Πιλάφι με ρεβίθια και σταφίδες


Καλή σας μέρα!! Ελπίζω αυτή τη φορά να μην υπάρχουν τα χθεσινά προβλήματα και να φαίνεται η ανάρτηση!!! 
Σήμερα θα σας δείξω τί ανακάλυψα στο βιβλίο του Ν.Τσελεμεντέ... μια γαμήλια σπεσιαλιτέ από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας!! 
Ένα πιλάφι με προσγειωμένη, μεστή γεύση, με λίγη γλύκα να "σκάει" στο δόντι από τις σταφίδες που περιέχει και με αρκετό γευστικό ενδιαφέρον.
Όχι δεν είναι η γεύση που θα μας απογειώσει, ούτε το πιάτο που θα εντυπωσιάσει και θα το παρουσιάσουμε σε κάποιο φιλικό ή επίσημο κάλεσμα. Είναι όμως ένα από κείνα τα καθημερινά πιάτα που μπορούν να μας χορτάσουν νόστιμα, υγιεινά και πολύ οικονομικά. Ένα πιάτο που μπορεί να γίνει νηστίσιμο εάν χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη ή να αναβαθμιστεί η γεύση του και να μοσχοβολίσει εάν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο πρόβειο.
Βέβαια, η συνταγή που θα διαβάσετε σε λίγο είναι ελαφρώς τροποποιημένη μια και πρόσθεσα τσιγαρισμένο φιδέ, κρεμμύδι και το πασπάλισα με λίγο κεφαλοτύρι.
Πάμε να το δούμε;;; Γιατί και τα πιάτα αυτά, τα ...ταπεινά καλό είναι να έχουν τη θέση τους στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στην καρδιά μας.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
3 κ.σ. φιδέ σπασμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 φλ.τσ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
1 φλ.τσ. ρύζι μπασμάτι 
2 φλ.τσ. νερό ή ζωμό κότας ή ζωμό λαχανικών
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (για νηστίσιμο πιάτο)
3-4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το πρωί της ημέρας που θα μαγειρέψουμε το φαγητό βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με ζεστό νερό και λίγο αλάτι για 2 ώρες.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό αυτό και βάζουμε άλλο με 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη).
Αφήνουμε τα ρεβίθια για 15 λεπτά, μετά τα τρίβουμε για λίγο και τα ξεπερνάμε 3-4 φορές με καθαρό νερό.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να χυλώσουν.  
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τον φιδέ και τον αφήνουμε να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε και το κρεμμύδι που το σοτάρουμε κι αυτό μαζί με τον φιδέ μέχρι να μαραθεί.
Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 1 λεπτό να σοταριστεί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σταφίδες και το μισό νερό (ή το ζωμό εάν έχουμε).
Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις το νερό μισοτελειώσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
Μόλις το νερό απορροφηθεί προσθέτουμε αλάτι και αποσύρουμε από την εστία.
Καλύπτουμε με μια πετσέτα για 6-7 λεπτά και σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζοντας με λίγο κεφαλοτύρι, εάν θέλουμε.
Tante Kiki
22 Comments
No