Καλή σας μέρα!! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε καλά!! :)
Γλυκιά, κόκκινη με μικρά σποράκια για να φαίνεται ότι είναι σπιτική (που εάν δεν θέλουμε να υπάρχουν μπορούμε να περάσουμε το χυμό από το σουρωτήρι), ελαφρώς παχύρρευστη και με ένα απίστευτο άρωμα που το χαρίζει όπου προστεθεί.
Η καλύτερη εποχή για τις φράουλες είναι αυτή που είμαστε. Ζουμερές, ώριμες όσο πρέπει, περισσότερο ή λιγότερο σφιχτοδεμένες αλλά πάντα ιδιαίτερα αρωματικές! Η προσθήκη του λεμονιού αυξάνει το άρωμα και τη νοστιμιά τους.
Αλήθεια, γνωρίζετε ότι η φράουλα είναι από τα φρούτα με υψηλή διατροφική αξία; Αυτό το καταπληκτικό κατακόκκινο φρούτο με τα κίτρινα σποράκια πιθανότατα κατάγεται από τη Χιλή. Στην Ευρώπη πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Ρώμη κατά τον Μεσαίωνα και προέρχονταν από τις Άλπεις. Υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες φράουλας. Με λίγες θερμίδες και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ένα φλιτζάνι φράουλες μας χαρίζει βιταμίνη C περισσότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση αλλά και αρκετό μαγγάνιο. Είναι πλούσια σε πηκτίνη και άρα βοηθά να μειωθεί η χοληστερίνη. Περιέχει φαινόλες που της δίνουν αντιφλεγμονώδη δράση και την κάνουν ιδανικό φρούτο για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα αλλά και άσθμα. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κάλλιο και μαγνήσιο συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Περιέχουν όμως και βιταμίνη Κ που είναι σημαντική για τα ανθρώπινα οστά αλλά και βιταμίνη Α.
Αυτό το φρούτο-πειρασμός και απόλαυση ταυτόχρονα, είναι κεντημένο στο μαντήλι της Δυσδαιμόνας στον Οθέλλο, έγινε ταινία από τον Μπέργκμαν ("Άγριες
Φράουλες") και της αφιέρωσαν ένα ολόκληρο μουσείο στο Βέλγιο!!
Και για να επιστρέψουμε στη σημερινή μας ...λιχουδιά... φτιάχνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο αν και ...μη νομίσετε ότι θα μείνει εκεί για πολύ!!! :)
ΥΛΙΚΑ300 γρ. φράουλες πολύ ώριμες
4-5 κ.σ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.σ. κούσταρ πάουντερ βανίλια (ή κόρν φλάουρ ή νισεστέ)
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα κοτσάνια από τις φράουλες και τις πολτοποιούμε στο multi.
Κρατάμε 3-4 κ.σ. πολτό φράουλας και διαλύουμε εκεί το κούσταρ πάουντερ.
Βάζουμε τον πολτό (μπορούμε να προσθέσουμε και το λίγο νεράκι με το οποίο θα ξεπλένουμε το multi για να μη μείνει πολτός που θα πάει χαμένος) σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα.
Μόλις ο πολτός αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το διαλυμένο κούσταρ πάουντερ και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μίγμα να πήξει και να γίνει μια ελαφρώς "δεμένη" και γυαλιστερή σάλτσα.
TIPS* Tη σάλτσα αυτή μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για επικάλυψη cheesecake, για κέικς αλλά και για γέμιση σε μπεζέδες αρκεί να αυξήσουμε κατά 1 1/2 κ.σ. (δηλαδή συνολικά 2 1/2 κ.σ.) το κούσταρ πάουντερ ώστε να πήξει τόσο και να στέκεται επάνω στη γέμιση με τυρί.
* Είναι όμως υπέροχη και σε παγωτό ή σε γιαούρτι αλλά και σε κρέπες!
Τι ωραίο κατακόκκινο χρώμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βασιλική!!
Ω ναι, εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπάνω σε λευκό, κατάλευκο παγωτό βανίλια το δικό μου παρακαλώ!
* Ενδιαφέρουσα η ιστορία του κατακόκκινου πειρασμού...:)
Z.
Υπέροχη η σαλτσούλα σου Κική!!Καί τό χρώμα!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάνει και σπιτικό παγωτό οπότε αυτό θα του ταίριαζε γάντι... Καλό μεσημέρι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά μην μείνει για καιρό στο ψυγείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύντομα θα εξαφανιστεί σε γιαουρτάκια, παγωτάκια και διάφορα γλυκάκια χαρίζοντας νοστιμιά όπου προστεθεί!
Φιλάκια!
Κατακοκκίνισε η οθόνη! Τι τέλεια σάλτσα για όλες τις καλοκαιρινές γλυκιές παρασπονδίες μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι αρωματική που θα είναι η σάλτσα! Φαίνεται και πανέμορφη, έτσι κατακόκκινη! Προσθέτω μόνο τη συμβουλή που μου έχουν δώσει για τις φράουλες άνθρωποι που ξέρουν: να είναι, αν το αντέχει το βαλάντιό μας, βιολογικές, γιατί οι συμβατικές είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα οπωροκηπευτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια! :-)
εξαιρετική η σάλτσα σου ...να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κική με την υπέροχη γλυκιά σαλτσούλα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή η πρώτη φωτογραφία Κική, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο και βαθύ το χρώμα του coulis και φαίνεται πολύ λαχταριστό!
Φιλιά!
Τρελλαίνομαι για coulis de fraise, Κική μου!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος, θα το φτιάξω με τις σπιτικές μας φραουλίτσες!!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!
Και μόνο το χρώμα είναι τόσο συναρπαστικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή