Ελαφριά καλοκαιρινή ντοματόσουπα... για τα ζεστά μεσημέρια ή βράδια!


Η ντοματόσουπα είναι από τις αγαπημένες μου σούπες γιατί είναι ελαφριά, νόστιμη, τρώγεται ζεστή, χλιαρή ή κρύα ανάλογα με την εποχή αλλά και γιατί υπάρχουν, αν όχι άπειρες αλλά τουλάχιστον πολλές παραλλαγές ως προς τα συστατικά της αλλά και ως προς τα συνοδευτικά της.
Η συγκεκριμένη ντοματόσουπα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, μπορεί να γίνει σε μισή ώρα και να συνοδευτεί απλά από μερικές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
ΥΛΙΚΑ
4 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες στο μίξερ
1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια
2 πιπεριές κόκκινες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες (ή 2 μέτρια)
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό ξερό
1/2 κ.γλ. σκόρδο γκρανυλέ (ξερό)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό 1 λεμονιού
1/2 φλ. τσαγιού αστράκι (ή άλλο μικρό ζυμαρικό για σούπες)
4 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, τις πιπεριές και τις πατάτες να σωταριστούν σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
Μόλις μαραθούν, σβήνουμε με το ξίδι.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά (ρίγανη και βασιλικό) και το νερό.
Βράζουμε για 20-25 λεπτά σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται.
Τέλος, προσθέτουμε και το αστράκι και βράζουμε άλλα 10-12 λεπτά, φροντίζοντας να έχει μπόλικο νερό.
Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με μαργαρίνη ή βούτυρο ή με τυρί κατίκι, για μεσημεριανό, βραδινό ή απογευματινό. Μπορούμε να τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή κρύα... είναι εξ ίσου νόστιμη!
Καλή δροσιστική όρεξη, τα ζεστά βράδια!!
Tante Kiki
6 Comments
No