Καλή σας μέρα!!! Μια μοναδική πιτούλα σας ετοίμασα σήμερα! Μια πίτα με ένα πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό φύλλο που ανοίγει ...θαρρείς από μόνο του, χωρίς καμία δυσκολία και με την προσθήκη του μείγματος αυγού-γάλακτος γίνεται τραγανό και απίστευτα νόστιμο.
Όσο για τη γέμιση;; Αυτή θα σας εκπλήξη ευχάριστα με τη γεύση της που συνδυάζει το πικάντικο της ρόκας και της λιαστής ντομάτας με τη γλύκα των πράσων και των φρέσκων κρεμμυδιών. Η φετούλα χαρίζει στην πίτα την ελληνική της νοστιμιά αλλά και την αλμύρα που χρειάζεται και τα αυγά τη σφιχτοδεμένη της υφή! Ενθουσιασμός επικράτησε στο τριώροφο και η πίτα... εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ!!! Αντιστάσεις δίαιτας κάμφθηκαν, ουρανίσκοι χάρηκαν και μακρόσυρτα "μμμμμμ" ακούγονταν γύρω από το τραπέζι!!! Η πιατέλα άδειασε και η κοινή αντίληψη ήταν ότι η πίτα επιβάλλεται να επαναληφθεί!!!
Αν σας αρέσουν οι πίτες, όσο και σ' εμένα, τότε μη διστάσετε καθόλου να τη φτιάξετε γιατί, ένα είναι σίγουρο, δεν θα το μετανιώσετε καθόλου. Βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες και η διαδικασία γίνεται εύκολη ακόμα και για τον πιο αρχάριο.
Για τη ζύμη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- 300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
- 125 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια
- 125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 110 γρ. ρόκα ψιλοκομμένη
- 250 γρ. πράσα σε ροδέλες
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 8-10 φέτες λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε κομματάκια
- 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες για τη γέμιση
- αλάτι και πιπέρι
- 100 ml γάλα φρέσκο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Για την επιφάνεια της πίτας
Πηγή: "Cook Book", Τεύχος Μαϊου 2014
- Βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας το αλεύρι, το αλάτι, το θυμάρι, την πάπρικα και το κρύο βούτυρο.
- Τρίβουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να γίνει "ψιχουλιαστό".
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αυγό και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές, μαλακό ζυμάρι.
- Το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε τα πράσα και λίγο νερό.
- Τα αφήνουμε να ζεματιστούν και να πάρουν μια βράση πριν ρίξουμε το νερό.
- Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις 6 κ.σ. λάδι (ελαιόλαδο και λάδι από τις λιαστές ντομάτες) και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ρόκα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και τέλος τα δύο αυγά.
- Ανακατεύουμε σε μπολ τα δύο υλικά.
Φτιάχνουμε την πίτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο.
- Ανοίγουμε το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης σε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί για να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματά του (σε αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλήσει).
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και απλώνουμε το κάτω φύλλο καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνουμε μέσα τη γέμιση.
- Ανοίγουμε το άλλο φύλλο, επίσης σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος όσο είναι και το ταψί.
- Κλείνουμε την πίτα, γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον "κόθρο" σφραγίζοντας τη γέμιση και την χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
- Την περιχύνουμε με το μείγμα από γάλα και λάδι.
- Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι η πίτα μας να αποκτήσει ένα όμορφο, καστανό χρώμα.