Πατάτες με κρόκο (σαφράν), κουρκουμά και κρασί


Τρίτη πρωί... 8.40! Τα παιδιά ήδη στο σχολείο, ένα καφεδάκι στο τραπέζι της κουζίνας, στρογγυλοκαθισμένη στην καρέκλα εγώ και μερικά περιοδικά μαγειρικής ...παραδίπλα!!! Ξεφυλλίζοντας και ψάχνοντας... κάτι... εκείνο το κάτι που θα μου κάνει "κλικ"!! Το μυαλό κολλάει βλέποντας τις φωτογραφίες...
Πωπωωωωω!! Είναι γεμάτα υπέροχες φωτογραφίες, τόσο ζωντανές, τόσο πολύχρωμες!! Συνειρμικά, ο νους ταξιδεύει... πολύχρωμες... πάντα μου άρεσε η πολυχρωμία!!! Με έκανε να νιώθω ...ζωντανή... ίσως και ...χαρούμενη!!! Ναι, θέλω ένα φαγητό πολύχρωμο... που να ταιριάζει όμορφα σε ένα απλό, άσπρο πιάτο σαν εκείνα που στόλιζαν την επιτοίχια ραφιέρα στην παλιά κουζίνα της γιαγιάς!! Σαν εκείνα που, στις γιορτές γέμιζαν το κεντημένο σιελ τραπεζομάντηλο και ήταν τόσο, μα τόσο όμορφα!! Το μεγαλείο της απλότητας αλλά και της ομορφιάς!! Και μέσα σ' εκείνα τα κατάλευκα πιάτα (που τόσο με εκνεύριζαν τότε) κάποια χρωματιστή λιχουδιά που φάνταζε ακόμα πιο λαχταριστή γιατί το πιάτο δεν απαιτούσε την προσοχή! Κι εκεί που ξεφύλλιζα, το μάτι μου έπεσε στον τίτλο "Πατάτες με σαφράν και κρασί" κι ύστερα από λίγο στην εικόνα... και μετά ...ο κύβος είχε ριφθεί μια και σηκώθηκα αποφασιστικά...
Λίγη ώρα μετά είχα μπροστά μου ένα καθαρά ελληνικό πιάτο με απίστευτη νοστιμιά! Θα μπορούσε να είναι παραδοσιακό ή ίσως και πιο μοντέρνο, λίγη  σημασία έχει. Πολύχρωμο σαν ζωγραφικός πίνακας! Με ονομαστά υλικά του τόπου μας... πατάτες Νευροκοπίου, πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδια Σερρών, κρόκο Κοζάνης. Με μια βόμβα υγείας, τη "φυσική κορτιζόνη" όπως ονομάζεται από επιστήμονες, τον κουρκουμά που ...πήδηξε ευχαρίστως μέσα αν και δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή (όπως η μορταδέλα και τα κρεμμύδια) να τονίσει το κίτρινο χρώμα του λαχταριστού αυτού πιάτου. Άρωμα, γλύκα, νοστιμιά, υγεία... ένα μοναδικό τετράπτυχο σ' ένα τόσο ταπεινό και οικονομικό πιάτο!
Απολαύστε το...
ΥΛΙΚΑ για 8 μερίδες
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες 
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 
  • 4-5 φέτες μορταδέλα (ή ζαμπόν) ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα με 3 κ.σ. νερό
  • 1/3 του γρ. κρόκο (σαφράν) (σε σκόνη)
  • 1/2 κ.γλ. κουρκουμά
  • 250 ml κρασί
  • 400 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • 4 κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα
  • Αλάτι και πιπέρι  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το κρασί, το σαφράν και τον κουρκουμά.
  3. Ρίχνουμε στο ταψί μας 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  4. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
  5. Μόλις, μαραθούν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στο ταψί.
  6. Βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι για να σοτάρουμε τις πατάτες.
  7. Αλευρώνουμε τις κομμένες πατάτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις περνάμε γρήγορα από τα χτυπημένα αυγά.
  8. Τις βάζουμε στο τηγάνι με το ζεστό ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο τηγάνι (αλλά όχι περισσότερο για να μην εξατμιστεί το κρασί).
  10. Αδειάζουμε και τις πατάτες με το κρασί στο ταψί.
  11. Ανακατεύουμε τα υλικά (πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριά) προσεκτικά και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό του κοτόπουλου.
  12. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
  13. Βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
  14. Προσθέτουμε και τη μορταδέλα ή το ζαμπόν και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά (χωρίς να είναι σκεπασμένο το ταψί) ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να μείνει το φαγάκι με το λάδι του.


Πηγή: Περιοδικό "Καλά Μαγειρέματα" με τον Β. Δρίσκα, τεύχος Απριλίου 2014.
Tante Kiki
28 Comments
No