελληνόπουλα να είναι γερά και δυνατά.
Από τη μαύρη σταφίδα έπαιρναν, επίσης, το σιρόπι σταφιδίνη που χρησιμοποιούνταν στην αρτοζαχαροπλαστική για γλυκαντικό και που μέχρι το 1965 αποτελούσε το κύριο γλυκαντικό μέσο και λόγω της τιμής του.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γιαγιά μου που, μιας και ήμουν ένα παιδί δύσκολο στο φαγητό (πού να φανταστεί την εξέλιξη!!!), ειδικά το χειμώνα με παρότρυνε να τρώω σταφίδες.
Ας δούμε όμως τη συνταγή του... γιατί αξίζει να φτιάξουμε αυτό το σταφιδόψωμο!!
ΥΛΙΚΑ για 4-6 σταφιδόψωμα480-500 γρ. σκληρό αλεύρι, κοσκινισμένο
25 γρ. μαγιά νωπή + 30 γρ. νερό χλιαρό
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
230 γρ. γάλα χλιαρό (κανονικό ή με λίγα λιπαρά)
70 γρ. ζάχαρη
140 γρ. σταφίδες ξανθές (σουλτανίνα)
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελάχιστο αλάτι
1 αυγό + 1-2 κ.σ. νερό για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βούτυρο με το αλάτι σε ένα μικρό μπολ και το λιώνουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά.
Βάζουμε τα 2/3 από το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, το χλιαρό γάλα και το νερό με τη μαγιά, το μισό από το βούτυρο και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, βρέχουμε τα χέρια μας στο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Συνήθως χρειάζεται 2 ώρες, περίπου για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μικρά τσουρεκάκια των 90-100 γρ. (η τελική ζύμη είναι περίπου 1 κιλό).
Τα πλάθουμε στο σχέδιο που θέλουμε ή τα κάνουμε μικρά απλά καρβελάκια, σαν τα σταφιδόψωμα του εμπορίου και τα αφήνουμε άλλα 50 λεπτά περίπου να ξαναφουσκώσουν.
Ύστερα, ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα σταφιδοψωμάκια με πολλή προσοχή για να μην "ξεφουσκώσουν".
Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
TIPS
* To σταφιδόψωμο γίνεται εξίσου καλό και ακόμα πιο αφράτο με αλεύρι για τσουρέκι.
* Μπορούμε, να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με αποξηραμένα βύσσινα, κεράσια ή cranberries ή να τα βάλουμε μισά-μισά με σταφίδες.
* To σταφιδόψωμο γίνεται εξίσου καλό και ακόμα πιο αφράτο με αλεύρι για τσουρέκι.
* Μπορούμε, να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με αποξηραμένα βύσσινα, κεράσια ή cranberries ή να τα βάλουμε μισά-μισά με σταφίδες.