Μαρμελάδα γάλακτος


Καλημέρα σας! Τί θα λέγατε σήμερα για μια λίγο διαφορετική και καθόλου φρουτένια γαλλική μαρμελάδα; Οκ, είμαστε στο τέλος της άνοιξης και δυο βήματα πια από το καλοκαίρι, μια εποχή που τα φρούτα αφθονούν  στη χώρα μας αλλά εμείς ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο! Εξ άλλου, με τη δόση που σας δίνω φτιάχνουμε μόνον ένα βάζο των 450ml. Τί λέτε... είστε να φτιάξουμε μια μαρμελάδα με γάλα; Μια μαρμελάδα για κάθε εποχή για όλους όσους λατρεύουν το γάλα (όπως εγώ)! Μια μαρμελάδα που γίνεται με πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά αλλά εγώ την έφτιαξα με γάλα και κρέμα χαμηλών λιπαρών κι έγινε μια χαρά!
Μαρμελάδα γάλακτος, θα ετοιμάσουμε σήμερα ή γαλλιστί confiture de lait! Μια υπέροχη μαρμελάδα από την Νορμανδία που μοιάζει με το γνωστό Νοτιοαμερικάνικο Dulce de leche ή ελληνιστί καραμέλα γάλακτος αλλά δεν είναι το ίδιο. Οι διαφορές τους μικρές... η μαρμελάδα γάλακτος γίνεται από κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη και βανίλια ενώ η καραμέλα γάλακτος βράζοντας ένα  κουτί ζαχαρούχο γάλα. Η πρώτη με την υφή της μαρμελάδας, απλώνεται άνετα πάνω σε ψωμί, ταιριάζει απίστευτα σε μπισκότα, σε κρέπες, τηγανίτες για ένα υπέροχο, Κυριακάτικο πρωινό ενώ η δεύτερη πιο σφιχτή χαρίζει τη νοστιμιά της σε τάρτες, τούρτες, σου, μπράουνις αλλά και μπισκότα και άλλες λιχουδιές! Περιχύνουμε με τη μαρμελάδα γάλακτος το αγαπημένο μας ρυζόγαλο, το παγωτό,το παγωμένο γιαούρτι ακόμη και μια απλή κρέμα βανίλιας που της χαρίζει μιαν άλλη προσωπικότητα αλλά ρίχνουμε μέσα στο παγωτό ή το γιαούρτι την καραμέλα γάλακτος για να αποκτήσουμε παγωτό καραμέλα! 
Απαράμιλλη γεύση, απίστευτο άρωμα και τέλεια υφή... θα μπορούσα να την τρώω με το κουτάλι ή απλά και μόνον βουτώντας ένα κριτσίνι! Απολαυστική επάνω σε ένα κράκερ αλειμμένο με λίγο βούτυρο... πανηγύρι αισθήσεων!!
Διαβάστε και ολοταχώς για την κουζίνα... αξίζει τον κόπο σας λέω!!! :)
ΥΛΙΚΑ για 1 βάζο 450 ml
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
500 γρ. γάλα με 1.5% λιπαρά
250 γρ. κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη (ή μαύρη)
1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού διαλυμένη σε 3 κ.σ. γάλα
1 φακελάκι φυσική βανίλια vahiné
1 λοβό βανίλιας (χρησιμοποιούμε τους σπόρους)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια ή δύο βράσεις σε μέτρια φωτιά. 
Μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 (με ανώτερο το 9) και αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας συχνά για να μη φουσκώσει και χυθεί το γάλα.
Βράζουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι η μαρμελάδα μας να αποκτήσει ένα όμορφο καστανό χρώμα (σαν ανοιχτόχρωμη καραμέλα) και υφή μαρμελάδας.
Ελέγχουμε εάν έδεσε καλά, όπως και τις φρουτομαρμελάδες δηλαδή, χαράζοντας με το κουτάλι τη μαρμελάδα που βάλαμε σε ένα πιατάκι στα δύο. 
Εάν τα δύο μέρη δεν ενωθούν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!!
Βάζουμε σε βάζο αποστειρωμένο, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το βάζο ανάποδα σε πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Μετά το άνοιγμα το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 εβδομάδες.
TIPS
* Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 250 γρ. άσπρης ζάχαρης με 350 γρ. καστανής ζάχαρης ή μαύρης ζάχαρης έτσι ώστε να έχει ένα πιο σκούρο χρώμα.
* Αν θέλουμε μια γκουρμέ νότα στη μαρμελάδα της προσθέτουμε 
- 1 πρέζα ανθό αλατιού ή
- 2-3 κ.σ. κονιάκ ή
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ ή
- 1 ξυλάκι κανέλας
* Κι αν θέλουμε τη γεύση της αγαπημένης μας καραμελίτσας βουτύρου (με τη γνωστή αγελαδίτσα στο περιτύλιγμα) δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε 30 γρ. βούτυρο.
* Προσοχή να μην παραβράσει γιατί όταν θα κρυώσει θα γίνει πιο πηχτή.
Πηγή: "Η πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας", Τηλεθεατής

