Εδώ και καιρό ψάχνω τον τρόπο να φτιάξω κάποια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη... παρόλα αυτά υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν μπορούσα να βρω συμπυκνωμένο χυμό μήλου που χρησιμοποιούν κυρίως οι Άγγλοι στις αντίστοιχες μαρμελάδες.
Κάποια στιγμή βρήκα χυμό σταφυλιού... αλλά όπως λέει και η μαμά μου "στη βράση κολλάει το σίδερο" που σημαίνει ότι ο χυμός σταφυλιού όχι μόνον μαρμελάδα δεν έγινε αλλά το ήπιαμε πριν να περάσει μια μέρα. Θα αναρωτηθείτε, καλά , γιατί δεν αγόραζε άλλον... ξέρω κι εγώ; Μάλλον επειδή τότε δεν έκανα δίαιτα, ενώ τώρα κάνω ή προσπαθώ τουλάχιστον.
Και επειδή όλα σε μένα προσωπικά χρειάζονται ένα κίνητρο... έψαξα τις ημέρες αυτές να βρω χυμό σταφυλιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης αλλά, μάταια... και πώς να βρω όταν τα σταφύλια δεν ωρίμασαν ακόμα;
Πρώτη προσπάθεια για χυμό σταφυλιού... άκαρπη. Προσπάθεια νούμερο δύο, να βρω συμπυκνωμένο χυμό μήλου... κι αυτή η προσπάθεια άκαρπη γιατί το μόνο που βρήκα ήταν αραιωμένος χυμός μήλου.
Τρίτη φιλότιμη προσπάθεια, να συμπυκνώσω τον χυμό μήλου με βρασμό αλλά... άκαρπη προσπάθεια διότι, ως γνωστόν, αυτοί οι χυμοί συμπυκνώνονται σε κενό οπότε χρειάζεται ένα μηχάνημα που μόνον η αδελφή μου έχει στο διϋλιστήριο που εργάζεται. Τί χαράαααα, σκέφτηκα και τώρα;
Έλα όμως που όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου, μου γίνεται εμμονή μέχρι να το πετύχω;
Αποτέλεσμα: Το φρουτένιο άλλειμα που έφτιαξα και που έγινε πολύ ωραίο, με μια γεύση ελαφρώς υπόξινη, φυσικά, και όχι ακριβώς με την υφή της μαρμελάδας αλλά εξ ίσου δεμένο και γευστικότατο και κυρίως διαίτης γιατί έχει ελάχιστη φρουκτόζη.
Φυσικά και οι μαρμελάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σ' αυτές που έχουν φρουκτόζη και σ' αυτές που έχουν χυμό σταφυλιού.
Εάν κάποιος συγκρίνει τις θερμίδες ανάμεσα στις κανονικές μαρμελάδες, αυτές με τη φρουκτόζη και αυτές με το χυμό σταφυλιού, οι τελευταίες δεν έχουν τις λιγότερες θερμίδες απλά δεν έχουν κατεργασμένη ζάχαρη. Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ συγκρίνετε τις θερμίδες ανάμεσα στα τρία είδη μαρμελάδας.
Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε τη... θα χαρώ να ακούσω την γνώμη σας.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φράουλες ώριμες
- 2 μήλα στάρκιν ώριμα
- 1-2 μπανάνες υπερώριμες
- 1 σακουλάκι (25 γρ.) φυσική πηκτίνη φρούτων Δρ Oatker
- 2 κ.σ. φρουκτόζη
- 1 ποτήρι χυμό μήλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Πολτοποιούμε στο multi τις φράουλες, τα μήλα, τις μπανάνες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν με τον χυμό μήλου.
- Μόλις βράσουν και μειωθούν τα υγρά τους (περίπου 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά), ανακατεύουμε τη σκόνη πηκτίνης με 2 κ.σ. φρουκτόζη.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στα φρούτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν, πάντα βέβαια ανακατεύοντάς τα.
- Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει για 3 ακόμη λεπτά, προσοχή όχι περισσότερο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα 2 βάζα των 200 γραμμαρίων και βάζουμε μέσα τη μαρμελάδα μας.
- Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μας και αφήνουμε να κρυώσει.
- Η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο γιατί έχει λίγη ζάχαρη και μπορεί να μουχλιάσει.
- Mε τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα φρούτα.
