Παντεσπάνι βουτύρου με σίγουρη επιτυχία!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Σας έχει ταλαιπωρήσει ποτέ παντεσπάνι;;; Έτυχε να φουσκώνει όποτε θέλει κι όποτε θέλει όχι;;; Εμένα μου έχει συμβεί και μάλιστα σε στιγμές που το ήθελα τέλειο...κι όμως δεν ήταν! Γενικά... έκανε ό,τι ήθελε!!! :( Παντεσπάνι με προσωπικότητα μάλλον έφτιαχνα!! Βρισκόμουν, λοιπόν,  σε μια συνεχή αναζήτηση του απόλυτα τέλειου παντεσπανιού για τούρτα...
Γι αυτό και σε πάρα πολλές τούρτες, ειδικά αυτές με τη ζαχαρόπαστα, χρησιμοποιούσα τα αμερικάνικα κέικς αντί για το απλό παντεσπάνι... έτσι ώστε να είναι πιο σταθερή βάση και να σηκώνει πιο εύκολα το βάρος της επικάλυψης, μια που ανάμεσα στις στρώσεις του υπάρχει πάντα και η κρέμα. 
Για όλα όμως υπάρχει μια αρχή!! Κι έτσι στην τελευταία τούρτα που έφτιαξα, αποφάσισα να εμπιστευτώ μια συνταγή της Χρύσας Παραδείση, γνωστή και διαχρονική αξία της Ελληνικής κουζίνας. Ένα κανονικό παντεσπάνι με κάποιες διαφοροποιήσεις-απλουστεύσεις από την αρχική συνταγή, κυρίως ως προς το χτύπημα των αυγών (χτύπησα κρόκο και ασπράδι ταυτόχρονα, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι). 
4 φορές δοκιμάστηκε το συγκεκριμένο παντεσπάνι και τις 4 φορές έγινε αφράτο, νόστιμο, πολύ γρήγορα και εύκολα!
Το βούτυρο του χαρίζει ένα φοβερό άρωμα και το κάνει να "πλησιάζει" γευστικά περισσότερο σε κέικ παρά σε απλό παντεσπάνι. Ακόμη και η βανίλια είναι ...πλεονασμός και την έβαλα γιατί είμαι υπερβολική ως προς το φόβο μου μήπως υπάρχει μυρωδιά αυγού (που δεν υπήρχε!!).
Το κάθε παντεσπάνι χωρίζεται άνετα σε 3 δίσκους και αφού το "έβρεξα" με σιρόπι "καλωσόρισε" υπέροχα την κρέμα της γέμισης που στην συγκεκριμένη τούρτα ήταν σοκολάτα-πραλίνα με κομμάτια πικρής κουβερτούρας μέσα.
Το παντεσπάνι, πάντως, ήταν μοναδικό (παρά τις κακές φωτογραφίες!!! :()
Κι αν αναρωτιέστε γιατί έχει στίγματα... διαβάστε τα... TIPS! :)
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 20-22 εκ. διάμετρο
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο δύο φορές
170 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. (90 γρ.) γάλα
3 κ.σ. (20 γρ.) βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα το γάλα με το βούτυρο και ζεσταίνουμε λίγο το μείγμα ώστε να λιώσει το βούτυρο όταν το ανακατέψουμε.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή μιας φόρμας με σούστα.
Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσουμε για το παντεσπάνι.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και όταν τα αυγά αφρίσουν και αρχίσουν να φουσκώνουν (μετά από 1-2 λεπτά περίπου) βάζουμε το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και κρεμώδη υφή.
Παίρνουμε 4-5 κουταλιές από το μείγμα αυτό και το ενσωματώνουμε στο μείγμα γάλακτος-βουτύρου.
Ύστερα, βάζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι σε 4 δόσεις (αν είναι εύκολο κοσκινίζοντάς το στο μείγμα ενώ το μίξερ συνεχίζει το χτύπημα) εναλλάξ με το μείγμα γάλακτος-βουτύρου.
Αμέσως μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τον παχύρρευστο χυλό για το παντεσπάνι στο ταψάκι ή την φόρμα που θα το ψήσουμε.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο αφού δοκιμάσουμε εάν είναι έτοιμο, μπήγοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο κέντρο του για να δούμε εάν είναι στεγνό. 
Εάν δεν είναι στεγνό το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
TIPS
* Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το παντεσπάνι σε παιδική τούρτα μπορούμε να ρίξουμε μέσα 3 κ.σ. πολύχρωμη τρούφα (ή σοκολατένια) για να γίνει με χρωματιστά "στίγματα" με το ψήσιμο.
* Για να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα, ισιώνουμε την επάνω πλευρά του κόβοντας με ένα μαχαίρι το φουσκωμένο σημείο και μετά αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι και χρησιμοποιούμε τον δίσκο αυτό για βάση της τούρτας.
Πηγή: Χρύσα Παραδείση, "Μεγάλη Ζαχ/κή - Μαγειρική"
Να και η τούρτα στην οποία χρησιμοποίησα όχι μία αλλά τρεις δόσεις από το παντεσπάνι βουτύρου. Ένα ...λαίμαργο minion από το έργο "Despicable me" για τα γενέθλια του Κωνσταντίνου.
Καλή σας συνέχεια!! :)

