Σαρμαδάκια γιαλαντζή

Καλή σας μέρα από την γη της Ντολμαδίας!!  Tί θα λέγατε...  για ένα ταξίδι μαζί μου σ'αυτή την τόσο κοντινή αλλά εξαιρετικής νοστιμιάς γη;;; Αγαπημένο πιάτο με διαχρονική αξία, τα μικρά μακρόστενα σαρμαδάκια της γιαγιάς ή αλλώς ντολμαδάκια γιαλαντζή.
Ένα μικρό δεματάκι από αμπελόφυλλα της ελληνικής ευλογημένης γης, γεμάτο με κάτασπρο ρυζάκι, κρεμμυδάκια αλλά και αρωματικά όπως ο δυόσμος, ο άνηθος και το κόλιανδρο μπορούν να ικανοποιήσουν με τον πιο υγιεινό τρόπο ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Το κάτασπρο γιαουρτάκι από δίπλα συμπληρώνει τη νοστιμιά και κάνει το πιάτο καλοκαιρινό, δροσερό και κατάλληλο για ορεκτικό αλλά και για κυρίως γεύμα! 
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γιαγιά μου που όταν έφτιαχνε ντολμαδάκια!!! Τα 88 (όπως αυτά του Τριβιζά!!) ήταν απαραίτητα, τα 120 ήταν φυσιολογικά και από κει και πάνω και όσο μεγάλωνε ο αριθμός ήταν για να ικανοποιήσει παιδιά κι εγγόνια που μόλις πήγαιναν επιδίδονταν στην ...λεηλασία που τόσο την ευχαριστούσε!!! -:)))
Πάντα στο σπίτι μας, λατρεύαμε τα σαρμαδάκια (όπως τα έλεγε η γιαγιά μου) ή ντολμαδάκια (όπως τα λέει η μαμά μου)!! Ήταν ένα μια από τις οικογενειακές ...λατρείες και πάντα όταν τα φτιάχναμε τα ...γιορτάζαμε τιμώντας τα ...όλη την ώρα. Μόλις έβγαιναν από την κατσαρόλα ζεστά, χλιαρά, κρύα από το ψυγείο... κάποιος πάντα (μέχρι να τελειώσουν γιατί τελείωναν γρήγορα όσο κι αυξάναμε τον αριθμό τους!!!) κυκλοφορούσε με ένα ντολμαδάκι στο χέρι!!! Ναι στο χέρι γιατί εκτός γεύματος ...πάντα κυκλοφορούσε κάποιος που ναι μεν έβαζε σε ένα πιατάκι το ντολμαδάκι αλλά μετά το έπαιρνε με το χέρι του και το ...εξαφάνιζε γρήγορα στο στόμα του!!!! -:))) Γλυκιές αναμνήσεις που με κατακλύζουν κάθε φορά που τα φτιάχνω και που με κάνουν να ...χαμογελάω έστω και μόνη μου!!!
Σας δίνω, λοιπόν, τη συνταγή που φτιάχναμε πάντα και ελπίζω να σας αρέσουν στην αρχή, να τα αγαπήσετε και να τα υιοθετήσετε αφού τα δοκιμάσετε. -:))
ΥΛΙΚΑ
90-100 αμπελόφυλλα από βάζο
2 1/2 φλ.τσ. ρύζι Καρολίνα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και  ελαφρώς σοταρισμένα
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και λευκό πιπέρι
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Χυμό από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κρατούμε στην άκρη 1-2 αμπελόφυλλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά με το 1/2 φλ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και παίρνοντας ένα ένα αμπελόφυλλο τυλίγουμε τα σαρμαδάκια ή ντολμαδάκια.
Αφού ρίξουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας, τοποθετούμε τα σαρμαδάκια κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο.
Ύστερα, βάζουμε και δεύτερη σειρά και συνεχίζουμε έως ότου τελειώσουν τα φύλλα.
Μετά, βάζουμε τα αμπελόφυλλα πάνω στα σαρμαδάκια και από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο για να μην χαλαρώσουν με το βράσιμο.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι τα αμπελόφυλλα.
Κατά διαστήματα, ελέγχουμε για να μην τελειώσει το νερό και εάν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο.
Ύστερα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας, αφήνουμε για 20-25 λεπτά.
Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό μας σε χύτρα ταχύτητας το βράζουμε για 15-17 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη "φωτιά".
Σερβίρουμε με γιαούρτι και, προαιρετικά, λίγο λεμόνι (αν και έχουμε ήδη βάλει κατά το βράσιμο στο φαγητό).
Καλή σας συνέχεια!!!
Υ.Γ. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας!!!
Προφανώς κατά λάθος έσβησα ή έχασα την προηγούμενη ανάρτηση για τα τυριά. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή πρέπει να την ξαναγράψω από την αρχή;;;;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ εκ των προτέρων!!!