Tante Kiki
28 Comments

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου!
    Ναι ,θα συμφωνούσα με το ταξίδι αυτό της γεύσης!!!!Ωραία τα καλοκαιρινά φρούτα,αλλά εδώ έχουμε κάτι το διαφορετικό!
    Προσωπικά αγαπώ πολύ την καραμελένια γεύση της κρέμας γάλακτος!!!!Δεν ντρέπομαι να πω ότι τα γνωστά καφέ μαστιχωτά καραμελάκια με την αγελαδίτσα βρίσκονται μόνιμα σχεδόν στο σπίτι μου και αποτελούν μία γλυκιά όαση νοστιμιάς ακόμα και σήμερα για μένα!
    Κική μου,δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να αρχίσει η μέρα μου!Φρέσκο πολύσπορο ψωμάκι ,το αγαπημένο μου κατίκι και μία γενναία στρώση μαρμελάδας γάλακτος!!!!
    Υπέροχο!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου... είναι μια διαφορετική μαρμελάδα πέρα από κάθε εποχή!! Γίνεται παρόμοια σε γεύση με την αγαπημένη (και δική μου) αγελαδίτσα επειδή δεν έχει βούτυρο.
      Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να της προσθέσουμε 30 γρ. βούτυρο για να έχει το ίδιο άρωμα και να μετατραπεί σε ένα απίστευτο άλειμμα.
      Φιλιά καλημέρας!! :)

      Διαγραφή
  2. Κική μου, αυτή είναι μια "άκρως επικίνδυνη" μαρμελάδα, έτσι όπως την διαβάζω...
    Και το επικίνδυνο είναι αυτό, που γράφεις, ότι την τρως απλά μ' ένα κουτάλι :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ επικίνδυνα νόστιμη Πηνελόπη μου... :) Έχεις δίκιο!!

      Διαγραφή
  3. Μέ εντυπωσίασες γιά άλλη μιά φορά Κική μου!!Μιά μαρμελάδα μέ ιδιαίτερη καί μοναδική γεύση!!Λατρε'υω τήν καραμέλα!!!Θά τήν δοκιμάσω!!Ταιριάζει υπέροχα καί στό παγωτό αλλά καί μαζί μέ τό γιαούρτι!!!Καλή σου μέρα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι με ιδιαίτερη γεύση και να τη δοκιμάσεις γιατι θα σου αρέσει Δήμητρά μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. καλημέρα!!! πρωτη φορα την βλεπω!! αλλο παλι κι αυτο!! και φαινεται και ευκολη.... ειμαι περιεργη γαι τη γευση της. την αποθηκευσα και θα την επιχειρήσω κάποια στιγμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωωωωωωωω!!!
    Για μένα είναι σίγουρα αυτή η καραμελένια μαρμελαδίτσα!!!!
    Καραμελο-υπέροχη!!!!
    Φιλιά Κική μου, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γενικά για όσους αγαπούν τη καραμελογεύση Έλενά μου και γίνεται υπέροχη!! :)

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη και επικίνδυνη βρε Κική μου...τι μας κάνεις να ήξερες!! Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικίνδυνα εθιστική θα την έλεγα Λίλια μου... είναι υπέροχη!!
      Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  7. απλα υπέροχη Κικίτσα μου!!!! γεια στα χεράκια σου !!!
    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία μου γιατί αξίζει!! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα. Γιατί χρησιμοποιείς και λοβό βανίλιας και vahine; Τι έχει να προσφέρει παραπάνω από τον ήδη τέλειο λοβό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για περισσότερη ένταση Κλεομένη αλλά και για πιο οικονομικό. Η vahiné είναι φυσική βανίλια αλλά αναμεμειγμένη με ζάχαρη κι έτσι έχει μικρή ποσότητα οπότε το άρωμά της δεν αρκεί. Οι δύο λοβοί βανίλιας (που αυτό είναι το τέλειο) πάλι είναι αρκετά πιο ακριβοί και δεν τους βρίσκουν παντού εύκολα ...άρα ήθελα κάτι ενδιάμεσο και πιο οικονομικό και πιο εύκολο να βρεθεί. Φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι βανιλίνες!

      Διαγραφή
  9. με επεισες!!!!!!! θα την κάνω σίγουρα!! φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις Κωνσταντίνα μου και θα σου αρέσει!! :)

      Διαγραφή
  10. Η Γαλλίδα μαρμελαδοβουτυρένια σου με...συγκίνησε!
    Και εγώ με το κουταλάκι, πλιιιιιιιιζζζζζζζζζ!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα να δεις κι όσο την έτρωγα συγκινήθηκα κι από τη νοστιμιά της Ζαμπία μου... χαχαχαχα Είναι πολύ νόστιμη η "άτιμη"!!!!
      Να σου στείλω;;;;;
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  11. Σαν να τη βλέπω πάνω σε ένα παγωτό βανίλια, να το απογειώνει....!
    Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρμελάδα δεν έχω φτιάξει..
    με αυτήν όμως μπαίνω σε μεγάλο πειρασμό Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρμελάδα γάλακτος!
    Κική είσαι πολύ μπροστά!
    Σα διαδικασία είναι πολύ εύκολη πάντως και είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχη Ερμιόνη μου ... αξίζει να τη δοκιμάσεις!! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Επειδή μου αρέσει το dulce de leche , και επειδή έχω μια μεγάλη αδυναμία στο γάλα παραδίδομαι και ονειρεύομαι τη μυρωδιά της κανέλας..
    Θα την κάνω , φιλάκια Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε και τη μαρμελάδα αυτή Νικόλ ...θα ξετρελλαθείς!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No