Σνίτσελ χοιρινά... μια κλασσική αυστριακή νοστιμιά!!!


Τα σνίτσελ είτε  χοιρινά είτε από κοτόπουλο πάντα αποτελούν ένα καλοδεχούμενο πιάτο για μένα... και δεν με ενδιαφέρει εάν είναι "α λα κρέμ", με σάλτσα μουστάρδας, σκέτα με απλό λεμόνι ή τσιγγάνικα. Ψητά στο φούρνο σε μια πιο υγιεινή εκδοχή τους ή τηγανιτά στην αυθεντική τους μορφή είναι διαχρονικά, πεντανόστιμα και με μια καταπληκτική επίγευση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Να, λοιπόν, μια συνταγή σνίτσελ (τηγανιτά ή στο φούρνο δεν έχει σημασία), με μανιτάρια μεθυσμένα και τηγανιτές πατάτες, πολύ απλή αλλά και μεστή μέσα στην απλότητά της. 
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
  • 2 σνίτσελ χοιρινά 
  • 2 πατάτες μέτριες
Για το πανάρισμα
  • 2 αβγά
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 8 κ.σ. φρυγανιά ή ξερό ψωμί τριμμένο
  • 1-2 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μανιτάρια
  • 300 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας σας κομμένα
  • 1-2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • ρίγανη για να τα πασπαλίσουμε
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Κόβουμε τις πατάτες, είτε σε ροδέλες είτε σε φέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ετοιμαστούν τα σνίτσελ (προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο τηγάνι για να εξοικονομίσουμε χρόνο και κόπο).
Πανάρισμα
  1. Χτυπάμε τα σνίτσελ με το "μπαλταδάκι" για τα κρέατα, έτσι ώστε να μαλακώσουν (εκτός εάν το έχει κάνει ο κρεοπώλης).
  2. Παίρνουμε τρία διαφορετικά μπολ και στο ένα βάζουμε το αλεύρι όπου έχουμε  ρίξει αλατοπίπερο, ρίγανη και λίγη σκόνη μουστάρδα.
  3. Στο άλλο βάζουμε τα δύο αβγά και το γάλα (ή νερό) και τα χτυπούμε για λίγο.
  4. Στο τρίτο βάζουμε τη τριμμένη φρυγανιά και λίγη ακόμη σκόνη μουστάρδας.
  5. Πανάρουμε τα σνίτσελ βάζοντάς τα πρώτα στο αλεύρι. Τα "τυλίγουμε" στο αλεύρι και από τις δύο πλευρές.
  6. Ύστερα, τα βουτάμε στο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά, προσέχοντας να καλυφθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
  7. Τα βάζουμε στο τηγάνι, μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί και αφήνουμε να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά και από τις δύο φωτιές.
Μανιτάρια μεθυσμένα
  1. Στο αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε τηγανίσει τα σνίτσελ, αφήνουμε το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα μανιτάρια και τις ροδέλες πιπεριάς. 
  2. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο και αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγο, σε μέτρια φωτιά.
  3. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το ξίδι και σε 2-3 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί.
  4. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνουν τα μανιτάρια και οι  πιπεριές με το λάδι τους.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά) και γαρνίρουμε μ'αυτά τα σνίτσελ. 
  6. Σερβίρουμε τα μανιτάρια με πατάτες τηγανιτές, μανιτάρια μεθυσμένα, μερικές φέτες ντομάτας και μια φετούλα λεμονιού (που εγώ ξέχασα να την βάλω στο πιάτο για τις φωτογραφίες -:)).
Tante Kiki
6 Comments
No