Σας περίσσεψαν κρόκοι αυγών και δεν ξέρετε τί να τους κάνετε;;; Το ίδιο και σε μένα όταν έφτιαξα τα τριανταφυλλάκια μαρέγκας που είδατε στο χθεσινό ποστ.
Κι επειδή καιρό είχα να κάνω κεκάκια σκέφτηκα να αξιοποιήσω έτσι τους κρόκους! Ένα αυγό ισοδυναμεί με δύο κρόκους... οπότε τί πιο απλό από ένα κεκάκι με δύο κρόκους, χυμό πορτοκαλιού και λίγο καλαμποκάλευρο για να γίνει πιο κίτρινο απ' ότι συνήθως (πλάκα δεν έχει το... natural yellow velvet;;), λίγο ηλιέλαιο για να μείνει ελαφρά υγρό μέσα αλλά και βούτυρο για να μοσχοβολάει!
Κι επειδή καιρό είχα να κάνω κεκάκια σκέφτηκα να αξιοποιήσω έτσι τους κρόκους! Ένα αυγό ισοδυναμεί με δύο κρόκους... οπότε τί πιο απλό από ένα κεκάκι με δύο κρόκους, χυμό πορτοκαλιού και λίγο καλαμποκάλευρο για να γίνει πιο κίτρινο απ' ότι συνήθως (πλάκα δεν έχει το... natural yellow velvet;;), λίγο ηλιέλαιο για να μείνει ελαφρά υγρό μέσα αλλά και βούτυρο για να μοσχοβολάει!
Κι επειδή το... πείραμα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μου (με αδερφή χημικό τί περιμένετε;;;) σκέφτηκα να βάλω όλα τα υλικά μαζί και να τα χτυπήσω μέχρι να κάνει φούσκες το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο!!!
Το αποτέλεσμα;; Μικρά, αφράτα, κατακίτρινα κεκάκια με μια ελαφρά υγρασία στην καρδιά τους. Άλλα τα άφησα σκέτα, άλλα τα στόλισα με ένα κρέμα σαντιγύ με μασκαρπόνε κι άλλα με σαντιγύ-μασκαρπόνε-σοκολάτα. Καθένα με τη χάρη του και τη νοστιμιά του! Καθένα με τον χαρακτήρα του! Δοκιμάστε τα και δεν θα σας απογοητεύσουν!
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και πειραματιστείτε!! Πειραματιστείτε με τα υλικά, με τα αρώματα, τις γεύσεις αλλά και τις κρέμες που θα τα στολίσουν!! Αξίζει τον κόπο!! :))
ΥΛΙΚΑ 12 κεκάκια2 κρόκους
40 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
25 ηλιέλαιο
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
50 γ. καλαμποκάλευρο, κοσκινισμένο
100 γρ. ζάχαρη άσπρη (ή 150 γρ. καστανή)
40 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
40 ml χυμό πορτοκαλιού ή νερό χλιαρό
1 κ.γλ. baking powder
2 βανίλιες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Ύστερα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί στο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 5-6 λεπτά έως ότου δούμε το μίγμα να κάνει φούσκες.
Μοιράζουμε στις θηκούλες για muffins που τις έχουμε "ντύσει" με χαρτάκια ή τις έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο και ψήνουμε για 20-22 λεπτά.
Απολαμβάνουμε σκέτα ή με μια κρέμα φτιαγμένη από 1 μέρος σαντιγύ, 1 μέρος μασκαρπόνε και δύο κουταλιές σιρόπι καραμέλας. Προσθέτουμε και λίγη κουβερτούρα και γίνεται μια σοκολατένια κρέμα! Κι αν πάλι θέλουμε βάζουμε κρέμα κι από πάνω τρίβουμε σε ψίχουλα ένα κεκάκι. Εξακολουθεί να είναι το ίδιο νόστιμο το κεκάκι!
Βάζουμε τα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Ύστερα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί στο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 5-6 λεπτά έως ότου δούμε το μίγμα να κάνει φούσκες.
Μοιράζουμε στις θηκούλες για muffins που τις έχουμε "ντύσει" με χαρτάκια ή τις έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο και ψήνουμε για 20-22 λεπτά.
Απολαμβάνουμε σκέτα ή με μια κρέμα φτιαγμένη από 1 μέρος σαντιγύ, 1 μέρος μασκαρπόνε και δύο κουταλιές σιρόπι καραμέλας. Προσθέτουμε και λίγη κουβερτούρα και γίνεται μια σοκολατένια κρέμα! Κι αν πάλι θέλουμε βάζουμε κρέμα κι από πάνω τρίβουμε σε ψίχουλα ένα κεκάκι. Εξακολουθεί να είναι το ίδιο νόστιμο το κεκάκι!
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!! :))
Φαίνονται πεντανόστιμα, Κικίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
υπεροχα φαινονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα Κικη μου!
Έγιναν νόστιμα και αφράτα Κική μου!
