Φτιάχνουμε σπιτική Crème fraîche και Sour cream

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Στον απόηχο των εκλογών πια, επιστρέφουμε και πάλι στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά αλλά και στην κουζίνα μας! :)
Δύο ξενόφερτα καλούδια αλλά και η διαδικασία που χρειάζεται για να τα φτιάξουμε στο σπίτι, σήμερα θα τραβήξουν την προσοχή μας. Δυό κρέμες, η μια γαλλική και η άλλη αγγλοαμερικανική. Δυό κρέμες που απογειώνουν πολλά πιάτα, κρύα ή ζεστά. Θέλησα πρόσφατα να βρω sour cream αλλά ...τίποτε ...τουλάχιστον στο μάρκετ της γειτονιάς μου όπου κάποτε υπήρχε και αυτή αλλά και η crème fraîche που τη λάτρευα! "Αποτέλεσμα της κρίσης", σκέφτηκα απογοητευμένη!
Αλλά το έχω ξαναπεί... πιστεύω πώς τα πάντα έχουν δύο όψεις ...εξαρτάται αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο! Κι εγώ προτιμώ το δεύτερο και σπάνια με έχει απογοητεύσει! :) Ο υπολογιστής ...η πιο εύκολη εγκυκλοπαίδεια, το τετραήμερο των πρώτων εκλογών.... η τέλεια συγκυρία κι εγώ ...στο ψάξιμο που, τελικά, αποδείχθηκε πολύ απλό και αποδοτικό. 
Έμαθα πληροφορίες που δεν τις γνώριζα (τί πιο ωραίο!) και βρήκα συνταγές για να φτιάξω και τις δύο κρέμες (ακόμα πιο ωραίο!). Με τη μόνη διαφορά ότι οι κρέμες γάλακτος που είχα ήταν UHT (δηλαδή παστεριωμένες σε υψηλή θερμοκρασία) ενώ η παρασκευή και των δύο αυτών κρεμών απαιτεί (ή τουλάχιστον έτσι αναφέρουν τα food blogs που συμβουλεύτηκα και ήταν περισσότερα του ενός) απλά παστεριωμένες. Δεν πειράζει... πορευόμαστε με ό,τι έχουμε!!! Το πείραμα πέτυχε παρά τις UHT κρέμες!!
Τα υλικά μπήκαν στα βάζα τους, οι κρέμες ανακατεύθηκαν καλά με το κουτάλι, κουκουλώθηκαν με μια κουβέρτα (να και οι μνήμες από την κουζίνα της γιαγιάς όπου κάτω από μια ειδική κουβέρτα ...ετοιμαζόταν σχεδόν πάντα ένα μπολ με σπιτικό γιαούρτι) και κάθησαν ήσυχα στη γωνιά τους για 24 ώρες. Ήσυχα... μια κουβέντα ήταν γιατί κάθε 6 ώρες τις άνοιγα και τις ανακάτευα σύμφωνα με τις οδηγίες των συνταγών.
Μέχρι όμως να γίνουν οι δύο κρέμες μας ...ας δούμε μερικές πληροφορίες για να τις γνωρίσουμε από πιο κοντά! 
Η crème fraîche είναι μια γαλλική ολόπαχη κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση για να αποκτήσει μια ελαφρώς όξινη γεύση. Η crème fraîche είναι ουσιαστικά μια πολύ καλή ποιοτικώς sour cream. Η βασική τους διαφορά είναι ότι η crème fraîche έχει περισσότερα λιπαρά (30-45%) αν και τώρα πια κυκλοφορεί στο εμπόριο και με λίγα λιπαρά και δεν είναι τόσο όξινη ενώ η sour cream έχει  λιγότερα λιπαρά (15-20%) και είναι πιο όξινη. Επίσης, είναι πιο πηχτή από την sour cream. Η πιο διάσημη και καλή ποιοτικώς crème fraîche ανήκει στη Νορμανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Isigny-sur-Mer της περιοχής Calvados. Είναι η μόνη που είναι προϊόν AOC... δηλαδή έχει ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη και κέρδισε βραβείο γεύση το 1986. Χρησιμοποιείται πολύ στην Γαλλική κουζίνα, σε ζεστά ή κρύα πιάτα, σαν φινίρισμα σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες και γλυκά. H sour cream χρησιμοποιείται επίσης σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, μπισκότα και κέικ (κάνοντάς τα πιο αφράτα και πιο νόστιμα) αλλά και σε διάφορες σάλτσες. Με άλλα λόγια, οι δύο κρέμες έχουν ελάχιστες διαφορές πέρα από την καταγωγή και τα λιπαρά τους. 
Προσωπικά, επέλεξα στην sour cream να προσθέσω και λίγο ελληνικό, φρέσκο γιαούρτι αν και τα περισσότερα blogs την φτιάχνουν είτε με αριάνι, είτε με γιαούρτι (όχι και τα δύο) είτε ακόμα και με ξινόγαλα. 
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας οι ώρες πέρασαν και τα βάζα απέκτησαν περιεχόμενο σφιχτοδεμένο κι όμως αέρινο! Οι δυο κρεμούλες, η μια πιο πηχτή ( η crème fraîche) από την άλλη (την sour cream) είναι τώρα πια έτοιμες να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μας και να μας χαρίσουν υπέροχες γευστικές εμπειρίες χωρίς να χρειαστεί να τις ψάχνουμε στο μάρκετ!! :)
ΥΛΙΚΑ
1- Crème fraîche
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ. αρριάνι
2- Sour cream
250 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
4 κ.σ. αρριάνι
2 κ.σ. γιαούρτι φρέσκο (ζωντανό) 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις.
Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το αρριάνι για 1 ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τα υλικά σε δύο γυάλινα βάζα και τα ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με μια χαρτοπετσέτα και την στερεώνουμε με ένα λαστιχάκι ή σχοινάκι.
Σκεπάζουμε με μια κουβέρτα τα βάζα και τα αφήνουμε για 24 ώρες σε ζεστό μέρος.
Κάθε 6-8 ώρες ανακατεύουμε λίγο.
Οι κρέμες μας έχουν πια πήξει.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή και να μετατραπούν η μια σε νοστιμότατη crème fraîche και η άλλη σε υπέροχη sour cream.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 8-10 μέρες.
ΣΗΜ. Ο Στ. Παρλιάρος φτιάχνει sour cream με μια κρέμα γάλακτος και χυμό από μισό λεμόνι ως εξής: ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στην κρέμα και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα ή ένα πηρούνι. 
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-12 ώρες και χρησιμοποιούμε αμέσως ή βάζουμε σε βάζο που το διατηρούμε στο ψυγείο καλά κλειστό για 8-10 μέρες. 
Μπορούμε να το δούμε σαν εναλλακτική όταν δεν έχουμε αριάνι ή γιαούρτι στο σπίτι. 
Πηγή: www.foodell.com & www.foodwishes.blogspot.com
http://alchemybaking.blogspot.gr/2013/05/make-your-own-homemade-sour-cream.html
 

