Φραουλένιο άλλειμα ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη; ...όπως κι αν το πούμε είναι υπέροχο και light

Εδώ και καιρό ψάχνω τον τρόπο να φτιάξω κάποια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη... παρόλα αυτά υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν μπορούσα να βρω συμπυκνωμένο χυμό μήλου που χρησιμοποιούν κυρίως οι Άγγλοι στις αντίστοιχες μαρμελάδες. 
Κάποια στιγμή βρήκα χυμό σταφυλιού... αλλά όπως λέει και η μαμά μου "στη βράση κολλάει το σίδερο" που σημαίνει ότι ο χυμός σταφυλιού όχι μόνον μαρμελάδα δεν έγινε αλλά το ήπιαμε πριν να περάσει μια μέρα. Θα αναρωτηθείτε, καλά , γιατί δεν αγόραζε άλλον... ξέρω  κι εγώ; Μάλλον επειδή τότε δεν έκανα δίαιτα, ενώ τώρα κάνω ή  προσπαθώ τουλάχιστον. 
Και επειδή όλα σε μένα προσωπικά χρειάζονται ένα κίνητρο... έψαξα τις ημέρες αυτές να βρω χυμό σταφυλιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης αλλά, μάταια... και πώς να βρω όταν τα σταφύλια δεν ωρίμασαν ακόμα;
Πρώτη προσπάθεια για χυμό σταφυλιού... άκαρπη. Προσπάθεια νούμερο δύο, να βρω συμπυκνωμένο χυμό μήλου... κι αυτή η προσπάθεια άκαρπη γιατί το μόνο που βρήκα ήταν αραιωμένος χυμός μήλου.
Τρίτη φιλότιμη προσπάθεια, να συμπυκνώσω τον χυμό μήλου με βρασμό αλλά... άκαρπη προσπάθεια διότι, ως γνωστόν, αυτοί οι χυμοί συμπυκνώνονται σε κενό οπότε χρειάζεται ένα μηχάνημα που μόνον η αδελφή μου έχει στο διϋλιστήριο που εργάζεται. Τί χαράαααα, σκέφτηκα και τώρα;
Έλα όμως που όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου, μου γίνεται εμμονή μέχρι να το πετύχω;
Αποτέλεσμα: Το φρουτένιο άλλειμα που έφτιαξα και που έγινε πολύ ωραίο, με μια γεύση ελαφρώς υπόξινη, φυσικά, και όχι ακριβώς με την υφή της μαρμελάδας αλλά εξ ίσου δεμένο και γευστικότατο και κυρίως διαίτης γιατί έχει ελάχιστη φρουκτόζη. 
Φυσικά και οι μαρμελάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σ' αυτές που έχουν φρουκτόζη και σ' αυτές που έχουν χυμό σταφυλιού.
Εάν κάποιος συγκρίνει τις θερμίδες ανάμεσα στις κανονικές μαρμελάδες, αυτές με τη φρουκτόζη και αυτές με το χυμό σταφυλιού, οι τελευταίες δεν έχουν τις λιγότερες θερμίδες απλά δεν έχουν κατεργασμένη ζάχαρη. Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ συγκρίνετε τις θερμίδες ανάμεσα στα τρία είδη μαρμελάδας.
Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε τη... θα χαρώ να ακούσω την γνώμη σας.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φράουλες ώριμες
2 μήλα στάρκιν ώριμα
1-2 μπανάνες υπερώριμες
1 σακουλάκι (25 γρ.) φυσική πηκτίνη φρούτων Δρ Oatker
2 κ.σ. φρουκτόζη
1 ποτήρι χυμό μήλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τις φράουλες, τα μήλα, τις μπανάνες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν με τον χυμό μήλου.
Μόλις βράσουν και μειωθούν τα υγρά τους (περίπου 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά), ανακατεύουμε τη σκόνη πηκτίνης με 2 κ.σ. φρουκτόζη.
Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στα φρούτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν, πάντα βέβαια ανακατεύοντάς τα.
Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει για 3 ακόμη λεπτά, προσοχή όχι περισσότερο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα 2 βάζα των 200 γραμμαρίων και βάζουμε μέσα τη μαρμελάδα μας. 
Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μας και αφήνουμε να κρυώσει.
Η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο γιατί έχει λίγη ζάχαρη και μπορεί να μουχλιάσει.
Βέβαια με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα φρούτα. Εάν δεν είστε από τα άτομα που έχουν ανάγκη από πολλή ζάχαρη είναι σίγουρο ότι αυτό το φραουλένιο άλλειμα θα σας αρέσει.  Καλή επιτυχία!!!

