Πατάτες με κρόκο (σαφράν), κουρκουμά και κρασί

Τρίτη πρωί... 8.40! Τα παιδιά ήδη στο σχολείο, ένα καφεδάκι στο τραπέζι της κουζίνας, στρογγυλοκαθισμένη στην καρέκλα εγώ και μερικά περιοδικά μαγειρικής ...παραδίπλα!!! Ξεφυλλίζοντας και ψάχνοντας... κάτι... εκείνο το κάτι που θα μου κάνει "κλικ"!! Το μυαλό κολλάει βλέποντας τις φωτογραφίες...
πωπωωωωω!! Είναι γεμάτα υπέροχες φωτογραφίες, τόσο ζωντανές, τόσο πολύχρωμες!! Συνειρμικά, ο νους ταξιδεύει... πολύχρωμες... πάντα μου άρεσε η πολυχρωμία!!! Με έκανε να νιώθω ...ζωντανή... ίσως και ...χαρούμενη!!! Ναι, θέλω ένα φαγητό πολύχρωμο... που να ταιριάζει όμορφα σε ένα απλό, άσπρο πιάτο σαν εκείνα που στόλιζαν την επιτοίχια ραφιέρα στην παλιά κουζίνα της γιαγιάς!! Σαν εκείνα που, στις γιορτές γέμιζαν το κεντημένο σιελ τραπεζομάντηλο και ήταν τόσο, μα τόσο όμορφα!! Το μεγαλείο της απλότητας αλλά και της ομορφιάς!! Και μέσα σ' εκείνα τα κατάλευκα πιάτα (που τόσο με εκνεύριζαν τότε) κάποια χρωματιστή λιχουδιά που φάνταζε ακόμα πιο λαχταριστή γιατί το πιάτο δεν απαιτούσε την προσοχή! Κι εκεί που ξεφύλλιζα, το μάτι μου έπεσε στον τίτλο "Πατάτες με σαφράν και κρασί" κι ύστερα από λίγο στην εικόνα... και μετά ...ο κύβος είχε ριφθεί μια και σηκώθηκα αποφασιστικά...
Λίγη ώρα μετά είχα μπροστά μου ένα καθαρά ελληνικό πιάτο με απίστευτη νοστιμιά! Θα μπορούσε να είναι παραδοσιακό ή ίσως και πιο μοντέρνο, λίγη  σημασία έχει. Πολύχρωμο σαν ζωγραφικός πίνακας! Με ονομαστά υλικά του τόπου μας... πατάτες Νευροκοπίου, πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδια Σερρών, κρόκο Κοζάνης. Με μια βόμβα υγείας, τη "φυσική κορτιζόνη" όπως ονομάζεται από επιστήμονες, τον κουρκουμά που ...πήδηξε ευχαρίστως μέσα αν και δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή (όπως η μορταδέλα και τα κρεμμύδια) να τονίσει το κίτρινο χρώμα του λαχταριστού αυτού πιάτου. Άρωμα, γλύκα, νοστιμιά, υγεία... ένα μοναδικό τετράπτυχο σ' ένα τόσο ταπεινό και οικονομικό πιάτο!
Απολαύστε το...
ΥΛΙΚΑ για 8 μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες 
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 
4-5 φέτες μορταδέλα (ή ζαμπόν) ψιλοκομμένα
3 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα με 3 κ.σ. νερό
1/3 του γρ. κρόκο (σαφράν) (σε σκόνη)
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
250 ml κρασί
400 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου
4 κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα
Αλάτι και πιπέρι  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κρασί, το σαφράν και τον κουρκουμά.
Ρίχνουμε στο ταψί μας 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Μόλις, μαραθούν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι για να σοτάρουμε τις πατάτες.
Αλευρώνουμε τις κομμένες πατάτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις περνάμε γρήγορα από τα χτυπημένα αυγά.
Τις βάζουμε στο τηγάνι με το ζεστό ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο τηγάνι (αλλά όχι περισσότερο για να μην εξατμιστεί το κρασί).
Αδειάζουμε και τις πατάτες με το κρασί στο ταψί.
Ανακατεύουμε τα υλικά (πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριά) προσεκτικά και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό του κοτόπουλου.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Προσθέτουμε και τη μορταδέλα ή το ζαμπόν και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά (χωρίς να είναι σκεπασμένο το ταψί) ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να μείνει το φαγάκι με το λάδι του.


Πηγή: Περιοδικό "Καλά Μαγειρέματα" με τον Β. Δρίσκα, τεύχος Απριλίου 2014.

