Τα σνίτσελ είτε χοιρινά είτε από κοτόπουλο πάντα αποτελούν ένα καλοδεχούμενο πιάτο για μένα... και δεν με ενδιαφέρει εάν είναι "α λα κρέμ", με σάλτσα μουστάρδας, σκέτα με απλό λεμόνι ή τσιγγάνικα. Ψητά στο φούρνο σε μια πιο υγιεινή εκδοχή τους ή τηγανιτά στην αυθεντική τους μορφή είναι διαχρονικά, πεντανόστιμα και με μια καταπληκτική επίγευση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Να, λοιπόν, μια συνταγή σνίτσελ (τηγανιτά ή στο φούρνο δεν έχει σημασία), με μανιτάρια μεθυσμένα και τηγανιτές πατάτες, πολύ απλή αλλά και μεστή μέσα στην απλότητά της.
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
- 2 σνίτσελ χοιρινά
- 2 πατάτες μέτριες
Για το πανάρισμα
- 2 αβγά
- 3 κ.σ. γάλα
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 8 κ.σ. φρυγανιά ή ξερό ψωμί τριμμένο
- 1-2 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μανιτάρια
- 300 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας σας κομμένα
- 1-2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε ροδέλες
- 1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- ρίγανη για να τα πασπαλίσουμε
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Βάζουμε σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε τις πατάτες, είτε σε ροδέλες είτε σε φέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ετοιμαστούν τα σνίτσελ (προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο τηγάνι για να εξοικονομίσουμε χρόνο και κόπο).
Πανάρισμα
- Χτυπάμε τα σνίτσελ με το "μπαλταδάκι" για τα κρέατα, έτσι ώστε να μαλακώσουν (εκτός εάν το έχει κάνει ο κρεοπώλης).
- Παίρνουμε τρία διαφορετικά μπολ και στο ένα βάζουμε το αλεύρι όπου έχουμε ρίξει αλατοπίπερο, ρίγανη και λίγη σκόνη μουστάρδα.
- Στο άλλο βάζουμε τα δύο αβγά και το γάλα (ή νερό) και τα χτυπούμε για λίγο.
- Στο τρίτο βάζουμε τη τριμμένη φρυγανιά και λίγη ακόμη σκόνη μουστάρδας.
- Πανάρουμε τα σνίτσελ βάζοντάς τα πρώτα στο αλεύρι. Τα "τυλίγουμε" στο αλεύρι και από τις δύο πλευρές.
- Ύστερα, τα βουτάμε στο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά, προσέχοντας να καλυφθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Τα βάζουμε στο τηγάνι, μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί και αφήνουμε να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά και από τις δύο φωτιές.
Μανιτάρια μεθυσμένα
- Στο αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε τηγανίσει τα σνίτσελ, αφήνουμε το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα μανιτάρια και τις ροδέλες πιπεριάς.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο και αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγο, σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το ξίδι και σε 2-3 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνουν τα μανιτάρια και οι πιπεριές με το λάδι τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά) και γαρνίρουμε μ'αυτά τα σνίτσελ.
- Σερβίρουμε τα μανιτάρια με πατάτες τηγανιτές, μανιτάρια μεθυσμένα, μερικές φέτες ντομάτας και μια φετούλα λεμονιού (που εγώ ξέχασα να την βάλω στο πιάτο για τις φωτογραφίες -:)).