20 σχόλια:

  1. Παρόλο που δεν είχε συνταγή το πρόγραμμα σήμερα, κατάφερες να με χορτάσεις!!!
    ;-)
    Καλή εβδομάδα, κορίτσι μου!!!
    Φιλάκιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε Κική για το ταξείδι στο Μέτσοβο, έχω χρόνια να πάω. Τα δε τυριά τα αγαπώ πολύ.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ μιλα μου για τυρι... Εμενα μου αρεσει πολυ και το βλαχοτυρι, που ευτυχως μπορω να το βρω και στην πολη. Επισης αξιζει να δοκιμασει κανεις την φετα αλλα και το βουτυρο, απαιχτα και τα δυο!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλαξε τον τίτλο σε... "Η χαρά του τυριού"!!! :) :) Νομίζω ότι θα ζούσα την απόλυτη ευτυχία μέσα σε ένα τυροκομείο!
    Το Σεβρ δεν το έχω ξανακούσει, μου φάνηκε όμως πολύ ενδιαφέρον από την περιγραφή σου! Ωραία κι ενημερωτική η ανάρτησή σου Κικίτσα μου!
    Πολλά φιλάκια και να έχεις μια πολύ όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση! Πολύ ευχαριστήθηκα την ανάγνωση της! Ήταν ωραίες οι πληροφορίες για ένα από τα πλέον αγαπημένα μας προϊόντα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι πολύτιμα πάντα αυτά που γράφεις..το οδοιπορικό σου στο Μέτσοβο και η αναφορά σου στο τυροκομείο του ιδρύματος Τοσίτσα γράφτηκε την κατάλληλη ώρα,γιατί έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος τέτοιας ενημέρωσης για τα ελληνικά προιόντα και το πως πλασσάρονται στον καταναλωτή.μακάρι να γίνεις το φωτεινό παράδειγμα για όλους όσους ασχολούνται με την μαγειρική τέχνη ώστε να προμοτάρουν με το σωστό τρόπο τα προιόντα του τόπου μας που είναι ιδιαίτερα εξαιρετικά σε ποιότητα.μπράβο σου κορίτσι μου για άλλη μια φορά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου τρέχουν τα σάλια και ξεκίνησα δίαιτα! Τα λατρύω τα ντολμαδάκια!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ντολμαδάκια σου φανταστικά!Θα τα δοκιμάσω άμεσα!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι έλεγα ότι το 'χασα και γράφω για τυριά σε συνταγή για ντολμάδες! Καλό! :)) :))
    Κοίταξε στις αναρτήσεις σου Κική μου, μήπως και την έχει κρατήσει στο πρόχειρο.
    Όσο για τα ντολμαδάκια φαίνονται καταπληκτικά! Έχω φτιάξει και τα θεωρώ λίγο μπελαλίδικα, αλλά αξίζουν τον κόπο!
    Χαιρετώ τη γη της Ντολμαδιάς και εύχομαι καλό μεσημέρι! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Κική, Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!! Έρχομαι από την φίλη Τζέσσυ και όπως φαίνεται θα μείνω γιατί το ιστολόγιο σου έχει πολύ νοστιμιά!!! Σε χαιρετώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες και χαίρομαι που σου άρεσε το σπιτάκι μου... Ελπίζω να τα λέμε!!!
      Φιλιά! -:))

      Διαγραφή
  11. Κικίτσα μου δεν ξέρω τι γίνεται, εμένα ούτε ενημέρωση για τυριά μου ήρθε, ούτε για ντολμαδάκια
    Μπήκα στο blog σου γιατί αναρωτήθηκα που χάθηκες 2 μέρες, και βλέπω μιαν ανάρτηση με ντολμαδάκια ενώ τα σχόλια αναφέρονται σε τυριά, και λέω κάτι έχω χάσει και ότι ου γαρ έρχεται μόνον.... χα χα χααα
    Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έγινε και πως χάθηκε η ανάρτηση των τυριών. Εγραψες τα ντολμαδάκια πάνω στα τυριά?? Αν ναι, τότε μάλλον χάθηκε η άλλη ανάρτησή σου και ίσως πρέπει να κάνεις τον κόπο να την ξαναγράψεις.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να καταλάβω τί ακριβώς γίνεται Έλενά μου... έχει ένα θέμα και δεν ξέρω τί γίνεται. Γιατί δεν σου έρχονται οι αναρτήσεις... Τϊ να σου πω...θα σκάσω!!!!!!!!!!
      Τέλος πάντων θα τη ξαναγράψω και τελειώνει....
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Όλοι στην οικογένεια τρελαινόμαστε για σαρμαδάκια, προπαντός έτσι όπως τα φτιάχνει η μαμά μου, λίγο ξινούτσικα, είναι υπέροχα. Δύσκολα όμως.

    Για Υ.Γ.
    Δεν έχω ιδέα, αλλά σίγουρα έχει σημασία αν την πέταξες ή είναι κάπου κρυμμένη. Κάνε μια έρευνα στο google για χαμένες αναρτήσεις και πολύ πιθανό να βρεις κάτι που θα σε βοηθήσει. Αρκεί να έχεις χρόνο και υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το θέλουν το λεμόνι τους!!! Εϊναι υπέροχα!!!
      Προσπάθησα αλλά τίποτε... μάλλον θα την ξαναγράψω!!
      Ευχαριστώ πάντως πολύ!

      Διαγραφή
  13. Νομίζω ότι είναι ένα από τα τρία πιο αγαπημένα φαγητά μου!!!Ανυπομονώ να παρασκευασθούν-γιατί εδώ που τα λέμε έχουν την δουλίτσα τους!-,γυροφέρνω στην κουζίνα απολαμβάνοντας το άρωμά τους ,τα θαυμάζω όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και δεν χορταίνω να τσιμπολογώ..είμαι και εγώ από αυτούς που βρίσκουν ευκαιρία να τριγυρνούν με ένα στο χέρι.Σχεδόν τα μετρώ..! για να υπολογίσω πόση απόλαυση ακόμα υπολείπεται!
    Και εσύ Κική μου τα έκανες πολύ μερακλίδικα!Με μπόλικα μυρωδικά ,που άλλωστε είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους,στρατιωτάκια γεύσης και νοστιμιάς ,που δυστυχώς δεν είναι ικανά να μας βάλουν σε πειθαρχία..κρύα ή ζεστά,με μπόλικο λεμόνι και γιαούρτι είναι η συντροφιά για κάθε καλοφαγά.Τώρα που τα αμπελόφυλλα είναι τρυφερά και καταπράσινα,το πιάτο αυτό αποζημιώνει τους κόπους της νοικοκυράς με τα εγκωμιαστικά σχόλια που συνήθως συγκεντρώνει.
    Καλό βράδυ Κική μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Φωτεινή μου... εντάξει έχει τη δουλίτσα του αλλά είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς ότι αξίζει τον κόπο του!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. ΦΕΤΟΣ ΕΚΑΝΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ'''ΜΠΕΛΑΛΙΔΙΚΟ ΦΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ΄΄ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ ΗΡΘΑΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΩ''
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ''
    ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ήρθες Μίνα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε το σπιτάκι μου... ελπίζω να κεράστηκες κάτι απ' όλα! -:)))
      Χρειάζεται πράγματι τον χρόνο του το φαγάκι αυτό αλλά αξίζει τον κόπο του!!!
      Ελπίζω να τα λέμε!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  15. Εγώ όσο και να προσπάθησα δεν μπορώ να τα πετύχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!