28 σχόλια:

  1. Μοσχομύρισαν οι πατάτες με τα τόσο ωραία καρυκεύματα, Κική μου! Ωραίο συνοδευτικό πιάτο, που θα τολμούσα να πω ότι τρώγεται και σαν κύριο με μια σαλατούλα και λίγο τυράκι δίπλα!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο πιάτο Ειρήνη μου κι εγώ το απολαμβάνω και σαν κύριο αλλά και σαν συνοδευτικό είναι υπέροχο!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. πεντανοστιμες φαινονται! :)
    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τις δοκιμάσεις Κική μου! :)

      Διαγραφή
  3. Ωραίο φαγητό! Η πατάτα στα καλύτερά της!
    Το σαφράν όπου μπει αλλάζει με μαγικό τροπο το φαγητό.
    Θέλω να το φάω αυτό το λουκούμι!

    Καλημέρα Κικούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρυσαυγή μου!!! Να σου στείλω;;; :)

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφο φαγητό! Τι χρώμα, τι άρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα!!! τις κανω κι εγω αυτες αλλα δεν βαζω κουρκουμα! θα το δοκιμασω απο περιεργεια!! ο κροκος ειναι υπεροχος και δινει φοβερο χρωμα στο φαγητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε ο κουρκουμάς τους ταιριάζει απόλυτα!

      Διαγραφή
  6. Όπου μπαίνει αυτό το θαυματουργό υλικό κάνει θαύματα! Φοβερές οι πατάτες, θα δοκιμαστούν σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρύσα και το σαφράν αλλά και ο κουρκουμάς κάνει νοστιμιές!!

      Διαγραφή
  7. Καλημερα Κικη μου!
    Ωραιοτατο συνδευτικο, φτιαχνω κατι παρομοιο αλλα χωρις τα αυγα.
    Τελικα τα λευκα πιατα ειναι τα καλυτερα, μετα απο τοσες χιλιαδες φωτογραφιες καταλαβα οτι ειναι τα μονα που μπορουν να ανδειξουν την προσωπικοτητα ενος πιατου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το κι έτσι Μαρίνα ...έχει απίστευτη νοστιμιά!
      Ναι τα λευκά πιάτα αναδεικνύουν το φαγητό!

      Διαγραφή
  8. Πατατούλες να γλύφεις τα δάχτυλα σου! Τέλειο ως συνοδευτικό αλλά εγώ θα το τιμούσα και σαν κυρίως πιάτο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λίλια μου κι εγώ τις τρώω σαν κυρίως πιάτο! :)

      Διαγραφή
  9. Και σαν συνοδευτικό, μα και σαν κυρίως, ευχαρίστως θα δοκίμαζα αυτές τις πεντανόστιμες και τόσο εμφανίσιμες πατατούλες!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν Έλενά μου!!! Δεν θα το μετανιώσεις αν τις δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Μοσχομύρισαν οι πατατούλες σου Κική μου!!Ενα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο γεμάτο από χρώματα καί θαυμάσιες γεύσεις!!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι υπέροχες Δήμητρά μου!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Ντρέπομαι να πω ότι ΚΑΙ οι πατάτες είναι ο τις πολυ αγαπημένες γεύσεις μου!
    Θα νομίζεις Κική μου ότι έχεις να κάνεις με ένα ιδιαίτερα λιχούδικο άτομο και δεν θα έχεις άδικο !
    Νομίζω ότι η σημερινή σου πρόταση απευθύνεται σε μερακλήδες.Αρωματικό φαγητό,χορταστικό και πολύ πολυ γευστικό!Οι προσθήκες που έκανες ,καθοριστικές για την απογείωση της γεύσης και οι πολυ επιτυχημένες φωτογραφίες ,κόσμησαν για μια ακόμα φορά τον ιστότοπο.
    Θα τη κάνω Κική μου,δεν μου γλιτώνει......
    Καλό βράδυ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τις λατρεύω Φωτεινή μου!!! Και τί σημαίνει αυτό;; Είναι κακό να σου αρέσουν οι νοστιμιές;; Προσωπικά θεωρώ ότι αυτοί που αγαπούν το καλό φαγητό είναι άτομα που αγαπούν την ζωή και τον εαυτό τους και εκτιμούν την ποιότητα... οπότε μη στενοχωριέσαι!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι πατατούλες γιατί είναι νοστιμότατες... αξίζουν τη δοκιμή!!
      Φιλάκια πολλά! :)

      Διαγραφή
  12. Πολύ comfort φαγάκι Κική!
    Από αυτά που αρέσουν και ικανοποιούν όλους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου... και μάλιστα νοστιμότατο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Πολύ μας αρέσει ο κουρκουμάς, όπως και οι πατατούλες, βεβαίως!
    Μόλις τύπωσα την συνταγή σου για αύριο, Κική μου!!! Ευχαριστούμε!
    Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαριάννα μου και περιμένω και εντυπώσεις! :)

      Διαγραφή
  14. Θα το κάνω στη μαμά μου που είναι δεινή πατατοφάγος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το λατρέψει Πινελιά μου...είμαι σίγουρη! :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!