Ρολό με καρδούλες και γέμιση μόκα

Το ρολό από παντεσπάνι με γέμιση κρέμας είναι γνωστό κι αγαπημένο! Είναι ένα γλυκό με πολλά πρόσωπα και πολλές παραλλαγές γεύσης. Συνήθως το φτιάχνουμε, το γεμίζουμε με μαρμελάδα ή κρέμα και η το πασπαλίζουμε με άχνη ή το καλύπτουμε και απ' έξω με κρέμα με μια έξτρα εορταστική διάθεση υπερβολής όπως είναι ο κορμός των Χριστουγέννων. 
Το σημερινό ρολό δεν διαφέρει και πολύ από τα άλλα... έχει ένα αφράτο παντεσπάνι, βρεγμένο με σιρόπι καφέ και υποδέχεται στην αγκαλιά του μια νοστιμότατη κρέμα μόκας. Έχει όμως μια όμορφη, εμφανισιακή πινελιά που το κάνει ...τσαχπίνικο! Μια πινελιά που, η αλήθεια είναι ότι λίγο με δυσκόλεψε αλλά αξίζει να τη μάθουμε γιατί έτσι μπορούμε να φτιάχνουμε πολύ όμορφα ρολά με πολύ απλό τρόπο! Το ρολό αυτό είναι διακοσμημένο με καρδούλες από ένα τρίτο μείγμα, χρωματισμένο με χρώμα ζαχαροπλαστικής και "παγωμένο" στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε στο παντεσπάνι και να προσαρμόσουμε το ρολό σε κάθε περίσταση αντί να είναι ουδέτερο! Η ιδέα δεν είναι, φυσικά, δική μου... κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο, στα ξένα blogs.
Βλέποντάς τα ...εντυπωσιάστηκα!! Τόσο όμορφα, τόσο ιδιαίτερα εμφανισιακά, τόσο γιορτινά!! Έτσι αποφάσισα να το επιχειρήσω!!! Για τη νοστιμιά του καμιά αμφιβολία αλλά και η εμφάνιση είναι το άλλο μισό
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
Για τις διακοσμητικές καρδιές
1 ασπράδι αυγού
30 γρ. ζάχαρη 
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
χρώμα ροζ
Για το παντεσπάνι
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δυό φορές κοσκινισμένο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κ.σ. νερό χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα μόκα
2 κρέμες γάλακτος (400 γρ.) με 35 % λιπαρά
2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. άχνη (ή περισσότερο αν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά)
Για το σιρόπι
1 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. στιγμιαίος καφές 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καλύπτουμε ένα ταψί 35x25 (ή και λίγο μεγαλύτερο) με αντικολλητικό χαρτί. Εάν χρησιμοποιήσουμε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο το τοποθετούμε κάτω από το αντικολλητικό χαρτί για να το σχεδιάσουμε από πάνω.
Ετοιμάζουμε τις διακοσμητικές καρδιές
Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο, το ασπράδι και τη ζάχαρη και με ένα πηρούνι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι και το χρώμα και ανακατεύουμε και πάλι με το πηρούνι μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα όχι σφιχτό αλλά ούτε και αραιό.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με μικρή τρύπα και σχηματίζουμε καρδιές (ή όποιο άλλο σχέδιο έχουμε αποφασίσει).
Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για 20 λεπτά και, στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το διπλοκοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν.
Βάζουμε τα αυγά, το αλάτι και τη ζάχαρη στο μίξερ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει, να αποκτήσει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε 3 φορές και την 1 κουταλιά νερό  συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αδειάζουμε προσεκτικά επάνω στις καρδούλες.
Βάζουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά.
Στο μεταξύ, πασπαλίζουμε με άχνη ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ίσο με το ταψί.
Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και (με ή χωρίς το ταψί) το αναποδογυρίζουμε επάνω στο αντικολλητικό χαρτί με την άχνη.
Αφού πιέσουμε λίγο το χαρτί επάνω στις καρδούλες που, τώρα πια, είναι από την επάνω πλευρά, μετά από 2 λεπτά, αφαιρούμε  προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί.*
Όσο ακόμη το ρολό είναι ζεστό το τυλίγουμε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί έχοντας τις καρδούλες στην εξωτερική του πλευρά και το αφήνουμε να κρυώσει. 
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα μόκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ στην αρχή στη χαμηλή και μόλις οι κρέμες γάλακτος αρχίσουν να πήζουν στη δυνατή ταχύτητα.
Μόλις η κρέμα πήξει και γίνει μια σφιχτή σαντιγύ τη βάζουμε στο ψυγείο.
Συνθέτουμε το ρολό-τούρτα
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από το ρολό και το βρέχουμε εσωτερικά με το κρύο σιρόπι.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω την κρέμα μόκα και τυλίγουμε και πάλι σε ρολό.
Βάζουμε στο ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.
TIPS
* H δυσκολία που συνάντησα στο συγκεκριμένο ρολό ήταν ότι όταν άρχισα να ξεκολλώ το αντικολλητικό χαρτί οπότε κάπου κάπου ξεκολλούσε και κάποια καρδούλα.
Προσοχή: είναι σημαντικό το κέικ να είναι καλά ψημένο για να μην έχει κολλήσει στο αντικολλητικό χαρτί και να το αφήσουμε λίγο να κρυώσει.
** Εάν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και λίγη τριμμένη κουβερτούρα μέσα στην κρέμα,  που, ουσιαστικά, θα τονίσει τη γεύση του καφέ (της μόκας).
Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!!  
-:)
 

20 σχόλια:

  1. εκτος απο πεντανοστικο ειναι και πανεμορφο!

    φιλακια πολλα! καλο σκ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεντανόστιμοο!!!!καλη σου μέρα κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κική μου! Πολύ ωραία ιδέα οι καρδούλες!!! Το ρολό δείχνει νοστιμότατο!!! Γεια στα χέρια σου! Μου αρέσουν πολύ τα ρολά, αλλά δεν τα τολμώ γιατί νομίζω πως δεν θα τα καταφέρω στο τύλιγμα! Εσύ έβαλες και επιπλέον δυσκολία, τις καρδούλες :))) Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο και αξίζει τη δοκιμή!! Μη τα φοβάσαι Ειρήνη μου γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολα με την προϋπόθεση να τα τυλίγεις ενώ είναι ζεστά, σχεδόν 5 λεπτά μετά που θα τα βγάλεις από το φούρνο!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πώ πώ!!!Τί καταπληκτικό ρολό πού έφτιαξες Κική μου!!Καί σίγουρα πεντανόστιμο!!!ΟΙ καρδούλες,τό κάνουν τσαχπίνικο!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο και οι καρδούλες μπήκαν για τη γιορτή της μαμάς Δήμητρά μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Μ΄αρέσουν πάρα πολύ αυτού του είδους τα γλυκά και η γέμισή σου Βασιλική μου, λατρεμένη!
    Μ΄αρέσει να μυρίζει καφέ!

    Ερωτευμένες καρδούλες βλέπω! :)

    Καλό σου Σαββατόβραδο, φιλάκια!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο το ρολό Ζαμπία μου και όχι δεν είναι ερωτευμένες (χαχαχα) γιατί προοριζόταν για τη γιορτή της μαμάς!!! :)
      Φιλάκια γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  6. Μα τι πανέμορφο, παιχνιδιάρικο ρολό!
    Κι με αγαπημένη γέμιση!
    Φιλιά Κική μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Έλενά μου!!
      Φιλιά καλή μου!!

      Διαγραφή
  7. "Αγαπησιάρικο" το ρολό σου Κική! Αυτές οι ροζ καρδούλες είναι το κάτι άλλο!! Πολύ ωραία και η γέμισή του! Ωραία ιδέα για κέρασμα!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη γιορτή της μαμάς έγινε Ειρήνη μου!!! Για κέρασμα είναι ό,τι πρέπει!!
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Special γλυκό Κική μου! Από κάθε άποψη. Είχα δει παλιότερα μια ανάρτηση που είχαν βάλει τα άνθη κερασιάς της Ιαπωνίας απέξω από το ρολό με τον ίδιο τρόπο και είχα τρελαθεί!!
    Τώρα που βλέπω τις καρδούλες σου όμως πρέπει να σου πω πως έγιναν εξίσου όμορφες και ίσως και πιο εύκολες να τις κάνω...(που να τρέχω τώρα να βρω άνθη, χιχιχ). Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ψάξεις στο δίκτυο θα βρείς απίστευτα διακοσμημένα ρολά... εγώ απλώς έκανα την αρχή αλλά θα ξαναφτιάξω γιατί γίνεται νόστιμο και όμορφο!!
      Επίσης καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά δεν παίζεσαι Κική!
    Μου αρέσει που καταπιάνεσαι με φαγητά ή γλυκά που θέλουν το χρόνο τους.
    Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ερμιόνη μου αν και, για να είμαι ειλικρινής χρειάζεται να τελειοποιήσω την τεχνική. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι πανεύκολο κι εκεί που έχω πρόβλημα είναι στο στήσιμο των φωτογραφιών γιατί τις βγάζω, σχεδόν πάντα, εν μέσω πανικού!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!