18 σχόλια:

  1. Ελπίζω να ...μην δει η μικρή μου την καταπληκτική τούρτα σου Κική μου γιατί χάθηκα!!! Θα μου τη ζητάει για τα γενέθλιά της και δυστυχώς εγώ δεν διαθέτω τόσο ταλέντο! Πάντως η συνταγή για το παντεσπάνι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και θα αξιοποιηθεί καταλλήλως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου δεν είναι δύσκολη...θέλει απλώς λίγη προσπάθεια και ηρεμία!!! Χαίρομαι που σου άρεσε το παντεσπάνι!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνταγή και ωραία η ιδέα να ρίξουμε τρούφα στο παντεσπάνι!Το αποτέλεσμα βέβαια μοναδικό και κουκλίστικο!Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ όμορφο για παιδική τούρτα Πινελιά μου!!!

      Διαγραφή
  3. Το "σωστό" παντεσπάνι είναι βασικό για την επιτυχία μιας τούρτας!
    Χρήσιμη και ωραία συνταγή Κική μου, μ' άρεσε και η ιδέα των πολύχρωμων στιγμάτων.
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Έλενά μου!!! Κι αυτό το παντεσπάνι είναι τέλειο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Αφράτο παντεσπάνι με χρωματιστή τρούφα!!Το αγάπησα ήδη!
    Και αυτή η τούρτα που έγινε τελικά είναι τέλεια! Χρόνια του Πολλά του τυχερού Κωνσταντίνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλια μου!!! Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους της μαμάς του και φίλης μου!! :)

      Διαγραφή
  5. Αφού το προτείνεις εσύ τότε είναι οπωσδήποτε σίγουρη η επιτυχία του Κική! Σημειώνεται για να χρησιμοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία!
    Καλά, και η τούρτα minion είναι φοβερή, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο και αφράτο Χρύσα μου!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε το μινιόν!

      Διαγραφή
  6. Απίστευτη η τούρτα σου με το λαίμαργο minion...
    Φαντάζομαι ο Κωνσταντίνος χαρές. Θα πρέπει να ενθουσιάστηκε με το που την είδε!

    Για το παντεσπάνι, μα και όσα μας μεταδίδεις με τα tips σου είναι πάντα χρήσιμα.

    Βασιλική μου δημιουργική, φιλάκια σου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ο Κωνχταντίνος ενθουσιάστηκε!!! Το παντεσπάνι, δε, είναι πολύ αφράτο!
      Φιλάκια σου Ζαμπία μου γλυκιά!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχο το πουάν παντεσπάνι!Και όπως πάντα πόσο διαφωτιστικές και χρήσιμες οι συμβουλές σου για το βασικό κομμάτι που καθορίζει την επιτυχία μιας τούρτας!´
    Η τούρτα του Κωνσταντίνου αξίζει πολλών συγχαρητηρίων!Εντυπωσιακά όμορφη και παιγνιδιάρικη για να πλανέψει τα αχόρταγα μάτια των παιδιών!
    Μπράβο για μια ακόμα φορά Κική μου!Να είσαι πάντα άξια να δίνεις γλυκιές χαρές γύρω σου!
    Σε φιλώ πολυ πολύ και σου εύχομαι καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φωτεινή μου! Το παντεσπάνι είναι αφράτο και το μινιόν άρεσε πολύ στον Κωνσταντίνο και τη μαμά του-φίλη και μαθήτριά μου!!! :)
      Φιλάκια πολλά και αντεύχομαι!

      Διαγραφή
  8. Η τούρτα φοβερή!
    Όλοι αγαπάμε τα μίνιονς άλλωστε!
    Υπέροχη δουλειά Κική!
    Και το παντεσπάνι πολύ μου αρέσει… είναι ακριβώς όπως πρέπει για να μπορούμε να το δουλέψουμε με ευκολία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου! Ναι το παντεσπάνι είναι ωραιότατο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου, Κική μου! Κι εγώ έχω ένα θέμα με το παντεσπάνι, γιατί είναι η βάση μιας καλής τούρτας. Ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κι εγώ πάντα αναζητώ το ...τέλειο παντεσπάνι!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!