Κουνεφέ καταϊφι

Καλή σας μέρα! Τί κάνετε; Είστε καλά; Τί λέτε;; Πάμε ένα ταξιδάκι σήμερα;; Εξ άλλου, όσο κι αν ο καιρός το κρατά καλά κρυμμένο μέσα στη μουντάδα και την καταχνιά ...το καλοκαιράκι πλησιάζει, οπότε και τα ταξιδάκια είναι ευπρόσδεκτα!

Σήμερα θα ταξιδέψουμε κάπου μακριά ...στα βάθη της Ανατολής σ' ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο σπίτι με εσωτερική αυλή με μπλε και άσπρο πλακόστρωτο. 
Γύρω γύρω πλήθος καταπράσινων φυτών, άλλα χαμηλά και άλλα να σκαρφαλώνουν σκανταλιάρικα στους γύρω τοίχους κουβαλώντας πολύχρωμα λουλουδάκια που διακόπτουν το συνεχόμενο πράσινο των φύλλων. Στη μέση ένα μικρό συντριβάνι στέλνει ψηλά τα νερά του πότε πότε κι απέναντι σ' έναν χτιστό καναπέ στρωμένο με βαθυκόκκινα μαλακά μαξιλάρια κάθονται τρεις γυναίκες. Κρατούν στα χέρια τους από ένα πιάτο γεμάτο με ένα ελαφρώς παχύρρευστο σιρόπι! Στην μέση του πιάτου, νωχελικά ξαπλωμένο ένα κομμάτι καταϊφι που χωρίζεται στα δύο από ένα κομμάτι κάτασπρο ...τυρί. Οι γυναίκες συζητούν ενώ οι μπουκιές βαδίζουν προς το στόμα η μια μετά την άλλη. Αναστεναγμοί απόλαυσης ακούγονται και στο πρόσωπό τους ζωγράφιζεται ένα είδος ...ευτυχίας αμέσως μόλις το πηρούνι κάνει την εμφάνισή του, άδειο πια, στο δρόμο για το πιάτο. Κι αυτό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, μέχρι που το πιάτο μένει μόνο του και στερημένο από τον πολύτιμο γλυκό θησαυρό του. Απομεινάρια; Ούτε ίχνος!! Το κιουνεφέ καταϊφι, αυτό το ετερόκλητο υπέροχο γλυκό  ταξίδεψε στον χώρο και τον χρόνο κι από την Τουρκία έφτασε στην Ελλάδα!
Στην Πόλη βάζουν το τυρί dil peyniri που πωλείται σε κορδόνια, στην Ελλάδα μπαίνει συνήθως ανθότυρο... κάθε ένα τη νοστιμιά του και τις ιδιαιτερότητές του.
Στην Τουρκία, συχνά το κάνουν τηγανιτό... ναι, σε τηγάνι ενώ όταν δεν είχαν το γνωστό καταϊφι το έφτιαχναν με ...φιδέ τηγανιτό, μια εκδοχή που θα σας δείξω σε επόμενο ποστ!!! Δύο όμως υλικά του είναι παντού ίδια... τα φιστίκια και το σιρόπι που χαρίζει μιαν απίστευτη γλύκα και το κάνει ...επικίνδυνα εθιστικό!!
Ένα καταϊφι που δεν χρειάζεται να το απολαύσεις χλιαρό γιατί και από το ψυγείο σου χαρίζει την υπέροχη νοστιμιά του αλλά και τη δροσιά του. Δικό σας...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 32 εκ. διάμετρο
500 γρ. καταϊφι
220 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
320 γρ. γάλα εβαπορέ
500 γρ. ανθότυρο
2 φακελάκια φυσικής βανίλιας Vahiné
150 γρ. φιστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι 
3 φλ.τσ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
3 φλ.τσ.νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 φλούδα από λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, πολτοποιούμε το ανθότυρο με το πηρούνι και το αναμιγνύουμε με το εβαπορέ και τη βανίλια.
Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση μέχρι να "ξάσουμε" το καταϊφι.
Μόλις το καταϊφι ετοιμαστεί, ρίχνουμε λίγο από το βούτυρο και μετά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και το τρίβουμε έτσι ώστε να βουτυρωθεί πολύ καλά.
Στρώνουμε το μισό βουτυρωμένο καταϊφι στο ταψί και απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο καταϊφι και το στρώνουμε καλά για να μην έχει κενά.
Πιέζουμε καλά το γλυκό για να "πατηθεί" το καταϊφι.
Ψήνουμε το γλυκό για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο, καστανό χρώμα.
Σβήνουμε το φούρνο χωρίς να βγάλουμε το γλυκό και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά.
Ύστερα περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι και αφήνουμε για 1-2 ώρες να το ρουφήξει.
Είναι υπέροχο τόσο ζεστό όσο και αν το αφήσουμε να απορροφήσει το σιρόπι του στο ψυγείο και μετά το σερβίρουμε κρύο.
Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο από τη μουντή και γεμάτη νερά Θεσσαλονίκη!
 

