Κέικ λεμονιού... απλό, μαμαδίστικο, υπέροχο! Σνακ με τον καφέ, το γάλα ή την κρύα σοκολάτα...


Καλή σας μέρα! 
Πρώτα πρώτα, σήμερα σας κερνάω ένα κλασσικό πλην όμως πεντανόστιμο κι αφράτο κέικ, γιατί η μικρή μου ανιψιά "έβγαλε" επιτέλους τον γύψο από το ποδαράκι της (βέβαια η μεγάλη έχει λίγο πυρετό... αλλά ελπίζω ότι κι αυτή σε μια, δυό ημέρες θα είναι καλά! 
Επίσης, σας κερνάω γιατί θέλω πάντα να τιμώ τα κλασσικά φαγητά και γλυκά που έτσι κι αλλιώς αποτελούν σταθερές αξίες στο χρηματιστήριο της γεύσης.
Διότι, καλή όλη η "τρέλλα" της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής για πρωτότυπα φαγητά και γλυκά, για καινούργιες γεύσεις, για περίπλοκες δημιουργίες αλλά και τα παλιά, κλασσικά και διαχρονικά γλυκά και φαγητά... έχουν την χάρη τους. Πρώτα απ' όλα φέρνουν θύμησες, από τα παλιά, τα παιδικά μας χρόνια, της κουζίνας της γιαγιάς ή της μαμάς που μοσχομύριζε όλες εκείνες τις τόσο οικείες μυρωδιές με τις οποίες μεγαλώσαμε και που όταν τις "συναντήσουμε" και πάλι μας χαλαρώνουν και μας γυρίζουν πίσω... στα παλιά, γνώριμα και γεμάτα ασφάλεια και χαρά "λημέρια" μας.
Εκεί, όπου μάθαμε να εκτιμούμε κάποια "καλούδια" που αργότερα μεγαλώνοντας, μέσα στη δίνη, πολλές φορές (ευτυχώς όχι πάντα) των "νεωτερισμών" και των σύγχρονων γευστικών δημιουργιών τα θυσιάσαμε, τα λησμονήσαμε, τα παραμερίσαμε στο όνομα της καινοτομίας των γεύσεων.
Ευτυχώς, που η σύγχρονη τάση είναι να ξαναγυρίζουμε στα παλιά, χωρίς, φυσικά, να απορρίπτουμε τα καινούργια γιατί εδώ που τα λέμε καινούργια και παλιά πρέπει να είναι "πιασμένα χέρι χέρι" για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Αυτά σκεφτόμουν εχθές και θυμήθηκα το απλό κέικ λεμονιού που έφτιαχνε η μαμά μας (μαζί με το ραβανί και τον σιμιγδαλένιο χαλβά ήταν στο "τοπ τέν" όπως θα έλεγε ένας σύγχρονος έφηβος).
Σας δίνω τη συνταγή, αν και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι την γνωρίζετε, ίσως με κάποιες παραλλαγές.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη (ή 1 Βιτάμ) σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή καστανή)
5 μέτρια αβγά (ή 4 μεγάλα) 
1 μεγάλο κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο (πλήρες ή light)
2-3 κ.σ. γιαούρτι φυσικό ή αριάνι
1 βανιλέτα
Χυμό από μισό λεμόνι
Ξύσμα από 1-2 λεμόνια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Βάζουμε τη βανιλέτα, το χυμό από το μισό λεμόνι, το γιαούρτι (ή το αριάνι) και το ξύσμα λεμονιού.
Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ, το αλεύρι και το γάλα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και σβήνουμε το μίξερ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Μπορούμε επίσης να καλύψουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε το μίγμα και το ψήνουμε για 45- 50 λεπτά, μέχρις ότου το μαχαίρι που θα βάλουμε μέσα να το βγάλουμε καθαρό.
Όταν το κέικ ψηθεί, το αφήνουμε αλλά 10 λεπτά στη φόρμα για να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε.

Tante Kiki
8 Comments
No