Μύρισε καλοκαίρι! Ναι, καλοκαιράκι! Ακόμα και ο άστατος καιρός με κείνες τις καλοκαιρινές μπόρες, με τα αστραπόβροντα και τον βαρύ ουρανό που όμως τελειώνουν μόλις τα σύννεφα αδειάσουν όλο τους το νεράκι στη γη αυτό μας θυμίζουν. Καλοκαίρι που έφτασε! Ελληνικό καλοκαίρι! Μεσογειακό καλοκαίρι!
Μια εποχή γεμάτη αρώματα και γεύσεις! Μια εποχή με υπέροχα, λατρεμένα φρούτα και λαχανικά, με γρήγορα φαγητά... γιατί, ποιός θέλει να είναι με τις ώρες μέσα στη ζέστα της κουζίνας αντί να χαίρεται τη φύση, με ...τηγάνι!! Ναι, νομίζω ότι το καλοκαίρι τα τηγανιτά, κάθε είδους, είναι στα καλύτερά τους κι αυτό γιατί υπάρχει το ουζάκι και η κρύα μπύρα!! Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν και γνωρίζει ότι τα τηγανιτά, ακόμη και με το ελαιόλαδο, δεν είναι ό,τι καλύτερο διατροφικά, δεν θέλει το καλοκαίρι το κάτι παραπάνω σε τηγανιτά;
Πρώτα πρώτα εγώ!! Το χειμώνα σπάνια συνηθίζω να τρώω τηγανιτά (με εξαίρεση καμιά πατάτα τηγανιτή!!). Μόλις, 'ομως, πιάνουν οι πρώτες ζέστες αυτά τα καλοκαιρινά λαχανικά θαρρείς και με καλούν να τα τηγανίσω!! Αυτά φταίνε όχι εγώ!!!!!!! χαχαχαχα Κι αυτή η φρέσκια ρίγανη που είναι στα καλύτερά της αυτή την εποχή!!! Μα τί άρωμα είναι αυτό;;; Ανοίγω το παράθυρο του γραφείου μου και το άρωμά της εισβάλλει ορμητικά μέσα και κατακυριεύει τον τόπο!! Πώς να αντισταθείς ύστερα...όταν οι αντιστάσεις είναι ...στα πατώματα;;; Κι έρχεται μετά και ...το κερασάκι στην τούρτα... ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις τον συμπαθέστατο Α. Λαγό και την "συνάδελφο" (έχει τελειώσει γαλλική φιλολογία) Ε. Ψυχούλη να φτιάχνουν κάτι ριγανοκεφτέδες, τόσο απλούς και ταπεινούς αλλά που όταν τους γεύονται ξεφεύγουν κατι μακρόσυρτα "μμμμμμμμμμμμμμ" που ακόμα και να μην θέλεις... τρέχεις στην κουζίνα ή μάλλον πρώτα στον κήπο για ρίγανη και μετά, μπαίνεις στην κουζίνα και τους σκαρώνεις επί τόπου!!! Μοναδική απόλαυση!!!! Και ναι, ξέρω... τα τηγανιτά είναι ανθιυγεινά ακόμη και με το ελαιόλαδο ... έλα όμως που καλοκαίριασε και το ελληνικό μας ταμπεραμέντο τους ζητάει;;;
Με μέτρο, λοιπόν, τους απολαμβάνουμε κι όλα καλά!! :)
ΥΛΙΚΑ
- 4 μέτριες πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
- 1/2 ματσάκι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- 300 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
- 1 μεγάλο αυγό
- Αλάτι και πιπέρι
- 100 γρ. αλεύρι
- Ελαιόλαδο
- 8 κ.σ. sour cream (Θα δείτε τη συνταγή για τη σπιτική ΕΔΩ)
- 3 κ.σ. κατίκι Δομοκού
- Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτο το dip (τη σάλτσα)- Βάζουμε σε μπολ την sour cream (σπιτική ή όχι), το κατίκι, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο!
- Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν οι ριγανοκεφτέδες.
Ετοιμάζουμε τους ριγανοκεφτέδες
- Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με το πηρούνι πριν κρυώσουν.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη, το τυρί και το αυγό και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα των ριγανοκεφτέδων, το πλάθουμε σε κεφτεδάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
- Βγάζουμε τους ριγανοκεφτέδες και τους τοποθετούμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν το παραπάνω λάδι.
- Σεβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς (κι από το ψυγείο μια χαρά λιχουδιά είναι!) με το dip που ετοιμάσαμε!
Tante Kiki