23 σχόλια:

  1. καλημερα κικη!!!! μπραβο πολυ ευχρηστος οδηγος γιατι σιγουρα ολες μας εχουμε παρει σβαρνα τα σουπερ να τα βρουμε ή δεν τα βρισκαμε ευκολα!! τωρα την επομενη φορα θα ξερω πως μπορω να τα κανω και μονη μου!! ναι επιτελους καταλαβα τη διαφορα σε αυτα ατ 2!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε ... πράγματι δεν την βρίσκουμε εύκολα ούτε τη μια ούτε την άλλη!! Έτσι, είναι πολύ πιο απλό!! :)

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Κικη μου!
    Πολυ χρησιμη αναρτηση! Φρεσκια κρεμα γαλακτος, δηλαδη απλα παστεριωμενη, δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις στην Ελλαδα, γιατι απλα δεν φτιαχνει καμμια γαλακτοβιομηχανια. Τον λογο δεν τον ξερω. Ολες οι κρεμες γαλακτος που κυκλοφορουν ειναι εισαγωγης και φυσικα υψηλης παστεριωσης για να εχουν μεγαλη ημερομηνια ληξης.
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρίνα μου... είναι χρήσιμη!! Πράγματι υπάρχουν μόνον κρέμες υψηλής παστερίωσης και παρόλα αυτά γίνεται μια χαρά και η μία και η άλλη κρέμα!!!
      Επίσης!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα! Μου φάνηκε πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου γιατί μου αρέσει ρεομερά η sour cream και δυσανασχετώ που δεν μπορω΄να τη βρω στην Ελλάδα. Θα την φτιάξω πολύ σύντομα γιατί ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις, ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε και τις δύο Αμαλία και θα ξετρελλαθείς... θα δεις και σε ποστ επόμενο μια συνταγή για την κάθε μια!!! Είναι νοστιμότατες και πανεύκολες και οι δύο...μόνον χρόνο χριεάζονται αλλά αξίζει!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Κι εγώ τη μέθοδο του Παρλιάρου ήξερα για τη sour cream αλλά θα δοκιμάσω και την δική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε και τις άλλες Μαρία... το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!!