ΔιαγραφήΣούπερ δείχνουν, πολύ αφράτα και χαρωπά! Παρεμπιπτόντως, να σου πω ότι έφτιαξα τα muffins της ανακύκλωσης (με κουλουράκια πασχαλινά που περίσσεψαν) και είχαν μεγάλη επιτυχία! Πολύ-πολύ χρήσιμη συνταγή! Amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι Αμαλία μου που σας άρεσαν και πράγματι είναι μια πολύ χρήσιμη συνταγή γιατί μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις μέσα! :)) Κι αυτά είναι πολύ νόστιμα και αφράτα!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!!!Πολύ νόστιμη καί χρήσιμη η συνταγή σου Κική μου!Τέλεια τά κεκάκια σου!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου προτείνω να τα φτιάξεις Δήμητρά μου γιατί, είμαι σίγουρη, θα ξετρελλαθείτε!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Το πόσο με ενθουσιάζει να μεταχειρίζομαι περισσευούμενα υλικά και να είμαι αναγκασμένη να τα πετώ,δεν λέγεται!!!!!Και ένα θέμα με τους κρόκους το έχω....αφού αγαπημένα μου πρόσωπα προτιμούν τις ομελέτες μόνο με ασπράδια!!!!!!Οπότε καταλαβαίνεις οι κρόκοι πάντα υπάρχουν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα κατακίτρινα κεκάκια Κική μου!!!!!!Αφράτα τόσο, που σχεδόν διακρίνονται ένας προς έναν,οι κόκκοι της χρυσαφένιας ζύμης!!!!!Θα τα προτιμούσα σκέτα με ένα ελαφρύ πασπάλισμα άχνης ζάχαρης,αφού η αυτούσια γεύση τους πρέπει να είναι θεϊκή!!!!!
Την καλημέρα μου γλυκιά μου!!!!!
Κι εμένα Φωτεινή... μα δεν είναι η επιτομή της δημιουργικότητας;;; Δοκίμασε αυτά τα κεκάκια και δεν θα το μετανιώσεις... είναι τέλεια!!!
ΔιαγραφήΦιλιά καλή μου φίλη!!! :)
Είδα yellow velvet και απόρησα γιατί δεν το είχα ξαναδεί, αλλά είδα τα κεκάκια σου αι κατάλαβα...... Εχω δυο κρόκους στο ψυγείο μου εδώ και δυο μέρες και αναρωτιέμαι τι να τους κάνω (κριμα να πεταχτούν) και το ποστ σου ήρθε την καταλληλότερη στιγμή. Ωρα να αξιοποιηθούν και να γίνουν ζουμέρα κιτρινοβελούδινα μάφινάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω να υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά εμένα έτσι μου βγήκε!! χαχαχα Δοκίμασέ τα και μην αφήσεις να πεταχτούν οι κρόκοι!!
ΔιαγραφήΝόστιμα, λαχταριστά και γαργαληστικά για τον ουρανίσκο!Όλα είναι ένα και ένα!Είμαι σίγουρη δε θα μείνει ψιχουλάκι!Φιλάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Πινελιά μου δεν έμεινε τίποτα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Έτσι είναι, τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο! Εξαιρετικά τα κεκάκια σου! Καλή συνέχεια^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Λίλια!! Είναι εξαιρετικά!
ΔιαγραφήΕίναι και εύκολα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Πολύ εύκολα και νόστιμα!
ΔιαγραφήΕπίσης!!
Μα, βρε 'συ!!! Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά είναι και αυτή η εμφάνιση που μας ξεσηκώνει κάθε φορά στις συνταγές σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Κική μου!
Να είσαι καλά Ιωάννα μου!!! :)
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
Εσύ έχεις κάνει την ανακύκλωση στην κουζίνα επιστήμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά τα κεκάκια, είτε σκέτα, είτε με επικάλυψη, εγώ πολύ θα ήθελα ένα τώρα!
Ναι, ναι λατρεύω την ανακύκλωση των τροφίμων... έχει πλάκα!!
ΔιαγραφήΝα σου στείλω Χρύσα!! :)
Ποιο να πρωτοδιαλέξω????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε διλήμματα μας βάζεις!
Ολα λαχταριστά Κική μου!
Φιλιά!
Ένα απ' όλα μήπως;;;; Είναι πολύ νόστιμα Έλενά μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Φαίνονται πεντανόστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Νεφέλη
Είναι πολύ ωραία Νεφέλη!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Μ’ αρέσει που δείχνουν τόσο αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πραγματικά έχουν πολύ ωραίο χρώμα!
Πάντα βρίσκεις φοβερούς τρόπους αξιοποίησης υλικών Κική, μπράβο σου!
Φιλιά!
Είναι πράγματι πολύ αφράτα και είναι νοστιμότατα Ερμιόνη μου!!! Μου αρέσει η ανακύκλωση τροφίμων και θεωρώ ότι είναι κρίμα να πετάμε τρόφιμα όταν κάποιοι δεν έχουν να φάνε... οπότε ανακυκλώνονται ή χαρίζονται!! :))
ΔιαγραφήΦιλιά!
Υπέροχα!!! Πόσο θα'θελα ένα κομμάτι τώρα! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου στείλω Μαρία μου!!! :)
Διαγραφή