19 σχόλια:

  1. ΑΠΙΘΑΝΗ!!ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕς ΣΟΥ....ΑΠΙΘΑΝΕς!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ!!!ΕΓΙΝΕ ΑΜΕΣΩς ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙς ΑΓΑΠΗΜΕΝΕς ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψαγμένη σε βλέπω. Ευχαριστούμε που μας προσέχεις μην πάρουμε κιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ομορφο χρωμα!!!Κατακοκκινο!!!εγω σαν εναλλακτικη της ασπρης βαζω μαυρη ζαχαρη και γινεται εξισου νοστιμη με λιγοτερες θερμιδες ...ετσι νομιζω τουλαχιστον και δεν εχω πολλες τυψεις οταν τρωω μαρμελαδα...χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη Lefkothea, πρέπει να ξέρεις ότι η μαύρη ζάχαρη έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την ξανθή και με την άσπρη. Η διαφορά είναι ότι είναι ακατέργαστη, οπόταν γλυτώνεις την επεξεργασία, δηλ. είναι πιο φυσική. Η φρουκτόζη από την άλλη έχει λιγότερες θερμίδες, μεταβολίζεται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό μας και δεν δημιουργεί το αίσθημα πείνας που δημιουργεί η ζάχαρη, λόγω του πολύ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Εύα

      Διαγραφή
  4. Ξετρελάθηκα με το χρώμα της. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορούμε να φάμε χωρίς τύψεις μαρμελάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tu as raison, moi aussi je préfére avec moins de sucre
    A bientôt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι καλά! Η αγαπημένη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη και τύψεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταγράφεται αμέσως...μου άρεσαν τα υλικά...μ' αρέσει και η φράουλα...δεν έχει και ζάχαρη..τι άλλο θέλουμε...Καλή εβδομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aπό το χρώμα φαίνεται φανταστική.
    Και σίγουρα από γευση με τόσο ωραία υλικά.
    Πολύ καλή η ιδέα χωρίς ζάχαρη.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει που το ψάχνεις τόσο πολύ και δεν το βάζεις κάτω, όσο κι αν σε δυσκολεύουν τα σούπερ μάρκετ! Ωραία η συνταγή κι ελαφριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, χαίρομαι που σας αρέσει η αγαπημένη φρουτένια μαρμελάδα μου και ναι την τρώω χωρίς τύψεις...τί να κάνουμε που πρέπει να προσέχουμε και τα κιλά μας (κι όχι μόνον για καλή εμφάνιση αλλά και για την υγεία μας). Αν κάποιος ξέρει ας μου πει πού θα βρώ στην Θεσσαλονίκη συμπυκνωμένο χυμό μήλου... Καλή σας εβδομάδα κι ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μαρμελάδα φράουλα είναι η αγαπημένη μου -μαζί με την βανίλια. Ωραία παραλλαγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορώ να βάλω στέβια αντί φρουκτόζης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βρηκα τυχαια το blog σου και ειμαι ενθουσιασμενη...συγχαρητηρια!η συνταγη με τον πολτο μηλου ποια ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν έχω συνταγή με πολτό μήλου γιατί δεν βρήκα... αυτό εννοώ! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έκανα χθες τη μαρμελάδα, η οποία έδεσε πάρα πολύ ωραία. Έγινε νόστιμη, αλλά την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω χωρίς μήλο και μπανάνα, για να μη χαθεί η γεύση της φράουλας που μου αρέσει πάρα πολύ! Για όποιον ενδιαφέρεται, υπολόγισα τις θερμίδες: Ανέρχονται σε 4,6 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού! Η αντίστοιχη συνταγή με ζάχαρη δίνει 24 θερμίδες ανά κουταλάκι. Χρησιμοποιώντας 3 κ.γλ. σε μία φέτα ψωμί, η μαρμελάδα με φρουκτόζη έχει μόλις 14 θερμίδες, ενώ αυτή με ζάχαρη, 72! καλή όρεξη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και ζαχαρη καρύδας????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φυσικά... αν και ίσως επηρεάσει ελαφρά τη γεύση μια και η γεύση καρύδας έχεις μιαν ελαφριά καραμελωμένη επίγευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα, θέλω να την δοκιμάσω αλλά χωρίς τις μπανάνες και τα μήλα.Με ενδιαφέρει ωστόσο η αντικατάσταση της ζάχαρης από την φρουκτόζη. Η απορία μου είναι αν θα μπορέσω να την συντηρήσω σε αποστειρωμένα βαζάκια για αρκετό καιρό (5-6 μήνες) εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!