Τυραμισού με σπιτικά μπισκότα σαβουαγιάρ, σε ποτήρι...


Καλησπέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε. Μπήκαμε στην εβδομάδα της Τυρινής που κορυφώνεται την Κυριακή της Τυρινής, με τα γαλακτοκομικά να έχουν την τιμητική τους. Και τί χρειάζεται για να αρχίσει γλυκά μια εβδομάδα;;;;;;; Μα φυσικά ένα γλυκό κι αν το συνδυάσουμε αυτό με τα έθιμα της Τυρινής εβδομάδας... πού καταλήγουμε;;;; Σ' ένα τυραμισού φυσικά!!!!!!!!!!
Ελάτε, καλό είναι να τηρούμε τις παραδόσεις... έστω και με ξενόφερτα γλυκά!!-:)))
ΥΛΙΚΑ
Για 30 μπισκότα σαβουαγιάρ*
4 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κόρν φλάουρ, κοσκινισμένο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για την κρέμα 
250 γρ. μασκαρπόνε
150 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
1 σακουλάκι Γιώτης Γκαρνί
200 ml κρύο γάλα
Για το σιρόπι καφέ
1 κ.σ. κονιάκ
1 μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό
1 κ.σ. Νες καφέ, εσπρέσο στιγμής
1 κ.γλ. Νες καφέ ντεκαφεϊνέ
2-3  κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το σιρόπι)
Για τη διακόσμηση
Τρούφα σοκολάτας
1/2 κ.γλ. Νες καφέ ντεκαφεϊνέ
1/2 κ.γλ. κακάο σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μπισκότα σαβουαγιάρ*
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα ασπράδια  με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους με το σύρμα.
Μόλις ετοιμαστεί η μαρέγκα, προσθέτουμε και τους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας πολύ απαλά, για να μην χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και βγάζουμε μακρόστενα μπισκοτάκια (μήκους 10 εκ. και πάχους 1.5 εκ.).
Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και μετά με άχνη.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο για να μην "ξεφουσκώσουν".
Την ημέρα που ψήθηκαν τα μπισκότα είναι μαλακά και αφράτα, την επόμενη όμως είναι υπέροχα και τραγανά.
Προσοχή μην ξεχάσετε κι εσείς, όπως εγώ, να τα πασπαλίσετε με κρυσταλλική ζάχαρη και με άχνη πριν τα ψήσετε!!!! -:)))))))
Για την κρέμα
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το γάλα και τη σκόνη Γκαρνί και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το τυρί Φιλαδέλφεια και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει.
Μόλις η κρέμα ετοιμαστεί, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την δοκιμάζουμε και, εάν μας φαίνεται άγλυκη, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. άχνη κοσκινισμένη και ανακατεύουμε προσεκτικά την κρέμα.
Για το σιρόπι καφέ
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο καφές και η ζάχαρη.
Σύνθεση του γλυκού για κάθε ποτήρι
Παίρνουμε ένα μπισκότο σαβουαγιάρ, το σπάζουμε σε 2 κομμάτια, το βουτάμε, σχεδόν στιγμιαία, στο σιρόπι του καφέ και το τοποθετούμε στον πάτο του ποτηριού.
Επάνω, βάζουμε κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα σοκολάτας.
Βάζουμε άλλο ένα  μπισκότο σαβουαγιάρ, κομμένο στα δύο και βουτηγμένο στο σιρόπι του καφέ επάνω στην κρέμα.
Τοποθετούμε άλλη μια δόση κρέμας και πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει το γλυκό μας.
Την ώρα που είναι να το σερβίρουμε, βάζουμε σε ένα μικρό "σουρωτήρι" τον καφέ σε κόκκους και το κακάο και κοσκινίζουμε επάνω στο γλυκό μας μια μικρή ποσότητα.
TIPS
* Η ζύμη των σαγουαγιάρ είναι η ίδια που γίνεται και το Ελβετικό ρολό μαρμελάδας.
Τα σαβουαγιάρ μπορούν να διατηρηθούν σε ένα πλαστικό μπολ στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Όταν θα τα βγάλουμε θα είναι ξερά αλλά μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, θα μαλακώσουν.
Η συνταγή των μπισκότων σαβουαγιάρ είναι του Στ. Παρλιάρου, από το περιοδικό "Γλυκιές ιστορίες", Ιούλιος-Αύγουστος 2010
Tante Kiki
28 Comments
No