Μυζηθροτυρόπιτα με ούζο και περέκ

Μυζηθροτυρόπιτα με αγοραστή μυζήθρα ή μυζήθρα σπιτική της ανακύκλωσης. Μυζηθροτυρόπιτα γλυκιά. Μυζηθροτυρόπιτα με αυγό για γεύμα. Ναι, όλα αυτά μαζί ή μάλλον χώρια είναι η σημερινή μυζηθροτυρόπιτα! Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι...
Βράδυ και ...3 μπουκάλια γάλα λήγουν σήμερα!!! Λίγο η, κατά καιρούς απέχθεια στο γάλα, λίγο η προτίμηση του γιαουρτιού τώρα που ο καιρός φτιάχνει και η μικρή Βασιλική λαχταράει κάτι διαφορετικό, βρεθήκαμε με 3 μπουκάλια γάλακτος χαμηλής λακτόζης που έληγαν!!!! Τώρα;;; Η εύκολη λύση για όλους... η θεία με τη γνωστή μανία για ανακύκλωση των τροφίμων... όχι θα το αφήναμε!!!! χαχαχα
Δεν χρειαζόμουν και πολύ... το γάλα θα γίνει μυζήθρα... κατέληξα. Ναι, αυτή τη μυζήθρα της στιγμής, τη σπιτική που τη φτιάχνουμε στο άψε σβήσε (ΕΔΩ) και αντικαθιστά επάξια την άλλη την αγοραστή, τη φτιαγμένη από τους ειδήμονες του κλάδου! Οκ, η αρχή έγινε και μετά;;; Μετά, μετά... (εδώ κατά τη διάρκεια της σκέψης ήρθε και με συνάντησε και το συννεφάκι της ...food bloggerίασης (έτσι λένε οι κακές γλώσσες... ότι πάσχω απ' αυτή την ανίατη ασθένεια που δεν σε σκοτώνει αλλά σου χαρίζει μερικά κιλά όπως και σε όλους τους άλλους που βρίσκονται κοντά σου!!!! Άτιμες φήμες!!!) το μάτι μου έπεσε στην καλά κλειστή συσκευασία με τρία περέκ-φυλλωτά που είχαν απομείνει από την προηγούμενη πίτα! Εντάξει, είχα δοκιμάσει την πίτα στο τηγάνι αλλά όχι την εκδοχή της στο φούρνο, περιχυμένη με γάλα και αυγό!!! Η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μου κι εγώ δεν την έβλεπα... αλλά ναι ...την είδα!!! 
Μυζηθρόπιτα με λίγη φέτα, δυόσμο και ούζο για να μυρίζει άνοιξη και Ελλάδα και λίγο κόλιανδρο σε σκόνη που τελευταία έχω γίνει ένα μαζί του... (κάποιοι πολύ κακοί άνθρωποι μου είπαν τις προάλλες να μου φέρουν ένα μπουκαλάκι για να το έχω στο μαξιλάρι μου ...όταν κοιμάμαι!!!!! Κακίες!!!!!!!! :))
Η πίτα έγινε ταχύτατα κι επειδή πρόσθεσα λίγο αλάτι και λίγο ροζ πιπέρι έγινε μια πίτα ούτε πολύ αλμυρή αλλά ούτε γλυκιά ...με άλλα λόγια μάλλον ...ουδέτερη!!!!
Η πρώτη της δοκιμή έγινε με μέλι και καρύδια, όπως η πίτα της στιγμής (δείτε ΕΔΩ αν δεν θυμάστε...) με συνοδεία ρόκας και ήταν καταπληκτική!!! Γεύμα και γλυκό μαζί... για μένα η απόλυτη ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ!!!! χαχαχα
Η δεύτερη δοκιμή της έγινε την επόμενη μέρα, όταν τη συνόδευσα με ένα απλό τηγανιτό αυγό (θα μπορούσα να προσθέσω και μπέικον αλλά απέφυγα τις ...υπερβολές!!! ). Εξίσου καταπληκτική σαν γεύση... χορταστική, καθαρό γεύμα χωρίς γλυκό! Με λίγη πάπρικα γλυκιά επάνω στο αυγό η γεύση απογειώθηκε!! 
Με έναν τόσο εύκολο τρόπο, με τόσο απλά και ταπεινά υλικά, με την τόσο απαραίτητη στη σύγχρονη κουζίνα μας ανακύκλωση για να μην πετάμε σχεδόν τίποτα "εμφανίστηκαν" δύο νοστιμότατα πιάτα για κάθε ουρανίσκο, για γεύμα ή για δείπνο για να μην πω και για ένα κυριακάτικο brunch (όπως θα λέγαμε και σε άπταιστα ελληνικά!!! :))
Φυσικά, η ίδια πίτα μπορεί να γίνει και με αγοραστή, ανάλατη μυζήθρα εκτός κι αν θέλετε να έχετε μόνον μια από τις δύο εκδοχές της, οπότε αυξομειώνετε ανάλογα το αλάτι και το πιπέρι.
ΥΛΙΚΑ για ταψί 32 εκ.

3 φύλλα περέκ (λαχανωτά)
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη (αγοραστή ή φτιαγμένη στο σπίτι)*
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
αλάτι και ροζ πιπέρι
Για την επικάλυψη
3 αυγά μεγάλα
700 ml γάλα φρέσκο
1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο (προαιρετικά για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα)
40 γρ. βούτυρο αγελάδος 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη μυζήθρα, τη φέτα, το δυόσμο, το κόλιανδρο και όσο θέλουμε αλάτι. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα 20 γρ. βούτυρο στο ταψί και το βάζουμε για λίγο στο φούρνο έτσι ώστε να λιώσει.
Βρέχουμε το πρώτο φύλλο περέκ και, μόλις μαλακώσει, το τοποθετούμε στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω το μισό από το μείγμα των τυριών.
Βρέχουμε το δεύτερο φύλλο περέκ και το τοποθετούμε επάνω στα τυριά.
Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα τυριών.
Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο.
Για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και χτυπάμε για λίγο τα αυγά, το γάλα, το ούζο και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα. 
Την αφήνουμε για 15 λεπτά έτσι ώστε απορροφηθεί εντελώς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια στην επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα για 40-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
TIPS
* Η καλύτερη ανακύκλωση για τα γάλατα, παιδικά ή όχι, που λήγουν είναι η μυζήθρα που θα διαβάσετε πώς φτιάχνεται στο σπίτι ΕΔΩ.

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική! Πολύ μου αρέσει και η σημερινή σου ιδέα! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Ευγενία μου... θα σου αρέσει!!! :)

      Διαγραφή
  2. super ιδέα!!!!
    θα την μεταφέρω άμεσα στην κουζίνα μου!!!!

    φιλιά πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαχαρούλα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Να 'ρθω να με "υιοθετήσετε" καλή μου Κική, εκεί στο΄3οροφο;
    Προσφέρομαι για όλες τις παρόμοιες δοκιμές σε πίτες και τα συναφή :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι Πηνελόπη μου κι αφού προσφέρεσαι για δοκιμές (αν το υπογράψεις κιόλας ακόμα καλύτερα... χαχαχαχαχα) σε περιμένω!!! :)))

      Διαγραφή
  4. Η μυζηθρόπιτα, στην ποιο παραδοσιακή της εκδοχή, μου θυμίζει τη γιαγιά μου στο χωρίο, που ανοίγαμε μαζί το φύλλο στο σοφρά, ένα κοντό τραπεζάκι αν ξέρεις...Επίσης η γιαγιά μου ήταν κρυφοθαυμάστρια(!) του ούζου, οπότε καταλαβαίνεις πόσους λόγους έχω να φτιάξω αυτή την πιτούλα!!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Πινελιά μου; Το ξέρω κι εγώ το τραπεζάκι... το είχα πρωτοσυναντήσει στο χωριό του μπαμπά μου!! Όσο για την πιτούλα να την φτιάξεις θα σου αρέσει!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Α, κι εγώ το παθαίνω με τα γάλατα, αλλά δεν ήξερα για τη μυζήθρα!
    Τώρα που έμαθα, θα το δοκιμάσω! Και την πίτα φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να η λύση Χρύσα μου!!! Δοκίμασέ την και θα ενθουσιαστείς!!!

      Διαγραφή
  6. Είδες για είσαι η γλυκουλα θεία με την ανακύκλωση τι παθαίνεις ??? χιχιχι πολύ γλυκιά η αναρτηση σου, με εκανε να χαμογελάσω !!! παίρνω και εγώ το κομμάτι μου μια και είμαι ακόμη στο γραφείο και θα είναι ότι πρέπει !!!! γεια στα χερακια σου !!! φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα, άστα Μαράκι μου!!! χαχαχα Είναι ό,τι πρέπει για δεκατιανό!!!
      Να είσαι καλά και φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφη ιδέα για την μυζήθρα αλλά και για την πίτα!!!
    Θα το βάλω στο πρόγραμμα για να το φτιάξω.
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη και η μυζήθρα αλλά και η πίτα... άσε που είναι χρήσιμη η συνταγή για να μην πετάμε γάλα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Οποτε σκέφτομαι μυζηθρόπιτα, την συνδέω με μέλι και κανέλα.
    Σίγουρα θα προτιμήσω την γλυκιά εκδοχή, χωρίς να περιφρονήσω καθόλου την αλμυρή!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά Έλενά μου αν κι εμένα μου αρέσει πολύ η δεύτερη εκδοχή γιατί λατρεύω και τα αυγά!
      Την πρώτη εκδοχλή την θέλω μετά για ...επιδόρπιο!! χαχαχα

      Διαγραφή
  9. Έμενα με το στόμα ανοιχτό!!!!

    Την συνταγή σου για να κάνουμε μυζήθρα σπιτική είναι ένα θαυμα!!!

    Ευχαριστώ, φιλενάδα μου, σε διαβάζω πάντα, αλλά τα δύο παιδάκια τρώνε την ημέρα μου... Φιλιά, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιζει να τη δοκιμάσεις τη μυζήθρα αλλά και την πίτα!! :)
      Να σου ζήσουν τα μικρά σου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Εντάξει είσαι φοβερή!
    Και τυράκι σπιτικό έφτιαξες και το αξιοποίησες τόσο όμορφα!
    Να σου πω την αλήθεια, προτιμώ την εκδοχή με το αυγουλάκι, έχω μια αδυναμία στα αυγά ομολογουμένως!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα Ερμιόνη μου...εγώ πάλι θέλω πρώτα την εκδοχή με το αυγό και μετά τη γλυκιά!!! χαχαχα
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Έτσι! Μα δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από σένα Κική μου! Το να μπορείς να αξιοποιείς τα πάντα έξυπνα είναι μεγάλο προτέρημα και εσύ το έκανες με το παραπάνω! Καλό Σ/Κ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!