Πίτσα λαχανικών με λεπτή βάση και σάλτσα τυριού σε 30 λεπτά


Πίτα... πίτσα! Η διαφορά των δύο αυτών λέξεων στο ένα γράμμα, το σκεπτικό τους ίδιο, οι ρίζες του και η ιστορία τους κοντινή και παραπλήσια και ίσως, ίσως με τις ίδιες ρίζες, η παρουσία τους από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα σταθερή και περήφανη!
Μπορεί γιατί και οι δύο κάλυπταν και καλύπτουν πολλές διατροφικές ανάγκες ταυτόχρονα... είναι ψωμί, τυρί, λαχανικά και ό,τι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου και το χέρι κάποιας ευφάνταστης νοικοκυράς για να ευχαριστήσει αλλά και να χορτάσει τους αγαπημένους της. Για την ιστορία της πίτας έχουμε ήδη μιλήσει, το ίδιο και για την ιστορία της πίτσας κι όσο για την δική μου σχέση με το αλεύρι, όποιο κι αν είναι αυτό, νομίζω ότι όχι απλά φαίνεται αλλά "φωνάζει" κιόλας! Είναι προκλητικά και άρρηκτα στενή στο διάβα των χρόνων της ζωής μου!! Ναι, θεωρώ την πίτα και την πίτσα δύο από τις πολύ καλές μορφές τροφής που μπορούν να αλλάξουν τόσο πολύ που δεν γίνεται, απλά είναι αδύνατον να τις βαρεθεί κανείς... τουλάχιστον εγώ!!!  Μπορούν να γίνουν με κρέας, με τυρί, με λαχανικά, με αλλαντικά με πολύ ή λίγο φύλλο, χωρίς καθόλου φύλλο, με παχουλή, ψωμένια βάση ή με λεπτή και κρατσανιστή, με λίγες ή περισσότερες θερμίδες ανάλογα με τα υλικά που της κάνουν, κάθε φορά παρέα!!! Πώς  να μην λατρεύω αυτή την ...προσαρμοστική τους ικανότητα στα μέτρα του κάθε πεινασμένου ή απλά του κάθε ...λιχούδη;;; 
Κι επειδή ο... λιχούδης που λέγαμε (αααα, ναι ξέχασα... και ο Λιχούδης από τα Στρουμφάκια ήταν από τους αγαπημένους μου) κρύβεται πολλές φορές στο δικό μου στομάχι, σήμερα έφτιαξα μια πίτσα ...λίγο διαφορετική!  Μια πίτσα απλή, γρήγορη και εύκολη που μας κέρδισε με την ραφινάτη γεύση της! Τί διαφορετικό υπήρχε σ' αυτήν την πίτσα;;; Μια άσπρη σάλτσα τυριού ήταν η διαφορετική φορεσιά της!!! 
Θέλετε να δούμε τη συνταγή;;; Νομίζω ότι θα σας αρέσει γιατί είναι νοστιμότατη και ...διαφορετική!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 25x35 εκ. ή 28 εκ.διάμετρο
Για τη ζύμη
200 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
240-260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
Για τη γέμιση
400 γρ. μανιτάρια κομμένα
3 μέτριες ντομάτες σε φέτες
1 πιπεριά κέρατο σε κυβάκια
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
80 γρ. καπνιστό Μετσοβόνε τριμμένο
150 ml κρέμα γάλακτος
1 πρέζα λευκό πιπέρι
Αλάτι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μαγιονέζα, το αλάτι, τη ρίγανη και τα 2/3 από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι προσέχοντας να έχουμε μια ζύμη ούτε πολύ σφιχτή αλλά ούτε και μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση, δηλαδή για 10-15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε λίγο λευκό πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της κρέμας.
Απλώνουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (ανοίγοντάς τη με τα χέρια ή με το ρολό της ζύμης) και πασπαλίζουμε με λίγο από το κεφαλοτύρι.
Αραδιάζουμε τις κομμένες ντομάτες, τα μανιτάρια και τα κυβάκια πιπεριάς.
Ύστερα, περιχύνουμε με την κρέμα που έχουμε φτιάξει.
Βάζουμε την πίτσα στο φούρνο και την αφήνουμε να ψηθεί για 30-40 λεπτά ή έως ότου η βάση ροδοκοκκινήσει.
Η ώρα του ψησίματος είναι ανάλογη με το πάχος της βάσης αλλά και τον φούρνο.
**** Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και 150-200 γρ. ψιλοκομμένο και ελαφρά ψημένο μπέικον.

Καλή σας όρεξη!!!
Tante Kiki
27 Comments
No