      Διαγραφή
  5. Sour cream έχω δοκιμάσει σε εστιατόρια τύπου Fridays αλλά crème fraîche όχι ακόμα. Χρήσιμο post, ήξερα κι εγώ για τη μέθοδο με το λεμόνι αλλά σε περίπτωση που δεν έχουμε, μια χαρά φαίνεται κι αυτή η μέθοδος και για να λες ότι πέτυχε, θα τη λάβω υπόψη μου! Α, σε ότι αφορά την γαλλική κουζίνα περιμένω πάντα να μάθω νέα από αυτό εδώ το blog!
    Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να τις φτιάξεις... είναι υπέροχες!!! Αξίζουν!! :))
      Επίσης καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Κική! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, κι εμένα μ'αρέσει πολύ η sour creme και όλο λέω θα φτιάξω και το αναβάλω.... Τώρα που μου το ξαναθύμησες, θα το κάνω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το αναβάλεις αλλά δοκίμασε και την crème fraîche ειδικά σε γλυκά είναι νοστιμότατη!!!

      Διαγραφή
  7. Ήταν μια ανάρτηση που ήθελα να φτιάξω κάποια στιγμή και όλο βαριόμουνα! Χαίρομαι τόσο πολύ που την έβγαλες ώστε να τη σώσω και να την έχω να τη θυμάμαι όταν χρειάζεται! Ευχαριστούμε θερμά, καλή συνέχεια:*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Λίλια μου και οι κρέμες γίνονται πανεύκολα... απλά χρειάζονται χρόνο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Κική! Δεν τις έχω κάνει ακόμη, λες να το δοκιμασω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα να το δοκιμάσεις και θα ενθουσιαστείς Αριάδνη μου!!!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Κική μου!!Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου!!Από καιρό σκετόμουν πώς νά φτιάξω τήν sour cream !!Θά τό δοκιμάσω!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις φτιάξεις και τις δύο Δήμητρά μου γιατί αξίζουν!!!!!
      Επίσης καλή εβδομάδα και φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Εδώ και αρκετό καιρό φτιάχνω σπιτική sour cream, ακριβώς γιατί δεν μπορώ να τη βρω στα σούπερ μάρκετ. Με έχει βολέψει πολύ η εκδοχή με το λεμόνι, είναι γρήγορη και πετυχαίνει σχεδόν πάντα.
    Και οι δύο είναι πολύ εύκολες κρέμες που αναβαθμίζουν γευστικά τα πιάτα μας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα. Δεν έχω φτιάξει ποτέ sour cream, χρησιμοποιώ σμετάνα αντί γι' αυτής που τη βρίσκω στα ρώσικα καταστήματα της Χαλκέων στην πλατεία Αριστοτέλους. Την creme fraiche (δεν μπορώ να βάλω σωστά τους γαλλικούς τόνους...) τη φτιάχνω πολύ συχνά, είναι τέλεια. Βέβαια, υπήρχαν περιπτώσεις το χειμώνα με τα κρύα που χρειάστηκε μέχρι και 2,5 μέρες μέχρι να πήξει αλλά και πάλι έγινε όνειρο. Τυχεροί όσοι μπορουν να βρούν φρέσκια κρέμα για να την κάνουν, μάλλον θα γίνεται πολύ ανώτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας! Έφτιαξα τη crème fraise μετά από αρκετό ψάξιμο στο ίντερνετ. Την έφτιαξα όπως εσείς, με τη μόνη διαφορά ότι την εβαλα στο φούρνο. Προθερμασμενο στους 50 βαθμούς και επανάληψη κάθε 4 ώρες περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το Αριανη τι ειναι; Το βρισκουμε στα σουπερ μαρκετ; Γιατι δεν το εχω δει ποτε νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To αριάνι είναι σαν το ξινόγαλο... το βλέπετε και στην φωτό... αυτό που χρησιμοποιώ είναι της Μεβγάλ και ναι, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ στα γαλακτοκομικά.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!