29 σχόλια:

  1. δεν το ειχα ξανακουσει. φανταστικο δειχνει!
    φιλακια φιλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου!
    Παρόλο που δεν μπορώ να πω ότι είμαι μεγάλη φαν των σιροπιαστών γλυκών, το έχεις φτιάξει τόσο εξαιρετικά που δεν γίνεται να μην το θαυμάζω!
    Την καλημέρα μου και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ νόστιμο Ερμιόνη μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Υπέροχο Κική μου!!!!!
    Και το έχεις φτιάξει εξαιρετικό!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. πρόσφατα ταξίδεψα στην Πόλη, φίλος μου σύστησε το συγκεκριμένο γλυκό με την παρότρυνση να το δοκιμάσω από γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων εκεί.
    Ήταν θεϊκό, μάλιστα το σέρβιραν συνοδεύοντάς το με μια μπάλα παγωτό καιμάκι.
    Το δοκίμασα και σε άλλο ζαχαροπλαστείο.. καλό ήταν αλλά όχι σαν το πρώτο..
    Ενθουσιάστηκα που είδα εδώ την συνταγή, θα το φτιάξω οπωσδήποτε, μπορεί και μες το σαββατοκύριακο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πράγματι θεϊκό αν και πιστεύω ότι το παγωτό είναι υπερβολή... και από μόνο του είναι υπέρπλήρες!!! :)
      Να το δοκιμάσεις, αν και στην Τουρκία το φτιάχνουν με ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί που δεν υπάρχει εδώ!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Δεν το ήξερα, Κική μου, λατρεύω βέβαια το εκμέκ!!! Το ζήλεψα, είναι λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι διαφορετικό από το εκμέκ Ειρήνη μου!! Γίνεται πολύ νόστιμο!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Με συγκίνησες σήμερα Κική μου! ήταν το αγαπημένο γλυκάκι του παππού μου!
    Το λατρεύω όπως καταλαβαίνεις! Και το έκανες υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Χρύσα μου;; Ελπίζω να σου έφερα όμορφες αναμνήσεις!!!

      Διαγραφή
  7. Τι να πω τώρα !!!! Από την Πόλη που το έφαγα και εγώ ψάχνω , ψάχνω για συνταγή!! Ευχαριστούμε πολύ πολύ
    Σιροπιαστά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που βρήκες τη συνταγή που έψαχνες Νικόλ!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω τά σιροπιαστά γλυκά Κική μου!!Εχω ακουστά τήν συνταγή αλλά ποτέ μου δέν δοκίμασα τό συγκεκριμένο γλυκό!!Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!Θά τό δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Δήμητρά μου γιατί αξίζει!!! Θα ενθουσιαστείς!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Θέλω κι εγώ ναρθώ στην αυλή με τις Πολίτισσες κυράδες και τα φυτά και να κεραστώ αυτό το κανταϊφένιο γλυκάκι που είναι τρέλλα! Μπράβο Κική μου, θα το δοκιμάσω σε πρώτη ευκαιρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ελα , έλα κι εσύ!!! Αξίζει να το δοιμάσεις το γλυκό αυτό Μάρθα! Θα ενθουσιαστείς!!

      Διαγραφή
  10. Ωραία συνταγή!
    Δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας στο πόση ώρα θα περάσει μέχρι να το... κατατροπώσουμε!

    * Από όσο είδα στις εικόνες αυτό το τούρκικο τυρί μοιάζει λίγο με τη μοτσαρέλα, όχι;

    Καλό Σ/Κ Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιάζει λίγο με τη μοτσαρέλα αλλά είναι σαν κορδόνι Ζαμπία. Εμένα όμως δεν με τρελλαίνει η μοτσαρέλα κι έτσι δεν τη χρησιμοποιώ συχνά... οπότε προτιμώ το ανθότυρο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Νομίζω ότι πιο κοντά στο τυρί που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι είναι το ποντιακό τυρί σε πλεξούδες (όχι το καπνιστό) που δε θυμάμαι το όνομά του και που το βρίσκουμε στο Ραγιάν στην Άθωνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάω κάποια στιγμή να δω Κλεομένη κι ευχαριστώ για την πληροφορία όπως και τη Ζαμπία για τη διευκρίνιση. Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί δεν έχω πάει ποτέ! :)

      Διαγραφή
  12. Από τα πιο ωραία γλυκά που υπάρχουν...το έκανες και μούρλια...καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από τα πιο ωραία σιροπιαστά γλυκά, ειδικά αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην λογική ότι η κρέμα γίνεται με τυρί.
    Πολύ-πολύ καιρό έχω να το φτιάξω... Και μου το θύμησες τώρα Κική μου...πα-πα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Πηνελόπη μου κι εξάλλου είναι στη λογική της ελληνικής μελόπιτας! :)
      Τώρα που σου το θύμησα ...καιρός να το φτιάξεις!! χαχαχα

      Διαγραφή
  14. Κικίτσα μου γλυκειά
    Φυσικά κλέβω τη συνταγή να την κάνω αμέσως γιατί το κιουνεφέ είναι η τρελλή αδυναμία μου.
    Να είσαι πάντα γλυκαμένη με όσους αγαπάς κοριτσάκι μου
    Πολλά πολλά φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Σοφάκι μου!!
      Να το φτιάξεις γιατί θα σου αρέσει πολύ!!
      Ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια κι εσύ να περνάς υπέροχα!!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!