ΑΠΙΘΑΝΗ!!ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕς ΣΟΥ....ΑΠΙΘΑΝΕς!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ!!!ΕΓΙΝΕ ΑΜΕΣΩς ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙς ΑΓΑΠΗΜΕΝΕς ΜΟΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨαγμένη σε βλέπω. Ευχαριστούμε που μας προσέχεις μην πάρουμε κιλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήτι ομορφο χρωμα!!!Κατακοκκινο!!!εγω σαν εναλλακτικη της ασπρης βαζω μαυρη ζαχαρη και γινεται εξισου νοστιμη με λιγοτερες θερμιδες ...ετσι νομιζω τουλαχιστον και δεν εχω πολλες τυψεις οταν τρωω μαρμελαδα...χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη Lefkothea, πρέπει να ξέρεις ότι η μαύρη ζάχαρη έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την ξανθή και με την άσπρη. Η διαφορά είναι ότι είναι ακατέργαστη, οπόταν γλυτώνεις την επεξεργασία, δηλ. είναι πιο φυσική. Η φρουκτόζη από την άλλη έχει λιγότερες θερμίδες, μεταβολίζεται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό μας και δεν δημιουργεί το αίσθημα πείνας που δημιουργεί η ζάχαρη, λόγω του πολύ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Εύα
ΔιαγραφήΞετρελάθηκα με το χρώμα της. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορούμε να φάμε χωρίς τύψεις μαρμελάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTu as raison, moi aussi je préfére avec moins de sucre
ΑπάντησηΔιαγραφήA bientôt
Τι καλά! Η αγαπημένη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη και τύψεις! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφεται αμέσως...μου άρεσαν τα υλικά...μ' αρέσει και η φράουλα...δεν έχει και ζάχαρη..τι άλλο θέλουμε...Καλή εβδομάδα..
ΑπάντησηΔιαγραφήAπό το χρώμα φαίνεται φανταστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σίγουρα από γευση με τόσο ωραία υλικά.
Πολύ καλή η ιδέα χωρίς ζάχαρη.
Καλή εβδομάδα
Μου αρέσει που το ψάχνεις τόσο πολύ και δεν το βάζεις κάτω, όσο κι αν σε δυσκολεύουν τα σούπερ μάρκετ! Ωραία η συνταγή κι ελαφριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, χαίρομαι που σας αρέσει η αγαπημένη φρουτένια μαρμελάδα μου και ναι την τρώω χωρίς τύψεις...τί να κάνουμε που πρέπει να προσέχουμε και τα κιλά μας (κι όχι μόνον για καλή εμφάνιση αλλά και για την υγεία μας). Αν κάποιος ξέρει ας μου πει πού θα βρώ στην Θεσσαλονίκη συμπυκνωμένο χυμό μήλου... Καλή σας εβδομάδα κι ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα φράουλα είναι η αγαπημένη μου -μαζί με την βανίλια. Ωραία παραλλαγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να βάλω στέβια αντί φρουκτόζης?
ΑπάντησηΔιαγραφήβρηκα τυχαια το blog σου και ειμαι ενθουσιασμενη...συγχαρητηρια!η συνταγη με τον πολτο μηλου ποια ειναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω συνταγή με πολτό μήλου γιατί δεν βρήκα... αυτό εννοώ! -:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα χθες τη μαρμελάδα, η οποία έδεσε πάρα πολύ ωραία. Έγινε νόστιμη, αλλά την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω χωρίς μήλο και μπανάνα, για να μη χαθεί η γεύση της φράουλας που μου αρέσει πάρα πολύ! Για όποιον ενδιαφέρεται, υπολόγισα τις θερμίδες: Ανέρχονται σε 4,6 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού! Η αντίστοιχη συνταγή με ζάχαρη δίνει 24 θερμίδες ανά κουταλάκι. Χρησιμοποιώντας 3 κ.γλ. σε μία φέτα ψωμί, η μαρμελάδα με φρουκτόζη έχει μόλις 14 θερμίδες, ενώ αυτή με ζάχαρη, 72! καλή όρεξη ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήθα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και ζαχαρη καρύδας????
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά... αν και ίσως επηρεάσει ελαφρά τη γεύση μια και η γεύση καρύδας έχεις μιαν ελαφριά καραμελωμένη επίγευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, θέλω να την δοκιμάσω αλλά χωρίς τις μπανάνες και τα μήλα.Με ενδιαφέρει ωστόσο η αντικατάσταση της ζάχαρης από την φρουκτόζη. Η απορία μου είναι αν θα μπορέσω να την συντηρήσω σε αποστειρωμένα βαζάκια για αρκετό καιρό (5-6 μήνες) εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι. Φτιάχνω χρόνια μαρμελάδες με φρουκτόζη (όχι βέβαια τόσο λίγη όσο της συγκεκριμένης συνταγής) και της έχω κρατήσει μέχρι και 8 μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφή