Πρασόπιτα με ρόκα, λιαστές ντομάτες και ένα ιδιαίτερο φύλλο

Καλή σας μέρα!!! Μια μοναδική πιτούλα σας ετοίμασα σήμερα! Μια πίτα με ένα πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό φύλλο που ανοίγει ...θαρρείς από μόνο του, χωρίς καμία δυσκολία και με την προσθήκη του μείγματος αυγού-γάλακτος γίνεται τραγανό και απίστευτα νόστιμο.
Όσο για τη γέμιση;; Αυτή θα σας εκπλήξη ευχάριστα με τη γεύση της που συνδυάζει το πικάντικο της ρόκας και της λιαστής ντομάτας με τη γλύκα των πράσων και των φρέσκων κρεμμυδιών. Η φετούλα χαρίζει στην πίτα την ελληνική της νοστιμιά αλλά και την αλμύρα που χρειάζεται και τα αυγά τη σφιχτοδεμένη της υφή! Ενθουσιασμός επικράτησε στο τριώροφο και η πίτα... εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ!!! Αντιστάσεις δίαιτας κάμφθηκαν, ουρανίσκοι χάρηκαν και μακρόσυρτα "μμμμμμ" ακούγονταν γύρω από το τραπέζι!!! Η πιατέλα άδειασε και η κοινή αντίληψη ήταν ότι η πίτα επιβάλλεται να επαναληφθεί!!! :))
Αν σας αρέσουν οι πίτες, όσο και σ' εμένα, τότε μη διστάσετε καθόλου να τη φτιάξετε γιατί, ένα είναι σίγουρο, δεν θα το μετανιώσετε καθόλου.
Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία για να δείτε από κοντά το υπέροχο φύλλο!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 28-30 εκ.
Για τη ζύμη
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
125 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη γέμιση  
110 γρ. ρόκα ψιλοκομμένη
220 γρ. πράσα σε ροδέλες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
8-10 φέτες λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε κομματάκια
120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες για τη γέμιση
αλάτι και πιπέρι
Για την επιφάνεια της πίτας
100 ml γάλα φρέσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας το αλεύρι, το αλάτι, το θυμάρι, την πάπρικα και το κρύο βούτυρο. 
Τρίβουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να γίνει "ψιχουλιαστό".
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αυγό και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές, μαλακό ζυμάρι.
Το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση  
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε τα πράσα και λίγο νερό.
Τα αφήνουμε να ζεματιστούν και να πάρουν μια βράση πριν ρίξουμε το νερό.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις 6 κ.σ. λάδι (ελαιόλαδο και λάδι από τις λιαστές ντομάτες) και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ρόκα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε τα λαχανικά.
Ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και τέλος τα δύο αυγά.
Για την επιφάνεια της πίτας
Ανακατεύουμε σε μπολ τα δύο υλικά.

Φτιάχνουμε την πίτα
προθερμαίνουμε το φούρνο 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο.
Ανοίγουμε το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης σε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί για να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματά του (σε αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλήσει).
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και απλώνουμε το κάτω φύλλο καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού.
Απλώνουμε μέσα τη γέμιση.
Ανοίγουμε το άλλο φύλλο, επίσης σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος όσο είναι και το ταψί.
Κλείνουμε την πίτα, γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον "κόθρο" σφραγίζοντας τη γέμιση και την χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Την περιχύνουμε με το μείγμα από γάλα και λάδι.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι η πίτα μας να αποκτήσει ένα όμορφο, καστανό χρώμα.
Πηγή: "Cook Book", Τεύχος  Μαϊου 2014

33 σχόλια:

  1. πρωτότυπη συνταγή και φαίνεται τόσο απλή..... και νόστιμη!! ΒRAVO!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη η πίτα αυτή!

      Διαγραφή
  2. Με λιαστή ντομάτα......Αυτό είναι κάτι που δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, παρόλο που λατρεύω τη λιαστή ντομάτα!Θα είναι σίιιιιιγουρα πεντανόστιμο!Μου άρεσε και η παρουσίαση με τα τριαντάφυλλα!Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Πινελιά μου και δεν θα το μετανιώσεις!! Γίνεται υπέροχη!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Κικη μου καλημερα!!!! Αχ μας ανοιξες την ορεξη!!!
    Θα την φτιαξω σιγουρα αυτη τη γεμιση, ειναι πολυ πρωτοτυπη!!!!!
    Τα φιλια μου!!!! :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις και να την κάνεις με το συγκεκριμένο φύλλο!! Γίνεται υπέροχη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραια πιτουλα και το φυλλο φαινεται τελειο Κικη μου! Και πως αποθυμισα μια τυροπιτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω;;;; Ήδη έφτιαξα και θα την ανεβάσω από εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  5. Κατέφθασε η πιτού (δηλαδή εγώ) για να σερβιριστεί μεγάλο κομμάτι (γωνία θέλω)!!
    Ωραία πίτα Κική μου, πεντανόστιμη δείχνει, η προσθήκη γιαουρτιού κάνει τις σφολιάτες υπέροχες!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου δώσω τριπλό κομμάτι Έλενά μου ...είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύουμε πράσο σε κάθε του εκδοχή!
    Και με το υπέροχο φύλλο σου σίγουρα... θα πέσουν πολλοί αναστεναγμοί!
    Ααααααχχχχ!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς το ίδιο Ιωάννα μου!!! Αλλά ο συνδυασμός της γέμισης κι αυτό το φύλλο είναι υπέροχα!!!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. ααα.τι παθατε σημερα εσυ και η ζαμπια;η μια πιτα η αλλη με ταρτα αντε να χορτασω με φασολακια.και τι να πω αυριο στη διαιτολογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθούμε να σας ...αποπλανήσουμε γευστικά! χαχαχαχα
      Μηηηηηηη φας τώρα τίποτε... άσε μεθαύριο, μετά τη διαιτολόγο!!! :))

      Διαγραφή
  8. Αμάν ...αμάν...και με έχουν φάει οι δρόμοι και τα δρομολόγια από το πρωί Κική μου.

    Μπας και έμεινε κομματάκι, ή πρέπει να ανασκουμπωθώ και να αρχίσω το ζύμωμα;

    Εξαιρετική "μου διαβάζεται" ομολογώ, ως λάτρης των πιτών κι' εγώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον θα αναγκαστείς να ανασκουμπωθείς Πηνελόπη μου!!! Είναι πράγματι νοστιμότατη!!!
      Φιλιά και καλή ξεκούραση!!!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχη ως πίτα, υπέροχη φωτογράφιση και βέβαια σούπερ ιδιαίτερη και νόστιμη!
    Με αυτή τη γέμιση, την προσθήκη του γιαουρτιού στο φύλλο κουρού, και με το δικό σου τατς, απογειώθηκε η πίτα.

    Μας φέρνεις σε δύσκολη γαστριμαργική θέση Βασιλική μου και τη Λίτσα και εμένα! Αααααχχχχ! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η πίτα αλλά και η φωτογράφιση Ζαμπία μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφη η συνταγή σου Κική μου!!!Καί σίγουρα πεντανόστιμη η πιτούλα σου!!
    Καλό βράδυ!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη Δήμητρά μου η πίτα αυτή!!!
      Καλή σου μέρα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Αχ βρε Κική μου!!!!!!Τώρα τι να πω εγώ?Οι πίτες είναι το αδύναμο σημείο μου,ένα από τα πολλά!!!που τελικά διαπιστώνω ότι έχω.ότι και να πω θα είναι λίγο,αφού για ακόμα φορά η αριστοτεχνία αγγίζει την τελειότητα.Με υπέροχη γέμιση και εξαίσιο φύλλο ,την αφήνω να με συνεπάρει ,όπως όλες τις προτάσεις σου!!!!Συγχαρητήρια γλυκιά μου !!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα οι πίτες είναι η αδυναμία μου Φωτεινή μου γλυκιά!!! Κι αυτή η πίτα αξίζει να δοκιμαστεί!!! Να είσαι καλά!!!
      Φιλιά πολλά!!!
      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  12. Την έφτιαξα απόψε κιόλας Κική!!!!!!!!
    Υπέροχη σε όλα της :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Γιώργο που σου άρεσε!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  13. Λαχταριστή η πρασόπιτά σου, Κική μου! Και το φύλλο πράγματι ιδιαίτερο! Δικαίως....εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα από την πιατέλα!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου γιατί αξίζει πράγματι!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  14. Πόσο πολύ μου αρέσει που έβαλες ρόκα μέσα στην πίτα!
    Φαντάζομαι τι ωραίο και σπιρτόζικο θα είναι το αποτέλεσμα.
    Και το φύλλο φαίνεται εξαιρετικό, ειδικά για μένα που δεν το’ χω και πολύ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου έγινε καταπληκτική και λίγα λέω... η ρόκα και οι λιαστές ντομάτες της χάρισαν μια μοναδική γεύση και επίγευση!!!
      Το δε φύλλο είναι ...εξαιρετικό... το λάτρεψα ...άσε που είναι πανεύκολο!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. I'd like to invite you to join our site www.erecipe.com . I really enjoy your blog and recipes and I think the over 8,000 unique daily visitors to eRecipe will too.
    By joining eRecipe, we will provide the Nutrition Facts for every recipe you post in which you could customize and add to your blog. Viewers need and love to know the nutritional facts. Its a free service that we offer to blogs and recipes we really love. It looks professional and your members will love it.
    Simply visit www.erecipe.com or contact me at michelle@erecipe.com. We look forward having you in our network!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks for you invitation. I'll visit as soon as possible your site and after that I'll contact with you!!
      :))

      Διαγραφή
  16. Θα την κάνω με την πρώτη ευκαιρία γιατί είναι πολύ καλή η πίτα σου!Όλα τα καλά έχει!! Σε ευχαριστούμε Κικίτσα! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μπορο να τιν βαλο στιν καταπσιχη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!